Izgleda zoom podijelio crvenezoom66 wrote:stickitout wrote:Mehmed Handžic;: MUSLIMAN JE DUŽAN CUVATI MUSLIMANSKE OBICAJE I OSOBINE, A KLONITI SE NEMUSLIMANSKIH
Zanimljivo je koliko se likova registrovalo 21.12 uoci bozica da malo "siju" mudrost po forumu![]()
Tolerantna raja sa sa poznatog nam sajta koji nije vrijedan ni pomena...ne brini, sve je andr kontrol...
..samo postavi pitanje: a koliko ih nije aktivirano...
:oops:
Cuvanje muslimanskih obicaja
- rajvosa^
- stickitout
Ruke mu se pozlatilerajvosa^ wrote:Izgleda zoom podijelio crvenezoom66 wrote:stickitout wrote:
Zanimljivo je koliko se likova registrovalo 21.12 uoci bozica da malo "siju" mudrost po forumu![]()
Tolerantna raja sa sa poznatog nam sajta koji nije vrijedan ni pomena...ne brini, sve je andr kontrol...
..samo postavi pitanje: a koliko ih nije aktivirano...
:oops:
- manijak1
Sticki opet ti
među mojom rajom
.
Mojne provokacija

Mojne provokacija
-
KOGOD KADGOD
_______________KOGOD KADGOD wrote:Predlazem, raja, da se ova tema zakljuci iz slijedecih razloga:
- osoba koja ju je pokrenula samo je ostavila citat o "grijehu" slijedjenja nemuslimanskih obicaja
- nije naveo/la kojih
- pokusala sam da temu razvijem navodeci neke obicaje i malo o njima
- drugi se nisu ukljucili doprinoseci temi obicajima za koje znaju (ili ne znaju?) makar to bio i neki obicaj samo u njihovoj mahali medju muslimanima
-@zuti-kisobran je nestao bez traga i time ostavio/la sumnju u smislu svojih namjera, tj. nije svoje namjere ni na kakav nacin objasnio/la, tj. da li je da se potsjete muslimani na svoje obicaje, da li je da se samo kaze "i mi konja za trku imamo" u jeku Bozica ili puko da se "baci kost" oko koje bi se razglabalo i sukobilo
- posto je par "muslimana" (koji svoja bulaznjenja o hadisima nose gdje god idu) svaki navedeni obicaj propratilo nekim glupim komentarom koji nije ni u cemu doprinijeo temi
Dala sam svoj doprinos (i imam jos raznih obicaja za navesti) ali tema je otvorena svima i oni koji se najvise busaju u prsa kako su "veliki" muslimani su doprinijeli "zilch" - sto znaci da ili ni sami ne znaju o cemu govore ili se i sami drze "kjafirskih" obicaja pa su pozaboravljali svoje (a koje kazu da mi "trebamo" cuvati).
Hvala na ucescu onima koji su je otvoreno i dobrodusno prihvatili, makar samo svojim ucitavanjima. Steta, tema jeste interesantna, i o njoj se moglo dosta nauciti.
Smatram da ako iko treba da "nastavi" temu bila bi to osoba koja ju je i zapocela.
Dakle, zakljucuje se iz navedenog da muslimani imaju tri obicaja / svetkovine koje treba da cuvaju, a da se "klone" (po pokretacu teme) svega drugog (sto ukljucuje i cestitanje svetkovina pripadnicima drugih religija):
- kurban Bajram (sa postom na dan uoci Bajrama, tj. dan Arefata)
- ramazanski Bajram
- 'Ashurah
Licno se ne slazem ni sa "moranjem" navedenih ni sa "nedozvoljenosti" drugih.
Napomena: navedeni hadisi u pocetnom tekstu su pristrasno objasnjeni, a i postoje isti hadisi potpuno OPRECNI npr. da je Poslanik u drugom hadisu rekao da se muslimani ne trebaju razlikovati tj."strcati" iz okoline i slicno. Posto nemam namjeru vrijeme trositi na to, druge necu ni navoditi.
Uglavnom ni jedan obicaj nije Qur'anom "odredjen" ili izricito "zabranjen" - a sto sam i ponudila odredjenima (koji su tvrdili da jeste) da mi navedu ajete o tome - i nisu ih naveli - jer ih i nema.
Mir Boziji.
i jope...
-
amrino
Pred vjencanje...
Prije je za udaju svaka mlada morala imati ruho (ves, spavacice, posteljina, salvete, peskiri, stoljnaci...). Obicno je svaka djevojcica imala seharu u koju je skupljala ruho, i to uglavnom ono koje je sama izvezla, sasila...kad pomislim s kakvom pozrtvovanoscu i nadama su one vezle posteljinu za koju su znale da ce na njoj spavati svoju prvu bracnu noc...
Ako je djevojka bila sirota, ljudi iz sela bi se udruzili i skupili ruho- i nikad se ne bi dopustalo da se djevojka bez toga uda...
Kada bi se dvoje mladih zagledalo, nakon dugo stidljivih pogleda i osmjeha poceli bi asikovati. To se radilo na asik- pendzeru sto je bio prozor sa gustim drvenum musepcima, tako da se njih dvoje skoro nisu ni vidjeli...
Obicaj je bio da prosceva familija- dodje prositi mladu. Dosli bi kod mlade u kucu a kafu bi morala skuhati i iznjeti ona- da isprose vide kakva je domacica...poslije razdovora ugovorilo bi se vjencanje. U svemu su pomagale provodadzike...
Prije je za udaju svaka mlada morala imati ruho (ves, spavacice, posteljina, salvete, peskiri, stoljnaci...). Obicno je svaka djevojcica imala seharu u koju je skupljala ruho, i to uglavnom ono koje je sama izvezla, sasila...kad pomislim s kakvom pozrtvovanoscu i nadama su one vezle posteljinu za koju su znale da ce na njoj spavati svoju prvu bracnu noc...
Ako je djevojka bila sirota, ljudi iz sela bi se udruzili i skupili ruho- i nikad se ne bi dopustalo da se djevojka bez toga uda...
Kada bi se dvoje mladih zagledalo, nakon dugo stidljivih pogleda i osmjeha poceli bi asikovati. To se radilo na asik- pendzeru sto je bio prozor sa gustim drvenum musepcima, tako da se njih dvoje skoro nisu ni vidjeli...
Obicaj je bio da prosceva familija- dodje prositi mladu. Dosli bi kod mlade u kucu a kafu bi morala skuhati i iznjeti ona- da isprose vide kakva je domacica...poslije razdovora ugovorilo bi se vjencanje. U svemu su pomagale provodadzike...
-
mamica papucarka
ruho se obicno dovozilo na konjimaamrino wrote:Pred vjencanje...
neki dan sam pred hrpom stranaca pricala o bajramskim obicajima u BiH .
Prvo su se svi iznenadili kada sam rekla da sam muslimanka. Sve su oci bile uprte u mene, jer im je bilo cudno sto nisam pokrivena.
i na kraju casa ja izlazim, a profesorica prilazi i kaze "L. sretan ti Bozic"
hajd rekoh, "hvala"
-
amrino
Meni su super i oni obicaji koji su se i do danas zadrzali ali su se eto tako upleli u nas zivot da i h i ne smatramo nekim "obicajima" nego svakodnevnicom...evo ih par a vi nastavite...
Stari hljeb se nikada ne baca- daje se pticama ili ribama...(haram je bacati hljeb a sevap je nahraniti zivotinje)
Smece se nikada ne baca po noci.(poslije aksama- jer se skupljaju sejtani)
Nokti i kosa se nikada ne rezu/ sijeku po noci.(isto)
U goste se uvijek nosi kafa i secer...(da im zivot bude sladak i mirisan)
Stari hljeb se nikada ne baca- daje se pticama ili ribama...(haram je bacati hljeb a sevap je nahraniti zivotinje)
-
patrius
I sve to,kao,rade samo muslimani,Amry???O tome ti pricam,a ti odmah netrpeljivost!Prije ce biti tvoja iskljucivost.amrino wrote:Meni su super i oni obicaji koji su se i do danas zadrzali ali su se eto tako upleli u nas zivot da i h i ne smatramo nekim "obicajima" nego svakodnevnicom...evo ih par a vi nastavite...