Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1 Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Kako da svojoj gospođi mami (84) ''nafatam'' mokraću za nalaz urina i urino-kulture?
Nepokretna, zapravo, sasvim malo pokretna,...Nesposobna da sama pridrži bočicu dok sjedi na padeli (tuti) - home-made verzija od taburea.
Našao sam u apoteci PVC ''hvatače mokraće'' (Trebalo bi izmisliti finu bosansku riječ za ovo), ali su premali jer su za žensku djecu. Ne ide sa ovim nikako.
Gospođa, moja mama, nema ugrađen kateter. Gdje ima kupiti ''hvatača mokraće'' za odrasle ženske osobe?
Dr. kaže da posuda koju ja sterilišem pranjem i kuhanjem nije više sterilna čim je stavim u ovu home-made tutu jer, valjda, iz vazduha se nakupe ''nečastivi hajvančići''.
Iako pokušavam sve ovo opisati nekako duhovito, samo oni koji su ovako deverali (Deverly Hills) oko nekoga mogu da me razumiju i znaju da je sve ozbiljno.
Nepokretna, zapravo, sasvim malo pokretna,...Nesposobna da sama pridrži bočicu dok sjedi na padeli (tuti) - home-made verzija od taburea.
Našao sam u apoteci PVC ''hvatače mokraće'' (Trebalo bi izmisliti finu bosansku riječ za ovo), ali su premali jer su za žensku djecu. Ne ide sa ovim nikako.
Gospođa, moja mama, nema ugrađen kateter. Gdje ima kupiti ''hvatača mokraće'' za odrasle ženske osobe?
Dr. kaže da posuda koju ja sterilišem pranjem i kuhanjem nije više sterilna čim je stavim u ovu home-made tutu jer, valjda, iz vazduha se nakupe ''nečastivi hajvančići''.
Iako pokušavam sve ovo opisati nekako duhovito, samo oni koji su ovako deverali (Deverly Hills) oko nekoga mogu da me razumiju i znaju da je sve ozbiljno.
- otherside
#2 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
imas dvije opcije. za obje je potreban prvi jutarnji urin (mada ovo zaista nije bas toliko obavezno)
Prva je da sam postavis posudu koju ti je cika dr dao za urin dok mama urinira. Znam ovo je malo off ali cilj je najvazniji zar ne? Druga opcija je da prespes urin iz te tzv. tute (ili sta vec) u posudicu za urin i to precutis doktoru
tacno je da ima baja ali mislim da njihov porast ne moze biti toliko signifikantan nakon sto se "tuta" propisno dezinficira prije upotrebe.
A da... mozes pozvati nekoga da plasira mami kateter samo za potrebu uzimanja urina i odmah da izvadi.
Sretno, kako god bilo.
Prva je da sam postavis posudu koju ti je cika dr dao za urin dok mama urinira. Znam ovo je malo off ali cilj je najvazniji zar ne? Druga opcija je da prespes urin iz te tzv. tute (ili sta vec) u posudicu za urin i to precutis doktoru
tacno je da ima baja ali mislim da njihov porast ne moze biti toliko signifikantan nakon sto se "tuta" propisno dezinficira prije upotrebe.
A da... mozes pozvati nekoga da plasira mami kateter samo za potrebu uzimanja urina i odmah da izvadi.
Sretno, kako god bilo.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
@otherside,
Hvala.
Ovi u DZ, nemaju toliko radnika da daju injekcije u kućnoj posjeti, a kamoli da ''hvataju'' mokraću i vade krv za analize.
Brem tako kaže dr., pa joj je umjesto Garamycina/Gentamycina propisala neke tablete koje su takođe ''genocidne'' prema određenim bakterijama.
Tako sam i ranije radio, pa ću i ovaj put. Pola sata otkuhavam metalnu posudu, valjda je to dovoljno.
Hvala.
Ovi u DZ, nemaju toliko radnika da daju injekcije u kućnoj posjeti, a kamoli da ''hvataju'' mokraću i vade krv za analize.
Brem tako kaže dr., pa joj je umjesto Garamycina/Gentamycina propisala neke tablete koje su takođe ''genocidne'' prema određenim bakterijama.
Tako sam i ranije radio, pa ću i ovaj put. Pola sata otkuhavam metalnu posudu, valjda je to dovoljno.
- otherside
#4 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Tvoja mama je u pitanju al ja tako ne bih. Ako nista uradila bih urinokulture poslije zavrsene antibiotske terapije. Tvoja mama je starija gospodja i ako joj se tako budu napamet davali antibiotici postace rezistentna na mnoge od njih (da ne spominjem da je vjerovatno i ranije imala neku infekciju i uzimala antibiotike). Zbog ovakvih stvari ljudi se ne mogu izlijeciti od upale pluca pa ih vuku mjesecima jer im ne djeluju antibiotici, rezistecija uzela svoje.
