D segment vs SUV
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#101 Re: D segment vs SUV
Svaki Subaru a ne samo Forester ima simetrical AWD pogon te je zbog toga jedan od najboljih na svijetu.
-
ado-šampion
#102 Re: D segment vs SUV
Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.
Kad pricamo o prostoru... A uz standardne trikove (povisene pozicije sjedenja naprijed) Golf 6 je pozadi prostran skoro ko BMW 3.
Kad pricamo o prostoru... A uz standardne trikove (povisene pozicije sjedenja naprijed) Golf 6 je pozadi prostran skoro ko BMW 3.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#103 Re: D segment vs SUV
ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()
Jedino ako je neko fotelju uglavio, a ne sjedalicu, jos beba od tri mjeseca, ma daj?!
- madner
#104 Re: D segment vs SUV
Obicno ima.Me_again wrote:Obicno karavan nema vise prostora, to je zabluda. Karavani su u 90% slucajeva jednake duzine kao i limuzine i imaju samo visi gepek sto je korisno u rijetkim slucajevima.madner wrote:Kao prvo normalan covjek vozi karavan u D segmentu.
Karavan obicno ima vise prostora od SUVa istog segmenta. Ima manju potrosnju i bolje vozne karakteristike. Dakle jedino je pogled sa visine na strani SUVa.
U SUV-u se vise sjedi i na zadnjoj klupi, te samim time ima vise prostora za noge pri jednakom rastojanju od prednjih sjedista. Ja imao RAV-a i odgovorno to tvrdim. Plus sto je ergonomija bolja. Da je "lezanje" u sjedistu dobro svi bi proizvodjaci autobusa i kamiona u kojima sjede profesionalci koji provode radni vijek koristili takav modus sjedenja.
Sta cemo za ono 4x4? Ko se zimi voza preko planina zna dobro koliko to vrijedi.
Passat vs najnoviji Tiguan sa vecim gepekom
650–1780 l vs 520 - 1655
RAV ima puno manje prostora od Pasata ili Mondea, nisam probao Avensisa ali sumnjam da ima onako glupo rjesenje za ljevu nogu suvozaca.
Ne znam kome treba 4x4, vozim cesto na i preko planina ali nisam trazio u vozilici. No ne znam koja limuzina nema to u ponudi.
-
AdnanSA
#105 Re: D segment vs SUV
Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
-
tempuser
#106 Re: D segment vs SUV
Imao!jefferson wrote: Moze biti, nisam ulazio u detalje. Prije ce biti da je tako kao sto ti kazes.
Druga generacija 4x4 imala stalni pogon bez tog nazovi diff. locka, treca generacija 4x4 imala prikljucni pogon i tu puljku, dalje generacije mislim nema FWD.
-
tempuser
#107 Re: D segment vs SUV
Kakav je status po pitanju djece?AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
- amar1994
#108 Re: D segment vs SUV
polako mazdas , opusteno samoAdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
-
UterivacDugoga
#109 Re: D segment vs SUV
Preuvelica ga ti. Jedino sto neko rece da je neko fotelju uglavio i uz to jos je okrenuo da ledja sjedalice dodju ka naprijed.Tada je malo diskutabilno,inace sasvim normalno dijete od 4-5 godina sjedi u jednom Golfu 6 sa sjedalicom.Znaci ovo ti je iz prve ruke.ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()
Za BMWa znam da je nemoguca misija.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#110 Re: D segment vs SUV
My man!AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
-
UterivacDugoga
#111 Re: D segment vs SUV
Nemaju mozda svi iste potrebe kao ti.Mozda tebi i Smart bi bio dovoljan.AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
- amar1994
#112 Re: D segment vs SUV
Romeo 80 wrote:My man!AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
-
tempuser
#113 Re: D segment vs SUV
Mislim da si ti to nesto slabo vidio osim ako naslon nije "neprirodno" zabacen nazad... Kod mene je u Octaviji Isofix Cybex sjedalica prilicno kabasta, prostora za dijete sasvim dovoljno bez obzira na polozaj sjedala.ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()
-
AdnanSA
#114 Re: D segment vs SUV
1 dijete 8 godina. Post je napisan pomalo u šaljivom tonu. Ne zamjeritetempuser wrote:Kakav je status po pitanju djece?AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
-
tempuser
#115 Re: D segment vs SUV
Poletise oni sto ne skontase...AdnanSA wrote:1 dijete 8 godina. Post je napisan pomalo u šaljivom tonu. Ne zamjeritetempuser wrote:Kakav je status po pitanju djece?AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#116 Re: D segment vs SUV
Mislim da je već neko rekao taj sentiment, jednom SUV uvijek SUV.
Inače imamo jednu imamo jednu limuzinu D klase i commact SUV; kad se izmuze limuzina opet SUV dolazi; sad hocel biti subcomact, compact ili SUV srednje klase, vrijeme ce pokazati.
I uvjek je prisutan onaj osjecaj prilikom prelaza is SUV u limuzinu; sta je ovo ovako malo ili ovako nisko...
Inače imamo jednu imamo jednu limuzinu D klase i commact SUV; kad se izmuze limuzina opet SUV dolazi; sad hocel biti subcomact, compact ili SUV srednje klase, vrijeme ce pokazati.
I uvjek je prisutan onaj osjecaj prilikom prelaza is SUV u limuzinu; sta je ovo ovako malo ili ovako nisko...
-
ado-šampion
#117 Re: D segment vs SUV
tempuser wrote:Mislim da si ti to nesto slabo vidio osim ako naslon nije "neprirodno" zabacen nazad... Kod mene je u Octaviji Isofix Cybex sjedalica prilicno kabasta, prostora za dijete sasvim dovoljno bez obzira na polozaj sjedala.ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()

