Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
WizzardFromBOZ

#26 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by WizzardFromBOZ »

coek wrote:Kalkulacije, kalukulacije ... Predlazem da vec jednom rascistite sami sa sobom ...
lako [ti] je tudjim mozgom gloginje mlatiti...
:skoljka:
bosan

#27 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by bosan »

Sve zavisi ,kako se ko snasao vani .Ako si postao hadzo i rijesio svoju stambenu situaciji vani i primanja mashala onda ne prodaji. Nek imash.Al ako si preko oceana i skupljas za karte da dodjete svake 3-4 godine i nemas namjeru se vracati uskoro onda jebes nekretninu u Bosni. Prodaj ,rijesi se svog kredita vani i zivi pristojno.Zivot je jedan.
sadeta

#28 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by sadeta »

[quote="mislis

reko da se samo nadovezem na ovu temu .
U slicnoj smo situaciji samo sto smo mi definitivno odlucili da prodajemo stan u Sarajevu .
Sad mi treba svijet , kako to najbolje izvesti . Da li bi bilo bolje prodavati sam ili pokusati raditi sa agencijama u Sarajevu . Onda ko sta placa ? Mislim porez i te stvari .
Hvala na smetnji[/quote]

pazi na agencije, znas sigurno za aferu Pelak, zena je opljackala koga je stigla, a dok se hajka pokrenula proslo je i godinu dana!!! najbolje ti je bez posrednika jer ti i ne treba pretjerano (potraznja za nekretninama sada uzasno velika) a i cijene su najvece u periodu od zadnjih ... ma oduvijek :-) , sad je trziste za prodaju dobro, a mislim da ce se uskoro situacija promjeniti jer su cijene nekretnina nerealno visoke.
daj oglas na sarajevo-x.com i na jos par mjesta, ako imas prijatelje i rodbinu i njih malo angaziraj i to je to, mislim da ti je ovako puno sigurnije nego da uzimas agenciju.
sto se poreza tice, placa se 5% procijenjene vrijednosti stana i to kod nas placa kupac stana...iako bas nema logike , al hajd, ko da nesto u ovoj drzavi ima logike... :roll: uglavnom, ti kao prodavac nemas sa porezom nista, osim sto ipak trebas uzeti u obzir da ce onaj ko kupuje stan i to morati platiti...
eto, sretno!
AO83

#29 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by AO83 »

Moje odgovor ce biti totalno investicijski forsiran.

Uopste ne vjerujem da ce se desiti krah nekretnina u Sarajevu, ali postoje finansijske forumle koje koriste investicione firme u nekretninama, i prema ovim procijenama onda je vise nego jasno da su nekretnine u Sarajevu precijenjene. I ne samo u Sarajevu vec u cijelog regiji. Vidis da mnogi koriste logiku ako se BiH priblizi EU da ce cijene nekretnina skociti - hmm nikako ne razumijem zbog cega? Mozda u Neumu i pojedinim gradovima Hercegovine koja imaju topliju klimu (cijene u Spaniji su skocile zbog Britanaca, i sada skacu na dole zbog stanja britanske ekonomije) doci ce Britanci da uzivaju, ali ja nevidim nijednog Britanca da dodje u Sarajevo i uziva u betonu (dont get me wrong, I think Sarajevo is a beautiful city).

Prica se da ce se graditi stanovi po Vogosci, Ilijasu, Ilidzi itd tid Ako se ovo dogodoti, nastace ponuda na trzistu koja ce pobiti potraznju. Zapravo, vec godinu i po prema gradjevinskim izvodjacima, potraznja ne parira ponudi. Naravno ako pitas prodavace, nekretninske agente, oni ce reci suprotno. Zivis u Americi, i sam znas prirodu nacina kako agenti zaradjuju na nekretninama - "Kupuj sad, nemoj cekati, sutra ce skuplje biti!"

Da li tvrdim da tvoj stan koji eto recimo sada vrijedi 150,000 KM ce vrijediti isto ili manje za nekih 20 godina? Naravno da ne kazem to, najvjerovatnije da ce vrijediti vise od sadasnje cijene.

