hvala unaprijed
Cvijetne esencije
Moderator: anex
-
ch0ban
#1 Cvijetne esencije
Ljudi znal' iko gdje u Sarajevu ili BILO gdje u Bosni nabaviti od "normalnog" prodavca cvijetne esencije... nesto tipa http://www.bachflower.com/Rescue_Remedy.htm Rescue Remedy...????? Znam da mi puno raje reklo iz vana da su to super stvari i da pomazu u odredjenim stvarima.. samo da mi je naci i kupiti, posto god da je, samo da nije obicna voda unutra 
hvala unaprijed
hvala unaprijed
-
andrija2007
#2 Re: Cvijetne esencije
Znam da je bilo prije par godina u biljnoj apoteci u Koševskoj ulici ( bivša Kralja Tomislava ). Ja sam tamo ušao i pitao
iz radoznalosti s obzirom da poznajem i radim sa Bachovim cvjetnim kapima skoro već 19 godina, ali mi je osoba koja
je vjerovatno vlasnik ostavila ne tako dobar utisak i što se tiče poznavanja istih, i što se tiče "poslovne etike".
Npr. za cvjetne esencije, kao konzervans se koristi brandy ( po Bachovom načinu pripreme ), za prvu tinkturu tzv.
"Mother tincture" i to u omjeru 50% brandy-ja, a za drugu otopinu tzv. "Stock otopinu" negdje oko 400 dijelova brandy-ja
na jedan dio vodene infuzije, znači i u drugoj otopini ima puno alkohola koji služi kao konzervans.
E sad ko ne želi da koristi alkohol iz zdravstvenih ili vjerskih razloga, teoretski ima problem sa korištenjem Bachovih ili drugih cvjetnih esencija ( kalifornijskih, australijskih itd.)
S obzirom da se za pacijenta pripremi tzv,treći rastvor, obično u tamnoj staklenoj bočici od 30 ml. sa kapaljkom,
i ovdje obično koristi brendy kao konzervans i to jedan prst brandy-ja a ostatak negazirana mineralna voda dobrog
kvaliteta, opet imamo "problem" alkohola.Iako se za treći rastvor umjesto brandy-ja može koristiti i prirodno jabukovo
sirće, ostaje "problem" alkohola koji je prisutan u prva dva rastvora, "mother" i "stock".
Napominje da se za malu djecu može pripremiti i bez alkohola ali u tom slučaju rastvor treba držati u frižideru ne duže
od 10-15 dana.
Rastvore koje sam vidio u apoteci u Koševskoj su bili u plastičnim bočicama, "navodno bez alkohola" što je u stvari
nemoguće", i plus u svakoj bočici, već pripremljena samo po jedna Bachova esencija, što znači ako osoba za svoju
terapiju treba da uzme kombinaciju npr. od 5 različitih esencija, to znači ta treba da kupi 5 rastvora i da ih plati
svih 5 pojedinačno, umjesto da ih pripremi biljni apotekar, na taj nači što i pomiješa u jednoj jedinoj bočici i naplati
kao jednu a ne kao 5. (khm, khm, nakašljavanje)
S obzirom, također da sada trenutno u Engleskoj postoji samo jedna firma koja proizvodi SKRUPOLOZNO Bachove cvjetne
esencije po originalnom Bachovom receptu, moguće je ako, ko ih priprema ( u ovom slučaju biljni apotekar) ima esencije drugih proizvođača (npr postoji firma koja je prije 15-tak godina proizvodila esencije a onda se poslije booma cvjetne terapije sredinom 90-tih komercijalizovala, njihove esencije nisu više dobre, ne daju željeni rezultat iako imaju etiketu (žute boje) sa Bachovim potpisom) ako ne koristi kvalitetne esencije, da ne postigne nikakav ili slab terapeutski učinak.
Garantovano kvalitetne esencije u zadnjih godina proizvodi engleska firma: http://www.healinghearbs.co.uk i njihov Rescue
remedy se zove Five flower remedy jer iako jedini proizvode esencije po Bachovom receptu, nemaju pravo da ga zovu
Rescue remedy jer je to ime zaštićeno on strane homeopatske kuće Nelson, ako se ne varam.
