Eurobasket 2013 u Sloveniji
PostPostao/la Josip321 dana 18/09/2013 00:27
radostan dan je napisao/la:
izgleda da crnog gasola niko nije obavjestio da treba da izgube...
podsjeti me na utakmicu vardar-sarajevo, sredinom osamdesetih, treba vardar da dobije, i sve ide po planu, samo janjuša niko nije obavijestio.![]()
zamislite koliko je to bilo ofirno, kada je i radio spiker u sred prenosa to konstatovao.
Jeste off topic ali moram pitati o ovome. Odnosno zamoliti da mi netko malo ovo objasni, obrazloži. Pravo se nasmijah![]()
![]()
Tko, što, gdje, i kako ????
Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
radostan dan
#1 Čuvene namještene utakmice u SFRJ
motiv - razlog za otvaranje teme -
-
radostan dan
#2 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Postao/la radostan dan dana 18/09/2013 11:31
na žalost, na you tube nema snimka, ali za ilustraciju ovoga o čemu pričamo nek ti posluži ovo, nema velike razlike -
obrati pažnju kako se drug reportet iz prištine pravi blesav i korektno izvještava, u skladu sa društvenim tokovima i socijalističkim samoupravljanjem
. e sad zamisli koliko je to bilo ofirno u skoplju, kada reporter javno kaže - ovdje nešto ne štima...
a iza njega čuju se salve zvižduka i negodovanja.
takođe, potvrđujem ovo što navodi drug iz centralnog komiteta, lakat jebić, u vezi nikole nikića.
sory za off. jučerašnji dan pravo dosadan, bez utakmica...
na žalost, na you tube nema snimka, ali za ilustraciju ovoga o čemu pričamo nek ti posluži ovo, nema velike razlike -
Pristini je trebala pobjeda i poraz Sutjeske protiv Zvezde da ostanu u prvoj ligi, Celiku je trebala samo pobjeda da ostanu u prvoj ligi. Zvezda i Sutjeska su odigrali remi iako je Zvezda bila ogromni favorit jer je taj rezultat osiguravao prvo mjesto Zvezdi, i kod 2-0 za Pristinu, opstanak u prvoj ligi za Sutjesku. Kad su ovi u Pristine culi sta se desilo u toj utakmici poklonili su Celiku pobjedu i izbacili Sutjesku iz prve lige i omogucili Celiku opstanak.
obrati pažnju kako se drug reportet iz prištine pravi blesav i korektno izvještava, u skladu sa društvenim tokovima i socijalističkim samoupravljanjem
takođe, potvrđujem ovo što navodi drug iz centralnog komiteta, lakat jebić, u vezi nikole nikića.
-
radostan dan
#3 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
ostao/la Bodkin dana 18/09/2013 12:14
![]()
![]()
jebote sve oko ovog videa je komedija, od nacina izvjestavanja do padanja odbrambenih igraca i reakcije golmana kod zadnjeg gola
PostPostao/la radostan dan dana 18/09/2013 12:17
nemoj me zajebavati da ovo tek sad otkrivaš?
tačno ću sad otvoriti temu...
PostPostao/la Bodkin dana 18/09/2013 12:19
nikad vidio nisam
-
radostan dan
#4 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Postao/la Chmoljo dana 18/09/2013 12:25
trebo bi, ja sam plako od smijeha na videoradostan dan je napisao/la:
nemoj me zajebavati da ovo tek sad otkrivaš?
tačno ću sad otvoriti temu...![]()
meni je jače kad se zadnji odbrambeni sklanja
evo, izvolite...
molba starijim forumašima da daju svoj doprinos, po sjećanju.
važna napomena za shvatanje situacije - socijalističko društvo, nema mobilnih telefona, brzih veza, trange - frange dogovori potpuno drugačiji od današnjih, robna razmjena ima prednost nad novčanom, čest slučaj podmićivanja domaćih i stranih sudija drugaricama koje imaju visoko razvijenu svijest o potrebama drugova ,itd, itd...
- Edin H.
#5 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Sarajevo - Zvezda
Partizan - Zeljeznicar
Partizan - Zeljeznicar
- Pitarrr82
- Baltazar_khan
#7 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
ko je ono suspendovan zbog namještanja? jel ono bijaše jedna legenda bh fudbala 
- Charuga
- Globalni moderator
#8 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Ne znam koja je svrha ove teme a i osjecam da ce biti zakljucana vrlo brzo ... 