Ali ako bi ulozio istih tih 150,000 KM u jedan americki dionicki indeks koji bi ti nudio povratak nekih 12%/godisnje, onda mislim da bi tvoj novac bio u boljoj poziciji u dionickim investicijama. Postoji i opcija da izdajes stan - vjeruj mi NEMOJ nikada, vise ces morati platiti da popravis stetu nanesenu tvom stanu nego tih 3000 KM koje ces moci primiti godisnje.

Nikad ne propusti da prodas nesto posle boom-a! Gledaj Cramera na CNBC-u :) ili pitaj onu Suze Orman:) lol :D
ahuseino

#30 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

AO83 wrote:Moje odgovor ce biti totalno investicijski forsiran.

Uopste ne vjerujem da ce se desiti krah nekretnina u Sarajevu, ali postoje finansijske forumle koje koriste investicione firme u nekretninama, i prema ovim procijenama onda je vise nego jasno da su nekretnine u Sarajevu precijenjene. I ne samo u Sarajevu vec u cijelog regiji. Vidis da mnogi koriste logiku ako se BiH priblizi EU da ce cijene nekretnina skociti - hmm nikako ne razumijem zbog cega? Mozda u Neumu i pojedinim gradovima Hercegovine koja imaju topliju klimu (cijene u Spaniji su skocile zbog Britanaca, i sada skacu na dole zbog stanja britanske ekonomije) doci ce Britanci da uzivaju, ali ja nevidim nijednog Britanca da dodje u Sarajevo i uziva u betonu (dont get me wrong, I think Sarajevo is a beautiful city).

Prica se da ce se graditi stanovi po Vogosci, Ilijasu, Ilidzi itd tid Ako se ovo dogodoti, nastace ponuda na trzistu koja ce pobiti potraznju. Zapravo, vec godinu i po prema gradjevinskim izvodjacima, potraznja ne parira ponudi. Naravno ako pitas prodavace, nekretninske agente, oni ce reci suprotno. Zivis u Americi, i sam znas prirodu nacina kako agenti zaradjuju na nekretninama - "Kupuj sad, nemoj cekati, sutra ce skuplje biti!"

Da li tvrdim da tvoj stan koji eto recimo sada vrijedi 150,000 KM ce vrijediti isto ili manje za nekih 20 godina? Naravno da ne kazem to, najvjerovatnije da ce vrijediti vise od sadasnje cijene.

Ali ako bi ulozio istih tih 150,000 KM u jedan americki dionicki indeks koji bi ti nudio povratak nekih 12%/godisnje, onda mislim da bi tvoj novac bio u boljoj poziciji u dionickim investicijama. Postoji i opcija da izdajes stan - vjeruj mi NEMOJ nikada, vise ces morati platiti da popravis stetu nanesenu tvom stanu nego tih 3000 KM koje ces moci primiti godisnje.

Nikad ne propusti da prodas nesto posle boom-a! Gledaj Cramera na CNBC-u :) ili pitaj onu Suze Orman:) lol :D
Long term fundamentali bilo kojeg marketa nekretnina (residential) najvishe ovise o gustini naseljenosti i 'zdravlju' lokalne enkonomije to sustain the buying power. Dok je ovaj prvi uslov ispunjen, ovaj drugi bojim se nije... Tako da je duskutabilno oche li biti krah, korekcija ili nishta...

Mislim da nije bitan turizam u tolikoj mjeri kao sto je ekonomija. Pomaze, ali eto...
U i oko Barcelone je kvadrat bio 5000 do 8000 eura, malo inflated, ali nakon korekcije, ako ekonomija ostane zdrava (kako se popravljala u zadnjih 20-ak godina - od pred olimpijade '92). Znachi fundamentali ostaju.

Sarajevske cijene su po meni unsustainable jednostavno zato sto ne vidim dovoljno populacije koja bi mogla priustiti cijene. Drugim rijechima jako neproporcijalne cijene nekretnina sa lichnim prihodima.

Ove short term fluctuations ja pripisujem kupovnom sentimentu i kao i u USA irrational exuberance.
Moze se josh argumentovati da che kad se u potpunosti zavrshe svi otkupi i zakoni o restituciji da che vishe stanova 'udariti market' = excess supply.

Josh nesto, eventualni ulazak u EU za nekih 5 - 10 godina je evidentno vech reflected in current prices. Slichno se desilo i deshava i u Hrvatskoj i u CG. Bosna je nesto jeftinija ali sve izgleda proporcionalno sa izgledima za ulazak u zajednicu, i preostalom vremenu do ulaska.

