Cudan osjecaj u nogama

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
shape of despair

#1 Cudan osjecaj u nogama

Post by shape of despair »

Naime,vec nekih 8 godina imam cudan osjecaj u nogama.On se javlja prvenstveno u mirovanju,a najcesce kada legnem spavati.Javlja mi se neodoljiva zelja da pomjerim noge.Ako se oduprem tom "nagonu" on samo postaje veci i samo njihovo pomjranje ubija taj osjecaj.Olaksanje je provremeno jer se sve ponavlja kroz par minuta i tako dok nezaspem.Nekada se ovo javlja i u toku dana kada sjedim.
Imali li ovaj,nazovimo ga poremecaj,svoj naziv,zbog cega nastaje,i kako se lijeci.
Michun

#2 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Michun »

OC - ima raznih oblika. Nisam dr. al' eto.
DS9

#3 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by DS9 »

Taj ti osjecaj traje 8 godina? Ja bih na tvom mjestu svakako otisla do ljekara, vec nakon nekoliko dana. Meni se slicno znalo dogadjati povremeno, ali nikada nije trajalo duze od jednog dana. Obicno mi je pomagalo tusiranje nogu toplom i hladnom vodom naizmjenicno, masaza misica na listovima (obavezno odozdo prema gore) i odmaranje nogu malo iznad horizontalnog polozaja.
U svako slucaju, nece ti skoditi da odes do doktora, pogotovo jer to traje tako dugo.
sistem

#4 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by sistem »

moze biti cirkulacija.
meni se opet slicno desi kad se puno bavim sportom, isto pred spavanje, slicna stvar.

de ti prouci neku tehniku samoopustanja, pa pred spavanje jedan po jedan misic opustis, pa na kraju ne osjetis da dodirujes krevet, a fino ti ... i onda utones u san :zzzz:
shape of despair

#5 Re: Cudan osjecaj u nogama

Neko je napisao da se ovo zove OC.Sta je OC?
Nisam isao doktoru jer mi nije predstavljalo zdravstveni problem.Kao kad vas nesto svrbi i morate se pocesati,otprilike je takav nagon.
Inace imam i problema sa venama,ne u velikoj mjeri ali me nakd bole i zare me tabani.
A kojem doktoru se treba obratiti.Koje struke?
Hvala
patrius

#6 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by patrius »

Amputacija,jarane :D Sorry,mojne se ljutit :wink:
sistem

#7 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by sistem »

patrius wrote:Amputacija,jarane :D Sorry,mojne se ljutit :wink:
ne prepadaj covjeka, ne mora amputacija

samo otpadne :oops:

(mojne se ljutit ni na mene :D vidis da te ja jedini razumijem)
DS9

#8 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by DS9 »

Uvijek se ide prvo svom ljekaru opce prakse, pa kad mu opises simptome, on ti daje uputnicu kome trebas dalje ici i koje pretrage trebas uraditi.
Michun

#9 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Michun »

Ja rekoh OC - obsessive compulsive disorder.
Ma mislim ako nije organski nesto, tipa vene, cirkulacija - onda moze biti OCD.
Ne znam lupam...mislim toliko ima oblika toga.
8 god. je fakat dugo da nesto trpis.
patrius

#10 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by patrius »

Ma ima tu sto djavola :-D Poput onog "trzaja" u polusnu,taman kad tones u san ono se nesto,niotkud,"obrusi" na co'jeka,skocis do plafona :run: jbg.
Michun

#11 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Michun »

patrius wrote:Ma ima tu sto djavola :-D Poput onog "trzaja" u polusnu,taman kad tones u san ono se nesto,niotkud,"obrusi" na co'jeka,skocis do plafona :run: jbg.
ja vazda na rolama i padam - trznem se tako da me ledja zabole. sjoooooooo
neprilagodjena

#12 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by neprilagodjena »

Ja ne razumijem kakav je to cudan osjecaj u nogama :?
melb26sa

#13 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by melb26sa »

Da to nije Restless Legs Syndrome (amerikanci vec usvojili da je sindrom). Za lijecenje u nekim slucajevima se koriste lijekovi za Parkinsonovu bolest (men' se cini da vidjeh da Rodavan, lijek za sprecavanje mucnine u voznji isto se daje i za Parkinsonovu).

http://www.mayoclinic.com/health/restle ... N=symptoms

Sad sam gledala, moguce da i ja to imam - ako ne pomaknem noge barem 10 puta tokom sna ne naspavam se. Znam se i trznuti u snu, osjecaj kao da padas ili fulis stepenicu pa noga "proleti" u krevetu.
Michun

#14 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Michun »

Vauuuu, big vauuu. Ima ime ovo stanje :shock:
sistem

#15 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by sistem »

melb26sa wrote:Da to nije Restless Legs Syndrome (amerikanci vec usvojili da je sindrom). Za lijecenje u nekim slucajevima se koriste lijekovi za Parkinsonovu bolest (men' se cini da vidjeh da Rodavan, lijek za sprecavanje mucnine u voznji isto se daje i za Parkinsonovu).