-
radostan dan
#9 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
ne, ne, ovo o čemu edin piše je 86 i 87. godina.Baltazar_khan wrote:ko je ono suspendovan zbog namještanja? jel ono bijaše jedna legenda bh fudbala
to što ti spominješ je rana sedamdeseta, da li je opet vardar u igri, osjek ili rijeka ne sjećam se, a u pravu si da je jedna legenda suspendovana na godinu van fudbala (ako ne i dvije) - ivica osim, i još jedan.
- kamen spoticanja
#10 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Sjoj koliko je robije iza gola...celik sampionradostan dan wrote:Postao/la radostan dan dana 18/09/2013 11:31
Pristini je trebala pobjeda i poraz Sutjeske protiv Zvezde da ostanu u prvoj ligi, Celiku je trebala samo pobjeda da ostanu u prvoj ligi. Zvezda i Sutjeska su odigrali remi iako je Zvezda bila ogromni favorit jer je taj rezultat osiguravao prvo mjesto Zvezdi, i kod 2-0 za Pristinu, opstanak u prvoj ligi za Sutjesku. Kad su ovi u Pristine culi sta se desilo u toj utakmici poklonili su Celiku pobjedu i izbacili Sutjesku iz prve lige i omogucili Celiku opstanak.
obrati pažnju kako se drug reportet iz prištine pravi blesav i korektno izvještava, u skladu sa društvenim tokovima i socijalističkim samoupravljanjem. e sad zamisli koliko je to bilo ofirno u skoplju, kada reporter javno kaže - ovdje nešto ne štima...
a iza njega čuju se salve zvižduka i negodovanja.
Jel ovo sudija salem prolic?
-
radostan dan
#11 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
da, salem čuveni...
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#12 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Ti kad ne bi na usta (tastaturu), na guzicu bi... Tadasnja vlast je podrzavala samo tvoj klub, cinila sve da on bude bolji, da on ne ispadne a da se upropasti Zeljo, nesto slicno kao i vlast poslije rata...Baltazar_khan wrote:ko je ono suspendovan zbog namještanja? jel ono bijaše jedna legenda bh fudbala
AFERA PLANINIC: "Zeljeznicar" je imao dosta tih burnih perioda, ali to je do tada bio presedan da se neko kazni u fudbalu. A do tada su i vrapci pricali o laziranju dok se kola nisu slomila na nama. Ne vjerujem da se to promijenilo poslije, vjerovatno se samo promijenio nacin. Ja se nisam osjecao nimalo krivim. Znam sta sam govorio i kako smo se ponasali, a sasvim drugo je to sto se moglo iskonstruisati. Negdje se nesto moralo desiti da bi, mozda, fudbal krenuo nekim novim putem. To je posve druga stvar. Ja i dan-danas ne znam zasto sam kaznjen. Tada sam im rekao: "Ako vi mislite da smo mi ili ja dobio pare za nesto, onda kazna nije adekvatna. Hajde, onda me dozivotno kaznite. Tu nema nikakve dileme, nemojte nesto prelamati ako ste sigurni." A to da neko moze slabo da igra i da "Hajduk" treba da pobijedi - to su znali svi. Ali ako Miso pogodi stativu, pa ja stativu kod rezultata 0:0, a vi meni kazete da sam ja to namjerno... Nije da ja nisam bio upucen u to, jer je strahovit pritisak bio na nas. Ne od nas, nego od "Hajduka", od grada Splita, od politicara, da "Hajduk" mora dobiti. A kako nego preko nasih ledja!? I kad sve to znas i kad zivis sa tim i kada neko koristi tu situaciju, pritisak, onda nije bas tako jednostavno izaci na teren, a znas da moras izgubiti. Kad kazes da ne bi isao u Split, onda kazu: "Pa to je jos gore." To je situacija u kojoj ni dan-danas ne znam sta bih. Najradije bih pobjegao sam od sebe. Ja ne vjerujem, doduse, da bismo mi "Hajduka" dobili i da nije bilo to sto je bilo. Niti smo mi igrali tako slabo koliki je bio rezultat, a dobili su nas 4:0. Mozda se moglo napraviti tako da "Hajduk" ispadne iz lige, da mi odigramo nerijeseno i da svijet pocne da vjeruje da i ti veliki mogu ispasti. To bi mozda vratilo vjeru u fudbalsko postenje, pa bi narod vise vjerovao.
