crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#476 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Kugla na krovu je bila ventilacija, a isti takvi su bili i mrtvacki. Preradu sa standardnog je radio slovenacki Cimos Kopar.

Image

Image

Image
goran16v

#477 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Jedna nadjoj dvije slike pezejca grobara

Image

Image
goran16v

#478 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Kad smo vec kod Zastava karavana vjerovatno mnogi znaju ali nije na odmet spomenuti da Zastava 1500F aka Tristac karavan nije bio cista kopija talijanskog Fiata 1300/1500 Familiare nego hibrid talijanskog Fiata i VAZ-a 2102 Combi aka Lade 1200 Combi aka Lada Standard karavan

Image

Image

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#479 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

fiat 124 familiare

Image
citroen xm

#480 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Koliko je ljepši italijanski Tristać karavan od ovoga zastavinog. Nevjerovatno.

Još ovaj talijanski dođe kao neki "šuting brejk" čime se Mercedes sada diči. :mrgreen:
Ommadawn

#481 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Ommadawn »

Vezano za 132 i Argentu - kao klinac sam balavio za tim autima. Jednostavno sam sebi uvrtio u glavu da pocnem skupljati lovu i da sebi kad polozim vozacki kupim jednu 132-ku. BMW i Mercedesi o kojima su moji drugovi sanjali su bili kilometrima daleko za nase uslove, ali je bar 132 i Argenta bila tu na par koraka. Medjutim rat dodje i....
Elem, kad sam dosao u Svedsku 1993 nisam mogao nigdje vidjeti 132-ku. Bila je jedna ali u toliko losem stanju da je bilo pravo cudo kako se kotrljala. Argentu si mogao vidjeti tu i tamo. Sto i nije bilo cudo - u moru Volvoa, SAAB-ova, Mercedesa, Opela, VW i Audija - Fiat se gubio. Uzme li se u obzir da im je limarija bila losa za skandinavsku klimu, dolazi se lako do zakljucka da je ovaj model gotovo nestao. Godine su prolazile i za sve ovo vrijeme vidio sam mozda dvije-tri 132-ke.

Fiat 132 a kasnije Argenta nisu bile proizvedene u SFRJ, niti su bile montirane. Skoro gotova auta su uvezena u Jugoslaviju i na njih su se montirali samo farovi, akumulatori, brisaci, retrovizori, brave i radio/stereo uredjaji. Za razliku od Poljske, 132-ke se kod nas nisu brendirale kao Zastava nego kao Fiat. Prodavale su se najvise u tri boje: bijela, tamno-plava i bordo-crvena dok se Argenta mogla kupiti i kao krem-bijela. Obicno su ih kupovala preduzeca, opstine, policija i vojska a kasnije i Romi - sjecam se jednog Trebinjca u Svedskoj koji je kupio metalik-plavu Fiat Argentu sto je jedan Mostarac zlobno prokomentarisao "E moj Huseine, ovakva auta kod nas su samo guzonje i Cigani vozali. Sto nisi kupio Golfa?" na sta mu je ovaj istom mjerom odgovorio "Zato sto ti zena ima duge noge, pa mi treba duze auto a za Kadilaka nemam para!"
goran16v

#482 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Ommadawn wrote:Vezano za 132 i Argentu - kao klinac sam balavio za tim autima. Jednostavno sam sebi uvrtio u glavu da pocnem skupljati lovu i da sebi kad polozim vozacki kupim jednu 132-ku. BMW i Mercedesi o kojima su moji drugovi sanjali su bili kilometrima daleko za nase uslove, ali je bar 132 i Argenta bila tu na par koraka. Medjutim rat dodje i....
Elem, kad sam dosao u Svedsku 1993 nisam mogao nigdje vidjeti 132-ku. Bila je jedna ali u toliko losem stanju da je bilo pravo cudo kako se kotrljala. Argentu si mogao vidjeti tu i tamo. Sto i nije bilo cudo - u moru Volvoa, SAAB-ova, Mercedesa, Opela, VW i Audija - Fiat se gubio. Uzme li se u obzir da im je limarija bila losa za skandinavsku klimu, dolazi se lako do zakljucka da je ovaj model gotovo nestao. Godine su prolazile i za sve ovo vrijeme vidio sam mozda dvije-tri 132-ke.