Ja sam eto 'stavio' stan na prodaju (oglasi, rodbina i sl.).

Komunicirao sam i sa nekim 'agentima'. U glavnom kako mi se chini, traze 2% - 3%. Jedan mi je doshao pa ko pita "kolko ti tu sebe hoches da nadjes?" i "sta se tebe tiche za koliko bi ga ja prodao, tebi dam 300 milja, ja prodam za 400 - 500 i kao ""tako ti to ovdje ide".

E reko', "moze to tako ichi tu tebi, ali meni neche"... (nek sam mu rek'o, ha) :P
Nije dovoljna motivacija da se dobije procenat, nego treba odma oderat'.

Samo kod nas...
ahuseino

#31 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

mislis wrote:
ahuseino wrote:Ja sam eto 'stavio' stan na prodaju (oglasi, rodbina i sl.).

Komunicirao sam i sa nekim 'agentima'. U glavnom kako mi se chini, traze 2% - 3%. Jedan mi je doshao pa ko pita "kolko ti tu sebe hoches da nadjes?" i "sta se tebe tiche za koliko bi ga ja prodao, tebi dam 300 milja, ja prodam za 400 - 500 i kao ""tako ti to ovdje ide".

E reko', "moze to tako ichi tu tebi, ali meni neche"... (nek sam mu rek'o, ha)
Nije dovoljna motivacija da se dobije procenat, nego treba odma oderat'.
Ovaj dio je interesantan .
Hoces reci da ti on otvoreno govori da ce ga preprodati nakon sto je postigao tvoju cijenu ?
Da, i to mi daje ono stav, ko, sta ja znam kako to hoda :shock: . Da se poklopim :? .

"Tako ti je to ovdje, a ne ko kod vas vani..." - kaze izmedju ostalog.

Ko da su oni izmislili realestate agency, a ne plagirali...

Ma lov u mutnom :cry: .
Samo treba biti pazljiv. Ne bi ga ni davao da znam da che neko hajrovat' 20% - 25%. Radije cu chuvati.

A o izdavanju nema govora takodje. Kao sto neko reche gore, samo glavobolja. Renta nije nimalo znachajna da bi se peglao.
Master.DKP

#32 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by Master.DKP »

Ima dosta dobrih razmisljanja. Nekretnina svugdje vrijedli pa tako i u Sarajevu. Mislim da do nikakvih "naglih" promijena na trzsitu nekretnina nece doci iz prostorf razloga a izmedu svim ostalih rezloga iz drugih gradova regiona, Sarajevo je specificno. 1,3 miliona BH gradana zivi izvan BiH, samo u Americi preko 300 000. U Sarajevu 10 godina ( 1991-2001) skoro da nije napravljenj niti jedan stan a od tada je napravljeno nesto manje od 2 000. Postoji minus od 10 000 stanova za Sarajevo i to dok se ne dostigne, za nekih 5-7 godina cijena ce varirati oko ove sadasnje.

Za pitanje izdavanje, istina da je lose trziste, osim ako stan nije u strogom centru grada. Svea druga naselja van centrale jezge ne postizu "rentabilnu" cijenu i to je vec na granici gubitka...
giga

#33 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by giga »

volio bih da nije tako, ali cini mi se da upravo dijaspora svojim interesom za nekretnine u Sarajevu, koje nakon kupovine koriste 20 dana u godini, podizu cijene i ljudima koje zele ostati ovdje i zivjeti (prvenstveno mladima) kupovinu i/ili unajmljivanje stana cine skoro pa nemogucim

da barem izdaju po normalnim cijenama, nego kupe stan u Sarajevu i izdaju ga po cijeni stana u Becu/Stokholmu, a o kupovini da i ne pricam
AO83

#34 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by AO83 »

Ne brinite, oni iz dijaspore sto su imali namjeru da kupuju su vec kupili - rijetki su oni koji su zeljeli a nisu kupili. Takodje, sada su postale atraktivne i druge lokacije/gradovi u BiH gdje prije dijaspora nije zelila da kupuje stanove ili kuce.