Ne kazem da ta opcija (koju si odabrao) nije prihvatljiva u krajnjem slucaju ali moze imati posljedice.
Ne kazem da ta opcija (koju si odabrao) nije prihvatljiva u krajnjem slucaju ali moze imati posljedice.
- PipiDugaDevetka
#5 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Prvo sam joj uradio test mokraće i urino-kulture. Bakterije bile senzitivne (S) na Gentamicin-injekcije i još 2 ili tri lijeka -tablete/pilule. Sve to propisala dr., a ja sam insistirao na injekcijama Gentamicina, što dr. nije prihvatila obrazlažući to da nemaju dovoljno radnika koji u kućnim posjetama daju injekcije. Ja se ne igram sa tim da svojoj gospođi mami sam dajem antibiotike.
Ovo sada što ću odnijeti urin na analizu će biti nalazi nakon ''odrađene '' terapije + pauza od nekoliko dana.
Ovo sada što ću odnijeti urin na analizu će biti nalazi nakon ''odrađene '' terapije + pauza od nekoliko dana.
- otherside
#6 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
ok. Shvatila sam da ce "napamet" uzimati antibiotik. Sorry.
- PipiDugaDevetka
#7 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Ok. Hakuna matata = Nema problema. Idemo dalje,...Svako dobro, Bosno i Hercegovino,...što bi rekao moj idol Tarik Helić.
Ma, nekako joj dugo traje ova prehlada (Vakcinisana protiv gripe)više od 1 mjsec, pa sve sumnjam da nije neka boleština od ovih što samo liče na prehladu/gripu,...moraću privatnike zvati (dr. i lab.) da pripomognu ako uskoro ne preboli ovo ''curenje iz nosa'' plus bakterije u mokraći. Nema temperature, ali ranije je imala.
Jedanaesta godina je otkako je imala moždanik i u početku malo pokretna, a sada sasvim malo. Sve joj pričam kako ona nije bezvrijedna jer samo leži i ponekada, kada je lijepo vrijeme, na balkonu sjedi, pa joj kažem da stiže njena penzija, pa tuđa njega,...a njoj drago. Živim za njen osmjeh. Znajući da stari nepokretni ljudi puno pate zbog toga što se unerede, pa drugi to sve oko njih čiste, ljuti su i ja joj onda kažem da je to meni drago kada ona napravi ''pitu od vanago'' jer to znači da joj radi stomak. Onda se smijemo zajedno,...Pa, opstipacija,...uh,...najteže joj je kada joj moram stavljati Dulkolax čepić..., a kasnije bude vesela....
Ovo je moja psihoterapija svjedočenjem, pričanjem o mom problemu i namah mi lakše,...I sestra je sada u posjeti, pa malo i ona preuzla dio obaveza.
Negdje sam čitao da davalac njege mora misliti malo i na sebe, a ne 24 sata dnevno biti uz primaoca njege, jer ako i davalac njege ''preforsira'' i ''presauga'', onda bolesnik nema koristi od njega. Davalac njege mora posvetiti malo vremena i sebi, a najbolje je u okviru porodice podijeliti poslove...
Ma, nekako joj dugo traje ova prehlada (Vakcinisana protiv gripe)više od 1 mjsec, pa sve sumnjam da nije neka boleština od ovih što samo liče na prehladu/gripu,...moraću privatnike zvati (dr. i lab.) da pripomognu ako uskoro ne preboli ovo ''curenje iz nosa'' plus bakterije u mokraći. Nema temperature, ali ranije je imala.
Jedanaesta godina je otkako je imala moždanik i u početku malo pokretna, a sada sasvim malo. Sve joj pričam kako ona nije bezvrijedna jer samo leži i ponekada, kada je lijepo vrijeme, na balkonu sjedi, pa joj kažem da stiže njena penzija, pa tuđa njega,...a njoj drago. Živim za njen osmjeh. Znajući da stari nepokretni ljudi puno pate zbog toga što se unerede, pa drugi to sve oko njih čiste, ljuti su i ja joj onda kažem da je to meni drago kada ona napravi ''pitu od vanago'' jer to znači da joj radi stomak. Onda se smijemo zajedno,...Pa, opstipacija,...uh,...najteže joj je kada joj moram stavljati Dulkolax čepić..., a kasnije bude vesela....
Ovo je moja psihoterapija svjedočenjem, pričanjem o mom problemu i namah mi lakše,...I sestra je sada u posjeti, pa malo i ona preuzla dio obaveza.
Negdje sam čitao da davalac njege mora misliti malo i na sebe, a ne 24 sata dnevno biti uz primaoca njege, jer ako i davalac njege ''preforsira'' i ''presauga'', onda bolesnik nema koristi od njega. Davalac njege mora posvetiti malo vremena i sebi, a najbolje je u okviru porodice podijeliti poslove...
