cuko kome ne opada dlaka
Moderator: anex
- u.s.p.o
#1 cuko kome ne opada dlaka
zdravo svima .ovako:imali cuko,, kojem ne opada dlaka,za kuće, i gdje se u sarajevu ima to kupit,zbog alergije,naravno sa propratnim dokumentima,ostalo nije ništa važno, hvala.
- blackberry
#2 Re: cuko kome ne opada dlaka
mislis ima li gdje u Sa kupiti psa sa dokumentima, a da mu ne opada dlaka??? Mozda u Zoo centru ili od nekih lokalnih uzgajivaca...
ja nikad ne bih kupila psa...prije bih usvojila nesto malo slatko i cupavo.... toliko od mene
ja nikad ne bih kupila psa...prije bih usvojila nesto malo slatko i cupavo.... toliko od mene
- u.s.p.o
#3 Re: cuko kome ne opada dlaka
uredu je to, ali si ćula za alergiju na dlaku to je problem, a koće poklonit takvog psa ,psi kojim ne opada dlaka su skupi i rijetki,pod uslovom da su pravi,
-
opet ja
#4 Re: cuko kome ne opada dlaka
u.s.p.o wrote:uredu je to, ali si ćula za alergiju na dlaku to je problem, a koće poklonit takvog psa ,psi kojim ne opada dlaka su skupi i rijetki,pod uslovom da su pravi,
- Lucie
#5 Re: cuko kome ne opada dlaka
sumnjam ali mislim da vredi zbog svog buduceg druga putovati nekoliko stotina kilometaramislis ima li gdje u Sa kupiti psa sa dokumentima, a da mu ne opada dlaka??? Mozda u Zoo centru ili od nekih lokalnih uzgajivaca...
svakome njegov izbor. ja naprimjer nevolim dlaku. sada sam cuvala prijatelici RR i poludela sam nakon 5 dana, svuda zabodena ostra dlaka. Od moji 14 pasa i 2 macke nikada toliku dlaku po kuci nenadjem.ja nikad ne bih kupila psa...prije bih usvojila nesto malo slatko i cupavo.... toliko od mene
pa za one koji kao ja vole pse koje se nelinjaju ili za one koje su alergicari :
toy psi mali - patuljaste pudle, yorkie, maltezer, kinesto golokozi i to cupava varianta,sve vrste bishona
srednji psi - peruanac golokozi, srednje pudle, portugalski vodeni pas/nije za alergirare na prasinu/
velki psi - afganistanski hrt
ovo su najcesce pasmine koje se nelinjaju.
PS: zasto pametujete ako nemate pojma? osim jorkia svi terieri imaju podlaku, svaki pas koji ima podlaku se linja dlaka mu opada i sa sobom nosi komadice suhe koze na koju vrlo cesto i vrlo bolno reagiraju bas alergicari.
naravno postoje ljude koji saznaju za alergiju i radije celog zivota zive sa tabletama i sa aparaticima da se neotarase svojih pasa to svatam ali zasto alergicara ubedivati i to lazno da on pati ili da posle psa nekom daje i poklanja ?????
lepo da zelis udomlavati pese alipusti ljude svaki ima svoju glavui svoju namjeru i imamo slobodu svako neka odluci kako zeli.
-
opet ja
#6 Re: cuko kome ne opada dlaka
@lucie izvini otac mi ima westija (west yorkshire terrier) nigdje dlake po kuci...ja imam mjesanca snaucera i boga pitaj cega i ne linja seLucie wrote:sumnjam ali mislim da vredi zbog svog buduceg druga putovati nekoliko stotina kilometaramislis ima li gdje u Sa kupiti psa sa dokumentima, a da mu ne opada dlaka??? Mozda u Zoo centru ili od nekih lokalnih uzgajivaca...
svakome njegov izbor. ja naprimjer nevolim dlaku. sada sam cuvala prijatelici RR i poludela sam nakon 5 dana, svuda zabodena ostra dlaka. Od moji 14 pasa i 2 macke nikada toliku dlaku po kuci nenadjem.ja nikad ne bih kupila psa...prije bih usvojila nesto malo slatko i cupavo.... toliko od mene
pa za one koji kao ja vole pse koje se nelinjaju ili za one koje su alergicari :
toy psi mali - patuljaste pudle, yorkie, maltezer, kinesto golokozi i to cupava varianta,sve vrste bishona
srednji psi - peruanac golokozi, srednje pudle, portugalski vodeni pas/nije za alergirare na prasinu/
PS: zasto pametujete ako nemate pojma? osim jorkia svi terieri imaju podlaku, svaki pas koji ima podlaku se linja dlaka mu opada i sa sobom nosi komadice suhe koze na koju vrlo cesto i vrlo bolno reagiraju bas alergicari.
naravno postoje ljude koji saznaju za alergiju i radije celog zivota zive sa tabletama i sa aparaticima da se neotarase svojih pasa to svatam ali zasto alergicara ubedivati i to lazno da on pati ili da posle psa nekom daje i poklanja ?????
lepo da zelis udomlavati pese alipusti ljude svaki ima svoju glavui svoju namjeru i imamo slobodu svako neka odluci kako zeli.
- Lucie
#7 Re: cuko kome ne opada dlaka
zivim od westija po 1O njih sedmicno trimam. Jer westi se mora minimalno dva puta godisnje trimatida mu dlaka pristane uz kozu. Jerima podlaku njegova dlaka opada. akoziviu vrucem stanu cele godine linja se celogodisnje mozda malo, mozda ste i n ato vec nauceni ali linja se. to je geneticka postavka koju nemozes promjeniti. ako westie zivi u vanskomboxu ili u hladnim i klimatiziranim stanovima linja se samo nekde od marta do maja i od septembra do novembra i opet neki pas pazlivo iscetkan izgubi dlaku brzo neki tesko. to su i geneticke predispozicie.@lucie izvini otac mi ima westija (west yorkshire terrier) nigdje dlake po kuci
linjaje te pasmine je lakse u tome da dlak je dugacka i mekana pa se lako pomete i lako usisa naorimjer od dobermanove dlake koja jeostra i kratka
kod mjesanca je to jako upitno nekazem da nemoguce. ali za snaucera vazi sve sto vazi gore za vestia....ja imam mjesanca snaucera i boga pitaj cega i ne linja se
i sada ako zelis znati kde je istina to idi i ufati svog pesa za tri cetri dlake i trgni. tvoj pas njih izgubi sad pa sad ni neprimjeti. ako ja trgnem jorkia zavrisne i ili dlaku pretrgnem ili ga ostetim kao svoju kosu. u glavnom ta dlaka koja opadne iz jorkia je kao iz nase kose, opadn eponekada i ne sa suhom kozom koja stvara patnju alergicarima. U psima s apodlakom je to bas ta suha koza.
Izvinite ali na ovu temu se stavrno cu svadjati jer mi je to struka. godinam zivim od psece dlake pa zato mislim da jesam strucnjak.
- EllaD
#8 Re: cuko kome ne opada dlaka
shar pei
i onaj sto su poklonili Obaminim kcerima, nesto kao portugalski vodeni pas
i onaj sto su poklonili Obaminim kcerima, nesto kao portugalski vodeni pas
Last edited by EllaD on 08/05/2009 15:39, edited 1 time in total.
- Lucie
#9 Re: cuko kome ne opada dlaka
ali uz temu i alergicar mora probati dali pas koji se nelinja nece mu stvarati muku, jer opet dovolno je da takav pas proleti prasinom i uleti u kuci i alergicar moze dapati isto kao da ima kuci psa koji se linja.
svako kome se cini da njihov pas se nelinja uzmite selotape i postavite ga na tepih, na seciju, ispod ormara i vidicete tragove dlake. ako imate psa koji se nelinja pot mene na selotepu nadjete samo moju dugacku plavu kusu, jer ja se linjam i bez podlake

