crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#2501 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Bakir1 »

A ne pase od fiata 128 :oops: :lol:
citroen xm

#2502 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

sparky wrote: Tamo gdje stojadin ne može biti oldtajmer, a neki sporeti mogu jer nisu domaći proizvod. Više ga cijene svabe nego mi, nažalost. Fico može biti 170000 maraka, ali je stojadinu max cijena 1000 i to ako ga je vozio neko iz prve grupe dobitnika titule narodnog heroja.
Bitanga ti je vec rekao realnu cijenu pa da ne ponavljam. Od starog tipa dijelova skoro da više i nema. Cijena će porasti, samo dok se malo u glavama promijeni. Ja bi volio da ih prodaju za 100 maraka pa da pokupujem sve verzije...
Nijedan šporet automobil nikada neće biti cijenjen oldtajmer pa taman da je pao sa Marsa. Mogu ja da ga volim i da platim 30 000 KM, ali ja sam izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. To je subjektivna stvar, a ne objektivna vrijednost. Objektivno je da za Stojadina i Fiću nema velikog tržišta, ponude ima, ali tražnje slabo. To što ja volim Stojadina više nego pola zapadne auto industrije neće njemu podići cijenu na nekom tržištu jer je mali broj ljudi koji razmišljaju kao ja.

Stojadin u dobrom stanju iz prve serije može koštati do 5000 KM i nekako da se ovde ili u svijetu nadaš kupcu. Ovaj to ne može jer očigledno nije u dobrom stanju. Sa Fićom je napravljen zajeb. Postao je atrakcija i onda su ljudi pomislili da mogu izgraditi sprat kuće prodajom Fiće. Neki prodaju svoj, drugi kupuju pa pokušavaju da preprodaju, a realnost je da se isti primjerci na PIK-u vrte godinama, a i pored opšte bijede i besparice nije da nema ljudi sa kešom.

Eno ga žuti Stojadin iz Mostara koji je kao nov, spao je na nepunih 1400 sa početne cijene od 2500 KM. Šta misliš kada će se prodati?
530i

#2503 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

citroen, očito nisi upoznat sa tržištem...nije tržište samo pik, gdje ima dosta preprodavača ili ljudi koji su prevaranti....tržište je nešto drugo. Šta god na piku ima imalo normalnu cijenu proda se u roku od 7 dana, pričamo o dijelovima, pa i autima.
tempuser

#2504 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

U ovoj drzavi oldtimer je skup hobi sve i da ga nekom poklonis.
sparky

#2505 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

Ja ne govorim da stojadin treba biti u rangu Forda T, ali isto tako ne prihvatam da citroen gs(ovo je samo primjer) bude aman oldtajmer, a da je stojadin dobar samo za konzerve. O tome se radi. Mene fkt ne zanima ko sta i koliko cijeni. Neka svako prodaje i kupuje po cijeni za koju misli da treba. Ja ću svoju škodu smatrati oldtajmerom ako mi je cejf i ne treba mi nikakva potvrda tamo nekog supka što je dobio posao preko stele da mi to kao i dokaze.
tempuser

#2506 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Ljudi zaboravljaju jednu elementarnu stvar, mozda su BMW CSi, W115 Coupe isl bili daleko skuplji automobili, a danas rijetki i vrijedni oldtimeri, ali sacuvati stojadina 40 god je zahtjevalo ako ne vise (s obzirom na kvalitet), onda bar jednako paznje i vremena kao i ove mnogo skuplje. Ljudi imaju presmjesne rezone, ah to je stojadin, da je ko nov ne treba kostati vise od 3 milje, a vrijednost truda da ga covjek sacuna 0 bodova. Nazalost ljudi, a prije svega penzioneri su u besparici pa daju sacuvane aute za budzasto da prezive i otud nasi "strucni kriteriji" kad se radi o vrijedosti.
Bakir1

#2507 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Bakir1 »