- seba
#8 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
e.legendo nasmija me jutros sa tvojim komentarima za mamu.a,sad ozbiljna prica.prvo,bocica za urin MORA biti sterilna, a istu trazi u nekoj laboratoriji pri Domu zdravlja.odes tamo i lijepo ih zamolis,a posto citam da si "jak"na jeziku,tj,duhovit,to ti nece predstavljati problem.sami ih lijepo zamoli i dobices bocicu za urin.urin u njoj NE SMIJE da stoji duze od 2 sata.drugo,epruvete za urinokulturu uzmes u Domu zdravlja Ilidza,one su svakako sterilne.trece.sad kad ti je dosla sestra mozete zajednickim snagama da obavite ove 2 radnje(uzimanje urina za analizu i urinokulturu).trece.to sto ti ta doktorica slaze "suplju" da nemaju radnika za kucne posjete,slobodno joj reci neka ne laze.ima ih,i mora ih biti.a,sad najvzanije.MISLIM da bi DOKTORICA trebala da ti dodje u kucnu posjetu,pa da pregleda mamu.poslusa pluca,srce,da uradi jedan fizikalni pregled mame,pa da onda znate o cemu se radi.samo davanje urina i urinokulture na analizu ne rijesava nista.mozda urin i nije problem.sretno!
- PipiDugaDevetka
#9 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
@seba,
Broz, Kinđe, Pimpek, Simon Sinjore,...ma sve legende, a svi umrli,... pa zato molim, drugi put umjesto legendo, stavi naglasak na ono živa legendo.
Sve kako si navela biće urađeno, a sutra idem kod pravog dr. koji je i ranije dolazio kod mene da liječi moju gđu. mamu.
Ma, mislio sam da tema bude o starim ljudima, nepokretnim jer kada odlazim da preuzmem pelene za odrasle vidim veliki broj davalaca njege, uglavnom žena, dolaze da uzmu ta pomagala. Nevesele (84%), blijedolike, spremne za svađu ukoliko nema pelena koje im odgovaraju, u žurbi,...
Medjutim, ispade da ovdje na Sa-x samo ja imam posla u vezi sa gerijatrijom,...Nema veze, barem sam tu uspješan. Inače, luzer u svemu.
Sjetih se Balaševića: Život s njom je bio dolče vita i svud je bio holivud,...Svako dobro Bosno i Hercegovino!
Broz, Kinđe, Pimpek, Simon Sinjore,...ma sve legende, a svi umrli,... pa zato molim, drugi put umjesto legendo, stavi naglasak na ono živa legendo.
Sve kako si navela biće urađeno, a sutra idem kod pravog dr. koji je i ranije dolazio kod mene da liječi moju gđu. mamu.
Ma, mislio sam da tema bude o starim ljudima, nepokretnim jer kada odlazim da preuzmem pelene za odrasle vidim veliki broj davalaca njege, uglavnom žena, dolaze da uzmu ta pomagala. Nevesele (84%), blijedolike, spremne za svađu ukoliko nema pelena koje im odgovaraju, u žurbi,...
Medjutim, ispade da ovdje na Sa-x samo ja imam posla u vezi sa gerijatrijom,...Nema veze, barem sam tu uspješan. Inače, luzer u svemu.
Sjetih se Balaševića: Život s njom je bio dolče vita i svud je bio holivud,...Svako dobro Bosno i Hercegovino!
- seba
#10 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
ha,ha,ha,ha.loood si skroz.ok,od sada ziva legendo,sorry na mojoj brzopletosti i ne iformiranosti,he,he.i jos nesto.ja sam on,ne ona,ha,ha.svako dobro BiH,moj Tarice.a,to da si looser u svemu necu vise da cujem jer to nisi sigurno : )PipiDugaDevetka wrote:@seba,
- PipiDugaDevetka
#11 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Nisam skontao da si on, a ne ona. Sorry, but heb*ga. I mene tako često ''provuku ispod duge'' jer mi nick završava na slovo ''a'', plus Pipi Duga Čarapa je djevojčica.
Izgleda da slabo ko na Forumu devera oko nekog bolesnog. Tako mi grah pao. Čemu je vakat, tome je i vrijeme, a potrefilo me u turbulentnom vaktu i zemanu.
Hvala i @milivoju što dohaberi neke telefone od teta što pomažu oko starih i nepokretnih. Valjda nije htio da bajde reklamira firmu tih teta, pa posla privatnu poruku.
Svako dobro Bosno i Hercegovino!
(Eh, da sam ja Tarik Helić)
Izgleda da slabo ko na Forumu devera oko nekog bolesnog. Tako mi grah pao. Čemu je vakat, tome je i vrijeme, a potrefilo me u turbulentnom vaktu i zemanu.
