cuvanje macaka

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#1 cuvanje macaka

Post by anjusha »

Dragi moji i drage moje

kako uglavnom svi koji se okupljaju na ovom podforumu imaju nekog kucnog ljubimca, vjerovatno se i susrecu i sa slicnim brigama /problemima. Moj do sada najkomplikovaniji problem je bio gdje ostaviti svoju macu kada idem negdje preko vikenda. A kako dolozi i vrijeme godisnjih odmora- gdje ostaviti macu tada? Do sada sam obicno imala nekoga ko bi mi dosao nahraniti macu i ocistiti pijesak ako nisam tu dan ili dva, ali na duze staze to nije rjesenje. Osim toga i taj neko mi se odselio sad :( Stoga se obracam ovdje da vidim da li ima ljudi sa slicnim problemom i da li mozemo naci rjesenje koje bi nam pomoglo. Tako imam dva pitanja u vezi toga.

1. Da li postoji neki pansion za mace u Sarajevu gdje bi mace mogle biti od 2 do 10 dana? Ako postoji, kakav je kvalitet tog pansiona, koliko su oni koji su ga koristili zadovoljni i koliko su zadovoljni vlasnici? Ako su preporuke pozitive, molim da se ostavi broj telefona.

2. Da li postoje zainteresovani ovdje za neku uzajamnu pomoc u tom pogledu? Neko ko bi pricuvao neciju macu na 2-3 do 10 dana uz odredjenu naknadu, hranu, protuuslugu iste vrste ili sl? Ako je odgovor da, onda samo neka se prijave na temu kako bi i drugi vidjeli. Naravno- ja kazem na svoj prijedlog da :D čuvla bih u svom (ili obilazila u vašem- ako imate povjerenja) maksimalno 2 mace određeno vrijeme (do 10 dana).

I sto kazete?
Lucie

#2 Re: cuvanje macaka

Post by Lucie »

nemogu pomoci u odredenim informaciama ali ako imate mogucnost i zelju mozete macu uzti sa sobom. ja sam se mnogo brinula, kazu maca je vezana za kucu ne za coveka nevoli putovanje dozivljava stres i tako. Pa sam prvi put bila pravo zabrinuta sto i kako. Sada nase mace idu sa nama uvjek auto obozavaju, vozimo njih kao sto se voze izlozbene macke. na hotelima i kod nasih prijatelja su nase mace odmah kao kod kuce. drzke i vesele kao uvjek. tako da ni to nije problem.

Kada smo za novu godinu putovali za nis i leskovac u nasem autu su bili. 8 jorkia 1 bishon, dve persijske mace i jedan afganistanac :lol: :lol: :lol:
anjusha

#3 Re: cuvanje macaka

Post by anjusha »

Hvala Lucie :) Ali kad bih se ja npr mami svojoj pojavila na vratima sa mackom, ne znam koja bi prije letila van ja ili maca. Nikako zena nije raspolozena za moju macu, pa ni naopako. Cak mi rjedje dolazi kako je imam, a i kad dodje kruze jedna oko druge na sigurnoj udaljenosti. Tako da opcija da je nosim sa sobom otpada. A i za ljetovanje... Ni ja sama ne znam gdje idem cesto i gdje cu zavrsiti, nemam svoje auto vec putujem kako stignem, pa bi mi tome bilo jos vise zao izlagati macu. :(

Bas bih voljela da cujem sta ostali rade u tim slucajevima. Ko vam cuva macu kad ste vi na putu? (ili psa, da ne bude diskriminacije :D)
melb26sa

#4 Re: cuvanje macaka

Post by melb26sa »

U SA sam imala sestra-servis cuvanja maca. Sad ovdje sam gledala i imaju pet-sitting opcije (u mom kraju za $13-15 po danu) - dodju na pola sata, promijene pijesak, vodu, nahrane macu/e, poigraju se s njima, unesu postu u stan i malo promijene store ili upale svjetlo da se cini da nekog ima. Osobe koje ovo rade obozavaju zivotinje, licencirane su i osigurane (ako tebi sta nestane ili se sta desi u kuci). Ovo se nadam isprobati u septembru na tri sedmice jer bih radije da su u svom stanu na svom terenu.

