D A R K (netflix serija)

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Niemand

#101 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

Hej ako nista, bicemo svi skupa mrvu pametniji nakon darka. :D
Jack Be Nimble

#102 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Jack Be Nimble »

dale cooper wrote:Ne spojlajte još drugu sezonu, ima nas da ovo gledamo malo sporije. :twisted: Sačekajte makar jednu heftu da svi stignemo i da se slegnu
utisci. :mrgreen:
Znas pravila, ne zalazi u koprive dok ne pogledas sve.

Kada bi mogli putovati nazad, sta bi rekli sebi?

Ja bi kazao cuvaj pare i kupuj Amazon, starbucks i Google.
Last edited by Jack Be Nimble on 25/06/2019 23:42, edited 1 time in total.
Niemand

#103 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

Evo fakat kontam, haj da je sta bi uradili drugacije, to je bar lako, al bas sta bi rekla samoj sebi u proslosti? Sta znam, meni sad da dodje neka starija verzija mene i krene nesto pametovati, tesko da bi je saslusala uopste, pa da se ne zamaram dzaba oko pametovanja mladjoj verziji mene.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#104 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Velkoski »

kupi Bitcoin na 10 centi, za sve ostalo me boli jajnik, desni :mrgreen:
drogon2

#105 Re: D A R K (netflix serija)

Post by drogon2 »

Niemand wrote:Evo fakat kontam, haj da je sta bi uradili drugacije, to je bar lako, al bas sta bi rekla samoj sebi u proslosti? Sta znam, meni sad da dodje neka starija verzija mene i krene nesto pametovati, tesko da bi je saslusala uopste, pa da se ne zamaram dzaba oko pametovanja mladjoj verziji mene.
Kako je to ova serija postavila, sami sebi bi samo rekli stvari koje bi opet uzrokovale da to nase proslo ja u nekoj buducnosti ponovo vrati u proslost i kaze si to isto u neverending ciklusu. Bit je da nista ne mozes promijenit, da je sve vec postavljeno, svi su pijuni i sve se desava onako kako bi se trebalo desavat.
Bloo
Globalna šefica

#106 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Bloo »

Jack Be Nimble wrote:
dale cooper wrote:Ne spojlajte još drugu sezonu, ima nas da ovo gledamo malo sporije. :twisted: Sačekajte makar jednu heftu da svi stignemo i da se slegnu
utisci. :mrgreen:
Znas pravila, ne zalazi u koprive dok ne pogledas sve.

Kada bi mogli putovati nazad, sta bi rekli sebi?

Ja bi kazao cuvaj pare i kupuj Amazon, starbucks i Google.
Zavrsi medicinu i pojedi onaj kolac kad dodes u goste.
I ne dizi.kredit.
Niemand

#107 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

drogon2 wrote:
Kako je to ova serija postavila, sami sebi bi samo rekli stvari koje bi opet uzrokovale da to nase proslo ja u nekoj buducnosti ponovo vrati u proslost i kaze si to isto u neverending ciklusu. Bit je da nista ne mozes promijenit, da je sve vec postavljeno, svi su pijuni i sve se desava onako kako bi se trebalo desavat.
Sta znam, s jedne strane kontam da je vjerovatno poremecena ova sad verzija desavanja zbog marte iz drugog svijeta, jer srednji jonas bi pamtio da se i njemu desilo da ona dodje il da je neka vrsta zla, vjerovatno bi upozorio malog jonasa.

