Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
- ahuseino
#1 Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
Realestate u Sarajevu je izgleda dobrog 'zdravlja'.
Ako ste otkupili stan, mislite li prodavati ili cuvati? Ako ovo drugo, onda za sta? - penziju, ako i to.
Meni je zivot ovdje, a odmori mi se sve cesce provode negdje drugo ili trece...
Nije mi realno cuvati to sto se ima tamo. Pitam se za sta?...
Ako ste otkupili stan, mislite li prodavati ili cuvati? Ako ovo drugo, onda za sta? - penziju, ako i to.
- Šeha
#2 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Izdaj!
(stan, drzavu si vec izdao
)
(stan, drzavu si vec izdao
- ahuseino
#3 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
imas kucu vrati kombajn, uh ovaj, stan...
-
ninili
#4 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Zasto da ne. Kad god dodjes u Sarajevo na svom si.
- Amela
#5 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ne slusaj Sehu, ne brini se za izdavanje, sve dok ne izdas samog sebe - dobro je.
Ako ti treba novaca - prodas, ne treba - zadrzis. A i pokloniti nesto s vremena na vrijeme je plemenita ljudska osobina.
Ako ti treba novaca - prodas, ne treba - zadrzis. A i pokloniti nesto s vremena na vrijeme je plemenita ljudska osobina.
- ahuseino
#6 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
nije mi do para... al' bi im se mogla naci bolja svrha... ovdje.
'Bolje' bi se iskoristilo.
'Vako se pitam kome to tamo trune...
'Bolje' bi se iskoristilo.
'Vako se pitam kome to tamo trune...
-
callmethebreeeze
#7 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
tesko mi je zamisliti da nemam nista u gradu u kojem sam se rodio. a, sto moja cura reche, vjerovatno cemo cesce ici kada djeca dodju, ako bog da. koliko god ja volio svedsku i koliko god mi bilo fino ovdje, opet je sarajevo i bosna dom. jebi ga.ahuseino wrote:Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
-
mojgrad
#8 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ja nemam nista dole, sve mi je unisteno u ratu, a nisam niti cu popravljati. Tamo gdje sam ja tu je i moja kuca. Trenutno je to van Bosne sto ne znaci ako se odlucim za povratak da nece biti i dole. Ali otom potom. Ne planiram zivot 10 g. unaprijed. Jedno znam za sigurno a to je da ne zelim nekretnine po svijetu da imam, samo jos vise problema i tereta na vrat. Vise volim da prozivim zivot nego da sam rob stvarimaahuseino wrote:Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
-
mojgrad
#9 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Odkud ti znas da je on izdao drzavu? Hocu reci budi malo manje ironican prema ljudima koje ne poznajes. Ne osudjuj na prvu. Lijepa rijec i gvozdena vrata otvaraŠeha wrote:Izdaj!
(stan, drzavu si vec izdao)
- ahuseino
#10 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ne mislim da je on to maligno...mojgrad wrote:Odkud ti znas da je on izdao drzavu? Hocu reci budi malo manje ironican prema ljudima koje ne poznajes. Ne osudjuj na prvu. Lijepa rijec i gvozdena vrata otvaraŠeha wrote:Izdaj!
(stan, drzavu si vec izdao)
Jel' mene zemlja idala ili ja nju je vrlo diskutabilno. Dao sam joj 3 najljepse godine - majko Bosnu sada brani ti....
Meni 'dosla' (rodila se) djeca prije 4 godine, i pravo da vam kazem sada su sanse manje da idemo. Valja platit' 5 tisuca $$ za karte... a valja placat morgidz, dejker.
Nalazim da je i djeci lakse pricati Engleski...
... u glavnom sve mi je dalja i dalja moja domovina. Nekad me spuca nostalgija, al' se brzo (namjerno) sjetim tmurnoce tokom rata da me brze prodze.
- Topla voda
#11 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
e jos ako ti je stan u ferhadiji ,kod raguze...dobra se lova moze uzeti.
samo kazem...ako je
samo kazem...ako je
-
shown
#13 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
ma bjezimo dok je vrijeme 
-
paratrooper
#14 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Licno bih sve tamo rasprodao, ali mama ne ce ni da cuje , kaze 'sine vratit ces se ti , vidjeces'. Rekoh joj, 'mozda , ali kako mi se cini to ne ce biti uskoro'.ahuseino wrote:Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
- ahuseino
#15 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
E to je to, svi govore vratices se nekad...paratrooper wrote:Licno bih sve tamo rasprodao, ali mama ne ce ni da cuje , kaze 'sine vratit ces se ti , vidjeces'. Rekoh joj, 'mozda , ali kako mi se cini to ne ce biti uskoro'.ahuseino wrote:Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
Kad? U penziji? Sumnjam, htjecu biti blizu djece - ovdje.