Kad su nas kaznili, onda je Miso otisao u vojsku. Meni su rekli da ce mi skinuti kaznu. Onda sam se, u medjuvremenu, igrajuci sa rajom, prehladio, pa zavrsio u bolnici. Vise mi nije ni trebalo skidati kaznu. Mislim da je tu bilo puno vise politike. Necu da kazem da je "Zeljeznicar" nekome zasmetao. Mozda je Mahic (Nusret, predsjednik FK "Zeljeznicar" 1964-1965, op.a.) nekome zasmetao radi svoje popularnosti, radi svoje vaznosti. Predsjednik je bio pod pritiskom. Bili su tada neki sastanci skupstina gradova Jugoslavije, i onda, ako su ti ljudi iz Splita dosli i rekli: "Spasavajte", je li to bila koincidencija? Mozda i nije, ali ako smo vec morali izgubiti... Imas utisak da je to bila jedna fina rezija da se prelomi preko necijih ledja. To je tesko sada znati. Kad se covjek uhvati za cinjenice, tesko je nesto dokazati: cinjenica je i da je "Hajduk" dao pare, ali te pare nisu otisle nikome privatno, nego mislim da su otisle u troskove, u putovanja, jer smo bili u situaciji da nista nismo imali. Mi smo utakmicu regularno igrali. Ja ne znam je li ko sta dobio, a poslije je prica bila da su neki nesto dobili. Ja znam da ja nisam nista dobio, a mene su kaznili. Znam i da Miso nije nista dobio.
NEPRAVDA I KAZNA: Niko nije bio analfabeta. Bilo je i prije slucajeva, pomozi ovom, kompenziraj onom, veci si prijatelj sa ovim... Politike je uvijek bilo. To je poslije bilo normalno, ali su u ovom slucaju morali nesto da naprave da se kaze da nesto rade. Zasto smo mi morali biti ti koji su kaznjeni, to je druga stvar. A poslije smo igrali i Miso i ja, i niko nama poslije nista nije prigovorio. Cak su nama neki drugi ljudi u nekim utakmicama mozda i pomogli da taj "Zeljeznicar" opstane. Mada smo se, u principu, mi za to izborili. Znaci, i ti drugi su osjetili da je ucinjena neka nepravda. Ipak, ne valja prica kad se sad ljudi podsjecaju nekih stvari pa tovare sistemu na ledja stvari koje nisu. I ja mogu sad da kazem da me je komunizam ostetio jer su me kaznili. Ma, nije to! Da nisam igrao fudbal, ne bi me nikad kaznili. Da nisam bio u "Zeljeznicaru" u tom momentu, opet me ne bi kaznili.
- antifascism
#13 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Bilo je dosta namjestanja 1985 i da nije bilo rata mislim da bi ta sezona bila proglasena neregularnom.
-
radostan dan
#14 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
pa proglašena je.
a u narednoj sezoni nekoliko klubova je startovalo sa minus 6 bodova. i vardar bude prvi. a onda partizan dobije na sudu ( i to nekom opštinskom
), vrate mu titulu iz 85. , plus svim klubovima vrate po 6 bodova, i vardar - popuši te 86..