A onda opet, mozda je zapravo adam upravo ubijanjem spasi, tj. mozda je on tada nekako posalje na onaj svijet :D i mozda je to njegova poenta, spasiti martu od ovog svijeta sa vremenima i da zato sve mora tako dok on ne ostari i ne spasi je. A i sebe u mladosti. Teoretski, nije se ovo ni moralo desiti prije, tj. srednjem jonasu, jer marta kaze da nije pitanje iz kojeg vremena nego svijeta, mozda ni nema vremena tamo, ona je mlada jos uvijek samo druga frizura, i mozda je to adam shvatio il neki od proslih adama koji su pripremali teren za ovo :D i samo treba zrtvovati srednjeg jonasa da odradi sve kako ide jos ovaj put da bi on mogao ostariti taj zadnji put da rijesi to slanje na drugi svijet i da sve prestane sa ovim svijetom sa vremenima.

Ma ko ce znati. I ovo je vjerovatno sve glupost, bice nesto deseto. :D Valja docekati. :D
Son1

#108 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Son1 »

Ja mislim da je Adam odlucio da promijeni tok desavanja (proslost), a motiv za to Jonasu pruza ubijanjem Marthe.

Jonas uspijeva da spasi Marthu, medjutim promjenom prethodnih desavanja pravi vremenski procijep i kreira se druga dimenzija iz koje i dolazi ova kul Martha s novim frizurom.

Na taj nacin imamo za sad dvije dimenzije ili timeline-a (jedan u kom je Martha mrtva i koji sve vrijeme pratimo i drugi u kom je Martha ziva i dolazi sa novim naprednim uredjajem koji pored vremena, moze da putuje i kroz dimenzije/timeline), a potencijalno i jos njih u zavisnosti od drugih akcija.

:?
drogon2

#109 Re: D A R K (netflix serija)

Post by drogon2 »

Niemand wrote:
drogon2 wrote:
Sta znam, s jedne strane kontam da je vjerovatno poremecena ova sad verzija desavanja zbog marte iz drugog svijeta, jer srednji jonas bi pamtio da se i njemu desilo da ona dodje il da je neka vrsta zla, vjerovatno bi upozorio malog jonasa.

A onda opet, mozda je zapravo adam upravo ubijanjem spasi, tj. mozda je on tada nekako posalje na onaj svijet :D i mozda je to njegova poenta, spasiti martu od ovog svijeta sa vremenima i da zato sve mora tako dok on ne ostari i ne spasi je. A i sebe u mladosti. Teoretski, nije se ovo ni moralo desiti prije, tj. srednjem jonasu, jer marta kaze da nije pitanje iz kojeg vremena nego svijeta, mozda ni nema vremena tamo, ona je mlada jos uvijek samo druga frizura, i mozda je to adam shvatio il neki od proslih adama koji su pripremali teren za ovo :D i samo treba zrtvovati srednjeg jonasa da odradi sve kako ide jos ovaj put da bi on mogao ostariti taj zadnji put da rijesi to slanje na drugi svijet i da sve prestane sa ovim svijetom sa vremenima.

Ma ko ce znati. I ovo je vjerovatno sve glupost, bice nesto deseto. :D Valja docekati. :D
Ne mora znacit opet da je poremecena.Jonas bi ondje poginuo da se ova nije pojavila i onda ovaj stariji Jonas iz buducnosti (Stranger),a ni Adam ne bi mogli postojati :D Jonas mora otic negdje (vjv u tu drugu dimenziju ) i tamo doc do ovih godina koje stariji Jonas ima.
Bloo
Globalna šefica

#110 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Bloo »

Jbg onda svako namjerno odstupanje od zacrtanog timeline pravi racvanje u time space kontinuumu.
dale cooper

#111 Re: D A R K (netflix serija)

Post by dale cooper »

Da, ovo je interesantna stvar koju DARK radi za razliku od većine drugih serija. Čini se da ne idu putem teorije multiversea, nego
jedne vremenske linije. Barem zasad mi se čini tako. :D
90minut

#112 Re: D A R K (netflix serija)

Post by 90minut »

dale cooper wrote:Da, ovo je interesantna stvar koju DARK radi za razliku od većine drugih serija. Čini se da ne idu putem teorije multiversea, nego
jedne vremenske linije. Barem zasad mi se čini tako. :D
Previše puta su ponovili da uvijek idu istim pravcem čvrsto vjerujem da ce tako i biti na kraju da sve što se desilo se vec desilo i ide ciklus za ciklusom.