Image
tempuser

#2508 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

GTL
Bakir1

#2509 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Bakir1 »

Image
sparky

#2510 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

Image
Bakir1

#2511 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Bakir1 »

jel ovo ono nekad neke godine :D
johntra

#2512 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Vidi Bakira što se zadao po forumima sa fotkama. :D
sparky

#2513 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

Jeste Bakire, kad smo bili ko ptice :)
Bakir1

#2514 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Bakir1 »

@vedo visak vremena :D
@sparky ko ptice bez kuce :lol:
citroen xm

#2515 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

sparky wrote:Ja ne govorim da stojadin treba biti u rangu Forda T, ali isto tako ne prihvatam da citroen gs(ovo je samo primjer) bude aman oldtajmer, a da je stojadin dobar samo za konzerve. O tome se radi. Mene fkt ne zanima ko sta i koliko cijeni. Neka svako prodaje i kupuje po cijeni za koju misli da treba. Ja ću svoju škodu smatrati oldtajmerom ako mi je cejf i ne treba mi nikakva potvrda tamo nekog supka što je dobio posao preko stele da mi to kao i dokaze.
Pa ni GS nije cijenjen nešto, druga stvar što je meni drag kao i Stojadin.

Treba razgraničiti sentimentalne vrijednosti od tržišnih. I meni su neka potpuno prosječna auta veoma draga i vrijedna, ali to ne znači da ako imam takvo auto mogu staviti cijenu od 10000 KM i očekivati da ću ga prodati. Druga je stvar ako ne prodaješ auto, a stavljaš ga na oglasnik da se pohvališ.
tempuser wrote:Ljudi zaboravljaju jednu elementarnu stvar, mozda su BMW CSi, W115 Coupe isl bili daleko skuplji automobili, a danas rijetki i vrijedni oldtimeri, ali sacuvati stojadina 40 god je zahtjevalo ako ne vise (s obzirom na kvalitet), onda bar jednako paznje i vremena kao i ove mnogo skuplje. Ljudi imaju presmjesne rezone, ah to je stojadin, da je ko nov ne treba kostati vise od 3 milje, a vrijednost truda da ga covjek sacuna 0 bodova. Nazalost ljudi, a prije svega penzioneri su u besparici pa daju sacuvane aute za budzasto da prezive i otud nasi "strucni kriteriji" kad se radi o vrijedosti.
Jasno je meni to, ali treba drugima biti jasno da Zastava nije nikada imala neki ugled i nije bila poznata širom svijeta, a Stojadin sam po sebi nije neki raritet već automobil proizveden u stotinama hiljada primjeraka. To sve utiče na konačnu cijenu.

Drugo, kad god sam našao kvalitetan primjerak rekao sam da vrijedi, ali neki krš ne vrijedi vala taman da ga je prvi vlasnik svaki dan lickao.
530i wrote:citroen, očito nisi upoznat sa tržištem...nije tržište samo pik, gdje ima dosta preprodavača ili ljudi koji su prevaranti....tržište je nešto drugo. Šta god na piku ima imalo normalnu cijenu proda se u roku od 7 dana, pričamo o dijelovima, pa i autima.
Upoznat sam vrlo dobro, ne ograničavam se na PIK, samo ga pomenuh u kontekstu najvećeg oglasnika u BiH. jasno mi je i da mnogo kvalitetnih stvari bude prodato i bez oglašavanja, ali sve te stvari imaju prihvatljivu cijenu. Da mi neko hoće pokazati Stojadina koji je zadnjih 5 godina prodat za više od 5000 KM baš bih ga volio vidjeti.
tempuser

#2516 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Ugled, kvalitet i "poznatost" ne uticu na cijenu kao oldtimera, jako je puno primjera relativno jeftinih i anonimnih vozila, cak i istocnog bloka, koji su danas vrijedni oldtimeri. Bitan faktor he broj proizvedenih i prezivjelih. Vjerujem da puno ljudi nikad culo npr za Zastavu 1400BJ odnosno "bejotu", a ipak to je samo jedna Zastava.
citroen xm