Naprimjer, mnogi su imali zelju da se vrate u BiH i znali su ako postoji ijedan grad u BiH gdje bi mogli raditi - to bi bilo Sarajevo. Medjutim sada kako godine prolaze i shvataju da od njihovog povratka nema nista, onda traze neka mirnija mijesta, najvjerovatnije odakle su inace iz Bosne, i tamo kupuju kuce da se mogu odmoriti.

Bez ikakve uvrede, Sarajevo je odlicno mjesto za posjetiti i vidjeti, ali rijetko ko zeli da provede svoj godisnji odmor u nekom stanu na Dobrinji ili bilo kojem drugom gradskom naselju.
ahuseino

#35 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

giga wrote:volio bih da nije tako, ali cini mi se da upravo dijaspora svojim interesom za nekretnine u Sarajevu, koje nakon kupovine koriste 20 dana u godini, podizu cijene i ljudima koje zele ostati ovdje i zivjeti (prvenstveno mladima) kupovinu i/ili unajmljivanje stana cine skoro pa nemogucim

da barem izdaju po normalnim cijenama, nego kupe stan u Sarajevu i izdaju ga po cijeni stana u Becu/Stokholmu, a o kupovini da i ne pricam
Mislim da ti se i dalje samo chini.

Cijene che biti onoliko 'normalne' koliko che privuchi kupaca - market economy... i u renti i u kupoprodaji.

Kazem chini ti se, zato sto sto ja eto prodajem, pa vidim kakvo je interesovanje.

Vjeruj, DALEKO je to od Beca i Stokholma.

Mislish da je toliko dijaspore da se 'obogatilo' da moze pored kupovine nekretnina vani, kupiti stan u SA po evropskim cijenama (ne kao Stokholm, ali i dalje vrlo skupim)... pa da 'drze' stan u SA, plachaju stotine 'tisucha' za tih par sedmica sto posjete.

To mi je malo (vishe) nevjerovatno. Ne kazem da nema takvih, vjerovatno ima (dva, tri). Mislim da se vishe radi o dijasporcima sto su imali od prije (kao ja) pa sad chuvaju jer bi se k'o nekad mogli vratiti... ili ako su kupili vjerovatno su pokupovali dok je bilo 'jeftino'.
bajadera82

#36 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by bajadera82 »

Ma ja bih to cuvala i izdala, ha ja :) ili nek prdi prazan pa da imas gdje da budes tih par sedmica tu preko ljeta. mislim sve zavisi koliko ti taj stan treba ili ne treba i koliko ti znaci i koliko ti mozda te pare trebaju za nesto drugo sto zelis da kupis. sta ja znam. ja sad za sad cuvam sve svoje u Sarajevu :)

nego mene interesuje nesto drugo u vezi ove teme. Sta je ako imam strani pasos a imam stan u SA? jel ja moram placati neki porez kao stranac i da li neko zna koliki je taj porez?

pozdrav dijaspori i ne dijaspoi iz hladnog Sarajeva, brrrrrrrr
sadeta

#37 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by sadeta »

mislis wrote:Sadeta , hvala na odgovoru .
Tako nekako smo i postupili .
Rodbina je :-) , a i mi s njima :roll: .
Ponekad se pitam , ma bolje da ne kazem nista . Samo da dodam da se nista jos nije odradilo .
Mislim ja razumijem da su razlike u umijetnosti zivljenja tamo i vamo ali neke osnovne stvari su iste svugdje na svijetu .
Tako da mislim u tim nekim stvarima je bolje imati profesionalnu pomoc .
Ali sta ja znam :?
razumijem stav da mislis da je bolje imati profesionalnu pomoc, ali moras biti jaaako pazljiv da ne dobijes pomoc profesionalca - lopova!!! ne bi vjerovao sta je sve moguce ovdje uraditi, samo ako imas lopovsku zicu u sebi... pazi se dobro ako odlucis prodati stan.
lamija_SA

#38 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by lamija_SA »

A ljudi, evo kada vec razgovaramo o stanovima i cijenama.

Šta vi mislite koja je realna cijena kvadrata u Sarajevu? Mislim na novogradnju.

Odnosno, šta mislite o kojoj cijeni cemo razgovarati za neke 2 godine? Haj samo brojcana predviđanja bez dugih pojašnjenja.

