Čudna jada od mafijaškog grada

Post Reply
giovannir

#1 Čudna jada od mafijaškog grada

Post by giovannir »

U Hercegovačko Neretvanskom kantonu vlada doslovno nameće reket gradjanima da plaćaju danak građevinskim firmama za održavanje zgrada. Zakone je apsolutno neustavan i krši sva prava, a pravdaju ga sa argumentom da je isti na snazi u Sarajevu.
dobro su ovi objasnili u članku sa linka: građani plaćaju mafijaški reket firmama koje su u biti call service. Tj. ne rade one održavanje, nego nalaze druge firme koje to rade za njih, a oni samo uzimaju procenat.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Čudna jada od mafijaškog grada

Post by PipiDugaDevetka »

Nije isti na snazi u Sarajevu. Tokom 2007.g. je došlo do promjena zakona. Evo prečišćenog teksta Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama koji je na snazi:
http://www.oki.ba/_files/ZakonOdrzavanj ... Zgrada.pdf
Cijena po m2=0,25KM i u zgradama sa liftovima, čini mi se 0,38KM/m2.
Jedna od važnijih izmjena je da upraviteljskoj firmi pripada 10 do 20% OD UPLAĆNIH UPRVITELJNINA (Zavisno od firme do firme, a ima ih 15).

Dakle, proporcionalo uplaćenim sredstvima za taj mjesec, recimo moj upravitelj uzima 10%. Trebao bi da uzima ali ovaj naš predstavnik, gurbet đuturumski, samoinicijativno potpisao ugovor da upravitelju pripada 10%, a najviše 20%. I normalno, oni uzimaju 20%, a prilikom uvodjenja upraviteljstva, reklamirali se kao najjeftiniji upravitelj koji uzima samo 10%.

Ostavljena je mogućnost da svaki ulaz otvori svoj račun, ali mnoge zgrade imaju ''slizane'' predstavnike sa upraviteljem, pa nisu otvorili svoje račune.

Uglavnom, mrka kapa, i u Sarajevu što se tiče održavanja zgrada, pa sve zavisi od poštenja i znanja predstavnika etažnih vlasnika pred upravitljem.

Masovna pojava da opštine ne prijavljuju novoizgrađene zgrade da bi im se odredio upravitelj. Nema tehničkog prijema zgrada, a ljudi stanuju već. Sa druge teme na forumu sam saznao da ima i jedna relatvno stara zgrada na Dobrinji, sa liftovima, centralnim grijanjem i nemaju odredjenog upravitelja (Izvor info: @vryzas). U Vogošći, na Stupu,...Znači, haos, anarhija,....

Inače, ideja upraviteljstva je dobra ideja, ali se kod nas sve pretvorilo u suprotnost, napuhivanje računa, neobjavljivanje cjenovnika,....plaćanje 2 puta PDV-a za osiguranje od požara/odgovornosti.
Osiguranik učestvuje u svakom štetnom dogadjaju sa 10%.
Osiguranik je upozoren na posljedice podosiguranja.
Osigurana suma po jednom štetnom događaju do 20 000KM-Od odgovornosti
Pošto je mala zgrada i recimo, izgori krov u vrijednosti od 50 000KM, mi vlasnici zgrade, moramo između sebe prikupiti 5 000KM da bi uopšte bila naplaćena šteta.

Možeš li zamisliti frka, trka, ...vatrogasci vodom uništili stanove,...I hajde sada skupi od svakog vlasnika po 450KM. Potpuno besmisleno osiguranje, otimačina, a posebno je što 2 puta plaćamo PDV, jednom pri uplati upraviteljnine (PDV na upraviteljninu) i drugi put kada Upravitelj plati osiguranje prema osiguravajućoj kući.

Nije potrebno ovakvo osiguranje od požara/odgovornosti, ako se istovremeno vlasnici etaža ne dogovore da kod iste kuće osiguraju i svoje privatne stanove!
Post Reply