.. a i za penzije je Florida blize.
- Citizen-X
#16 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Prodaj to i jednom za svagda prestani bit' dijasporski Lesi.
Ucinices uslugu svim (ne)radnim mladim ljudima i gradjanima osiromasene zemlje koja po Saraj'vu i vasgdje drugo placa enormne kirije upravo zbog protuha koje su utekle u ratu, "stekle nesto" i pokupovale devastirane stanove za bagatelu te za istu renovirale.
....ziv bio.
Ucinices uslugu svim (ne)radnim mladim ljudima i gradjanima osiromasene zemlje koja po Saraj'vu i vasgdje drugo placa enormne kirije upravo zbog protuha koje su utekle u ratu, "stekle nesto" i pokupovale devastirane stanove za bagatelu te za istu renovirale.
....ziv bio.
-
Santos
#17 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Idi na godisnji gdje god hoces,dakle gdje ti se mili ,ali imovinu cuvaj.Ako ti nije neophodan novac cuvaj taj stan jer nikad neznas sta se u zivotu moze desit a imovina ostaje tu gdje i jeste.Moze samo jos vecu vrjednost da ima,propast nece garant.
- zgembo_sa
#18 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ma jasta, podmetni nogu svom bratu u bivsoj domovini... Pitam se samo koliko ima ovih praznih dijasporskih stanova u gradu.
Zar vam nije jeftinije platit bilo koji hotel tih par dana godisnje?! Ovim samo smanjujete mogucnost mladim ljudima u Sarajevu da dodju do svog stana. Cijene se i drze na ovom nivou jer svi ocekuju da ce neki dijasporac doci i baciti stotine hiljada maraka iz dzepa...
Prodaj, ne budi shupak...
Zar vam nije jeftinije platit bilo koji hotel tih par dana godisnje?! Ovim samo smanjujete mogucnost mladim ljudima u Sarajevu da dodju do svog stana. Cijene se i drze na ovom nivou jer svi ocekuju da ce neki dijasporac doci i baciti stotine hiljada maraka iz dzepa...
Prodaj, ne budi shupak...
- lys
#19 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
samo prodaj, sto ce ti to, i onako ne vrijedi 5 pisljivih para...
PS ako je stan u Starom Gradu, ne bas previsoko ili u centru javi na pp
PS ako je stan u Starom Gradu, ne bas previsoko ili u centru javi na pp
-
MA DAJ...
#20 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
ahuseino wrote:Interesuje me kako ostali dijasporci gledaju na ovo pitanje.
Pa ne znam zasto si i otvorio temu,kada si sam dosao do zakljucka da vise ne pripadas sarajevskom prostoru...jednostavno, prodaj i izbrisi se sa tog mjesta da nemas vise razloga za neki strah i obavezu prema tom mjestu...
i ne cudi me takvo razmisljanja,jer treba preveslat baru...a to se rijetko desava,koliko sam vas upratio.
Moje ti je razmisljanje da nema prodaje nista moga,jer cu se vratit jedan dan na svoje...a i vracam se cim mi to dozvoli slobodan period (za sada dva pota godisnje).
-
shadow
#21 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Lijepo je imati svoje ali ako bas bezveze prdi prazno a ti taj novac mozes uloziti u nekretnine u mjestu gdje sada zivis i time svoje zivot uciniti laksim sto da ne. Kad u obzir uzmes i to da je dolar katastrofalno los a cijene stambenog prostora u Sa nikad vece onda je sve jasno ko dan. Skoro da za stan u Sa mozes kupiti stan u Americi 1 za 1, zavisno od toga gdje zivis. Sam sebi smanjis ili cak ukines mortgage, spustis mjesecne rezije na minimalu i lakse se dise.
Ako ti nekad kasnije prahne da se vratis, prodaj sve u Americi i kupi nesto drugo u Bosni. Ne mogu dole cijene vise rasti, puno su vece sanse da ce opadati bas kao sto su vece sanse da ce dolar ici gore nego dole. Ukratko, ako taj stan nema neke sentimentalne vrijednosti, ovo je idealno vrijeme za tvoj slucaj, utopi ga.
