Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sakazulu

#1 Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sakazulu »

Pozdrav,

Zamijenio sam zadnje diskove, kočione pločice, kao i pločice od ručne kočnice i sad dok vozim stalno cvilka sa zadnjih ili zadnjeg točka. Kad vrlo malo dodirnem kočnicu zvuk nestaje... Išao sam majstoru, sve je skinuo očistio i opet nakon nekog perioda počelo je cvilenje...

What to do?
condy

#2 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by condy »

Koliko sam shvatio cvili dok ne pritisnes kocnicu? Cuje se disk ili plocica. Jeli sve disk, plocice stavljeno za tvoje auto i za predvidjenu snagu motora da niste pogrijesili kod kupovine pa da nije stavljen veci disk koji struze negdje? Posto je sve ocistio najvjerovatnije da nije do kamencica.

Moguce da ti je stavio pogresne plocice neodgovarajuci utor pa i one imaju lufta dok ne pritisnes kocnicu pa zveckaju. Uporedi ih sa starim. Najvjerovatnije da je do toga
dgL_

#3 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by dgL_ »

Da li je razradio klijesta i naprskao ih wdom? Znam da je meni majstor to radio prilikom zamjene istog.... Mada kada je ovako vlazno vrijrme sa zadnjih tockova se uvijek cuje blago struganje zbog velike vlage ali kada kocis, a kod tebe se cuje prilikom ne pritiskanja kocnice, negdje nesto ima kontakt sa diskom ...
condy

#4 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by condy »

Ako klijesta nisu razradjena i ostanu zaglavljena onda auto koci samo u voznji i usporava kad pustis gas bez pritiska kocnice i rucna kocnica je bez funkcije, kad je povuces nema otpora. Vrlo brzo se spale kocnice i osjeti se miris spaljenih plocica.
insomnia78

#5 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by insomnia78 »

Meni je tako bilo na zadnjem lijevom, blokirala klijesta
Svakako sam trebo mjenjati pakne i diskove pa su mi usput to ocistili, promjenili jos nesto sitno i sad fercera
Pogledaj je l' ti se grije tocak/tockovi
Ako ti klijesta blokiraju poprilicno se zagrije u voznji
timezone

#6 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by timezone »

Koje auto imas, na dosta auta se koriste metalni limovi koji stoje izmedu diskplocice i celjusti i ako one nisu urefu ili su montirane pogresno ili je hrdavo ispod njih ili iskrivljene prilikom montaze itd.. postoji mogucnost da je do toga .
problemnatravunu

#7 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by problemnatravunu »

Prijatelju tako skripi na Renault Kangoo-u, u ovlastenom mijenjali pakne, ali je sada jos gore, izgleda da nemaju rjesenje.... :?
basicm

#8 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by basicm »

Namazi diskove mascu, prestace.
Sakazulu

#9 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sakazulu »

Ma ne griju se točkovi, za onog ko je pitao.

Dakle kupljeno je sve preko Japan auta, fino ljudi uzmu podatke o autu i daju dijelove. Nije ništa kupljeno onako ofrlje. Ali ne radi se ni o onom struganju kad od vlage malo hrđa uhvati. Nego o cviljenju jako iritantnom. I čim mikron pipneš kočnicu prestane.

Sutra idem u servis pa ćemo da vidimo!

Hvala za odgovore.
proud

#10 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by proud »

Kod mene je skoro pa ista situacija i simptomi.

Prije par dana zamijenio prednje pakne, uzeo tipske prema katalogu u servisu (poskupe pravo), al ubi smrad iz felgi!
Pipnes ih poslije, vrele! I hajd odem ja opet do servisa, ne bude mi mrsko, al sad se vade kako je do diskova, kako nisu pakne nalegle, i skinu lijevu gumu. Malo razradili kliješta, osigurače, naprskali wd-a i hajd. Sad se ona ne grije i manje se osjete pakne, već samo na desnoj strane, ali auto sad samo koči. Sa 40 km/h sam stane u 30-40 m bez kočnice u leru, a uz to automatik..