Ako imaš još pitanja u vezi cvjetne terapije slobodno pitaj, pozz, Andrija.
iz radoznalosti s obzirom da poznajem i radim sa Bachovim cvjetnim kapima skoro već 19 godina, ali mi je osoba koja
je vjerovatno vlasnik ostavila ne tako dobar utisak i što se tiče poznavanja istih, i što se tiče "poslovne etike".
Npr. za cvjetne esencije, kao konzervans se koristi brandy ( po Bachovom načinu pripreme ), za prvu tinkturu tzv.
"Mother tincture" i to u omjeru 50% brandy-ja, a za drugu otopinu tzv. "Stock otopinu" negdje oko 400 dijelova brandy-ja
na jedan dio vodene infuzije, znači i u drugoj otopini ima puno alkohola koji služi kao konzervans.
E sad ko ne želi da koristi alkohol iz zdravstvenih ili vjerskih razloga, teoretski ima problem sa korištenjem Bachovih ili drugih cvjetnih esencija ( kalifornijskih, australijskih itd.)
S obzirom da se za pacijenta pripremi tzv,treći rastvor, obično u tamnoj staklenoj bočici od 30 ml. sa kapaljkom,
i ovdje obično koristi brendy kao konzervans i to jedan prst brandy-ja a ostatak negazirana mineralna voda dobrog
kvaliteta, opet imamo "problem" alkohola.Iako se za treći rastvor umjesto brandy-ja može koristiti i prirodno jabukovo
sirće, ostaje "problem" alkohola koji je prisutan u prva dva rastvora, "mother" i "stock".
Napominje da se za malu djecu može pripremiti i bez alkohola ali u tom slučaju rastvor treba držati u frižideru ne duže
od 10-15 dana.
Rastvore koje sam vidio u apoteci u Koševskoj su bili u plastičnim bočicama, "navodno bez alkohola" što je u stvari
nemoguće", i plus u svakoj bočici, već pripremljena samo po jedna Bachova esencija, što znači ako osoba za svoju
terapiju treba da uzme kombinaciju npr. od 5 različitih esencija, to znači ta treba da kupi 5 rastvora i da ih plati
svih 5 pojedinačno, umjesto da ih pripremi biljni apotekar, na taj nači što i pomiješa u jednoj jedinoj bočici i naplati
kao jednu a ne kao 5. (khm, khm, nakašljavanje)
S obzirom, također da sada trenutno u Engleskoj postoji samo jedna firma koja proizvodi SKRUPOLOZNO Bachove cvjetne
esencije po originalnom Bachovom receptu, moguće je ako, ko ih priprema ( u ovom slučaju biljni apotekar) ima esencije drugih proizvođača (npr postoji firma koja je prije 15-tak godina proizvodila esencije a onda se poslije booma cvjetne terapije sredinom 90-tih komercijalizovala, njihove esencije nisu više dobre, ne daju željeni rezultat iako imaju etiketu (žute boje) sa Bachovim potpisom) ako ne koristi kvalitetne esencije, da ne postigne nikakav ili slab terapeutski učinak.
Garantovano kvalitetne esencije u zadnjih godina proizvodi engleska firma: http://www.healinghearbs.co.uk i njihov Rescue
remedy se zove Five flower remedy jer iako jedini proizvode esencije po Bachovom receptu, nemaju pravo da ga zovu
Rescue remedy jer je to ime zaštićeno on strane homeopatske kuće Nelson, ako se ne varam.
Ako imaš još pitanja u vezi cvjetne terapije slobodno pitaj, pozz, Andrija.
- gonič zmajeva
#3 Re: Cvijetne esencije
imam ja prijatelja koji radi kučne parfeme
on to odnekog nabavlja pa ti mogu dati njegov mail
hm ah da
grrrrrrrrr
hm ah da
grrrrrrrrr
-
andrija2007
#4 Re: Cvijetne esencije
Vidim da ti nije baš lako sa zmajevima, nedaj se!gonič zmajeva wrote:imam ja prijatelja koji radi kučne parfeme
hm ah da
grrrrrrrrr
- Loulou
#5 Re: Cvijetne esencije
Rescue Remedy je stvarno dobra stvar, ja sam koristila kapi (baš one sa slike na linku koju si postavio/la), ali ja to kod nas nigdje ne vidjeh.