Ako ti nekad kasnije prahne da se vratis, prodaj sve u Americi i kupi nesto drugo u Bosni. Ne mogu dole cijene vise rasti, puno su vece sanse da ce opadati bas kao sto su vece sanse da ce dolar ici gore nego dole. Ukratko, ako taj stan nema neke sentimentalne vrijednosti, ovo je idealno vrijeme za tvoj slucaj, utopi ga.
-
hare1964
#22 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ja sam misljenja da treba cuvati i po mogucnosti izdati a ja vidim racunicu ovako.Imas stan koji izdajes hajde da kazemo 200Km mjesecno puta dvije godine imas znaci svake dvije godine dzaba godisnji sa zenom i djecom u bosni u najgorem slucaju svake trece zavisi kolika ti je familija ucinio dobro djelo izdo malo jeftinije a lova pomalo kapa.Cjene stanova rastu tako da ti uvjek imas stoju u dzepu kad odes u penziju da zivotaris sa svojom starkom ili ti nedaj boze kosti pozele umrjeti na rodnoj grudi a na kraju krajeva svi mi (bar ja ) razmisljamo da nesto ostavimo i nasoj djeci.Razumijem da ti djeca lakse pricaju engleski isto ko ovaj moj mali ali ja se trudim da ga ne razumijem pa i uspjevam da uci nas hebiga nana ga nista ne razumije kad bubne nesto ali slika je na zidu njegove sobe u zeljinom dresu i sa salom zelje pa mi kaze,tata kad ja prestanem igrati u celziju moguli ja preci u zelju pa da i oni mogu igrati ko sampioni a nema jos 5 godina.nani kaze merhaba i pita za snjeg u sarajvu,zato uci djecu odakle su da se nestide svog porjekla a bogami kad ja kazem nekom da imam kucu na dva sprata u sarajvu uuuu pa ti hadzija tako bar kazu australci,a ja nekazem da imam kucu da se foliram nego nestidim se ko sam i sta sam a danas ili sutra kad moja herciga otkaze sta ce moj sin raditi sa onim sto mu je tata ostavio to je van moje mogucnosti ali ostavljam od srca i nek zna da mu tata i mama nisu bile smoklje nego ga obezbjedili za zivot da makar on nema kredita za kucu
cuvaj jarane vjeruj vratice ti se jednog dana
cuvaj jarane vjeruj vratice ti se jednog dana
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#23 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
E moj Hare, da ti ja dadnem jedan savjet.
Jebo ba klinca. On je Australijanac. Ako bude sta vrijedio, ima da napravi kucu na tri kontinenta, a ne u Sarajevu. A ako ne bude vrijedio nista, spickace neboder na Manhattnu a ne kucu u Rajvosa. I ako ne bude cijenio to sto si ti radi njegao otisao se jebavati po bijelom svijetu, nece se on zacuditi ni kuci da je taman na vrh predsjednistva napravis u Sarajevu.
A ti sa to malo svog - skontaj kako ti je bolje. Ako si u dugovima i ako dolazi mjesecni racun - jebes ti to.
Pobjegao si vanjak radi dijeteta, ali i da bi bio slobodan.
Ovdje vanjka te docekali bankari ko sviju nas na karu da guzlaju. Ne daj im, ne budi blecak. Dosao si na slobodu. Skini prvu kucu s ledja, otplatis je. Sjednes ko dignospo. U svom, na svom. Onda kad imas kucu da stavis na zajam kao polog - mozes ti malo njih da jebes vodoravno i okomito - bice zajam kako ti hoces, ili nece, nece te uslovljavati s krovom iznad glave i s tim da ces biti na ulici ukoliko im nisi plaho gotivan. To ukoliko budes kupovao biznis. Jer pare se investiraju samo tamo i u ono sto pravi pare, a ne u gluposti koje stoje i za 10 godina zaradis 10.000 vise. Za 10 godina u Australiji - trebao bi i da zivis lakse, i bolje i da imas bolji posao ili barem bolje placen posao, samim tim ti se stvaraju sve pogodnosti da ako bude trebalo ti napravis opet nesto svoje u Sarajevu. Ili kupis. Nije bitno. Bitno je da ces tad ti biti u stanju da diktiras uslove, a do cim sad, uslovi diktiraju tebe.
Doduse drukcije je to malo, kad je u pitanju kuca koju sam napravis, narucito ako ti majka stara u njoj zivi. A sto se tice malog - svako ljeto ga posalji nani, nana ce to podici, kad je mogla tebe takvog, njemu nema da fali. I pusti Zelju, ti znas da su uvijek tatini sinovi i elita igrali na Kosevu (salim se ja malo).