Da li tražiti reklamaciju, jebat nekom mater zbog (sutra već trećeg) odlaska zbog iste stvari il tražit neku kvalitetnu alternativu.. Imal neko koju pametnu da kaže?
Sakazulu

#11 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sakazulu »

Nema kočenja ni grijanja kod mene... Osim iritantnog zvuka.

I još se danas nakon poziva servisu, utišao zvuk cviljenja... koji peh :)
timezone

#12 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by timezone »

Zamjena kocnica je posao koji bi i naj losiji mehanicar morao da odradi zatvorenih očiju. To nije nikakav kvar vec cisto zamjena identicnih dijelova jedan za jedan .
Nje mi jasno gdje nađete takve majstore i jos ti kaze moraju pakne da nalegnu ??
proud

#13 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by proud »

timezone wrote:Zamjena kocnica je posao koji bi i naj losiji mehanicar morao da odradi zatvorenih očiju. To nije nikakav kvar vec cisto zamjena identicnih dijelova jedan za jedan .
Nje mi jasno gdje nađete takve majstore i jos ti kaze moraju pakne da nalegnu ??
Sve to tvoje stoji, ali prethodni vlasnik neke improvizacije pravio i nisu bile originalne uopće, već neke uže pakne bile postavljene.. vidi se na disku ta razlika. A sto se 'majstorisanja' tiče, nekom bude prvi, a nekom prvi i zadnji put. :evil:
basicm

#14 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by basicm »

Da li je glavcina dobro ociscena prije nego su stavljeni novi diskovi? Treba pretresti opet, cvili jer jedan dio plocica dohvaca diska, kad kocis nalegne bolje i suti.
Sodom1

#15 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sodom1 »

Ja imam taj problem vec godinu i nesto . Sve menjo ,pakne 2 X, diskove ,razglavljivo celjust na kraju i nju kupio novu . I sad sam skoro opet kao razglavljivo celjust.Znaci 4 majstora od toga 3 razlicita
Zadnji tocak skripi i na kraju duze voznje bude vreo
dgL_

#16 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by dgL_ »

Sakazulu wrote:Nema kočenja ni grijanja kod mene... Osim iritantnog zvuka.

I još se danas nakon poziva servisu, utišao zvuk cviljenja... koji peh :)
Brate tjeraj to. Prikoci naglije koji put... Naleci ce to ako se vec stisalo... Ne zamaraj se... Da ti neko uzme lovu u ovl. Radi gluposti... Sretno
jefferson

#17 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by jefferson »

Sodom1 wrote:Ja imam taj problem vec godinu i nesto . Sve menjo ,pakne 2 X, diskove ,razglavljivo celjust na kraju i nju kupio novu . I sad sam skoro opet kao razglavljivo celjust.Znaci 4 majstora od toga 3 razlicita
Mozda je do glavnog cilindra.
Sodom1

#18 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sodom1 »

jefferson wrote:
Sodom1 wrote:Ja imam taj problem vec godinu i nesto . Sve menjo ,pakne 2 X, diskove ,razglavljivo celjust na kraju i nju kupio novu . I sad sam skoro opet kao razglavljivo celjust.Znaci 4 majstora od toga 3 razlicita
Kako to saznati unapred osim metode da kupim novi i stavim i probam hoce li da radi
jefferson

#19 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by jefferson »

Sodom1 wrote:
jefferson wrote:
Kako to saznati unapred osim metode da kupim novi i stavim i probam hoce li da radi
Provjeri na tehnickom koja je sila kocenja tockova. Jesul na tom tocku komplet kljesta zamjenjena zajedno sa klipom?
Sodom1

#20 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sodom1 »

