cure koje zadrze prezime kad se udaju
- Dont Forget
#1 cure koje zadrze prezime kad se udaju
Po mom misljenju ovo je jedan od najglupljih posle ratskih fenomena koji je postao vrlo popularan u BiH.
Sve odkad postoje prezima u BiH, nije nikad bilo praktizovano da zena zadrzi prezime (svoga oca) kada stupi u brak sa svojim muzem, nego usme prezime muza jer od tada ona je dio te porodice.
Tako je ovjek bilo u BiH praktizovano, dok ima djelova svijeta gdje to nije slucaj bio kao neke drzave na zapadu, i to smo mi nazalost poceli da uvozimo sa zapada pogotovo posle rata.
Moja teza je da mnoge cure/djevojke u BiH su pocele sa ovim kao znak neke samostalnosti i poremecenog feminizma. Da zena u BiH zadrzi prezime svoga oca kada stupi u brak nije ni znak samostalnosti ni feminizma nego cista glupost bez ikakvog smisla.
Ovo trebalo bi biti uvreda za svakog normalnog muskarca u BiH koji ima i trunku postovanje prema sebi.
Sta je vase misljenje i kako vi gledate na ovaj popularni i novi fenomen u BiH?
Sve odkad postoje prezima u BiH, nije nikad bilo praktizovano da zena zadrzi prezime (svoga oca) kada stupi u brak sa svojim muzem, nego usme prezime muza jer od tada ona je dio te porodice.
Tako je ovjek bilo u BiH praktizovano, dok ima djelova svijeta gdje to nije slucaj bio kao neke drzave na zapadu, i to smo mi nazalost poceli da uvozimo sa zapada pogotovo posle rata.
Moja teza je da mnoge cure/djevojke u BiH su pocele sa ovim kao znak neke samostalnosti i poremecenog feminizma. Da zena u BiH zadrzi prezime svoga oca kada stupi u brak nije ni znak samostalnosti ni feminizma nego cista glupost bez ikakvog smisla.
Ovo trebalo bi biti uvreda za svakog normalnog muskarca u BiH koji ima i trunku postovanje prema sebi.
Sta je vase misljenje i kako vi gledate na ovaj popularni i novi fenomen u BiH?
-
drot
#2 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Kada naučiš osnove naše gramatike možda neko i diskutuje sa tobom.
- JThomas
#3 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
na bosanskom jeziku se kaže:
praktikuje
poslijeratni
otkad
uzme
oduvijek
zaboravio na trulom zapadu, ili nisi ni znao?
praktikuje
poslijeratni
otkad
uzme
oduvijek
- Loulou
#4 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Dobro ti doš'o
Nego, imali smo temu... Zaključana, a izgleda i izbrisana
Nego, imali smo temu... Zaključana, a izgleda i izbrisana
- Dont Forget
#5 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
nikad nisam ni znao, niti sam ucio maternji jezik bilo kad.JThomas wrote:na bosanskom jeziku se kaže:
praktikuje
poslijeratni
otkad
uzme
oduvijek
- Josip
#6 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
JThomas wrote:na bosanskom jeziku se kaže:
praktikuje
poslijeratni
otkad
uzme
oduvijek
misliš prakticira??!!
- escobar__
#7 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Zanimljivo... Ne znam da li ti je poznato da, barem što se muslimanki tiče, njima je preporučeno da svoje prezime zadrže? I u tome ne vidim ništa loše.
- kokuz_sa
#8 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
gdje je to preporucenoescobar__ wrote:Zanimljivo... Ne znam da li ti je poznato da, barem što se muslimanki tiče, njima je preporučeno da svoje prezime zadrže? I u tome ne vidim ništa loše.
-
michio
#9 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Nije to nikakva novina i praktikuje se u inostranstvu najcesce u nekadasnnjim socijalistickim zemljama. Ipak rijetko kad na zapadu.
- Zlocin&Kazna
#10 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Serijatkokuz_sa wrote:gdje je to preporucenoescobar__ wrote:Zanimljivo... Ne znam da li ti je poznato da, barem što se muslimanki tiče, njima je preporučeno da svoje prezime zadrže? I u tome ne vidim ništa loše.
- Dont Forget
#11 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
cuo sam da je ''preporuceno'', ali mnoge stvari su ''preporucene'' al narod opet to nikad nije radio niti ce raditi.escobar__ wrote:Zanimljivo... Ne znam da li ti je poznato da, barem što se muslimanki tiče, njima je preporučeno da svoje prezime zadrže? I u tome ne vidim ništa loše.
- escobar__
#12 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Ma ne znam sad, čitao davnih dana o tome. Potražit ću, pa postaviti ovdje.kokuz_sa wrote:gdje je to preporucenoescobar__ wrote:Zanimljivo... Ne znam da li ti je poznato da, barem što se muslimanki tiče, njima je preporučeno da svoje prezime zadrže? I u tome ne vidim ništa loše.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#13 Re: cure koje zadrze prezime kad se udaju
Necemo sada opet na 50 stranica raspravljati o necemu o cemu smo i prije mjesec.
Inace, pokretac, zasto tebe to briga? Ti si u dijaspori i jucer si otvorio temu kako ce dijaspora dici ruke od BiH.