a u narednoj sezoni nekoliko klubova je startovalo sa minus 6 bodova. i vardar bude prvi. a onda partizan dobije na sudu ( i to nekom opštinskom
-
aut
#15 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
A ovako su to vidjeli u Dalmaciji. Tekst iz SD:JOINT_1921 wrote:Ti kad ne bi na usta (tastaturu), na guzicu bi... Tadasnja vlast je podrzavala samo tvoj klub, cinila sve da on bude bolji, da on ne ispadne a da se upropasti Zeljo, nesto slicno kao i vlast poslije rata...Baltazar_khan wrote:ko je ono suspendovan zbog namještanja? jel ono bijaše jedna legenda bh fudbala
AFERA PLANINIC: "Zeljeznicar" je imao dosta tih burnih perioda, ali to je do tada bio presedan da se neko kazni u fudbalu. A do tada su i vrapci pricali o laziranju dok se kola nisu slomila na nama. Ne vjerujem da se to promijenilo poslije, vjerovatno se samo promijenio nacin. Ja se nisam osjecao nimalo krivim. Znam sta sam govorio i kako smo se ponasali, a sasvim drugo je to sto se moglo iskonstruisati. Negdje se nesto moralo desiti da bi, mozda, fudbal krenuo nekim novim putem. To je posve druga stvar. Ja i dan-danas ne znam zasto sam kaznjen. Tada sam im rekao: "Ako vi mislite da smo mi ili ja dobio pare za nesto, onda kazna nije adekvatna. Hajde, onda me dozivotno kaznite. Tu nema nikakve dileme, nemojte nesto prelamati ako ste sigurni." A to da neko moze slabo da igra i da "Hajduk" treba da pobijedi - to su znali svi. Ali ako Miso pogodi stativu, pa ja stativu kod rezultata 0:0, a vi meni kazete da sam ja to namjerno... Nije da ja nisam bio upucen u to, jer je strahovit pritisak bio na nas. Ne od nas, nego od "Hajduka", od grada Splita, od politicara, da "Hajduk" mora dobiti. A kako nego preko nasih ledja!? I kad sve to znas i kad zivis sa tim i kada neko koristi tu situaciju, pritisak, onda nije bas tako jednostavno izaci na teren, a znas da moras izgubiti. Kad kazes da ne bi isao u Split, onda kazu: "Pa to je jos gore." To je situacija u kojoj ni dan-danas ne znam sta bih. Najradije bih pobjegao sam od sebe. Ja ne vjerujem, doduse, da bismo mi "Hajduka" dobili i da nije bilo to sto je bilo. Niti smo mi igrali tako slabo koliki je bio rezultat, a dobili su nas 4:0. Mozda se moglo napraviti tako da "Hajduk" ispadne iz lige, da mi odigramo nerijeseno i da svijet pocne da vjeruje da i ti veliki mogu ispasti. To bi mozda vratilo vjeru u fudbalsko postenje, pa bi narod vise vjerovao.
Kad su nas kaznili, onda je Miso otisao u vojsku. Meni su rekli da ce mi skinuti kaznu. Onda sam se, u medjuvremenu, igrajuci sa rajom, prehladio, pa zavrsio u bolnici. Vise mi nije ni trebalo skidati kaznu. Mislim da je tu bilo puno vise politike. Necu da kazem da je "Zeljeznicar" nekome zasmetao. Mozda je Mahic (Nusret, predsjednik FK "Zeljeznicar" 1964-1965, op.a.) nekome zasmetao radi svoje popularnosti, radi svoje vaznosti. Predsjednik je bio pod pritiskom. Bili su tada neki sastanci skupstina gradova Jugoslavije, i onda, ako su ti ljudi iz Splita dosli i rekli: "Spasavajte", je li to bila koincidencija? Mozda i nije, ali ako smo vec morali izgubiti... Imas utisak da je to bila jedna fina rezija da se prelomi preko necijih ledja. To je tesko sada znati. Kad se covjek uhvati za cinjenice, tesko je nesto dokazati: cinjenica je i da je "Hajduk" dao pare, ali te pare nisu otisle nikome privatno, nego mislim da su otisle u troskove, u putovanja, jer smo bili u situaciji da nista nismo imali. Mi smo utakmicu regularno igrali. Ja ne znam je li ko sta dobio, a poslije je prica bila da su neki nesto dobili. Ja znam da ja nisam nista dobio, a mene su kaznili. Znam i da Miso nije nista dobio.
NEPRAVDA I KAZNA: Niko nije bio analfabeta. Bilo je i prije slucajeva, pomozi ovom, kompenziraj onom, veci si prijatelj sa ovim... Politike je uvijek bilo. To je poslije bilo normalno, ali su u ovom slucaju morali nesto da naprave da se kaze da nesto rade. Zasto smo mi morali biti ti koji su kaznjeni, to je druga stvar. A poslije smo igrali i Miso i ja, i niko nama poslije nista nije prigovorio. Cak su nama neki drugi ljudi u nekim utakmicama mozda i pomogli da taj "Zeljeznicar" opstane. Mada smo se, u principu, mi za to izborili. Znaci, i ti drugi su osjetili da je ucinjena neka nepravda. Ipak, ne valja prica kad se sad ljudi podsjecaju nekih stvari pa tovare sistemu na ledja stvari koje nisu. I ja mogu sad da kazem da me je komunizam ostetio jer su me kaznili. Ma, nije to! Da nisam igrao fudbal, ne bi me nikad kaznili. Da nisam bio u "Zeljeznicaru" u tom momentu, opet me ne bi kaznili.