- alica.k
#6 Re: Cvijetne esencije
ja sam iz slo dobila to za agresivnog cuku, bachove kapi, pomoglo mu je al mi ih nestade i sad sta...nista.
nema niko kod nas...
nema niko kod nas...
- badalpur
#7 Re: Cvijetne esencije
Evo da podignem ovu temu. Zna li iko gdje se imaju kupiti Bahove kapi u Sarajevu ili eventualno naručiti iz nekog drugog grada?
-
BIONA
#8 Re: Cvijetne esencije
I mene zanima 
- badalpur
#9 Re: Cvijetne esencije
Super, ako sta saznas javiBIONA wrote:I mene zanima
- fatamorgana
#10 Re: Cvijetne esencije
To je bila previsoka cijena za naš standard a pogoto ako bi neko trebao kompoziciju tj. 5/6 esencija u jednoj bočici.badalpur wrote:Super, ako sta saznas javiBIONA wrote:I mene zanima...Ja znam da je nekad bilo u apoteci u ulici Koševo (spominje se u drugom postu). Nekad davno sam tu ulazila i raspitivala se i teta mi je rekla da je jedan rastvor 12 KM, a obicno trebam kupiti tri ili cetiri i da prije kupovine trebam doci na razgovor. Razlog zbog kojeg nisam htjela to kupiti je bila ta izuzetno nezainteresirana i drska teta
...Ali ako je to jedino mjesto gdje imaju kapi, onda kupujem jer sam poprilicno lose.
Navodno ih je pravIla bez alkohola iako je to teoretski nemoguće jer esencije (stock bottle) sadrže oko 50% brendija.
Nije bilo jasno ni sa kojim esencijama tj. koju marku je koristila .... sve obavijeno velom tajne.
Ubleha na domaći način,
- badalpur
#11 Re: Cvijetne esencije
Meni cijena trenutno nije vazna. Platit cu posto-poto samo da je prava stvar.fatamorgana wrote:To je bila previsoka cijena za naš standard a pogoto ako bi neko trebao kompoziciju tj. 5/6 esencija u jednoj bočici.badalpur wrote:Super, ako sta saznas javiBIONA wrote:I mene zanima...Ja znam da je nekad bilo u apoteci u ulici Koševo (spominje se u drugom postu). Nekad davno sam tu ulazila i raspitivala se i teta mi je rekla da je jedan rastvor 12 KM, a obicno trebam kupiti tri ili cetiri i da prije kupovine trebam doci na razgovor. Razlog zbog kojeg nisam htjela to kupiti je bila ta izuzetno nezainteresirana i drska teta
...Ali ako je to jedino mjesto gdje imaju kapi, onda kupujem jer sam poprilicno lose.
Navodno ih je pravIla bez alkohola iako je to teoretski nemoguće jer esencije (stock bottle) sadrže oko 50% brendija.
Nije bilo jasno ni sa kojim esencijama tj. koju marku je koristila .... sve obavijeno velom tajne.
Ubleha na domaći način,
- fatamorgana
#12 Re: Cvijetne esencije
ne znam da li kakavima distributer u Bosni ili možda u Hrvatskoj, meni su donosili iz Španije.badalpur wrote:
Meni cijena trenutno nije vazna. Platit cu posto-poto samo da je prava stvar.
Pretpostavljam da je moguća narudža on line iz Engleske, ima dosta običnih i biljnih apoteka koje šalju esencije ili preko nekoga ko živi u Engleskoj ....
Preporučujem esencije engleskog proizvođača Healing herbs, najkvalitetnije!