Ovakva je sjedalica. Znaci stalo je ali zadnje sjediste se ne moze pomjeriti vise milimetra nazad, normalno postavljen naslon. Ja se ne razumijem u sjedalice (nema djece), znaci dzaba mi navodis model.
- holowey
#118 Re: D segment vs SUV
cybex pallas 2 (isto isofix) i u fabiji bez problema... ali "jaje" sjedalica (namijenjena za djecu do 9kg) u pravilu se postavlja suprotno od smjera voznje i nema sanse da bude iza vozaca jer zauzima vise duzine u odnosu na sjedalice za vecu djecutempuser wrote:Mislim da si ti to nesto slabo vidio osim ako naslon nije "neprirodno" zabacen nazad... Kod mene je u Octaviji Isofix Cybex sjedalica prilicno kabasta, prostora za dijete sasvim dovoljno bez obzira na polozaj sjedala.ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()
-
tempuser
#119 Re: D segment vs SUV
Mi smo dugo imali istu kombinaciju, medjutim mene je SUV (RAV4 II i III generacije) na duzim turama vise umarao od limuzine, da li zbog samog polozaja, opste buke koja je visa, tezeg odravanja brzine zob aerodinamike ne znam...corolla02 wrote:Mislim da je već neko rekao taj sentiment, jednom SUV uvijek SUV.
- ElRe
#120 Re: D segment vs SUV
Mozda je kompromisno rjesenje Volvo S60 Cross Country

Mada mi je licno ovo ruzan pokusaj pravljenja od limuzine kvazi terenca.