Fiat 132 a kasnije Argenta nisu bile proizvedene u SFRJ, niti su bile montirane. Skoro gotova auta su uvezena u Jugoslaviju i na njih su se montirali samo farovi, akumulatori, brisaci, retrovizori, brave i radio/stereo uredjaji. Za razliku od Poljske, 132-ke se kod nas nisu brendirale kao Zastava nego kao Fiat. Prodavale su se najvise u tri boje: bijela, tamno-plava i bordo-crvena dok se Argenta mogla kupiti i kao krem-bijela. Obicno su ih kupovala preduzeca, opstine, policija i vojska a kasnije i Romi - sjecam se jednog Trebinjca u Svedskoj koji je kupio metalik-plavu Fiat Argentu sto je jedan Mostarac zlobno prokomentarisao "E moj Huseine, ovakva auta kod nas su samo guzonje i Cigani vozali. Sto nisi kupio Golfa?" na sta mu je ovaj istom mjerom odgovorio "Zato sto ti zena ima duge noge, pa mi treba duze auto a za Kadilaka nemam para!"
Upravo to sto si nabrojao da su sarafili u AutoHrvatskoj jeste montaza, prakticno sve preko doga bi bila proizvodnja.
ZCZ tj Zastava je licencno proizvodila Fiat 132 i Argentu, jednako kao sto je TAS proizvodio Bubu i Golfa, IMV Renaulte, Cimos Citroene itd, tako da ga nisu mogli proizvoditi pod imenom Zastava dok je Polski Fiat bio zaseban brend koji je automobile po otkupljenoj tehnologiji proizvodio pod svojim brendom i oznakama (dodatno "'p"), otprilike kao sto je Dacia proizvodila Renulte. Za razliku od licencirane proizvodnje maticnog modela i brenda koji su prakticno bili identicni maticnim automobilla modeli po otkupljenoj tehnologiji se nisu razlikovali samo po oznaci nego su imali znacajnije razlike i gledajuci s nekih apsekata su bili nezavisni modeli. Po istom principu su Zastava 125pz i Polski Fiat 125p bili identicni. Za konkretne razlike izmedju Fiata 132 i Polskog Fiata 132p, ne znam jer ih nikad nisam bio u mogucnostu uporediti mogu ti navesti razliku izmedju Fiata 125 i Polskog Fiata 125p prve generacije. Iako na oko izgledaju identicno s vana 125p je prilicno pojednostavljen, okrugli farovi, drugacija grafika stop lampi, neke finese na limariji i sl, ali sto je najbitnije 125p je zadrzao motore, mehaniku, podvozje, unutrasnjost od Fiata 1300 tj tristaca dok je talijanski 125p dobio novu unutrasnjost i motore, ako se dobro sjecam 1,6 sa dvije bregaste. Da su u FSO proizvodili Fiat 125p, a ne Polski Fiat 125p, kao sto u Zagrebu montirali Fiat 132, a ne Zastavu 132, takvih razlika ne bi smjelo biti, a na osnovu ovoga se moze predpostaviti da su bile znacajne razlike izmedju Fiat 132 i Polski Fiat 132p.

Unutrasnjost talijanskog Fiat 125

Image

Unutrasnjost Polskog Fiata 125p

Image
bitanga_sa_otesa

#484 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

uuuu ovo su prvi pezejci,jednog ovakvog sam vidjeo prije par godina, u gornjem kotorcu, ispod plasta sijena...plavi je bio...
goran16v

#485 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Da, valjda od 70 do 73, od 73 do 75 je imao crnu niklovanu masku.
Od 75 dolazi redizajn, siroki prednji zmigavci, horiznontalne stop lampe, nova unutrasnjost, branici bez odbojnika, rikverc svjelo na zadnjem veznom limu ispod branika, a u Zastavi se radio do 82. godine.

Image

Image

Image

Nekad u tom potezu je izgubio bravu na gepeku i dobio volan od Poloneza.

Image

Od 83 godine se proizvodi samo u Poljskoj mjenja ime iz Polski Fiat u FSO 125p, pojavljuju se romboidni bocni zmigavci (Fiat, Zastava GT/GTL/128, Polonez), okrugli FSO znak na masci, a od 88 valjda dobija mehaniku Poloneza, a umjesto mjerne trake i skala dobija okrugle instrumente. Valjda je 1991. i u PL bio fajront.

Image

Image
Last edited by goran16v on 06/05/2014 23:36, edited 2 times in total.
bitanga_sa_otesa

#486 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

aha :-D
citroen xm

#487 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Jbt., natjerali ste me da se zarovim po PIK-u. Dobro, nisu Zastave ali jesu poznati Fiati.

Polonez koji je za osnovu imao 125P koliko sam ja upoznat.
http://www.pik.ba/artikal/9833737/fiat-polonez-1-5/

Ovo je rijetko, da rijeđe ne može biti
http://www.pik.ba/artikal/6064920/fiat-127/

I Ritmo kec kabrio
http://www.pik.ba/artikal/9505681/fiat-ritmo/

Ova auta su vremenske mašine. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#488 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

stavljao sam ranije sliku tog ritma cabrio ,to je onaj s trapom smetljarskim ...koje je to smetlje bilo :lol: :lol: :lol: :lol:
goran16v

#489 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Neki deda i dan danas iz garaze u Omera Stupca ili Kalemovoj pri vrhu izvuce ponekad bijelog Poloneza, na oko k'o nov, vjerujem da je deda prvi vlasnik, ali zato trokira k'o da mu je karb zadnji put nastelovan prije 30 god i garant trosi 30 lit.
Osim toga dugo godina sam izmedju Jablanice i donje Jablanice odmah kad se proidje ispod zeljeznckog podvoznjaka iz pravca sarajeva (desna krivina) s lijeve strane vidjao crvenog Ritma druge generacije, mozda je cak bio i Seat Ronda.
bitanga_sa_otesa

#490 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

taj sto si vidjao je bio noviji sa dublim farovima i taj je zavrsio u sarajevu
citroen xm

#491 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Bitango valja li sada ovaj Ritmo kabrio? Mislim je li čitav smetljarski ili je samo ono bilo? Interesantan je svakako.
_mufljuz_

#492 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

citroen xm wrote:Bitango valja li sada ovaj Ritmo kabrio? Mislim je li čitav smetljarski ili je samo ono bilo? Interesantan je svakako.

znam samo da su mu lafete sjebotina ziva ko kod svih novijih alfi lancia i fiata... odu u vinkl dok si reko piksla pogotovo na nasim "autoputevima" za konje

inace ovakav je imao tetak potpuno isto sve 8-)

Image

sto je to ljepo mirisalo strahota - ali ovaj je bio italijanski a ne poljski 8-)

jebacki - letva mjenjaca na volanu - to mi radi lutko - samo americki 8-) :mrgreen:
mogu samo pretpostavit koliko komplikovan je bio mjenjac na stubu volana podesit i instalirat i povezat sa mehanikom :mrgreen:

a sad eto kazu "moderno" nasuprot da rade brisaci a vidi kad su zabari forsirali leptir rad brisaca :mrgreen:

i ovaj krak letve sirene - jebacki do bola gdje god je bubnes lagano svira odmah - sjecam se da je na fici i na Z 128 mor'o ko krkan spucat u stub volana da zasvira :lol:
Brus Lee

#493 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Brus Lee »

goran16v wrote:Jedna nadjoj dvije slike pezejca grobara

Image

Image
Sto ovo guraju auto na prvoj slici? Jel im to nestalo benzina? Ili je sramota sa upaljenim autom voziti mejta.
bitanga_sa_otesa

#494 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

citroen xm wrote:Bitango valja li sada ovaj Ritmo kabrio? Mislim je li čitav smetljarski ili je samo ono bilo? Interesantan je svakako.
auto je bio jako unakazen od strane nepoznatih lica koja su ga koristila...takvi auti se tesko vrate u prvobitno stanje...kompletan krov je falio...sto se tice motora i mehanike ,sve je novo kupljeno i zamijenjeno,bio je jako udaren naprijed lijevo i lijevu prag,tu su se neki ''limari'' najeli govana ...ja sam popravio mehaniku i zavario neke rupe i popravio prednji kraj ,to je sve dobro.
taj lijevi prag je samo neko preko udarenog zavario drugi i zakamuflirao..bivsi vlasnik ga je prodao valjda ovome sada .
ja imam sliku kako je izgledao prije farbanja.ja ga ne bi ostavljao sebi...