-
BIONA
#13 Re: Cvijetne esencije
Vidi Fate sto svasta zna
danke na info 
- fatamorgana
#14 Re: Cvijetne esencije
You're welcome,BIONA wrote:Vidi Fate sto svasta znadanke na info
- badalpur
#15 Re: Cvijetne esencije
Zahvaljujem i jafatamorgana wrote:ne znam da li kakavima distributer u Bosni ili možda u Hrvatskoj, meni su donosili iz Španije.badalpur wrote:
Meni cijena trenutno nije vazna. Platit cu posto-poto samo da je prava stvar.
Pretpostavljam da je moguća narudža on line iz Engleske, ima dosta običnih i biljnih apoteka koje šalju esencije ili preko nekoga ko živi u Engleskoj ....
Preporučujem esencije engleskog proizvođača Healing herbs, najkvalitetnije!
- badalpur
#16 Re: Cvijetne esencije
Evo izgleda da i u BiH ima Bahovih praktičara http://www.bahovekapi.com/spisak-bh.html#bih
- fatamorgana
#17 Re: Cvijetne esencije
Terapeuti su još osjetljivije pitanje ....badalpur wrote:Evo izgleda da i u BiH ima Bahovih praktičara http://www.bahovekapi.com/spisak-bh.html#bih
- badalpur
#18 Re: Cvijetne esencije
Moguće, ali je još osjetljivije samostalno odlučivati koja esencija ti eventualno treba.
- fatamorgana
#19 Re: Cvijetne esencije
To je skoro nemoguće je smo neobjektivni tj subjektivni prema samima sebi .... potrebno nam je ogledalo, dobro, kvalitetno ogledalo, u ovom slučaju ekspert,badalpur wrote:Moguće, ali je još osjetljivije samostalno odlučivati koja esencija ti eventualno treba.
- fatamorgana
#20 Re: Cvijetne esencije
Može poslužiti orijentativno, na početku, sve zavisi od dubine "problema" kao i njegove akutne ili hronične prirode. Zatim terapija cvijetnim kapima je dinamička, nije statična, to znači da se kompozicija sastava prilagođava, dorađuje, mijenja prema promjeni stanja osobe.babyline wrote:ja sam jednom citajuci nesto o bahovim kapima, naisla na vrlo detaljan upitnik koji popunjavas i na kraju ti izadje rezultat... samo naravno potrebno je podrobno poznavanje stranog jezika na kojem je bio upitnik, cinilo mi se triso puta bolje od tete iz kosevo ulice
Idealno kao cilj, rezultat terapije je stalno, trajno poboljšanje ....
P.S. Za lakše, akutne probleme npr. "danas se osjećam baš apatično", može se sam "liječiti", dovoljno je ukapati par,3/4) kapi Stock esencije u čašu vode pa pijuckati po par kapi tokom dana svakih 10 - 20 min.
Za konstitucionalne tj. karakterijalne probleme za koje treba više vremena ( tovarira od osobe do osobe, od par mjeseci do par godina) poteban je terapeut.
- fatamorgana
#21 Re: Cvijetne esencije
Slagala se ne slagala, tako je,babyline wrote: slazem se
- fatamorgana
#22 Re: Cvijetne esencije
Just jokin', as usual,babyline wrote:fatamorgana wrote:Slagala se ne slagala, tako je,babyline wrote: slazem se![]()
- fatamorgana
#23 Re: Cvijetne esencije
Akutna ljutnja,babyline wrote:![]()
- badalpur
#24 Re: Cvijetne esencije
Samo da javim da sam bila kod praktičara, obavila razgovor i dobila svoj miks kapi. Pijem ih cetiri dana i sad ne znam jel ima veze s njima, ali me prva dva dana uzasno boljela glava a druga dva mi se strasno spava...Eh, sad, to mozda i nema veze s kapima...
- fatamorgana
#25 Re: Cvijetne esencije
Ima, sve što osjećaš nakon početka tretmana ima veze s istim jer kapi već djeluju,badalpur wrote:Samo da javim da sam bila kod praktičara, obavila razgovor i dobila svoj miks kapi. Pijem ih cetiri dana i sad ne znam jel ima veze s njima, ali me prva dva dana uzasno boljela glava a druga dva mi se strasno spava...Eh, sad, to mozda i nema veze s kapima...