Hvala i @milivoju što dohaberi neke telefone od teta što pomažu oko starih i nepokretnih. Valjda nije htio da bajde reklamira firmu tih teta, pa posla privatnu poruku.
- milivoje
#12 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
PipiDugaDevetka wrote: Hvala i @milivoju
PipiDugaDevetka wrote:Svako dobro Bosno i Hercegovino!
Kako rece stari dobri Pimpek: ''Da sam ja netko''
- seba
#13 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
E,Tarice sve je dobro dok ih imamo,pa makar i bolesne.Sam si lijepo rekao da ti nista ne moze nadoknaditi njen osmijeh koji joj izmamis svojim dosjetkama.I to ti je najveca nagrada.Sve najbolje tebi, tvojoj majci i sto prije da ozdravi i da te sto duze uveseljava njeno prisustvo i osmijesi na licu, jedinih nam prijatelja bez hile sto bi rekao nas narod,a bogami i Tarik Helic.Svako dobro moja ziva legendo : )PipiDugaDevetka wrote:Nisam skontao da si on, a ne ona. Sorry, but heb*ga. I mene tako često ''provuku ispod duge'' jer mi nick završava na slovo ''a'', plus Pipi Duga Čarapa je djevojčica.
- PipiDugaDevetka
#14 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Uradio sam joj kontrolni urin nakon antibiotika i pauze. ''Nafat'o'' u metalnu emajliranu posudu, pa u teglu. Sve otkuhano u česmovači (Voda što teče iz zida, sa česme) 30 dekika.
Iz te iste tegle u državni i privatni laboratorij. Izgleda da je sve ok, bar mi tako reče preumorna medicinska sestra osim što prema nalazu uradjenom kod privatnika ima dosta bakterija, a u nalazu državne laboratorije ima nešto bakterija. Sutra, kod dr. ću insistirati na urinokulturi plus antibiogram, a kod privatnika sam već poručio 1x urinokultura plus antibiogram.
Biće, valjda sve ok, pa će moja gospođa mama na balkon na sunčanoj strani ulice čim varljivi april malo zabreMza sa kišom.
Ne brine me ova razlika u nalazima jer državni dr. ''ne pikaju'' ove privatne nalaze, ali mi smiješno da se i u boji razlikuju, pa urin iz iste tegle i od iste osobe ima svijetložutu i žutu boju. Promućkao sam prije nego što sam ''razgodio'' u dvije PVC posudice.
Ne znam kako se određuje boja, ali ako je muškarac bio,...hm,...Svaki daltonista je pred semaforom i u laboratoriji za analizu urina: GLUP.
Svako dobro BiH, zemljo mladog luka i jagnjećeg pečenja!
Uradio sam joj kontrolni urin nakon antibiotika i pauze. ''Nafat'o'' u metalnu emajliranu posudu, pa u teglu. Sve otkuhano u česmovači (Voda što teče iz zida, sa česme) 30 dekika.
Iz te iste tegle u državni i privatni laboratorij. Izgleda da je sve ok, bar mi tako reče preumorna medicinska sestra osim što prema nalazu uradjenom kod privatnika ima dosta bakterija, a u nalazu državne laboratorije ima nešto bakterija. Sutra, kod dr. ću insistirati na urinokulturi plus antibiogram, a kod privatnika sam već poručio 1x urinokultura plus antibiogram.
Biće, valjda sve ok, pa će moja gospođa mama na balkon na sunčanoj strani ulice čim varljivi april malo zabreMza sa kišom.
Ne brine me ova razlika u nalazima jer državni dr. ''ne pikaju'' ove privatne nalaze, ali mi smiješno da se i u boji razlikuju, pa urin iz iste tegle i od iste osobe ima svijetložutu i žutu boju. Promućkao sam prije nego što sam ''razgodio'' u dvije PVC posudice.
Ne znam kako se određuje boja, ali ako je muškarac bio,...hm,...Svaki daltonista je pred semaforom i u laboratoriji za analizu urina: GLUP.
- Dioda
#15 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Hej care,svaka ti castPipiDugaDevetka wrote:Ok. Hakuna matata = Nema problema. Idemo dalje,...Svako dobro, Bosno i Hercegovino,...što bi rekao moj idol Tarik Helić.
Ja zivim sa majkom (maminom mamom),koja je imala cetiri mozdana udara.Hvala bogu,moze hodati po kuci (doduse sa stapom),malo teze.ali eto,makar moze do wc-a(vecinom).U posljednjih osam godina nije izasla iz kuce,ali makar moze na balkon.Jos je pocela i zaboravljati,tako da joj moram dati da jede i provjeriti uvijek sve.Bas kao dijete.