Luka Bajakić (87), istaknuti sportski i politički dužnosnik prošlog stoljeća, jedan od najzaslužnijih za uspješnu provedbu Mediteranskih igara u Splitu 1979., bio je i predsjednik HNS-a i NSJ-a, pa je objektivno s te pozicije itekako znao pomoći Hajduku.
I to u najkritičnijim trenucima kao što je bila ‘afera Planinić’ kad je ‘bijelima’ dokazano dogovaranje utakmica u trokutu sa Željezničarom i Trešnjevkom.
- Hajduk, Željo i Trešnjevka su izbačeni iz lige, to se događalo u listopadu 1965. – prisjetio se Luka Bajakić, koji je u to doba baš bio predsjednik HNS-a, te nastavio:
- Tada smo se mobilizirali da spasimo u prvom redu Hajduka, ali i druga dva kluba. Sve smo poduzeli, pomogao je mnogo i Ivan Šibl, predsjednik Dinama, da se klubovi kazne s minus bodovima, uspjeli smo...
Hajduk se jedva spasio. E, to je zanimljiva priča, Hajduk je dospio u tešku poziciju, ‘bijeli’ su trebali bod spasa dobiti u Nišu, izgubili su s 1:2...
- I da je beogradski Radnički pobijedio Sarajevo na Koševu bilo bi gotovo za Hajduka. Uspjeli smo dogovoriti da utakmicu u Sarajevu vodi Stjepan Varaždinec, istaknuti zagrebački sudac. On je spriječio da Radnički u posljednjoj minuti dođe u vodstvo, odsvirao je kraj – autentično nam je potvrdio Bajakić saznanja do kojih smo došli iz sudačkih krugova.
Posebne su Bajakićeve zasluge u izgradnji stadiona u Poljudu.
- Radio sam s dva izvanredno sposobna Splićanina – Zavoreom i Dvornikom, prvi je maestralno vodio financije, drugi gradnju objekata za MIS.
Njegova koncepcija prihoda na račun igara na sreću bila je za budžet MIS-a presudna.
- Kao predsjednik NSJ-e radio sam na modelu kandidature Jugoslavije za organizaciju svjetskog prvenstva 1990., taj sam taj koncept prepustio MIS-u. Obzirom da je Bajakić bio izaslanik Fiskulturnog saveza Hrvatske još na na proslavi 40 godina Hajduka 1951., logično je da se on u svojem izboru opredijelio za pojedine igrače iz tog doba.
- Uža obrana Beara – Kokeza – Broketa za mene je zakon. Sve znam i to da su bekovi možda staromodni, možda danas ne bi mogli funkcionirati, ali ljudi moji, to je bilo srce, ljubav, strast, nešto na čemu navijači Hajduka mogu biti ponosni. Bajakić se i u veznom redu opredijelio se za dva superborca – Mužinića i Gudelja, te dva umjetnika Jerkovića i Vukasa. A u napadu simbol, legenda, znamen Hajduka Frane Matošić i uz njega Zlatko Vujović.
- Ja sam navijač Dinama, bio sam i član uprave, ali osjećam najdublje poštovanje prema Hajduku, klubu – to nije banalno kazati – koji je puno više od kluba.
I još nešto, molim vas, da se ne zaboravi, Tito Krigin je u prvih sto godina, kako god okrenuli, persona broj jedan!
ne pominju ljudi sisteme, ratove, partije. Pardon, partiju pominju ali kao sredstvo za spašavanje klubova koji su uhvaćeni u namještanju.
Inače, EX YU Liga je bila poznata po namještanjima.
- Baltazar_khan
#16 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
On 27 August 1965 the Yugoslav FA's disciplinary body (disciplinski sud) presided over by Svetozar Savić handed out the following punishment:
FK Željezničar, NK Hajduk Split, and NK Trešnjevka Zagreb were instantly relegated to the Yugoslav Second League.
