Cystis dermoides ovaris

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
japo-

#1 Cystis dermoides ovaris

Post by japo- »

znači ovako cista je na jajniku "bila", urađena operacija i sve prošlo ok bez problema, jajnik je spašen.....

eh sad me zanima situacija poslije jel ko ima lično iskustvo s ovimi jel potrebna kakva terapija osim onih tebleta za infekciju i antibiotika......

savjeti bilo koje vrste....

mozda ovo ima gdje objašnjno al nemogu nać jer teme zavrse u drugom smjeru tako unaprijed hvala..

i da napomenem to je U žene u mene.... :D
nevenka

#2 Re: Cystis dermoides ovaris

Post by nevenka »

Imala sam prije par mjeseci operaciju uklanjanja ciste sa jajnika. Urađena mi je laparaskopija, što je super, jer nema klasičnog reza nego samo dvije rupice jedna kod pupka i jedna niže i doduše meni su morali staviti i dren tako da imam i treću.

Poslije operacije sam otprilike dvije sedmice pila antibiotike i tablete protiv infekcije od zvanične terapije :) A nezvanično dosta čaja od kunice, kažu da je dobar baš za zarastanje rana.

Naravno, ležala i manje se kretala dok nisu prestali svi bolovi, onda se još malo pripazila prehlada, naprezanja, i to je to :) Sve skupa se oporavljala oko mjesec dana i nešto. Poslije bila ko nova :)

Samo onda još redovni pregledi kod ljekara i to je to :)

E sad ne znam da li ti žena u u tebe :) ima klasični rez, jer je onda oporavak malo sporiji zbog zarastanja, i morala bi se više čuvati fizičkog naprezanja, saginjanja, dizanja stvari, čak i par mjeseci ...

Koliko god se čovjek počne dobro osjećat mora se i dalje paziti, jer kad se dobro pripazi nakon zahvata i nekom periodu od 2 sedmice do mjesec dana poslije ( u slučaju laparaskopije ), nema problema, a ako se na početku pretjera poslije se mogu pojaviti razne posljedice... upale, bolovi itd.

Znači ležanje, odmaranje, utopljavanje ... :-D

Znači pazi ženu pravo :)
japo-

#3 Re: Cystis dermoides ovaris

Post by japo- »

nema klasični rez, to kako kod tebe jedan mali, i pupak, i stavili dren, pije još antibiotike al one za infekciju nema više kazu netreba, danas je 8 dan od operacije.........

već dolazi sebi hoda normala i ustaje, sve u svemu na vakat je otišla dok to sve nije uzelo maha.........

i još doboro mislim ovo nezvanicno.........bash je nekako bila tiha i miruje.. :D

hvala za info...... i sve njabolje.. :thumbup:
nevenka

#4 Re: Cystis dermoides ovaris

Post by nevenka »

E baš super da je i kod nje laparaskopija, puno je lakše :) i da se na vrijeme riješila, poslije se sve zaboravi :-D

Nego, još jedan mali savjet, a to je da izbjegava dugo da sjedi, čak i kad je prestane boliti, nešto taj položaj nije baš naj naj, pritisak valjda na jajnike ... ne znam ... ja sam poslušala :-D

pozdrav :) i zaželi joj brz oporavak :bih:
japo-

#5 Re: Cystis dermoides ovaris

Post by japo- »

:thumbup:
Post Reply