Sad sam gledala, moguce da i ja to imam - ako ne pomaknem noge barem 10 puta tokom sna ne naspavam se. Znam se i trznuti u snu, osjecaj kao da padas ili fulis stepenicu pa noga "proleti" u krevetu.
to je drugi slucaj, to trzanje. objasnjenje je da tijelo krene u potpuno opustanje prije nego sto i nervni sistem ode potpuno u san. kako objasniti - mozak se prepadne da je tijelo umrlo, pa ga trzne, da provjeri :D
melb26sa

#16 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by melb26sa »

sistem wrote:
melb26sa wrote:Da to nije Restless Legs Syndrome (amerikanci vec usvojili da je sindrom). Za lijecenje u nekim slucajevima se koriste lijekovi za Parkinsonovu bolest (men' se cini da vidjeh da Rodavan, lijek za sprecavanje mucnine u voznji isto se daje i za Parkinsonovu).

to je drugi slucaj, to trzanje. objasnjenje je da tijelo krene u potpuno opustanje prije nego sto i nervni sistem ode potpuno u san. kako objasniti - mozak se prepadne da je tijelo umrlo, pa ga trzne, da provjeri :D
Da ali trzanje mi se desi jednom u sest mjeseci a noge nocu micem skoro non-stop.
Abacija

#17 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Abacija »

shape of despair wrote:Naime,vec nekih 8 godina imam cudan osjecaj u nogama.On se javlja prvenstveno u mirovanju,a najcesce kada legnem spavati.Javlja mi se neodoljiva zelja da pomjerim noge.Ako se oduprem tom "nagonu" on samo postaje veci i samo njihovo pomjranje ubija taj osjecaj.Olaksanje je provremeno jer se sve ponavlja kroz par minuta i tako dok nezaspem.Nekada se ovo javlja i u toku dana kada sjedim.
Imali li ovaj,nazovimo ga poremecaj,svoj naziv,zbog cega nastaje,i kako se lijeci.
Koliko cesto ti poigras lopte?
shape of despair

#18 Re: Cudan osjecaj u nogama

svaka 2-3 dana trcim oko 5 kilometara.U zadnja 3 mjeseca izgubio 8-10kg
Za kilazu govorim onako,jer sam problema imao i kad sam bio aktivan sportista sa idealnom tezinom.
BaileyS

#19 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by BaileyS »

Ljudi koji boluju od RLS -a znaju prehodati cijelu noc, nemaju mira sekunde.
shape of despair

#20 Re: Cudan osjecaj u nogama

@BaileyS :thumbup:
to je to
Problem se zove Sindrom nemirnih nogu.Dosta stranica ima na googlu
Eweleen

#21 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Eweleen »

E paša jel to nešto ovako?

Drvosjeca iz Dejcica

#22 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Eweleen wrote:E paša jel to nešto ovako?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sorry ali ovo je prejako... :lol: :lol: :lol:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#23 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by anjusha »

meni se desava to sa trzanjem nogu i ruku i sl. ono, samo sto nisam zaspala kad mi odjednom noga odskoci 15ak centimentara od kreveta i vrati se natrag. ili ruka. samo je tesko objasniti kad nekog tako udarim nenamjerno- ono zalijepim samar ili nogom u....:D nisam ja- noga je? ko bi mi jos vjerovao?
ali mi se fakat dogadja i ne mogu na to svjesno utjecati.
a to da moram da ih pomaknem... da, ali kad mi dojadi polozaj ili kad utrne- nista drugo.
nego ti lijepo doktoru, a ako ovako ljudi nastave sa dijagnozama, haman ce i mene poslati...
mirzazmaj

#24 Re: Cudan osjecaj u nogama

Post by mirzazmaj »

Eweleen wrote:E paša jel to nešto ovako?

ahahahahahahaha, nemogu da vjerujem :D :D :D :D
Post Reply