Jim Jarmusch jedan on najlikova iz filma Blue In The Face.
Legenda je covjek, kad vidim njegovu scenu, moram zapalit cigaru

komi imas li Blue In The Face na divxu?
Još od sredine osamdesetih ovaj kultni redatelj snima kratke crno-bijele filmove o ljudima koji se nalaze na kavi, puše cigarete i rade raznorazne stvari. Svi ti izvrsni filmovi o čudnim susretima napokon su okupljeni u jednu cjelinu pod naslovom 'Coffee and Cigarettes'.
U crno-bijelom filmu zabilježeni su čudni i ponekad nepovezani razgovori o svemu i svačemu, čiji akteri predstavljaju zavidan niz razvikanih i kultnih imena showbiza: Iggy Pop, Bill Murray, dvojac RZA i GZA iz Wu-Tang Clana, Cate Blanchett, Tom Waits, Steve Buscemi, Alfred Molina... Sve je počelo 1986. kad su od Jarmuscha producenti emisije "Saturday Night Live" zatražili jedan kratak film, a on je isporučio improviziranu priču u kojoj uz kavu i cigarete čavrljaju Steven Wright i Roberto Benigni.
Tijekom sljedećih deset i pol godina, nastale su brojne pričice, poput one u kojoj je Bill Murray takav kavofanatik da ju pije izravno iz lonca, usput raspravljajući s RZA-om i GZA-om o alternativnoj medicini. Mnoge zvijezde igraju same sebe, a drugi imaju bizarne uloge, poput Cate Blanchett koja igra glumicu nalik samoj sebi plus njenu sasvim drugačiju sestru. Teme za razgovore su svakakve: Teslina znanstvena dostignuća, teorija zavjere oko Elvisa Presleyja, sjaj Pariza dvadesetih godina...
Jarmusch svoje 'pauze za kavicu' uspoređuje s filmom "Noć na Zemlji", u kojem je opisao pet istodobnih vožnji taksijem u pet gradova diljem zemaljske kugle. "Razlog zbog kojeg sam ovo napravio je: kad gledaš filmove, tipa nazove njegova cura, njoj se događa nešto loše, pa on kaže: 'Sad ću pozvati taksi i stižem odmah.' Onda ide rez na njega kako izlazi iz taksija. A moj mozak mi uvijek kaže, a što je s tom vožnjom taksijem? Tom usputnom stvari, stvari koja nije odredište?"
"Tako da je ovo poput onih malih pauza u tvom danu koje nisu dio strukture. To nije ono: što sam radio danas? Bio sam na pauzi za kavu. To je zadnja stvar na koju ćeš pomisliti. Tako da volim ideju da ono što te dramaturški ne privlači postane suština cijele stvari. To je vrlo zbrkano, ali moj mozak često radi na taj način", dodaje Jarmusch, koji napominje da će nastaviti snimati te kratke filmove i nada se da će ih skupiti dovoljno i za drugu kolekciju.
A odakle mu inspiracija za sve to? "Od toga što pijem previše kave." I očekivali smo takav nekakav odgovor.