I jos jedna stvar. Ne govori nikome da ces mu nesto svoje ostaviti. Ako mozes - spickaj za zivota. A i ne brini se - starost kad dodje - i sa njom bolest, iz sehare se samo vadi a nista ne stavlja. Ne govorim ti ovo - da bi nekog uhelacio, vec ako hoces od sina da napravic covjeka, neka stisne muda u sebi i sam stvori, svoj zivot i svoje imanje, a ne da ceka hoceli sta od babe mu kanuti kad te vise ne bude bilo. Od babe mu je dovoljno sto ces mu reci o zivotu, i da vidi gdje si ti zivjeo, kako i koje si odluke napravio, da si na napravio i na selamet izveo. To i muminu isaretom bude dosta. To je kljucno. Ostalo je do covjeka. Ili slifa ima, ili nema. On je duzan tebe obezbjediti a ne ti njega - jos i kad te ne bude bilo.
Jebo ba klinca. On je Australijanac. Ako bude sta vrijedio, ima da napravi kucu na tri kontinenta, a ne u Sarajevu. A ako ne bude vrijedio nista, spickace neboder na Manhattnu a ne kucu u Rajvosa. I ako ne bude cijenio to sto si ti radi njegao otisao se jebavati po bijelom svijetu, nece se on zacuditi ni kuci da je taman na vrh predsjednistva napravis u Sarajevu.
A ti sa to malo svog - skontaj kako ti je bolje. Ako si u dugovima i ako dolazi mjesecni racun - jebes ti to.
Pobjegao si vanjak radi dijeteta, ali i da bi bio slobodan.
Ovdje vanjka te docekali bankari ko sviju nas na karu da guzlaju. Ne daj im, ne budi blecak. Dosao si na slobodu. Skini prvu kucu s ledja, otplatis je. Sjednes ko dignospo. U svom, na svom. Onda kad imas kucu da stavis na zajam kao polog - mozes ti malo njih da jebes vodoravno i okomito - bice zajam kako ti hoces, ili nece, nece te uslovljavati s krovom iznad glave i s tim da ces biti na ulici ukoliko im nisi plaho gotivan. To ukoliko budes kupovao biznis. Jer pare se investiraju samo tamo i u ono sto pravi pare, a ne u gluposti koje stoje i za 10 godina zaradis 10.000 vise. Za 10 godina u Australiji - trebao bi i da zivis lakse, i bolje i da imas bolji posao ili barem bolje placen posao, samim tim ti se stvaraju sve pogodnosti da ako bude trebalo ti napravis opet nesto svoje u Sarajevu. Ili kupis. Nije bitno. Bitno je da ces tad ti biti u stanju da diktiras uslove, a do cim sad, uslovi diktiraju tebe.
Doduse drukcije je to malo, kad je u pitanju kuca koju sam napravis, narucito ako ti majka stara u njoj zivi. A sto se tice malog - svako ljeto ga posalji nani, nana ce to podici, kad je mogla tebe takvog, njemu nema da fali. I pusti Zelju, ti znas da su uvijek tatini sinovi i elita igrali na Kosevu (salim se ja malo).
I jos jedna stvar. Ne govori nikome da ces mu nesto svoje ostaviti. Ako mozes - spickaj za zivota. A i ne brini se - starost kad dodje - i sa njom bolest, iz sehare se samo vadi a nista ne stavlja. Ne govorim ti ovo - da bi nekog uhelacio, vec ako hoces od sina da napravic covjeka, neka stisne muda u sebi i sam stvori, svoj zivot i svoje imanje, a ne da ceka hoceli sta od babe mu kanuti kad te vise ne bude bilo. Od babe mu je dovoljno sto ces mu reci o zivotu, i da vidi gdje si ti zivjeo, kako i koje si odluke napravio, da si na napravio i na selamet izveo. To i muminu isaretom bude dosta. To je kljucno. Ostalo je do covjeka. Ili slifa ima, ili nema. On je duzan tebe obezbjediti a ne ti njega - jos i kad te ne bude bilo.
- coek
#24 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:07, edited 1 time in total.
-
nigdje.nikog
#25 Re: Cuvati Nekretnine u Sarajevu ili ne?
Ja bi da sam na tvom mjestu prodao taj stan u Sarajevu i kupio jedan u Zenici i jos ti para ostane.
(mozes u zenici kupit i dva stana za te pare)
(mozes u zenici kupit i dva stana za te pare)