Sto se tice pet-boarding, cijena ide oko $60tak po macki - moras macku odvesti kod njih i onda valjda svaka ima svoju sobu/box. Znam da u pojedinim imaju i kamere pa vlasnici mogu zraknuti sta im ljubimci rade.
zijancer

#5 Re: cuvanje macaka

Post by zijancer »

...
jasminasab

#6 Re: cuvanje macaka

Post by jasminasab »

Ja imam papagaja i isti problem.

Ljudi obicno misle da je lakse kad je ptica u pitanju, ali nije. Ako ga iznesem vani, samo do auta i od auta, obicno se prehladi. Promjene prostora su mu jako stresne, da ne pricam o ljudima koji ga cuvaju. S druge strane, ako ga ostavim kuci samog, vjerujem da mu nije bas lijepo. I onako je sam u toku dana, ali kako je to po prirodi ipak drustevno bice, naljuti se ako je sam nekoliko dana.

Sreca je da jedna mamina prijateljica jako voli zivotinje i s njim se nekako uklopila, pa ili ga odnesemo kod nje (ako je ljeto) ili ga ona obilazi dok nas nema i malo se druzi s njim. Da nije nje, ne znam kako bismo se snalazili, posebno sto je vec i stariji pa je osjetljiviji i treba mu malo vise paznje.

Razmisljam o nabavci hrcka za par mjeseci, a najveca briga mi je upravo to ko ce brinuti od njemu dok mi budemo na odmoru.

Mislim da je generalno problem naci neku osobu koja bi brinula o nasim ljubimcima, ne iz razloga sto se ne bi niko prihvatio toga, nego sto vecina onih koji se prihvate ispadnu neadekvatni. To je barem moje dosadasnje iskustvo, nazalost. :roll:
Lara-sa

#7 Re: cuvanje macaka

Post by Lara-sa »

Ja imam macka i veliku srecu da mi prijatelj zivi u zgradi prekoputa. Kako on zivi u malom pretrpanom stanu, jedva doceka da se ja i cojek mi u mene negdje ispalimo da on ima stan, internet, televizor i ostale djidje samo za sebe. Moj macak ga voli, dobro se slazu. On ga obilazi nekoliko puta dnevno, hrani, ocisti pijesak i igra se s njim. Iako je onom mom najvaznije da neko ima u stanu, ne mora se nuzno s njim igrati, dovoljno je da dodje na neko vrijeme, da se provrti tu, gleda tv ili nesto tako. Tako da smo za sada svi sretni ovim aranzmanom.
kockica_kockica

#8 Re: cuvanje macaka

Post by kockica_kockica »

cuvam mace u kuci uz naknadu :oops:
posjedujem visegodisnje iskustvo :D
volim sve kuce mace ptice ribice i ostale konstutitvne i ne konstitutivne zizotinje :mrgreen:

ljubav zagarantovana :-D
anjusha

#9 Re: cuvanje macaka

Post by anjusha »

kockica_kockica wrote:cuvam mace u kuci uz naknadu :oops:
posjedujem visegodisnje iskustvo :D
volim sve kuce mace ptice ribice i ostale konstutitvne i ne konstitutivne zizotinje :mrgreen:

ljubav zagarantovana :-D
:kiss:
Mee

#10 Re: cuvanje macaka

Post by Mee »

Eh, šta ću ti ja kad nećeš macu :D
jasminasab wrote:Ja imam papagaja i isti problem.

Ljudi obicno misle da je lakse kad je ptica u pitanju, ali nije. Ako ga iznesem vani, samo do auta i od auta, obicno se prehladi. Promjene prostora su mu jako stresne, da ne pricam o ljudima koji ga cuvaju. S druge strane, ako ga ostavim kuci samog, vjerujem da mu nije bas lijepo. I onako je sam u toku dana, ali kako je to po prirodi ipak drustevno bice, naljuti se ako je sam nekoliko dana.