Svaka ti cast sto na sve to gledas tako pozitivno.Nije sve to nimalo lako,moja majka je cesti i depresivna,ali eto,uvijek nekako to okrenemo na neku zezanciju.
- SaraLe
#16 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Malo je ljudi kao sto si ti, budi ponosan na sebePipiDugaDevetka wrote:Svako dobro Bosno i Hercegovino!
Ne brine me ova razlika u nalazima jer državni dr. ''ne pikaju'' ove privatne nalaze, ali mi smiješno da se i u boji razlikuju, pa urin iz iste tegle i od iste osobe ima svijetložutu i žutu boju. Promućkao sam prije nego što sam ''razgodio'' u dvije PVC posudice.![]()
- seba
#17 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
ljutis me malo : ( objasnio sam ti kako ces da "sarmiras" sestre u laboratoriju i da dobijes sterilne posude za isti,a ti nisi to uradio.hm,hm.no,ima jedan zajednicki imenitelj i za drzavni lab kao i za privatni.a,to je da bakterije POSTOJE.ok.dobro ti je razmisljanje da uradis jos jednu urinokulturu da bi bio siguran.i onda da dajes odgovarajuce antibiotike.molim te,kad budes ponovo radio urinokulturu,neka to bude u sterline posude,nikakve emajlirane i staklene.samo STERILNE.tako ces jedino dobiti tacan nalaz.Tariče,tako ti mladog luka,jagnjećeg pečenja i česmovače,sve nabolje u vezi zdravlja tvoje majkePipiDugaDevetka wrote:Svako dobro Bosno i Hercegovino!
Ne brine me ova razlika u nalazima jer državni dr. ''ne pikaju'' ove privatne nalaze, ali mi smiješno da se i u boji razlikuju, pa urin iz iste tegle i od iste osobe ima svijetložutu i žutu boju. Promućkao sam prije nego što sam ''razgodio'' u dvije PVC posudice.![]()
.puno zdravlja tebi i njoj i da te njen osmjeh sto duze obasjava i veseli : )
- PipiDugaDevetka
#18 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Eh, @Dioda,....Pa, to je jedino biće što mene i ostalu svoju djecu ULTIMATIVNO, BEZUVJETNO I BEZ IKAKVOG INTERESA VOLI. Treba takvo biće čuvati i paziti PO SVAKU CIJENU, jer ako nemaš mame, nema više ko da te voli. Žena/supruga i svi ostali,...sve se to može svesti na neki pošteni interes, a majka je samo jedna.
U DZ se mogu PVC sterilne posudice uzeti sa onog stalka kod WC-a, pa nije bilo potrebe da ''šarmiram'' tete što uzimaju ''danak u krvi'' koji je u interesu davaoca.
@seba, malo sam se zeznuo, trebao sam ranije uzeti, pa onu original sterilnu PVC posudicu poturiti u home-made tutu/padelu,...ali opet je dobro ...privatnica u laboratoriji odmah po izgledu reče da ima bakterija i da mogu odmah naručiti urinokulturu i antibiogram (nešto malo manje od 30KM sve tri pretrage). Tako i bi i kao rezultat 10 000 000 esherihija po ml što je maximala. Izgleda da sam malo zakasnio, a mati se ništa nije žalila (Otupjela valjda, pa ne osjeća ni kada je nešto pecka, boli i sl....ne zna reći,....ne zna ni kada joj je hladno/vruće, kada je gladna i žedna,...).
Dr. propisala NUTRAFURANTOIN ili tako nekako, 3X1. Već nekoliko dana pije ovaj antibiotik, bolje joj je, nije joj lako piti antibiotike i nekako je bezvoljna i nervozna, ali bolje. Jedino me brine tamno - smeđa boja urina za ovo vrijeme dok pije antibiotike. Moram pogledati u uputstvo lijeka da bih vidio je li to ''normalno''. Možda je trebalo neki ''jači'' antibiotik propisati s obzirom na maximalan broj E-coli (Osjećam se krivim jer sam zakasnio) od nekoliko ''S'' antibiotika sa antibiograma. @SaraLe, @seba, molim za savjetE.
Svako dobro Bosno i Hercegovino i da se svi slože, dogovore, te da otjeramo OHR, EUSR, EUPM, SFOR, NATO!
U DZ se mogu PVC sterilne posudice uzeti sa onog stalka kod WC-a, pa nije bilo potrebe da ''šarmiram'' tete što uzimaju ''danak u krvi'' koji je u interesu davaoca.
@seba, malo sam se zeznuo, trebao sam ranije uzeti, pa onu original sterilnu PVC posudicu poturiti u home-made tutu/padelu,...ali opet je dobro ...privatnica u laboratoriji odmah po izgledu reče da ima bakterija i da mogu odmah naručiti urinokulturu i antibiogram (nešto malo manje od 30KM sve tri pretrage). Tako i bi i kao rezultat 10 000 000 esherihija po ml što je maximala. Izgleda da sam malo zakasnio, a mati se ništa nije žalila (Otupjela valjda, pa ne osjeća ni kada je nešto pecka, boli i sl....ne zna reći,....ne zna ni kada joj je hladno/vruće, kada je gladna i žedna,...).
Dr. propisala NUTRAFURANTOIN ili tako nekako, 3X1. Već nekoliko dana pije ovaj antibiotik, bolje joj je, nije joj lako piti antibiotike i nekako je bezvoljna i nervozna, ali bolje. Jedino me brine tamno - smeđa boja urina za ovo vrijeme dok pije antibiotike. Moram pogledati u uputstvo lijeka da bih vidio je li to ''normalno''. Možda je trebalo neki ''jači'' antibiotik propisati s obzirom na maximalan broj E-coli (Osjećam se krivim jer sam zakasnio) od nekoliko ''S'' antibiotika sa antibiograma. @SaraLe, @seba, molim za savjetE.
Svako dobro Bosno i Hercegovino i da se svi slože, dogovore, te da otjeramo OHR, EUSR, EUPM, SFOR, NATO!
- bosan
#19 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Svaka ti cast.

- otherside
#20 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Dragi Pipi
Nemoj da te brine taman urin jer kod upotrebe nitrofurantoina obojenost mokrace od tamno zute do smedje je normalna i bezopasna pojava. Sto se tice Escherichie... ona je vrlo dosadna, tesko ju je iskorijeniti i kod mladjih osoba. Mozda ne bi bilo lose ukljuciti jos jedan antibiotik ako je tako veliki porast u urinu. Posavjetuj se sa ljekarom tvoje mame i provjerite ima li u antibiogramu osjetljivosti na ciprofloksacin (Ciprol, Citeral). Ovaj antibiotik je pokazao jako dobre rezultate u eliminaciji Escherichie iz urinarnog trakta i mogao bi se kombinovati sa nitrofurantoinom koji vec uzima. Moje skromno misljenje je da na tako veliki bakterijski porast treba ici sa malo agresivnijom terapijom obzirom da ti se mama ne krece i postoji upasnost uzlaznih infekcija (mjehur, bubrezi). Naravno, bitno je za vrijeme antibiotske terapije uzimati dosta tecnosti, najbolje bi bilo caja od brusnice, kako neko spomenu ranije.
I definivno provjeriti nalaz urina nakon zavrsene terapije.
Nemoj da te brine taman urin jer kod upotrebe nitrofurantoina obojenost mokrace od tamno zute do smedje je normalna i bezopasna pojava. Sto se tice Escherichie... ona je vrlo dosadna, tesko ju je iskorijeniti i kod mladjih osoba. Mozda ne bi bilo lose ukljuciti jos jedan antibiotik ako je tako veliki porast u urinu. Posavjetuj se sa ljekarom tvoje mame i provjerite ima li u antibiogramu osjetljivosti na ciprofloksacin (Ciprol, Citeral). Ovaj antibiotik je pokazao jako dobre rezultate u eliminaciji Escherichie iz urinarnog trakta i mogao bi se kombinovati sa nitrofurantoinom koji vec uzima. Moje skromno misljenje je da na tako veliki bakterijski porast treba ici sa malo agresivnijom terapijom obzirom da ti se mama ne krece i postoji upasnost uzlaznih infekcija (mjehur, bubrezi). Naravno, bitno je za vrijeme antibiotske terapije uzimati dosta tecnosti, najbolje bi bilo caja od brusnice, kako neko spomenu ranije.
I definivno provjeriti nalaz urina nakon zavrsene terapije.
- PipiDugaDevetka
#21 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Hvala vam svima na dobrim savjetima i čestitkama. Mati je mnogo bolje. Nekako me zakačio ovaj duuugački vikend sa praznovanjem, pa nisam mogao do dr. i svakako cu uraditi nalaz urina nakon terapije antibiotikom nitrofurantoin, a dr. je već napomenula da treba kombinovati antibiotike, pa sam mislio da je to nakon ovog prvog, a ne paralelno. Uglavnom, pitaću dr. Obavezno pije dosta tečnosti i našao sam brusnicu, našu, bosansku, iz okoline Fojnice,...7KM pakovanje koje mi evo traje duže od mjesec dana, a ne ono američko - suprotno od ''ruske torte''.
Ponavljam, mislio sam da tema bude o starcima ili bilo kojim primateljima njege, nepokretnim ili slabije pokretnim, a koji su sa vama u obitelji. Znam zasigurno da ima mnogo takvih koji deveraju i obično sav teret padne na jednog člana domaćinstva,...Dosta o mojoj gospođi mami,...Samo da grane sunce, vodim ja nju na balkon i na preglede, od urologa, pa sve do RTG i ultrazvuka,...Nadživjeće me.
