Imala svoje zastave i grbove. Imala svoj kovani novac. Sklapala mnoge sporazume. Postivala SVE. Imala nekada svoju vjeru...
Dodje 1992 i proketi rat. Unisti sve. Unisti sve ono sto je bosanski covjek stvarao. Unisti olimpijski grad.
I evo nas 17 godina poslije rata. Gdje smo ?? Nigdje.
Nismo vise Republika. Sada nosimo samo naziv "drzava". Sta reci ?
Jedinstveni smo u svijetu po svojoj uredjenosti. 2 entiteta, svako vodi svoju politiku. Jos uvijek zastupljen nacionalizam i mrznja.
Oba entiteta imaju svoje vlade, svoje predsjednike, svoju policiju, ministarstva i sve sto se veze za jednu drzavu osim vojske.
Tako reci 2 drave u jednoj. I Hercegovina vodi svoju posebnu politiku. Pa sta covjek da pomisli kada vidi sve ovo.
Kada dobijemo pomoc od EU, to se prvo raspodijeli na entitete, pa na Distrikt, pa u FBIH ode po kantonima, pa se tom novcu izgubi svaki trag. U sta je ulozeno ?? Ni u sta.
Imamo 3 predsjenika, sada hoce da uvedu i 4-og koji bi predstavlja "ostale". Sada Covic trazi i treci entitet.
Pa sta se ovo dogadja u BiH. Ovo je samo mirniji nastavak 1992-1995. Sta to treba uraditi da se vratimo na normalan put. Sta se to treba uraditi da se ukinu entiteti ( Ali ne, neda Dodo. Pa gdje ce njemu RS svetinja da se ukine. PS ovo je bez nacionalne mrznje, samo istina ). Sta to treba uraditi da se ukinu kantoni ( Ali ne, nedaju Hrvati i Bosnjaci. Pa mora se udovoljiti onome u Capljini i onome u Tuzli )
Hajmo se dici. Idu izbori. Glasajte. ( Ja ne mogu jos uvijek sam maloljetan ) Uclanio sam se u pokret mladih koji su za jedisntvenu BiH. Hajmo nesto promijeniti u ovoj drzavi. Smijenite nacionaliste. Stavite nove, mlade ljude na vlast.
Gledam TV, govori neki mladic koji je zavrsio studije ( Inace Hrvat ) da se mora pomoci BiH. da se mora ocuvati jedisntvo. Moramo se boriti nekako. Idemo .. . .
PS: Ako vec postoji tema ovakvog tipa, slobodno izbrisite moju.