Sreca je da jedna mamina prijateljica jako voli zivotinje i s njim se nekako uklopila, pa ili ga odnesemo kod nje (ako je ljeto) ili ga ona obilazi dok nas nema i malo se druzi s njim. Da nije nje, ne znam kako bismo se snalazili, posebno sto je vec i stariji pa je osjetljiviji i treba mu malo vise paznje.

Razmisljam o nabavci hrcka za par mjeseci, a najveca briga mi je upravo to ko ce brinuti od njemu dok mi budemo na odmoru.

Mislim da je generalno problem naci neku osobu koja bi brinula o nasim ljubimcima, ne iz razloga sto se ne bi niko prihvatio toga, nego sto vecina onih koji se prihvate ispadnu neadekvatni. To je barem moje dosadasnje iskustvo, nazalost. :roll:
Toffee karamela

#11 Re: cuvanje macaka

Post by Toffee karamela »

....
Last edited by Toffee karamela on 20/11/2010 17:00, edited 1 time in total.
jasminasab

#12 Re: cuvanje macaka

Post by jasminasab »

Jos ce se biiiiznis razviti ovdje. :D

Mee, nijedne, eno imam 4 nova maceta, okotila se maca na vikendici, ona "ukrivo". :-)
anjusha

#13 Re: cuvanje macaka

Post by anjusha »

Pa cuj, i da se razvije biznis... :D
Niko od nas nije kriv sto u Sarajevu nekog postenog pansiona za mace bas i nema, pa se moramo snalaziti. U svakom slucaju radije cu platiti nekome, ili se obavezati da cu i ja cuvati kasnije neciju macu, pa da onda mirna odem na neki put, nego da po citav dan mislim na to kako je ona jadna citava dva dana sama u stanu i kako ce biti gladna i kako ovo i ono... Ili da sjedim kod kuce bas non stop zbog nje- pa ne ide. Mislim, ljudi rode i dijete, pa ga utrpaju roditeljima, pa ga odvedu u vrtic, pa ga daju bebysitterki. Sto ne bi i mace?
Neka se ljudi javljaju! Mozda ne sutra odmah, ali garantujem da ce prije ili kasnije jos neko biti zainteresiran za takve usluge. :D
Skyfox

#14 Re: cuvanje macaka

Post by Skyfox »

Kod mene je mama i baka servis najsigurniji :D ali fakat zasto se ne bi par mackoljubaca ujedinilo i rijesilo ovaj problem.

Ja sam svoju vodio na Vet fax u Sa tek kad sam je uzeo nisam imao pojma kome je ostaviti. Jadnica je nakon 4 dana dozivila sok i totalni preobrazaj karaktera, cak se par puta uneredila nakon toga sto nikad prije nije radila. Kad sam dosao po nju vidim zajedno drze pse i macke kavez do kaveza, i jos su mi naplatili 20KM po danu. Uzas!!!

to je bilo prije nekih 5g mozda se nesto promjenilo ali sumnjam...
anjusha

#15 Re: cuvanje macaka

Post by anjusha »

That's my point! Zahvaljujem. Ako vec ja imam macu, sto bi mi bio problem jos sa jednom se igrati i paziti i maziti i zvati je Djole par dana? Ili nekome ko nema macu- a voli ih pravo? Ne bi. Nisu svi lucky da imaju nekog u blizini da pricuva to malo cetvernozno mjaukalo. Zato mackoljupci svih boja ujedinimo se! Zajedno smo skupa! :D
ajde_vise

#16 Re: cuvanje macaka

Post by ajde_vise »

pa da..
mozda je najbolja ideja da ovi koji imaju macke..
i za koje manje vise mozete sa sigurnoscu rec da ih vole..
da jednostavno odrade jedni drugima protuusluge :)
sad ce odmori .. organizujte se

svak opise svoju macku.. kako prihvata drustvo ovo ono..
slavkoimamodilera

#17 Re: cuvanje macaka

Post by slavkoimamodilera »

anjusha wrote:...s sa jednom se igrati i paziti i maziti i zvati je Djole par dana?
Ne mogu vam pomoci sa ovom temom, al na ovo sam umro od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply