crvenouhe vodene kornjace

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
nenanana

#1 crvenouhe vodene kornjace

Post by nenanana »

Da li neko ima kornjace kod kuce? Nebitno da li vodene ili kopnene. Mi smo prije dva dana kupili dvije malene crvenouhe, tek su im dva mjeseca. Za par dana im stize naruceni akvaterarij, ali bih voljela da mi neko kaze nesto malo vise o druzenju s ovim slatkicama. Sta najvise vole da jedu? Da l' da stavljem pjesak na dno akvarijuma ili ne?
boogy

Post by boogy »

Eto pa se malo informiši, a imaš i linkova.
http://www.kornjace.net/

Neznam baš puno o kornjačama, više sam upućen u akvarijske slatkovodne ribe.
nenanana

Post by nenanana »

Bila sam tamo i iščitala skoro sve. Na forumu sam našla najviše korisnih informacija. Al rekoh da vidim, ima li neko bar malo više iskustva od mene. Nisam baš zadovoljna savjetima koje dobismo u prodavnici, ispade, sudeći po netu, da ništa od onog što nam je rečeno nije tačno
ulicar

Post by ulicar »

Ja sam prije rata imao dvije, sto ih ti zoves crvenouhe (i to je tacno ime), a mi smo ih zvali kalifornijske, jer im je porijeklo iz kalifornije http://www.californiaherps.com/turtles/ ... nsgl05.jpg JJel' to ta?

Vjerovatno da nije do nasih njonjaca, ali one su bile totalno nedrustvene. samo su se nesto tukle, grickale i tako dalje, da smo na kraju morali da ih razdvojimo u dva akvarijuma/terarijuma.

Mi smo ih hranili hranom za kornjace. To su bili neki mali suseni racici i to je sve sto su htjele jesti. samo ponekad bi grickale neke salate koje im damo. Pokusavali smo i sa onim vodenim buhama, pa sa planktonom, pa nema sa cim nismo, dzaba. Jedino sto su jele je bilo to racica nekih susenih.

U akvarijum terarijum im stavi grana/daski koje klize u vodu. to im je nekako najbolji fol koji im mozes napraviti. Nemoj pijesak, radije neke daske. Ako ti je voda u kuci puno klorirana, onda je ostavi da ti dobro izlapi, jer im se na oklopu pocne nesto hvatati. Mienjaj im vodu cesto, jer mogu se da izvines nasrati k'o ljudi i onda im se, ako imalo duze ostanu u takvoj prljavstini (citaj ako im ne promijenis vodu sedam dana), onda im se upale oci.
nenanana wrote:Bila sam tamo i iščitala skoro sve. Na forumu sam našla najviše korisnih informacija. Al rekoh da vidim, ima li neko bar malo više iskustva od mene. Nisam baš zadovoljna savjetima koje dobismo u prodavnici, ispade, sudeći po netu, da ništa od onog što nam je rečeno nije tačno
nenanana

Post by nenanana »

Hvala ti. Super mi dođe svaka pomoć, a tvoj odgovor je bio baš onako iscrpan. :)
Te racice imamo, al njih ne zele jesti, danas su jele faširano meso. Ova jedna je luda skroz, pliva okolo i pokušava izaći, a druga ili je lijena il' nešto nije ok s njom, malo nešto pojede, uvuče glavicu u oklop i kunja. Pročitah da to može da se desi ako im je hladna voda, ali ovoj drugoj očigedno ne smeta. Mjerila sam temperaturu vode - 25 stepeni C, jel to ok?
Post Reply