jefferson wrote:
Sodom1 wrote:
jefferson wrote:Ja imam taj problem vec godinu i nesto . Sve menjo ,pakne 2 X, diskove ,razglavljivo celjust na kraju i nju kupio novu . I sad sam skoro opet kao razglavljivo celjust.Znaci 4 majstora od toga 3 razlicita
Provjeri na tehnickom koja je sila kocenja tockova. Jesul na tom tocku komplet kljesta zamjenjena zajedno sa klipom?[/quote]
Na tehnickom je i radjeno to , rekli celjust novu treba , reko majstor je to kao razradjivao.Kaze na tehnickom nista to nova celjust mora s novim klipom.
Ako je tako dobro ja kupim novu celjust stvim znaci to je bilo u novembru , vec krajem januara problem je opet bio prisutan .
Znaci ima jedno 20 dana ja opet isao na to neko razradjivanje sad vec kod cetvrtog majstora.
Uzo mi 30 maraka ,kaze neces sad imati problema. Reko haj dobro.
Zasad jeste u redu ne grije se , ali je problem jos tu vezano za ABS, kad se zaustavljam tik sto cu stati stalno mi se ukljucuje ABS i vibrira pedala. Znaci pri skroz malim brzinama 4-5km/h i da se zaustavim pedala vibrira.
Prim vecim brzinama , nikakvih problema s kocenjem
jefferson

#21 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by jefferson »

Na tehnickom je i radjeno to , rekli celjust novu treba , reko majstor je to kao razradjivao.Kaze na tehnickom nista to nova celjust mora s novim klipom.
Ako je tako dobro ja kupim novu celjust stvim znaci to je bilo u novembru , vec krajem januara problem je opet bio prisutan .
Znaci ima jedno 20 dana ja opet isao na to neko razradjivanje sad vec kod cetvrtog majstora.
Uzo mi 30 maraka ,kaze neces sad imati problema. Reko haj dobro.
Zasad jeste u redu ne grije se , ali je problem jos tu vezano za ABS, kad se zaustavljam tik sto cu stati stalno mi se ukljucuje ABS i vibrira pedala. Znaci pri skroz malim brzinama 4-5km/h i da se zaustavim pedala vibrira.
Prim vecim brzinama , nikakvih problema s kocenjem
Imas li kakvo svijetlo od ABS-a? Treba tu provjeriti glavni cilindar i modul ABS-a. Moze biti ili jedno ili drugo. S obzirom da imas problema sa ABS-om, provjeri modul. Takodje vidi u kakvom je stanju ABS senzor na tom tocku. Jel to prednji tocak ili zadnji?
Sodom1

#22 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by Sodom1 »

Zadnji tocak . Ima lampica od ABS, dam kontakt,upalim auto sve se lampice ugase. E sad kontao sam ga prikopcavati na dijagnostiku,da vidim da nece tu sta pokazati,senzor na tom tocku ili nesto . Auto je Meriva A
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by konektovan »

Može l' biti da ima kamencica il' pijeska izmedju diskova i klijesta, pa da od tog cvile?
ado_7

#24 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by ado_7 »

Evo ja sam imao mislim isti problem, ustvari imam ga jos uvijek (ali nije isti zvuk, tj nije isti razlog)....

Prvi put
Cvili skoro uvijek, osim kada kocim, culo se negdje nazad, nisam mogao odrediti koji tocak...znaci konstantno cvilenje osim kada kocim.
Posto sam mislio da je do pakni, skinem zadnje pakne, diskove, oboje zamijenim. Tada mi je mehanicar rekao da kocioni cilindar na jednom tocku ne vraca do kraja, te je to razlog , pa sam zamijenio i kocioni cilindar. I cvilenje prestalo.

Drugi put
Medjutim nedugo nakon toga, ponovno se javlja, sada ne stalno, samo ponekad, i ne tako intenzivno (jako) kao prije. Cvili ali samo ponekad, i ponovo prestaje kada stisnem kocnicu. Ovog puta problem je vjerovatno u osiguracu na kocnicama zadnjim (koji mi mehanicar gdje sam mijenjao pakne i diskove nije zamijenio, ne znam iz kog razloga). Zbog tog sto je je taj osigurac ostao sa starih pakni, deformise se i struze vjerovatno od disk ili nesto.
Uglavnom sada se cuje ponekad i ne nervira me toliko kao ono prije, pa nisam jos problem rijesio, a sve su prilike da cu morati promijeniti pakne, jer se ne moze kupiti samo taj osigurac.

Nadam se da sam pomogao nekome....

I usput auto je astra g...
condy

#25 Re: Cvile (mozda) pakne na zadnjim tockovima

Post by condy »

:sad:

Promjeni mehaničara za u buduće
Post Reply