Ja mislim da cijena kvadrata novogradnje nece padati, ali nece ni rasti u odnosu na trenutnu situaciju.
sadeta

#39 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by sadeta »

mislis wrote:Sadeta , nije mi ostalo jasno nesto oko zice , ako pitas imam li takve odma da ti kazem da nemaam .
Cesto mi je zao mene same i ove celjadi oko mene sto ih ne znadoh bolje nasavjetovati .
Sto ne zelim sebi ne zelim ni drugome . Nisam ti od toga i kad je na moju stetu .
:-D da, naravno da sam pitala i nista drugo :-D i htjela sam reci da u biti ako imas ova drzava ti dopusta da varas ljude kako hoces, to sam mislila.
nazalost, bilo bi bolje da je imas i nazalost, ja nista lose nisam mislila kad sam pitala da li je imas ... a mozda je i bolje posteno...barem dugorocno, samo nekako nigdje do sada u bosni ne vidjeh onu honesty is the best policy da se isplatila nesto pretjerano.... :(
mr_niceee

#40 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by mr_niceee »

jebem ja vama mater dijasporsku....dok ljudi ovdije gladni i bez stanova po ulici hodaju vi se kontate sta cete sa nekretninama u sarajevu....pu cigani odvratni!!!
doci ce na red zakon i o ovim stvarima, pa cete pusiti kurac sa tim dizanjem u nebo. dodjete na odmor ovdije i sepurite se po gradu kao nema niko veci od vas. izdajice jedne!!!
tech10

#41 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by tech10 »

Isplati li se cuvati ukopno mjesto na Barama, sa pogledom na Porodiliste? :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#42 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by mIRCerka »

mr_niceee wrote:jebem ja vama mater dijasporsku....dok ljudi ovdije gladni i bez stanova po ulici hodaju vi se kontate sta cete sa nekretninama u sarajevu....pu cigani odvratni!!!
doci ce na red zakon i o ovim stvarima, pa cete pusiti kurac sa tim dizanjem u nebo. dodjete na odmor ovdije i sepurite se po gradu kao nema niko veci od vas. izdajice jedne!!!
Banned user for reason “krsenje pravila sax foruma”
» mr_niceee

odmor 2 sedmice.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#43 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by Truba »

i šta sad dijaspora nakon svega veli
sadeta

#44 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
mr_niceee wrote:jebem ja vama mater dijasporsku....dok ljudi ovdije gladni i bez stanova po ulici hodaju vi se kontate sta cete sa nekretninama u sarajevu....pu cigani odvratni!!!
Banned user for reason “krsenje pravila sax foruma”
» mr_niceee

odmor 2 sedmice.
ma sta ces jadan covjek, ovo stvarno mislim bez trunke ironije. lakse mu je za ovakvo st/ranje kriviti nekoga "tamo" nego se osvrnuti i shvatiti ko ga okruzuje i ko je pravi krivac...a sto se nacina komuniciranja tice - eh pa tu opet nije kriv on nego oni sto ga odgojise :D
nego, sto se tice zadrzavanja nekretnina u Sa, mislim da trenutna situacija najbolje pokazuje koliko se isplati zadrzati ih. znam neke ljude koji misle da se vrate iz USA zbog krize (ne znam zasto misle da ce im ovdje biti lakse :shock: , ali eto izgleda da misle) i sad im jako dobro dodje stan koji su odlucili zadrzati...nikad ne znas sta se valja iza brda (jel' se tako kaze LOL)
karanana

#45 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by karanana »

potoje dvije opcije:
- dijaspora ce pod uticajem finansijske krize i nedostatka novcanih sredstava da pokrije troskove zivota u zemljama u kojima zive prodati svoje ljetnikovce u BiH kako bi izvukla potrebni kesh za njihove mortgage u novim zemljama
- druga opcija je ona za koju mislim da ce se desiti je da nasa dijaspora u velikom procentu nece znatno osjetiti finansijsku krizu i da ce sacuvati nekretnine u BiH, jer su ionako platili premium cijenu za njih i sada bi ih morali prodati jeftinije.
karanana