Evo, @Dioda ima maminu gospođu mamu, zaboravlja, 4xmoždani udar,...itd., pa kao i moja gđa-mama liči na dijete,...@Dioda, kako kod tebe na DEVERLY Hillstu tvom, kako deveraš, ...ima li naknadu za tudju njegu(oko 300KM moja mati, ali još nije počela primati), imaju neka pomagala u ZZ zdravstvo, pa medju njima mogu se dobiti one hodaljke za odrasle ako joj je teško sa štakama, da li teže govori, ima li problema sa gutanjem, koja noga/ruka je slabija, vid-da li joj je dobar, sluh,....radi li vježbe u krevetu, da li je neko masira, može li se sama oprati, okupati, obući,....milion pitanja? ...De, reci nešto,...
Svako dobro Bosno i Hercegovino! Neboj se, nikakva ti budućnost ne prijeti!
Eh, da ovi pametniji hoće više jednom prestati popuštati.
Ponavljam, mislio sam da tema bude o starcima ili bilo kojim primateljima njege, nepokretnim ili slabije pokretnim, a koji su sa vama u obitelji. Znam zasigurno da ima mnogo takvih koji deveraju i obično sav teret padne na jednog člana domaćinstva,...Dosta o mojoj gospođi mami,...Samo da grane sunce, vodim ja nju na balkon i na preglede, od urologa, pa sve do RTG i ultrazvuka,...Nadživjeće me.
Evo, @Dioda ima maminu gospođu mamu, zaboravlja, 4xmoždani udar,...itd., pa kao i moja gđa-mama liči na dijete,...@Dioda, kako kod tebe na DEVERLY Hillstu tvom, kako deveraš, ...ima li naknadu za tudju njegu(oko 300KM moja mati, ali još nije počela primati), imaju neka pomagala u ZZ zdravstvo, pa medju njima mogu se dobiti one hodaljke za odrasle ako joj je teško sa štakama, da li teže govori, ima li problema sa gutanjem, koja noga/ruka je slabija, vid-da li joj je dobar, sluh,....radi li vježbe u krevetu, da li je neko masira, može li se sama oprati, okupati, obući,....milion pitanja? ...De, reci nešto,...
- seba
#22 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Ha,ha.Ziva legendo ovog dunjaluka.Opet me jutros slatko nasmija svojim originalnim komentarima.Sada o tvojoj mami.Dobar je Nitrofurantoin,ali ako ti bude i dalje bio potreban antibiotik pitaj doktoricu,moze li Zinat.On je kod moje prijateljice rijesio problem Ešerihije,a zena je i trudna.Još nešto.Ova bakterija je jako dosadna(koja nije),pa se spremi da osim antibiotika koristiš i brusnicu koju si ,kao što vidim počeo davati majci.Srteno i uspješno bilo liječenje tvoje majke,moj dobri Tariče.Valjda će ovi pametniji jednom prestati popuštati ili su već popušili,pa im je sve svejedno.Sunce niče,bakterija se povlači,a Tarik vedri i oblači : )PipiDugaDevetka wrote:Hvala vam svima na dobrim savjetima i čestitkama. Mati je mnogo bolje. Nekako me zakačio ovaj duuugački vikend sa praznovanjem, pa nisam mogao do dr. i svakako cu uraditi nalaz urina nakon terapije antibiotikom nitrofurantoin, a dr. je već napomenula da treba kombinovati antibiotike, pa sam mislio da je to nakon ovog prvog, a ne paralelno. Uglavnom, pitaću dr. Obavezno pije dosta tečnosti i našao sam brusnicu, našu, bosansku, iz okoline Fojnice,...7KM pakovanje koje mi evo traje duže od mjesec dana, a ne ono američko - suprotno od ''ruske torte''.
- Dioda
#23 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Eeehh vaakooPipiDugaDevetka wrote:Hvala vam svima na dobrim savjetima i čestitkama. Mati je mnogo bolje. Nekako me zakačio ovaj duuugački vikend sa praznovanjem, pa nisam mogao do dr. i svakako cu uraditi nalaz urina nakon terapije antibiotikom nitrofurantoin, a dr. je već napomenula da treba kombinovati antibiotike, pa sam mislio da je to nakon ovog prvog, a ne paralelno. Uglavnom, pitaću dr. Obavezno pije dosta tečnosti i našao sam brusnicu, našu, bosansku, iz okoline Fojnice,...7KM pakovanje koje mi evo traje duže od mjesec dana, a ne ono američko - suprotno od ''ruske torte''.