FK Željezničar's board members including club president Nusret Mahić got lifelong bans on performing any football-related official functions.
FK Željezničar's head coach at the time Vlatko Konjevod got a lifetime ban from football.
FK Željezničar's players Ivica Osim and Mišo Smajlović each got a one-year ban from football.
NK Hajduk Split's board members including club president Josip Košto got lifelong bans on performing any football-related official functions.
NK Hajduk Split's head coach at the time Milovan Ćirić got a lifetime ban from football.
Two members of NK Trešnjevka's board got lifelong bans on performing any football-related official functions.
NK Trešnjevka's club president Ivan Bačun and technical director Marjan Matančić got disciplinary motions started against them.
NK Dinamo Zagreb's general secretary Oto Hofman got a lifetime ban from football for acting as a go-between between Željezničar and Trešnjevka.
Disciplinary body president Svetozar Savić also announced that the investigation revealed that Željezničar was paid YUD1.5 million by Hajduk Split while Željezničar got YUD4 million from Trešnjevka, which was obtained by Trešnjevka board members that were employed at Zagreb Fair.[1] For perspective, the price of a daily newspaper at the time was YUD40.
- ultima_palabra
#17 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Mene isto zanimaju one Šajberove godine... oduzimanje titule Vardaru i davanje Partizanu, proširivanje lige na 19 klubova, penal bodovi... sjećam se svega toga, ali kroz maglu.
- Edin H.
#18 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
E cega se ti sjecas covjece.radostan dan wrote:pa proglašena je.
a u narednoj sezoni nekoliko klubova je startovalo sa minus 6 bodova. i vardar bude prvi. a onda partizan dobije na sudu ( i to nekom opštinskom), vrate mu titulu iz 85. , plus svim klubovima vrate po 6 bodova, i vardar - popuši te 86..
![]()
![]()
- haubica_i_to_teshka
#19 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Velibor Dzarovski Dzaro
Džarovskog su teretili za 22 utakmice, ali se on širom stare Juge “hvalio” kako je namestio preko 80 utakmica na razne načine.
- Postoji razlika između nameštanja i lažiranja. Nameštanje je kad učestvuju oba kluba, a lažiranje je ono – ovaj da napravi crveni karton, ovaj penal, pa golman pusti gol, ili autogol. I u jednom i u drugom je ipak najvažnija “crna tašna i lova”.
Najpoznatije Veliborovo nameštanje je na utakmici četvrte makedonske lige Leskoec − Velgošti, koja je odigrana 1971., a završila se rezultatom 134:0, i jedna drugoligaška rukometna utakmica koja se završila rezultatom 0:0.
- Morao sam da napravim taj rezultat 134:0 jer sam se plašio da drugi ne naprave veći, pa pošto su oni napravili da bude 96:0, ja sam morao da se osiguram i napravio sam veći.
Organizovao je mnogo fudbalskih nameštaljki i lažiranja kao i preko 5000 koncerata, ali ništa od toga mu nije važno u odnosu na jedan fudbalski uspeh.
Džarovskog su teretili za 22 utakmice, ali se on širom stare Juge “hvalio” kako je namestio preko 80 utakmica na razne načine.
- Postoji razlika između nameštanja i lažiranja. Nameštanje je kad učestvuju oba kluba, a lažiranje je ono – ovaj da napravi crveni karton, ovaj penal, pa golman pusti gol, ili autogol. I u jednom i u drugom je ipak najvažnija “crna tašna i lova”.
Najpoznatije Veliborovo nameštanje je na utakmici četvrte makedonske lige Leskoec − Velgošti, koja je odigrana 1971., a završila se rezultatom 134:0, i jedna drugoligaška rukometna utakmica koja se završila rezultatom 0:0.
- Morao sam da napravim taj rezultat 134:0 jer sam se plašio da drugi ne naprave veći, pa pošto su oni napravili da bude 96:0, ja sam morao da se osiguram i napravio sam veći.
Organizovao je mnogo fudbalskih nameštaljki i lažiranja kao i preko 5000 koncerata, ali ništa od toga mu nije važno u odnosu na jedan fudbalski uspeh.