Ona Martha crna je tek došla vidjecemo gdje ce nas to odvesti u 3 sezoni uglavnom stariji Jonas je buljio u kuhinjski pod što znaci da se sve ponavlja da se njemu crna Martha vec desila.

Teorija samo naravno mogu odvesti 3 sezonu desno lijevo gore dole nazad baš ima mnogo materijala nadam se da ce izabrati pravi.
Son1

#113 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Son1 »

Bloo wrote:Jbg onda svako namjerno odstupanje od zacrtanog timeline pravi racvanje u time space kontinuumu.
Ja mislim da to ima smisla, pogotovo sto onaj brada Jonas kaze nesto u smislu kako sad ide da promijeni tok desavanja, ali mijenjajuci samo detalje (jer tesko moze utjecati na velike dogadjaje kroz direktno uplitanje).

Mislim i ciklusi se sve vrijeme vrte oko te price determinizam vs slobodna volja, tako da bi ovo uplitanje moglo dati nadu za postojanje slobodne volje, a samim tim i kreiranje procijepa.

Usput, soundtrack i ove sezone na nivou. :thumbup:

Image
Niemand

#114 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

drogon2 wrote:
Ne mora znacit opet da je poremecena.Jonas bi ondje poginuo da se ova nije pojavila i onda ovaj stariji Jonas iz buducnosti (Stranger),a ni Adam ne bi mogli postojati :D Jonas mora otic negdje (vjv u tu drugu dimenziju ) i tamo doc do ovih godina koje stariji Jonas ima.
Moguce, neg kontam onda bi srednji jonas to pamtio i nesto mi suhveli da je bio nedje s njom u drugom svijetu, jer on ostari a ona ne. On je prljav i sa oziljcima ko i svi drugi iz one buducnosti, ona izgleda oke. Ovo je sad bas zenski, al jbg. :D :lol:

Nije mi jasno ni sto se jonas pocne zvati adam. Jedino ako nije sta biblijski, adam i eva i to sic mundus creatus est, tako je svijet nastao, pa otud svi ovi incesti.

Adam ima onaj hepek u 1921 koji nije isti ko onaj u buducnosti i kaze da su ga napravili, i zbog tog sam nekako ubijedjena da stari adami prenose jedan drugom sta su uradili do sad i sta ovaj treba, tj. da sakupljaju Bog zna otkad kroz ponavljanje ciklusa iskustva i znanje da bi mogli otici u taj drugi svijet. I da je to taj rat sa klaudijom, ona ima onaj hepek u buducnosti a on u 1921, on zeli unistiti, tj. zrtvovati svijet sa vremenom za ovaj drugi a ona ne. Ne znam koji su njeni razlozi il ideje kakav bi svijet trebao biti, al ono, i caca joj kaze da je sejtan ionako.

Jbg, adam il klaudija= adam. :skoljka:
Niemand

#115 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

I da, bol koju nikad nece zaboraviti, minuta kasnije, cao marta, otkud ti, nisam te stigo ni oplakati. Ovo mi jednostavno nema smisla da je vec bilo sa fensi martom.
Bloo
Globalna šefica

#116 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Bloo »

Iova nova Martha nije iz buducnosti, vec iz druge dimenzije.
Niemand

#117 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

Pa to i kazem.
drogon2

#118 Re: D A R K (netflix serija)

Post by drogon2 »

Ma samo je pitanje da li je dolazak ove nove Marte nesto sto se i trebalo desit il je posljedica neceg sto je promijenjeno u svim ovim dogadjajima.Ja vise vucem prema tome da je to dogadjaj na koji je Adam racunao obzirom da bi Jonas ondje poginuo u onoj eksploziji i ne bi nikad ostario u onog starijeg Jonasa pa i Adama.

