Cudan dan ....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
realna do boli

#1 Cudan dan ....

Post by realna do boli »

Zapoceti dan citanjem clanaka o tome kako je treci svjetski rat vec poceo, a nama niko nista ne govori.
O tome da kinezi i rusi vec uveliko pripremaju taktiku protiv SAD-a i EU, da nam se sprema nuklearni napad, da kinezi jedva cekaju da napadnu Japan, da nas vec uveliko zamjenjuju robori, da je ljudska rasa u dosta poslova zamjenjiva i inferiornija od robota, da u Kaliforniji automobili "voze" bez ljudskih vozaca.....
Zamislila sam scenu..otvaram vrata, stoji robot i hladno kaze..ja dosao da te ubijem :D .

Koliko toga sta se dogadja u svijetu necemo cuti u nasim vjestima. Nase vjesti su vec godinama iste.
I onda pogledam tipove koji se "bore" na ovim izborima, o cemu oni pricaju, cime nas "zabavljaju".
Ko je ikada od starih ili nadolazecih uopste u 21. vijeku, i ko je od njih ustanju komentirati sta se dogadja , sta nas stvarno ceka, jer njihovo polje "razmisljanja" jos nije izaslo iz 17. vijeka, a mi mozemo biti sretni ako oni znaju upotrebiti "pametni" telefon i nastimati programe na njihovoj kablovskoj.
To me podsjeti na onaj vic...
Iza sedam gora i sedam mora, iza sedam rijeka zivio jedan zmaj, ustane jedno jutro, pogleda oko sebe i rece...JEBOTE U KOJOJ PRIPIZDINI I JA ZIVIM...
U kojem smo mi vijeku zapravo?
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#2 Re: Cudan dan ....

Post by stetoskop »

U svakom vijeku.
To što tehnologija napreduje, nema nikakve veze sa ljudskim osobinama, a i najviše napreduje zbog ratova.
Ludima je u prirodi ratovati, bez obzira koji je vijek. A demokratija i ljudska prava u 21. vijeku, to je samo optička varka.
realna do boli

#3 Re: Cudan dan ....

Post by realna do boli »

O demokratije ne bih...to je iluzija, ima je onaoliko koliko nam vlast dozvoli..na kasikice..

Znam da nismo najgori, znam da nismo najzaostaliji, ali jednostavo, kada malo cackas po internetu, vidis sta se sve sprema, gdje normalno ide ovaj svijet, a cime nas zabavljaju..malo me uhvati tuga.
golman

#4 Re: Cudan dan ....

Post by golman »

Pa roboti su valjda programirani da zamijene ljude u najtežim fizičkim poslovima,a ne da ih ubijaju?
realna do boli

#5 Re: Cudan dan ....

Post by realna do boli »

Jedan citat...
........."No, uskoro će pametni strojevi zamijeniti ljude i u ‘pametnijim’ poslovima. Ne smjesta, i ne sve odjednom, ali u dovoljnom broju i dovoljno brzo, upozorava Grey, da bi to mogao postati veliki ekonomski problem ako nas zatekne nespremne.
Samovozeći automobili ovih su dana dobili prve vozačke dozvole u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Imaju brojne prednosti pred ljudima: ne trebaju san, ne pada im koncentracija, puno su oprezniji i manje su šanse da će sudjelovati u prometnim nesrećama. To je promjena koja počinje već jučer.