#2517 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ok, znam za tu Zastavu. Broj proizvedenih primjeraka znatno umanjuje cijenu, a nije baš ni da ih je malo preživjelo.
johntra

#2518 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Kod nas ih, barem u FBiH, i nema toliko puno...više ih je po RS, ali to je opet znatno manje u odnosu na Srbiju..zato ih vjerovatno ima više kod nas nego u HR i SLO...
citroen xm

#2519 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Nedavno sam na jugu Hercegovine u sat vremena vidio 6-7 komada i to sve stari tip. Da sam čeprkao više, vjerovatno bi se pojavilo još njih. U ovih 6-7 komada je bio jedan jako dobar 1300 primjerak koji je pogotovo rijetkost. O Srbiji ne treba puno pričati.
sparky

#2520 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

neke verzije poput speciala, supera ili mediterana su rijetke bile i u vremenu kad je bio aktuelan auto. ja npr znam za jednog speciala u Sarajevu (nisam ga nikad vidio, Bitanga mi pricao), drugog sam slupao. ukupno ih je proizvedeno 1500. supera sam vidio zadnji put prije tri godine. mediterana ima jos par. to sto je proizvedeno milion i dvjesto hiljada stojadina, ne znaci da nema rijetkih varijanti. proizvedeno je i golfova more, ali se gti placa suhim zlatom (ne kod nas, skupo gorivo jbg).
po pc-u se voze vecinom ove poslijeratne verzije. ni tamo nema bas previse starih tipova. u pederaciji su izumrli. obradujem se kad vidim jugu u zadnje vrijeme.

http://www.autorild.de/oldtimer-blog/vi ... izenz.html
sparky

#2521 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

citroen xm wrote:Nedavno sam na jugu Hercegovine u sat vremena vidio 6-7 komada i to sve stari tip. Da sam čeprkao više, vjerovatno bi se pojavilo još njih. U ovih 6-7 komada je bio jedan jako dobar 1300 primjerak koji je pogotovo rijetkost. O Srbiji ne treba puno pričati.
u sat vremena vidio 6-7 komada? da nisi potrefio na neki skup ili nesto slicno. prosto ne mogu da vjerujem. ja nisam vidio 6-7 starih tipova za godinu dana, a prosao sam citavu drzavu od une do drine i od save do mora.
citroen xm

#2522 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Nisam, svi uredno parkirani pred zgradama. Naravno od tih 6-7 ih ima i u lošem stanju. Ne da su truli nego udarani pa nestručno farbani i slično. Ali ovaj bijeli 1300 je izgledao utegnut ko praćka, prva boja, svi detalji na mjestu. Imao je na jednom mjestu malo truleži ali to bi se dalo sanirati lako.

Plus pored njih novije tipove da ne nabrajam, zatim 128, pa Yugo prve serije..... Generalno jug Hercegovine je veoma pogodan za sva auta, a pogotovu starija. Nema snijega, nema soli. Jedino im kiša i sunce isperu boju. Vidio sam i R6, tu i više nigdje. :shock:

Ja ne znam šta se dešava, ali u zadnje vrijeme viđam više Zastavinih vozila nego prije 5 godina. Doduše većinom je to Yugo iz 90-ih, ali idu. Nije mi jasno odakle se izvlače i kako do sada nisu ispresovani. :?
tempuser

#2523 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Naravno da ces ih po Trebinju i okolini vidjeti vise, nema soli, nema snijega, u ratu granate nisu vidjeli, a narod bez para krpi dok ide.
citroen xm

#2524 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Ja samo rekoh da ih ima. I u Bileći isto. Možda i u Mostaru. Mada Mostar je veliki, teško je na brzinu skontati neke stvari.
tempuser

#2525 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by tempuser »

Zbog nedavne istorije Trebinje i pasivna Bileca se ne mogu porediti sa Mostarom.
Post Reply