to sto ovde pisem je nauka to nije bacanje pasmina uzalud :-(
svako kome se cini da njihov pas se nelinja uzmite selotape i postavite ga na tepih, na seciju, ispod ormara i vidicete tragove dlake. ako imate psa koji se nelinja pot mene na selotepu nadjete samo moju dugacku plavu kusu, jer ja se linjam i bez podlake
jao ljudi moji covek jealergirac i trazi posteni savjet makar tako to vidim. da sharpei i basengi se nelinjaju poput dobermana i NO ali linjaju se je to pas sa podlakom :-((((shar pei
to sto ovde pisem je nauka to nije bacanje pasmina uzalud :-(
- shuriken
#10 Re: cuko kome ne opada dlaka
Obama je iz istih razloga odabrao tog portugalskog vodenog
al moglo bi bit poskupo
al moglo bi bit poskupo
- Skyfox
#11 Re: cuko kome ne opada dlaka
ne kontam, koliko znam, ako je alergija na dlaku, nije bitno jel dlaka otpala ili se nalazi na psu?!?u.s.p.o wrote:zdravo svima .ovako:imali cuko,, kojem ne opada dlaka,za kuće, i gdje se u sarajevu ima to kupit,zbog alergije,naravno sa propratnim dokumentima,ostalo nije ništa važno, hvala.
Alergicni ljudi uzimaju kucne lubimce bez dlake ali takvi su rijetki.