Što to znači po ljudske radnike? Industrija prijevoza zapošljava velik broj radnika u razvijenim zemljama, pa tako u SAD-u čak 3 milijuna ljudi rade kao vozači. Automatizirana vozila ne traže plaću, ne rade greške, i čak ne moraju biti ni oblikovana prema čovjeku.
Sve velike automobilske tvrtke rade na razvoju autonomnih automobila
No, automatizacija poslova koje rade radnici s bijelim ovratnicima, znači onih koje rade ljudi u uredima koji gledaju u monitore i tipkaju, mnogo je zanimljivija poslodavcima. Takvih radnika je više i znatno su skuplji od fizičkih radnika, pa im se više isplati zamijeniti njihova radna mjesta pametnim računalnim skriptama - ‘botovima’.
- Možda gledate ovo i mislite si ‘moj posao nikada neće moći raditi kompjuter,’ i možda ste u pravu, no tehnologija ne ide u smjeru u kojem programer uči program kako raditi vaš posao, već u smjeru u kojem programer radi programe koji mogu sami učiti, upozorava Grey.
Trgovina na svjetskim burzama danas gotovo da uopće nije pod kontrolom ljudi. Umjesto brokera, dionice danas kupuju i prodaju botovi koji su se naučili kako kupovati i prodavati dionice. I to rade tisućama puta brže i pouzdanije nego što bi ljudi mogli...."

Al hajd, tako to i treba, masine vec dugo ratuju, a li ono sto je meno palo na pamet.....kakvu pricu nama pricaju u predizbornim kampanjamaa..ko su ti ljudi, kakva je njihova vizija...osim supljih i vec izlizanih obecanja...a mi i dalje sjedimo pred tv- i pratimo njihova naprdjivanja, kao i u sednjem vijeku....sto , stolica, voditelj, nista novo, nista pametno, nista napredno...
A oni koji su svjetlosno daleko od nas...spremaju nam rat, hebi ga..
uglavnomja

#6 Re: Cudan dan ....

Post by uglavnomja »

I ti svasta citas :-)

Imam nakog na fb stalno kaci neke teorije zavjere, katakluzme, cuda nevidjena sakrivena, ono sve znaju, ali zli vladari ne daju da se objavi :lol:

Ko ce bona zamijeniti ljudski mozak, reakciju, predvidjanje, planiranje, .... Robot u robotskim poslovima ponavljanja istih pokreta ok, ali ostalo :)

Doci ce robot da te ubije :D valjda ce ga neko programirati za to. Ili je lakse isprati mozak zivom cojku da to isto uradi.

I iste su vijesti svigdje u novinama, trenutni ratovi, malo sporta, lokalne zvjezdice, planetarne zvjezdice ... I crna hronika.
realna do boli

#7 Re: Cudan dan ....

Post by realna do boli »

Izgleda pisem kineski :D
Nije stvar u teorijama zavjere i u tome sta roboti mogi ili ne, vec o nasem mjestu u takvom svijetu..gdje su oni, a gdje mi.
I nasim politicarima i njihovoj prici za malu djecu iz ...iz kojeg vijeka su oni.
P308

#8 Re: Cudan dan ....

Post by P308 »

uglavnomja wrote:I ti svasta citas :-)

Imam nakog na fb stalno kaci neke teorije zavjere, katakluzme, cuda nevidjena sakrivena, ono sve znaju, ali zli vladari ne daju da se objavi :lol:

Ko ce bona zamijeniti ljudski mozak, reakciju, predvidjanje, planiranje, .... Robot u robotskim poslovima ponavljanja istih pokreta ok, ali ostalo :)

Doci ce robot da te ubije :D valjda ce ga neko programirati za to. Ili je lakse isprati mozak zivom cojku da to isto uradi.

I iste su vijesti svigdje u novinama, trenutni ratovi, malo sporta, lokalne zvjezdice, planetarne zvjezdice ... I crna hronika.
izgleda da imamo istog prijatelja na facebooku :D
dustaban

#9 Re: Cudan dan ....

Post by dustaban »

golman wrote:Pa roboti su valjda programirani da zamijene ljude u najtežim fizičkim poslovima,a ne da ih ubijaju?
Pa gdje je greska? Ljudi se ubijaju medjusobno a roboti su tu da ih zamjene!
karanana

#10 Re: Cudan dan ....