#46 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by karanana »

mislis wrote:ima tu jos opcija .
Zasto bi prodavala uopste ?
Prva opcija koju navodis uopste mi nema smisla . Prodavati nesto sto imas 1/1 da bi finansirao kredit na nekretninu koja jos nije u tvom vlasnistvu .
:roll:
Jedino ako bi tim potezom odplatio citavo zaduzenje , to ja .
Druga opcija : isto se ne odnosi na mene jer to je moj stan , kakve premijum cijene :roll:
ne govorim o ljudima iz sarajeva koji u dijaspori a koji su stanove kupili (dobili) na osnovu radnog staza i otkupa certifikatima. govorim o dijaspori koja je recimo iz banjaluke, doboja, istocne bosne....koja nije zeljela da ima nekretnine u republici srpskoj ali su na neki nacin htjeli da ostanu povezani sa otadzbinom pa su kupili nedavno stanove u sarajevu po premium cijeni od 2500-3000 u novom sarajevu naprimjer.

zasto ti prva opcija nema smisla? recimo imas svezanih 100.000 u nekretnini u sarajevu u kojoj boravis max 15-20 dana godisnje. u novoj domovini imas nekretninu na kredit od 20 godina i izgubio si posao i tvoje mjesecne otplate su upitne jer nemas love i postoji mogucnost da te nogiraju. sta je najmanje bolna solucija? prodaja stana u sarajevu i nastavak otplacivanja stana/kuce u kojoj zivis 95% vremena.
ahuseino

#47 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

Ja lichno promjenio mishljenje...

Nisam siguran da bi trebao prodavati; ne samo sto se ne isplati, nego sto se momentalno deshavaju 4 - 5 stvari u svijetu koje mislim da bi mogle biti uzrok 3 svjetskom ratu. Zvuchi pesimistichno, znam, ali mislim da je dobro zadrzati to tamo u sluchaju "nepogode" - da se ima dvije alternative...

Sto se tiche patriotizma, izgubio sam ga '95 -te kada sam se razocharao u chovjeka tako da nema vishe te drzave za koju bi ja zivot davo, a pogotovo ne za "zemlju" i "drevno ognjishte".
karanana

#48 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by karanana »

ahuseino wrote:Ja lichno promjenio mishljenje...

Nisam siguran da bi trebao prodavati; ne samo sto se ne isplati, nego sto se momentalno deshavaju 4 - 5 stvari u svijetu koje mislim da bi mogle biti uzrok 3 svjetskom ratu. Zvuchi pesimistichno, znam, ali mislim da je dobro zadrzati to tamo u sluchaju "nepogode" - da se ima dvije alternative...

Sto se tiche patriotizma, izgubio sam ga '95 -te kada sam se razocharao u chovjeka tako da nema vishe te drzave za koju bi ja zivot davo, a pogotovo ne za "zemlju" i "drevno ognjishte".
mislis da cemo mi biti imuniji od bostona u slucaju III svjetskog rata? i po tvom misljenju, ko bi bile zaracene strane? jeli rusija protiv zapada ili govoris i o nekim islamskim faktorima?

mislis da ce te ameri pustiti da u slucaju rata sjednes na avion i laganini za bosnu? potpisao si selective service, cekat ce te na aerodromima i takvi idu u prve borbene redove.
ahuseino

#49 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by ahuseino »

karanana wrote:
ahuseino wrote:Ja lichno promjenio mishljenje...

mislis da cemo mi biti imuniji od bostona u slucaju III svjetskog rata? i po tvom misljenju, ko bi bile zaracene strane? jeli rusija protiv zapada ili govoris i o nekim islamskim faktorima?
Mislim da che Bosna biti imunija zato sto je potpuno nebitna u svjetskoj slici.

Strane bi kao i uvijek bile Zapad protiv sviju ostalih. Za te ostale mozes da birash bukvalno sa svakog kontinenta osim sjeverno-americhkog.

... Buduche smjene vlade u Kubi, Sjv. Koreji, Saudijskoj Arabiji; ambicije Irana, Izraela, Amerike; budjenje Kine i Rusije. Puno mi se stvari skupilo odjednom, a sve pod velom najveche ekonomske krize do one od 1930 - ih koja je zavrshila znamo kako. Uz to FED-u istiche ugovor ubrzo (sache se Zonbi i Veleposlanik javiti), sto bi se moglo izmanipulisati...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?

Post by Truba »

ovo je najparanoidniji forum na svijetu

a samo želim da cijene padnu
kako bih mogao prakticirati svoje Ustavom zagarantovano pravo na mjesto za život i obitelj
Post Reply