-
radostan dan
#20 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
znaš kako druže, prvi znakovi demencije i starosti su da se možeš sjetiti šta si nosio i oblačio u npr sedmom razredu osnovno škole, prije 30 godina, a ne možeš se sjetiti nečeg bitnijeg iz prošle godine...Postao/la Edin H. dana 18/09/2013 13:42
E cega se ti sjecas covjece.
- ultima_palabra
#21 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
U Džarinoj organizaciji je Rašo Radovanović, centar KK Bosna dobio 9 ličnih greški u jednoj utakmici
Na poluvremenu je već imao 4, pa su mu obrijali brkove i dali mu dres drugog igrača koji je rijetko igrao... u drugom se raspojasao pa dobio još 5 i opet morao vani prije kraja 
-
radostan dan
#22 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
ja mislim da to nije rašo radovanović, nego su bila dvojica braće, dal u kk rabotnički ili nekom drugom timu...i to mislim da je u pitanju međunarodna utakmica.ultima_palabra wrote:U Džarinoj organizaciji je Rašo Radovanović, centar KK Bosna dobio 9 ličnih greški u jednoj utakmiciNa poluvremenu je već imao 4, pa su mu obrijali brkove i dali mu dres drugog igrača koji je rijetko igrao... u drugom se raspojasao pa dobio još 5 i opet morao vani prije kraja
poslije ti postavim snimak zadnjeg kola sfrj 86-te i tekst, sad sam našao odličan sažetak.
- haubica_i_to_teshka
#23 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
I jedan golman (branio i za Zelju i za Sarajevo)ultima_palabra wrote:U Džarinoj organizaciji je Rašo Radovanović, centar KK Bosna dobio 9 ličnih greški u jednoj utakmiciNa poluvremenu je već imao 4, pa su mu obrijali brkove i dali mu dres drugog igrača koji je rijetko igrao... u drugom se raspojasao pa dobio još 5 i opet morao vani prije kraja
na zagrijavanju jedna "stucna" spushtena, jedan bod, dvije dva boda
-
radostan dan
#24 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
ultima_palabra wrote:Mene isto zanimaju one Šajberove godine... oduzimanje titule Vardaru i davanje Partizanu, proširivanje lige na 19 klubova, penal bodovi... sjećam se svega toga, ali kroz maglu.
Najveća prevara u povijesti našeg nogometa!
VIDEO: Najveća prevara u povijesti našeg nogometa!
Znate li što je 'Šajberovo kolo'? To vam je priča iz prvenstva bivše Jugoslavije, a tiče se najluđeg namještanja utakmica i beskrupuloznosti ljudi iz nogometnog miljea. Nažalost, u priči su sudjelovali i najslavniji hrvatski klubovi...
Naime, posljednje kolo prvenstva Jugoslavije u sezoni 1985/86 bilo je pretrpano neuobičajenim rezultatima, zapravo namještanjima utakmica, te je tadašnji „predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije“, Slavko Šajber doslovce cijelo kolo poništio i morale su se igrati nove utakmice.
Ti jugoslavenski prvoligaši odigrali su zaista tada skandalozno posljednje kolo, svi su se klubovi međusobno izdogovarali kome što odgovara i odigrali utakmice s pregrštom pogodaka i rezultatima koji su bili potrebni za plasman.
Nema nikakve sumnje da je u jugoslavenskom prvenstvu namještanja rezultata bilo i prije, zapravo uvijek, ali posljednje kolo te sezone bilo je odigrano ispod svih uzusa regularnosti.
Objasnimo najprije u kraćim crtama što se dogodilo.
Partizan i Crvena zvezda su prije posljednjeg kola imali isti broj bodova, ali je Partizan imao za jedan gol bolju gol-razliku nasuprot Crvene zvezde. Partizan je na svom terenu u Beogradu igrao protiv Željezničara, a Crvena zvezda je gostovala u Sarajevu kod istoimenog prvoligaša.
Sve utakmice posljednjeg kola morale su početi istovremeno, no uprava Partizana je prije utakmice upriličila dugotrajnu svečanost, obilježavanje oproštaja svog nogometaša Zvonimira Varge, te je tako stekao bitnu vremensku distancu od sarajevske utakmice.
Pamti se da su golovi na te dvije utakmice, Partizan – Željezničar i Sarajevo – Crvena zvezda, padali kao na tekućoj vrpci, jedan za drugim. Kada bi Crvena zvezda dala gol u Sarajevu odmah bi Partizan dao gol u Beogradu, čuvajući taj jedan gol viška u gol-razlici. 'Zvezda' je postigla četiri gola, isto i Partizan koji je imao vremena čekati da vidi rezultat iz Sarajeva.