Image
goran16v

#495 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Uz sliku je bio clanak kako negdje u Srbiji pogrebno preduzece ima samo ovogo pezejca grobara iz 77 i kako se cesto desi da se na putu do groblja pokvari pa ili ga guraju, ili ga slepaju ili mrtvaca pretovare u drugi auto.
bitanga_sa_otesa

#496 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

_mufljuz_ wrote:
znam samo da su mu lafete sjebotina ziva ko kod svih novijih alfi lancia i fiata... odu u vinkl dok si reko piksla pogotovo na nasim "autoputevima" za konje
ritmo je nasljednik fiata 128,trap je identican stojadinovom samo bez prednje balans stange :D
goran16v

#497 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

_mufljuz_ wrote:

Image

sto je to ljepo mirisalo strahota - ali ovaj je bio italijanski a ne poljski 8-)

jebacki - letva mjenjaca na volanu - to mi radi lutko - samo americki 8-)
Ovo na slici je unutrasnjost ranije serije Zastave 1300/1500 aka Tristaca (na slici se vidi "Z" amblem na pepeljari), a ne rane serije Polskog Fiata 125p (polizaj brisaca tipican za tristaca). Uz neke detalje unutrasnjost Zastave 1300/1500 je bila identicna kao kod talijanskog Fiata 1300/1500 tako da je tetak mogao imati jednog od ta dva. Takav auto se nije mogao biti poljski jer se taj model nikad u FSO nije proizvodio.
Istina Polski Fiat 125p je imao unutrasnjost preuzetu iz Fiata 1300, ali talijanski Fiat 125 je imao sasvim drugaciju unutrasnjost sto iskljucuje mogucnost da je tetak imao talijanskog Fiata 125.
_mufljuz_

#498 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

bitanga_sa_otesa wrote:
_mufljuz_ wrote:
ritmo je nasljednik fiata 128,trap je identican stojadinovom samo bez prednje balans stange :D
onda znas kako ode u minus lafeta nazad u Z 128 kad joj natovaris gepek - ode u tri pizde materine samo mi nije jasno kako nikad nisam vidio kako je nekom roknula uopste ona idiotska poprecna lisnata opruga :lol: :-)
_mufljuz_

#499 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

goran16v wrote:
_mufljuz_ wrote:

Image

jebacki - letva mjenjaca na volanu - to mi radi lutko - samo americki 8-)
Ovo na slici je unutrasnjost ranije serije Zastave 1300/1500 aka Tristaca (na slici se vidi "Z" amblem na pepeljari), a ne rane serije Polskog Fiata 125p (polizaj brisaca tipican za tristaca). Uz neke detalje unutrasnjost Zastave 1300/1500 je bila identicna kao kod talijanskog Fiata 1300/1500 tako da je tetak mogao imati jednog od ta dva. Takav auto se nije mogao biti poljski jer se taj model nikad u FSO nije proizvodio.
Istina Polski Fiat 125p je imao unutrasnjost preuzetu iz Fiata 1300, ali talijanski Fiat 125 je imao sasvim drugaciju unutrasnjost sto iskljucuje mogucnost da je tetak imao talijanskog Fiata 125.
ne znam sad si me bacio u nedoumicu a ja sam bio ubijedjen da je ova tabla bas ovakva bila u tom P125....
uglavnom za ovakav volan sa krakom za sirenu - "celer", mjenjac mogu garantovat da je bio 100%
kao i crveni tapacirunzi i sjedista i s vana rucke kromirane totalmente sa "dugmetom" :run:
vrata se otvarala i zatvarala besprijekorno dobro :-)
bitanga_sa_otesa

#500 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

_mufljuz_ wrote:
onda znas kako ode u minus lafeta nazad u Z 128 kad joj natovaris gepek - ode u tri pizde materine samo mi nije jasno kako nikad nisam vidio kako je nekom roknula uopste ona idiotska poprecna lisnata opruga :lol: :-)
z 128 je imala gibanj sa 2 lista (jugo) zato je nazad tonula tako lako .stojadini su imali 3 lista ..
meni je pukao jedan list na stojadinu davno....
Post Reply