- Lucie
#12 Re: cuko kome ne opada dlaka
stene portugalca u ceskoj sa rodovnicom kosta oko 5OO eura. samo je treba uvaziti nesto oko pasmine. ta pasmina je dosta prirodna voli zivot vani , voli vodu i plivanje nije to bas pesek na gauc pored radiatora.
btw: meni prekrasan pas i jako pametan

ima nekoliko frizeva nemorate samo ovako

ima i dosta variacija boje

btw: meni prekrasan pas i jako pametan

ima nekoliko frizeva nemorate samo ovako

ima i dosta variacija boje

-
dulcinella
#13 Re: cuko kome ne opada dlaka
@ opet ja: Je li tvoj tata ima Twista?opet ja wrote:@lucie izvini otac mi ima westija (west yorkshire terrier) nigdje dlake po kuci...ja imam mjesanca snaucera i boga pitaj cega i ne linja seLucie wrote:sumnjam ali mislim da vredi zbog svog buduceg druga putovati nekoliko stotina kilometaramislis ima li gdje u Sa kupiti psa sa dokumentima, a da mu ne opada dlaka??? Mozda u Zoo centru ili od nekih lokalnih uzgajivaca...
- Lucie
#14 Re: cuko kome ne opada dlaka
kao sto gore pisem, ljudi nisu alergicni na dlaku kao taku, to bi bili alergicnii na svoju kosu i svoje dlake. oni sualergicni na one mikro komadice koze koja bas ostaje na dlaki koja opada prirodnim putem i zato ljudi traze psa koji se nelinja. kao uzgajivac pasmine koja se nelinja sam morala odgovarati milion puta na pitanje alergicara i zato sam dosta nacitana zato na vas djelujem prepametno ali nezelim pametovati samoonako zelim prenjeti znanje koje sam steklane kontam, koliko znam, ako je alergija na dlaku, nije bitno jel dlaka otpala ili se nalazi na psu?!?
mozna u bosni ali u svetune. kineski golokozi /obje variante/ je pasmina uzgajana u velikom brojuAlergicni ljudi uzimaju kucne lubimce bez dlake ali takvi su rijetki.
kineski golokozi - cisti tip

kineski golokozi - medju tip /da pas izgleda ovako mora se depilirati/

kineski kukmasti - dugodlaka variant powder puff

cena kineskog kukmastog se krece od 3OO eura do 15OO eura po kvalitetu rodovnice
ostali golokozi:
peruanac

cene oko 7OO eura
mexicki golokozi

- Lucie
#15 Re: cuko kome ne opada dlaka
onda se predajem, toliko strucnjaka za dlaku na jednom mjestu OPA. onda svim alergicarama prifatite preporuku od dulcinella, sta ime veze ono malo dlake. popijete tabletu udahnete 5 puta onaj gadni sprej iz aparatice i ni malo dlake vam nesmeta@ opet ja: Je li tvoj tata ima Twista? A vidjala sam i jednog gospodina kod Likovne sa westy-jem. Ja imam jednog vec 5 godina, i sto se tice dlaka, ima ih vrlo malo...Svakako preporucujem!
pravi westie izgleda ovako