Al opet,ne sjecam se da je stariji Jonas ikad spominjao drugu Martu,dimenziju il sta vec.A slazem se sa ovim sto pricate zasto je uzeo ime Adam.Vjerovatno ce nekako ispast da je Jonas krvno povezan sa svim stanovnicima Windena,ili bar ovim glavnim likovima.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#119 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Velkoski »

Jonas je produkt vremena i želi da zakolje vrijeme! :sad: :mrgreen:
drogon2

#120 Re: D A R K (netflix serija)

Post by drogon2 »

I da,nisam upratio da li ste raspravljali o tome,al koji je k s onim sto je MIchael rekao Jonasu da je on ustvari odveo Mikkela u onu pecinu i koji je Jonas tacno to uradio ? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#121 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Bloo »

drogon2 wrote:I da,nisam upratio da li ste raspravljali o tome,al koji je k s onim sto je MIchael rekao Jonasu da je on ustvari odveo Mikkela u onu pecinu i koji je Jonas tacno to uradio ? :lol:
Pa neki od Jonasa, nebitno koji, a u skladu sa spoznajom da ako to ne uradi neće ni njega biti, a bitno je da ga bude kao što je više puta rečeno u seriji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#122 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Velkoski »

Najmlađi Jonas ga je vratio, onaj što je poljubio Marthu na plaži :mrgreen:

Inače strašno antipatičan glumac, šteta što ne može poginuti nekako :sad:
Bloo
Globalna šefica

#123 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Bloo »

A niko ne brine o cuki... :mrgreen:
oaza85

#124 Re: D A R K (netflix serija)

Post by oaza85 »

Bloo wrote:A niko ne brine o cuki... :mrgreen:
Mozda se Av-Mau pojavi
Niemand

#125 Re: D A R K (netflix serija)

Post by Niemand »

drogon2 wrote:Ma samo je pitanje da li je dolazak ove nove Marte nesto sto se i trebalo desit il je posljedica neceg sto je promijenjeno u svim ovim dogadjajima.Ja vise vucem prema tome da je to dogadjaj na koji je Adam racunao obzirom da bi Jonas ondje poginuo u onoj eksploziji i ne bi nikad ostario u onog starijeg Jonasa pa i Adama.

Al opet,ne sjecam se da je stariji Jonas ikad spominjao drugu Martu,dimenziju il sta vec.A slazem se sa ovim sto pricate zasto je uzeo ime Adam.Vjerovatno ce nekako ispast da je Jonas krvno povezan sa svim stanovnicima Windena,ili bar ovim glavnim likovima.
Ko zna, klaudija npr kaze onom malom jonasu kad ode spasiti oca da se ne ubije da je vidjela svijet bez njega, il laze il zaista jeste vidjela neki svijet bez njega. A srednji jonas mi ne djeluje kao da je dozivio ovu martu iz drugog svijeta, on i kad dobije ono martino pismo od mladog noe djeluje bas iznenadjen. Rekla bih da se ovo nije prije desavalo ali da adam zna za sve ove dogadjaje jer je to njegov plan za konacno unistenje i novi svijet.

Adam moze biti i adam zbog tog novog svijeta-prvi covjek, a i sic mundus creatus est, tako je svijet nastao, mozda se misli i na taj novi svijet, ne samo nastanak ovog dosadasnjeg svijeta sa vremenom, on ionako unistava svijet da napravi novi svijet. Ocito je uspio.

Ljepota ove serije je da vjerovatno nece biti nista od ovog sto mi mislimo a nekako sam sigurna da ce sve opet imati vise smisla. Mislim, mi sad pricamo i djeluje nam vako i nako, al ljudi su mislili nakon prve sezone da je noa antikrist, bartos i noa i antikrist i slicno. Stvarno jedva cekam trecu sezonu.
Post Reply