(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
yellow cat

#376 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by yellow cat »

Bosanski_kralj wrote:Gdje nađe baš Bihać? :-) Pa da je tako ko što ti pričaš 98% brakova bi prvi dan nakon vjenčanja završilo rastavom

Hahahahaha, smatraću ovo komplimentom :-D :-D
NightSkyWalker

#377 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by NightSkyWalker »

Bosanski_kralj wrote:
NightSkyWalker wrote: Tako je bilo kad se udavala rodica od mog jednog prijatelja.
I je li prošla na "ljekarskom"? :oops:

Gdje nađe baš Bihać? :-) Pa da je tako ko što ti pričaš 98% brakova bi prvi dan nakon vjenčanja završilo rastavom
Da, vjencala se je.
Ne znam puno o ovome, ali znam da je ona morala proci kroz ovaj obicaj. I od vise drugih ljudi sam cuo da je ovo zaista slucaj i da je bitno da djevojka dokaze da je djevica. Samo ne kontam kako se to uradi tokom vjencanja, ili se to ipak obavi malo prije vjencanja :? Koriste se neki štapići kojima se to izmjeri. :run:
dezurni_ucenik

#378 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by dezurni_ucenik »

ladyblue18 wrote:Vala ja ne vidjeh za ovo godina koliko sam bila po vjencanjima, gledala i sl. da se igra ikakvo kolo, da roditelji od mlade ne idu u opstinu, da se ide kuci po mladu, harmoniku i te fazone... :-) nego sve suprotno.

A zastave i ostalo, ko ce ti ga znati. :D

prodji subotom pored zgrade opstine novi grada,,,,kad se kolo uplete ,,trubaci lome,,,doduse nije bas svake subote al eto...
ja iskreno ogradjuem se od takvih obicaja,jer sam par puta ulazio u raspravu s nekim osobama koji zele prakticirati takvu vrstu vjencanja(odlazak po mladu)npr,,,,ili jos jace,sto neko rece mi,treba otici njenog oca zamoliti za ruku ,da se upozna covjek,,pa valjda je mlada upoznala oca sa svojim momkom nakon toliko vremena....ko djuro kad ode u "ovo malo duse" da trazi za nihada senadinu ruku od njenog oca ......
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#379 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ladyblue18 »

CVIKERASH wrote: prodji subotom pored zgrade opstine novi grada,,,,kad se kolo uplete ,,trubaci lome,,,doduse nije bas svake subote al eto...
Ah ne zivim ni blizu NG-a. :D ali vjerujem ti
immuno

#380 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by immuno »

Zastave na svadbama kod nas prije rata nikad se nisu nosale,vijorileeeee.....danas je to nakav obicaj za mene licno bezpotrebno ma gdje i ma ko da se zeni/udaje.Svatovi ,gosti znaju ko je mlada i ko je mladozenja apsolutno je nebitno da prolaznici vide i znaju politicku i religijsku pripadnost mladenaca.Inace mislim da svadbe sve vise poprimaju svega drugog (nepotrebnog) nego onog sto je bosanskohercegovacka tradicija i kultura.
Ovaj mjesec idem na dvije svadbe vec se psihicki pripremam i nadam da nece biti bisera zastava i sl...........
Ma.Le.Na

#381 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ma.Le.Na »

ne volim obicaje na nasim svadbama
nema tu vise granice...da se drzi obicaja ako se vec hoce po obicaju...
nego uvede neko nesto svoje..ovaj svoje..i na kraju papanluk enormnih razmjera
sokkia

#382 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by sokkia »

Razmišlja se ovako"ako može šahovnica može i SDA"
Dozer

#383 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Dozer »

NightSkyWalker wrote:
Bosanski_kralj wrote:
NightSkyWalker wrote: Tako je bilo kad se udavala rodica od mog jednog prijatelja.
I je li prošla na "ljekarskom"? :oops:

Gdje nađe baš Bihać? :-) Pa da je tako ko što ti pričaš 98% brakova bi prvi dan nakon vjenčanja završilo rastavom
Da, vjencala se je.
Ne znam puno o ovome, ali znam da je ona morala proci kroz ovaj obicaj. I od vise drugih ljudi sam cuo da je ovo zaista slucaj i da je bitno da djevojka dokaze da je djevica. Samo ne kontam kako se to uradi tokom vjencanja, ili se to ipak obavi malo prije vjencanja :? Koriste se neki štapići kojima se to izmjeri. :run:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Oplakah, stare mi!

E da mi je vidjeti tog "Strucnjaka" koji ce stapicem provjeriti da li je mlada junferica ili nije! AAAAAhahahahahahahah!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa nije junf (ili ti po medicinski - himen - ali ne onaj junak iz crtanih Hi-Men) postavljen kao nekakva pregrada....mila majko.... :D :D :D :D :D
Ridjobrki

#384 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ridjobrki »

Aaaaaa... Sad sam skont'o! Pa uvijek sam se pitao što na bihaćkim svadbama (najčešće nakon što se hladno predjelo posluži) mladu potapaju u škaf!!! Baš čudan običaj a ja nikad da upitam nekoga... :hrkljuš:

Kakvi štapići, ima Mile vulkanizer sa rampe...
janje_

#385 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by janje_ »

Ridjobrki wrote:Aaaaaa... Sad sam skont'o! Pa uvijek sam se pitao što na bihaćkim svadbama (najčešće nakon što se hladno predjelo posluži) mladu potapaju u škaf!!! Baš čudan običaj a ja nikad da upitam nekoga....
ako se dizu mjehurici onda je mlada pod falinkom ili kako??
Ridjobrki

#386 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ridjobrki »

Pa vjerovatno je na tom principu, ne znam sad tačno kako to hoda i ko gleda u škaf, šta god da ti kažem slagaću ti.
kurty

#387 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by kurty »

Ridjobrki wrote:Pa vjerovatno je na tom principu, ne znam sad tačno kako to hoda i ko gleda u škaf, šta god da ti kažem slagaću ti.