Mada mi je licno ovo ruzan pokusaj pravljenja od limuzine kvazi terenca.
-
azdralovic
#121 Re: D segment vs SUV
Imao sam ja minija, najbolje auto na svijetu... prodao sam ga za 2 mjeseca jer je nepraktican.... kad tad ce ti se desiti da sjedne 3 ili 4 ljudi s tobom i odmah ga popisaj... u gepek ne stane gajba piva... i milion drugih stvari koje te izludjuju... kad se sam vozis, ili sa hanumom top...AdnanSA wrote:Da li sam normalan što sa 41 godinom života i 23 vozačkog staža mislim da bi mi dobro došao Mini Cooper S,GT86 ili mozda Veloster čisto radi praktičnosti ( ipak ima 3+1 vrata)? Nabijem ja te vaše Thule, Mhule boxove, suvove, cuvove, Cr-vove, Ravove na neku stvar.... Još uvijek volim da sjedim nisko što bliže zemlji...
Kupio A4 karavan quattro
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#122 Re: D segment vs SUV
Mislim da je moj stav po pitanju SUV vozila na ovoj temi jasan
Generalno ih ne mirišem i za mene su jednostavno prevelik kompromis na uštrb nekih karakteristika vozila koje su meni bitne.
Ipak, moram priznati da mi je jedan SUV u posljednje vrijeme zagolicao maštu. Možda što sam alfista!

Ipak, moram priznati da mi je jedan SUV u posljednje vrijeme zagolicao maštu. Možda što sam alfista!

- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#123 Re: D segment vs SUV
ne znam ni ja drugtempuser wrote:Mi smo dugo imali istu kombinaciju, medjutim mene je SUV (RAV4 II i III generacije) na duzim turama vise umarao od limuzine, da li zbog samog polozaja, opste buke koja je visa, tezeg odravanja brzine zob aerodinamike ne znam...corolla02 wrote:Mislim da je već neko rekao taj sentiment, jednom SUV uvijek SUV.
mana SUV je i ta da ne podnose nagle manevre...
-
jefferson
#124 Re: D segment vs SUV
Recaro djecije sjediste od 2.5 do 30kg. Jedva u X5 stane na zadnje sjediste u poziciji da je dijete okrenuto nazad.UterivacDugoga wrote:Preuvelica ga ti. Jedino sto neko rece da je neko fotelju uglavio i uz to jos je okrenuo da ledja sjedalice dodju ka naprijed.Tada je malo diskutabilno,inace sasvim normalno dijete od 4-5 godina sjedi u jednom Golfu 6 sa sjedalicom.Znaci ovo ti je iz prve ruke.ado-šampion wrote:Ja sinoc posvjedocih kako beba od 3 mjeseca u sjedalici jedva stade pozadi u Golfu 6, s prednjim sjedistem prilicno pomaknutim naprijed. I to se nasloni sjedalica na naslon.![]()
Za BMWa znam da je nemoguca misija.
U obicno auto nema ni teoretske sanse ga ubaciti. Ali sto su ga napravili, svaka im cast. Samo velicina, haos.
-
tempuser
#125 Re: D segment vs SUV
Jbga, zivio od volana, ako znam podesiti na putnickom autu valjda znam i na SUV-u? Netom prije prvog RAV-a sam vozio Opela Montereya, sjedala znatno veca, arm rest s obje strane, razlika drasticnacorolla02 wrote:ne znam ni ja drugtempuser wrote:Mi smo dugo imali istu kombinaciju, medjutim mene je SUV (RAV4 II i III generacije) na duzim turama vise umarao od limuzine, da li zbog samog polozaja, opste buke koja je visa, tezeg odravanja brzine zob aerodinamike ne znam...corolla02 wrote:Mislim da je već neko rekao taj sentiment, jednom SUV uvijek SUV.
I uvjek je prisutan onaj osjecaj prilikom prelaza is SUV u limuzinu; sta je ovo ovako malo ili ovako nisko...mozda ti je bio sic lose podesen, previse blizu ili previse daleko, ali to se da namjestiti vjerujem podesavanjem sica, gore dole ili naprijed nazad... i to stoji stariji SUV su bucniji ali ovi noviji nisu...
mana SUV je i ta da ne podnose nagle manevre...
Sto se buke tice nema to veze sa staroscu, visoka silueta i dimenzija tockova i sara guma su uzrok.