I ZA ALERGICARE JE TO NAJGORI IZBOR.
njegova dlaka je do poda, tako da puno vuce prljavstinu, njegovoj dlaci koja pravim uredivanjem treba da je ostra i tvrda steti cesto kupanje. pa je na dlaci puno prljavstine i mikroba koji zdravom organismu nesmeta. westie se najlepse cisti suhium samponima i puderima koji samo alergicarama stvaraju zivu muku. ako cetso kupate westia ili ga netrimate njegova dlaka psotaje mekana, kovrcava i pas posle pati dost koznim problemima koje opet stvaraju suhu kozu koja opada i norlmalnom coveku nesmeta cak ni neprimjetite suhi peruth pod tvrdjom gustom dlakom ali alergicar to itekako primjeti
-
dulcinella
#16 Re: cuko kome ne opada dlaka
Westy uopce ne mora imati tako dugu dlaku, to je patnja i za njega i za vlasnike. Osim ako ga ne namjeravate na izlozbu voditi, a sumnjam da forumas koji je postavio temu to planira. Buduci da ih ti, Lucie, samo sisas, a ne zivis s njima, mani se pametovanja i prihvati udzbenika gramatike. 
- Lucie
#17 Re: cuko kome ne opada dlaka
nesvatam zasto kupiti odredenu pasminu i unistiti njegovu lepotu??? o kakoj patnji pricas? tebi patnja pocetkati psa? on tako lose odgojen da se neda pocetkati? onda mi dodje logicnije spasiti mjesanca i brijati ga na golo.
ali opet ako imas westia i brijes ga svaka dva mjeseca na golo istina da ti kuci neopada dlaka ali to sto se pas linja nesprecis kao i to da alergicaru kom ti preporucujes ovu pasminu bude jako zlo.
i vredjanje oko gramatike vidim tu postalo jako cesto. to je kada nestanu argumente? ako je tvoja gramatika na nekom stranom jeziku kao moja na bosanskom mislim da mozes biti ponosna na sebe.
i draga moja zivim sa psima za alergicare zato tu pametuju. ti pojma nemas o tome sta preporucujes pa mislim da tvoj text je samo obicna glupa izjava.
ali opet ako imas westia i brijes ga svaka dva mjeseca na golo istina da ti kuci neopada dlaka ali to sto se pas linja nesprecis kao i to da alergicaru kom ti preporucujes ovu pasminu bude jako zlo.
i vredjanje oko gramatike vidim tu postalo jako cesto. to je kada nestanu argumente? ako je tvoja gramatika na nekom stranom jeziku kao moja na bosanskom mislim da mozes biti ponosna na sebe.
i draga moja zivim sa psima za alergicare zato tu pametuju. ti pojma nemas o tome sta preporucujes pa mislim da tvoj text je samo obicna glupa izjava.
-
dulcinella
#18 Re: cuko kome ne opada dlaka
E nek si mi rekla!
Ja tebi izvini ako te uvreda necim, nije namjera biti to. Ja konflikt ne voljem, stoga bjezati s ova temu.