Svjedoci tvrde da je to bilo urnebesno. "Kad bi spiker na stadionu JNA u Beogradu izvijestio da je Crvena zvezda povela na Koševu, već bi u sljedećem napadu poveo i Partizan. Tako je bilo kod 1:0, 2:0, 3:0 i kod 4:0, konačnog rezultata na obje utakmice'", pričao je svjedok s tribina.
Rezime? Obje utakmice završene su sa 4:0 za beogradske klubove, i Partizan postao prvak. No, nisu to bile jedine namještene utakmice u tom posljednjem kolu. Dinamo, s trenerom Ćirom Blaževićem, kojem je trebala visoka pobjeda za odlazak u Kup UEFA-e, pobijedio je Vojvodinu čak sa 7:1 i to u Novom Sadu.
No, istovremeno je Hajduku trebala pobjeda protiv Dinama iz Vinkovaca na svom terenu, i ostvario ju je. Ali kako? Postigao je pet golova, a Vinkovčanima je dao da postignu tri! Zašto? Jer, bivšem Hajdukovom nogometašu Davoru Čopu u redovima vinkovačkog Dinama trebala su tri postignuta pogotka za naslov najboljeg strijelca Jugoslavije. Davor Čop je zabio sva tri gola Vinkovčana.
Nije to sve. OFK Beograd je u grčevitoj borbi za opstanak uspio pobijediti u Mostaru, ili mu je Velež pustio, nebitno sada. No, direktni konkurenti za opstanak odigrali su zanimljivih 5:5 (Budućnost i Sutjeska) i tako sa gol razlikom stekli prednost u odnosu na OFK Beograd. Kao i Čelik koji je pobijedio usred vrućeg terena u Prištini sa 3:2.
Gledatelji nedjeljnog kasnovečernjog 'Sportskog pregleda' smijali su se izmicanju igrača Priština pred napadačima Čelika u zadnjim minutama utakmice. OFK Beograd je tako ispao iz Prve lige.
Ove utakmice dočekane su u tadašnjoj jugoslavenskoj javnosti na – nož. Predsjednik Saveza, Slavko Šajber odlučio se na težak i hrabar potez. Najprije je sve momčadi zbog namještanja utakmica kaznio s oduzimanjem šest bodova u sljedećem prvenstvu.
Potom je poništio cijelo to zadnje kolo i donio odluku da se igraju nove utakmice. Svi su klubovi pristali na odigravanje novih utakmica, osim Partizana. Njegova utakmica, neodigrana, protiv Željezničara registrirana je 3:0 pobjedom za gostujuću momčad, a Crvena zvezda je, makar poražena u ponovljenoj utakmici sa Sarajevom osvojila - naslov.
Priča je trajala i dalje, naposljetku je Sud udruženog rada Srbije presudio da se naslov u toj sezoni ipak dodjeli Partizanu. Kao i onaj godinu dana kasnije, koji je osvojio Vardar u konkurenciji kažnjenih klubova sa šest bodova minusa, među kojima je bio i Partizan. Partizan je osvojio najviše bodova, no sa minus šest bodova kaznom Partizanu - Vardar je bio na prvom mjestu.
Sudski su ti bodovi vraćeni Partizanu kojem je tako osiguran naslov. Posljednje kolo jugoslavenskog nogometnog prvenstva 1985/86 ostalo je zabilježeno pod nazivom "šajberica". Naslušali smo se priča u hrvatskom nogometu da se više nikad neće ponavljati „manipulacije iz jugoslavenske lige“. Istrage i akcije Uskoka potvrđuju ipak nešto drugo.
M. Lešić
23.12.2011.
.............................
evo i golova...
sarajevo je bilo zvezdi dužno, jer je godinu dana ranije zvezda glat izgubila na koševu u zadnjem kolu, i prvak je bilo sarajevo.
šta je željo otplaćivao, ne znam.
- antifascism
#25 Re: Čuvene namještene utakmice u SFRJ
Ove titule Sarajeva i Partizana bi definitivno bili izbrisani da se drzava nije raspala.radostan dan wrote:tekst