Post by karanana »

pa dobro sta nam slijedi?
3. svjetski rat i kraj covjecanstva ili nam slijedi dolazak robota odnosno takav napredak tehnologije?
ili nam stize oboje kao u terminatoru?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11 Re: Cudan dan ....

Post by pici »

ja jedva ćekam ove kiborg ženmske moreš je praskat kolko hoš a da nejma puš pauze :thumbup:
dezurni_ucenik

#12 Re: Cudan dan ....

Post by dezurni_ucenik »

dustaban wrote:
golman wrote:Pa roboti su valjda programirani da zamijene ljude u najtežim fizičkim poslovima,a ne da ih ubijaju?
Samo se vi zajebavajte :-)

Image
realna do boli

#13 Re: Cudan dan ....

Post by realna do boli »

Ako iko od voditelja raznih debata ima muda da pita nase sadasnje i buduce politicare par pitanja iz domena tehnologije, bilo robotike, bilo vojne..sta mislite kako bi oni odgovorili.
Pokusajte smisliti par pitanaj, koja su vama "normalna", a za koje ste sigurni da ih vecina politicara, nasih, nece ni skontati...
Sta biste vi, koji sebe smatrate, nacitanim, obrazovanim ljudima koji, ako, prate tehnoloska otkrica u svijetu, mogli pitati jednog naseg kandidata na izborima?
Priznajem da se ja s vremena na vrijeme zabavim sa tim i takvim stranicam i ostanem paff dokle se doguralo u tehnickim istrazivanjima i realizaciji istih, eto takav mi je danas dan, pa rekoh, hajd da pitam ostale..pitaju li se oni...a gdje smo mi .. i u tom kontestu..kome se "predati" u ruke na oktobarskim izborima, ko je ta osoba koja vidi dalje od svog stola.
TheMule

#14 Re: Cudan dan ....

Post by TheMule »

Nase mjesto u svijetu u 21. stoljecu, ako ovako nastavimo, je da budemo kao mali pijuni igracima koji upravljaju svijetom.

Mi nemamo industriju, finansijski sektor, nauku i istrazivanje, prirodne resurse, ljudstvo, vojsku, inzinjere, zemljoradnju, sportiste, politicare, kulturu i umjetnost, niti trgovce - tj. u 21. stoljecu, velike kompanije/korporacije koje su stubovi drzave. Kad kazem "nemamo", mislim na to da smo u poredjenju sa velikim silama zanemarljivi. Mi smo jednostavno samo tu, popunjavamo prostor. Nasa je sreca sto smo mi onaj pijun na kraju sahovske table, tako da sa malo srece mozemo prezivjeti i do kraja igre, jer nismo vazni, ali ako i jednom velikom igracu zasmetamo, ima da nas neki top, laufer, ili kraljica skinu sa table za tren oka.

Kako ce biti u 22. stoljecu, nasoj djeci i pradjeci, to ne znam, da li cemo nesto nauciti ili ne, ali u bliskoj buducnosti situacija se izgleda nece mijenjati.

Eto to je nasa strateska situacija onako kratko napisano.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#15 Re: Cudan dan ....

Post by Zviz »

stetoskop wrote:U svakom vijeku.
To što tehnologija napreduje, nema nikakve veze sa ljudskim osobinama, a i najviše napreduje zbog ratova.
Ludima je u prirodi ratovati, bez obzira koji je vijek. A demokratija i ljudska prava u 21. vijeku, to je samo optička varka.

Tako je! Predlazem sebe za predsednika a vas za pomocnika i poslanca :D
cenecimoveocino

#16 Re: Cudan dan ....

Post by cenecimoveocino »

loll

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
golman

#17 Re: Cudan dan ....

Post by golman »

dustaban wrote:
Pa bravo...tu je upravo greška...ne ubijaju se ljudi međusobno,nego budale...

a ako neka budala programira robota da ubije čovjeka,taj robot će biti takođe budalast i to neće znati izvesti :P
Post Reply