- u.s.p.o
#19 Re: cuko kome ne opada dlaka
hvala svima,nešto sam naučio,ali me razumjeti treba ,volim pse,ali ko je alergičan vjerujte u gadnoj je nevolji,to je opako stanje,pa sad da svjesno to radim ,zato se i raspitujem ,ali će mo to riješiti,cuko mi treba iskljućivo za kuću,malo šetnje i to je to.
- Lucie
#20 Re: cuko kome ne opada dlaka
odlicno makar ova tema ostaje na osnovnom pitanju i mozemo se vratiti na psecu dlaku pogodnu za alergicare, mozda nadjes vecu srecu u topicu "ismijavanje stranaca" ako se nesluze vrhunski tvojim maternim jezikom. bas si zvezda
! Izvinjavam se ako jos neko toliko vredja moja bosanska gramatika. Mozda sa losom gramatikom ali mogu se sa vama dopisivati jos na 6 stranih jezika. Nepetljam se u stvari u koje pojma nemam i pokusavam pomoci tamo kde sam strucna u bosanskoj gramatici nisam 
u.s.p.o nebrini imamo zestokogalergicara u kuci i sa jednom "ludom" alergicarkom obilazim izlozbe pasa po svetu, zato i jako hvala bogu ja alergicar nisam znam sta je to i kako je tezko zivjeti sa time.
u.s.p.o nebrini imamo zestokogalergicara u kuci i sa jednom "ludom" alergicarkom obilazim izlozbe pasa po svetu, zato i jako hvala bogu ja alergicar nisam znam sta je to i kako je tezko zivjeti sa time.
- u.s.p.o
#21 Re: cuko kome ne opada dlaka
oprostite,da malo smirimo,pa ja sam tražio cuku i ništa drugo,nije moja molba imala drugu namjeru ,ako je ispalo drukčije oprostite,stvarno sam bio praktičan,ne znam kako se sad odrediti,izvinite na smetnji
- Lucie
#22 Re: cuko kome ne opada dlaka
mislim da zbog toga svi hodamo na ove topice, vezano za kucne lubimce zbog kucnih ljubimca. zasto se izvinjavati. tuzno je da neko obilazi topice kucnih ljubimaca i osjeti se uvreden sto ovamo hodaju stranci koji boze moj se nesluzi vrhunskim bosanskim. to ali prica o tom ljudima. tuzno je i kada nema pojma o cemu prica i ubjediva druge kako je u pravu ali hajmo da predjemo preko toga i vracamo se na pse za alergicare
. ma nema veze nije bitno
ako te jos sta zanima pitaj. nejlepse bi bilo reci na sta sve si alergican i prvo dok se odlucite kuci na kupovinu psa probati nekde u parku i u poslejti koliko zapravo si alergican. Jer kao sto sam gore navodila mozes biti vise alergican na prasinu koji ti pas hoce unjeti u kucu nego na psa samog. jesi alergican i na macju dlaku? koko reagiras na pse? samo ti se lose dise ili imas i prolem na kozi? ili ti samo lekar rekao nemojte imati psa? pitam jer se u svom poslu susrecem sa mnogo oblika alergie i sa nacinima kako alergicari drzi pse.
imam musteriju koja ima kuci pudlu. na pudlu nereagira nikako ali cim udje u salon kde je dlaka razlicitih pasa do 5 sekundi njoj skacu plikove po faci i nemoze disati. I kada smo pokusavali sisati njezinog psa u njezinoj kuci reakcia bila potpuno ista. sto je cudo zasto takva reakcie ako je to dlaka njezinog psa sa kojim spava u krevetu ???
ako te jos sta zanima pitaj. nejlepse bi bilo reci na sta sve si alergican i prvo dok se odlucite kuci na kupovinu psa probati nekde u parku i u poslejti koliko zapravo si alergican. Jer kao sto sam gore navodila mozes biti vise alergican na prasinu koji ti pas hoce unjeti u kucu nego na psa samog. jesi alergican i na macju dlaku? koko reagiras na pse? samo ti se lose dise ili imas i prolem na kozi? ili ti samo lekar rekao nemojte imati psa? pitam jer se u svom poslu susrecem sa mnogo oblika alergie i sa nacinima kako alergicari drzi pse.
imam musteriju koja ima kuci pudlu. na pudlu nereagira nikako ali cim udje u salon kde je dlaka razlicitih pasa do 5 sekundi njoj skacu plikove po faci i nemoze disati. I kada smo pokusavali sisati njezinog psa u njezinoj kuci reakcia bila potpuno ista. sto je cudo zasto takva reakcie ako je to dlaka njezinog psa sa kojim spava u krevetu ???
- Lucie
#23 Re: cuko kome ne opada dlaka
neznam koliko ljudi ikada pomazila golokoze psa ali meni licno na dodir se nedopadaju. koza je ostra, tvrdja i nekako malko ljepliva. jendom sam poradjala kineskog kukmastog i bojal sam se da cu ga rastrgnjuti koliko se njegovo mokro tjelo ljepilo uz prste.
Inace uzgajivaca ima u vojvodini i jako kvalitetnih. u hrvatskoj /tamo su skuplji nego u srbii/ i u slovenii naravno ako bi neko bas bio zainteresovan mogu potrazit linkove na te uzgajivacnice
Inace uzgajivaca ima u vojvodini i jako kvalitetnih. u hrvatskoj /tamo su skuplji nego u srbii/ i u slovenii naravno ako bi neko bas bio zainteresovan mogu potrazit linkove na te uzgajivacnice
-
opet ja
#24 Re: cuko kome ne opada dlaka
@ opet ja: Je li tvoj tata ima Twista?dulcinella wrote:@lucie izvini otac mi ima westija (west yorkshire terrier) nigdje dlake po kuci...ja imam mjesanca snaucera i boga pitaj cega i ne linja seopet ja wrote:
sumnjam ali mislim da vredi zbog svog buduceg druga putovati nekoliko stotina kilometara
pojma ti ja nemam sta je sada twist
Ja vjerujem da lucie ima pravo i da zna znanje al' meni je pas koji se linja onaj koji kada ga pomazis ostane dlake po rukama za pulovera...ja opet ponavljam ja imam bugarskog lubenicara i njema dljaka po stanu
- ibrotuzla
#25 Re: cuko kome ne opada dlaka
Ima u Mercatoru, u Turbo Limaču. Raznih boja i velicina. Vecinom su plišani. Propratne dokumente dobijes na kasi. Mada malo spada indigo s njih.u.s.p.o wrote:zdravo svima .ovako:imali cuko,, kojem ne opada dlaka,za kuće, i gdje se u sarajevu ima to kupit,zbog alergije,naravno sa propratnim dokumentima,ostalo nije ništa važno, hvala.