A sta ako prdekne???
zambaklija

#388 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by zambaklija »

kurty wrote:
Ridjobrki wrote:Pa vjerovatno je na tom principu, ne znam sad tačno kako to hoda i ko gleda u škaf, šta god da ti kažem slagaću ti.

A sta ako prdekne???

ajjj maajkooooo hahahaaa umalo se ne zaguši,aHHhahahaaa,heheegrhhtjikkhkhkhhhahaaa :thumbup:
Hemel

#389 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Hemel »

Dozer wrote:
NightSkyWalker wrote:
Da, vjencala se je.
Oplakah, stare mi!

E da mi je vidjeti tog "Strucnjaka" koji ce stapicem provjeriti da li je mlada junferica ili nije! AAAAAhahahahahahahah!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa nije junf (ili ti po medicinski - himen - ali ne onaj junak iz crtanih Hi-Men) postavljen kao nekakva pregrada....mila majko.... :D :D :D :D :D
ja ne vidim razloga zasto se toliko smijete... :? :roll:

ja meto stapic prije svadbe... :-) :D :razz:

a i posle isto tako... :lol: :lol:
NightSkyWalker

#390 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by NightSkyWalker »

Dozer wrote:
Oplakah, stare mi!

:-? :roll:
Ma ne radi to nikakav automehanicar, vec neko ko pripada blizoj familiji. I ja sam se zacudio kad sam ovo cuo, ali jbg takav im je obicaj. A ti štapići nisu veliki vec samo dovoljno da se moze izmjeriti, tako sam barem cuo od vise ljudi. Kako to tacno urade ja ne znam, ali znam da se mora obaviti oko vjencanja. :run:
poznanik

#391 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by poznanik »

NightSkyWalker wrote:Ma ne radi to nikakav automehanicar, vec neko ko pripada blizoj familiji. I ja sam se zacudio kad sam ovo cuo, ali jbg takav im je obicaj. A ti štapići nisu veliki vec samo dovoljno da se moze izmjeriti, tako sam barem cuo od vise ljudi. Kako to tacno urade ja ne znam, ali znam da se mora obaviti oko vjencanja. :run:
Pa koliko ti imaš godina uopšte, znaš li ikako o čemu pišeš :shock: :?
sumirprimus

#392 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by sumirprimus »

poznanik wrote:
NightSkyWalker wrote:Ma ne radi to nikakav automehanicar, vec neko ko pripada blizoj familiji. I ja sam se zacudio kad sam ovo cuo, ali jbg takav im je obicaj. A ti štapići nisu veliki vec samo dovoljno da se moze izmjeriti, tako sam barem cuo od vise ljudi. Kako to tacno urade ja ne znam, ali znam da se mora obaviti oko vjencanja. :run:
ma sitni provokator... :evil:
NightSkyWalker

#393 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by NightSkyWalker »

poznanik wrote:
I ja se isto tako cudim i neke mi stvari nisu jasne. :shock:
Ali eto tako sam cuo da je to obicaj. Moje nije da sudim :-?
Bosanski_kralj

#394 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Bosanski_kralj »

yellow cat wrote:
Bosanski_kralj wrote:Gdje nađe baš Bihać? :-) Pa da je tako ko što ti pričaš 98% brakova bi prvi dan nakon vjenčanja završilo rastavom

To je činjenica, ništa drugo. :D
minjonja

#395 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by minjonja »

a sta ce on dusa, nemojte njega napadati. mnoge djevojke ne znaju ni gdje je ni sta je niti kako izgleda himen, a kako ce on tek znati...
bingov buraz

#396 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by bingov buraz »

janje_ wrote:
Ridjobrki wrote:Aaaaaa... Sad sam skont'o! Pa uvijek sam se pitao što na bihaćkim svadbama (najčešće nakon što se hladno predjelo posluži) mladu potapaju u škaf!!! Baš čudan običaj a ja nikad da upitam nekoga....
ako se dizu mjehurici onda je mlada pod falinkom ili kako??
Takozvana Sarajevski Kiseljak vjencanja,istina ziva :mrgreen:
zelenashica

#397 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by zelenashica »

NightSkyWalker wrote:
Da, vjencala se je.
:shock: :shock: ama ne mogu da vjerujem....ma nemogu da dođem do sebe od smijeha :lol: :lol: :lol: :lol: ajme pa lakše im je začepiti joj usta pa ako ostane bez zraka ima himen, a ako izdrži duže od minute vala nije :oops: odnekle joj dolazi zrak :D :lol: :lol: :lol: :lol:

ps. joj sta sve neću pročitati :roll:
plodding bag

#398 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by plodding bag »

Ja sam se vjencavala u Bihacu,kao i bezbroj osoba koje poznajem,od starih do mladih,nikad u svom zivotu nisam cula da te ko pita jesi li djevica ili ne a kamo li da mjeri,kakve su to nebuloze?Pa moja frendica i jetrva se udavale trudne,sta bi se njima mjerilo,trbuh?.Dajte ljudi,neprovjerene informacije zaista nema smisla bubati.......
yellow cat

#399 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by yellow cat »

A neka te, brate, ne pamtim kad sam se ovako ismijala :lol: :lol: :lol:
yellow cat

#400 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by yellow cat »

Bosanski_kralj wrote:
yellow cat wrote:

To je činjenica, ništa drugo. :D
Hej, bolje i to nego da mi štapiće guraju :D :D
Locked