Moja gospodja Majka imala cetiri mozdana udara.Dva na jednu i dva na drugu stranu.Vec jako dugo nije izasla iz kuce,i po kuci hoda sa stapom koji smo joj zbavili.Nekad je dobra,raspolozena i moze cak i na balkon,a nekad je koma prava.Vecinom,u zadnje vrijeme,ima probleme sa pamcenjem.Naleti dan,pa nezna ni jel jela,ni jesam li joj dala tabletu,po sto puta pita isto.Uglavnom joj ja dajem sva tri obroka (hvala bogu moze sama jesti),prethodno joj dajem bijeli luk,i naravno redovno mjerim pritisak,i dajem njene redovne tablete.Pa kad je previsok,dam joj ili veci bijeli luk da pojede,ili joj ga isjeckam i pomijesam sa jogurtom.
Sto se tice hodanja,ima straaaasnooo natecene noge.Od zadnjeg udara vuce lijevu nogu,i teze radi sa lijevom rukom.Sto se tice "buhtli" od clanaka,dajemo joj edemid(za izmokravanje).Vecinom moze sama u wc,na srecu.Medjutim,desavalo se da ni to ne moze.
Za pranje,to sama obavi,al onako,parcijalno
A po belaju,ni doktore ne podnosi.Cijeli je zivot,sve do tih mozdanih bila potpuno zdrava.I sad nema teoretske sanse da zovnes doktora ili kakvog fizioterapeuta,odmah je ono "ako zovnes,necu nikad progovorit s tobom".Jedino,ne daj boze belaja,e tu je vec niko ne bi pitao
Teze govori,to naravno kao posljedica tih mozdanih,i zaboravljala je (nakon sto su je ta cetiri zdrmala) pojedine rijeci.Kad je imala udare,nije mogla nikako govoriti,tako da sam prevodila,simultano he he he
Eto,otprilike takva je situacija
- vjesticanametli
#24 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
svaka vam cast za brigu
ganjajte tu tudu njegu, prilozite sve nalaze i isplatice vam za prosli period
ganjajte tu tudu njegu, prilozite sve nalaze i isplatice vam za prosli period
- PipiDugaDevetka
#25 Re: Čuvaj mamu da ti duže traje - IV
Sunce sija, nema bakterija, a Tarik turbo pjevačice/pjevače "probija"!seba wrote:Sunce niče,bakterija se povlači,a Tarik vedri i oblači : )
Pravilo je da su ovi duhoviti i smiješni na forumu, uglavnom tužni ljudi u RL.
Batrgam se da budem izuzetak, ali ne ide...
@Dioda,
Uh, i ja sam morao rodni list ponovo tražiti, ali ga nisam dobio, pa pristupih naknadnom upisu u MKR,...i tako godinu dana naknade za tudju njegu propade. Imam pozitivno iskustvo sa službenikom u MZ Ilovača, GŽ, i referenticom u MUP GŽ,...Sve su mi završili ''telefonski'' iako nikada nisam bio u MZ/Mjesni ured/ Ilovača i ne poznajem nikoga u GŽ, tako da nisam morao putovati.
Očekujem isplatu početkom avgusta ili septembra, retroaktivnu.
Gospodju mamu ja kupam u PVC dječijem bazenu koji montiram pored kreveta i fixiram stolicu u nj., ali pazim da noge od stola ne probuše bazenčić. Napravio sam i gelendere od gumenog crijeva za plin od kreveta, pa do malog wc-a, pa onda uz moju pomoć hoda koliko može, pa se umori i ja je stavim kolica, pa nekada na balkon za sunčanih dana.
I moja matera pije za izmokravanje, ali neku kombinaciju Lodixa i Hygrotona, pa pauza, pa opet Lodix,...nema otekline...ali Lodix traži nadoknadu Kalijuma, pa joj i to dajem otopljeno u malo vode. Imam iskustvo da ona ustima pravi pokrete kao da žvače nešto kada joj fali kalijuma. Čim joj u više davanja otopljenog Kalijuma nadoknadim isti, prestane da ''žvače''. Uz Kalijum dajem joj i NON-GMO PARADAJZ (Ima ga kupiti u obliku NON GMO/ORGANIK soka, ali neću da bajde reklamiram trgovinu ovdje, a koga interesuje, neka pita putem PP) Oduzima li taj Edemid Kalijum?
@vješticenametli,
Joj, kad mi neko kaže SVAKA ČAST, a ja se sjetim Radeta Š. i Begovićke (poginula). Bolje da kažeš AČK OLSUM, kao što su vikali za onim Ćorkanom kada predje zaledjenom ogradom Ćupriju na Drini. AČK OLSUM GAZIJO=tur. Svaka čast, junačino!
Svako dobro Bosno, a naročito Hercegovino!
NE POPUŠTAJTE VIŠE, halalim vam sve i dalje ćete biti pametniji, barem za mene!