crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
stakasa

#201 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by stakasa »

dabarizmabra wrote:U pravu je 530i,
Prije su auta mogla preci maksimalno oko 100 000 km, pa se morala raditi generalka, danas skoro svako auto moze preci barem 200 000 bez intervencije na motoru.
Projektovani vijek auta je veci i kvalitet je dosta napredovao

Zastave su bile auta jednog vremena, normalno je da postoji nostalgija, u DDR-u imaju klubovi ljubitelja trabanta :)

Kazu, ne znam je li istina, da je Zastava tamo krajem '80-ih, pocela ugradjivati elektronsko paljenje kao i automatski saug umjesto obicnog coka... tako je dobro radilo, da su se ljudi obracali servisima i molili da im se vrati stari sistem :)
U to su im i ispusni gasovi 1000+ posto "cistiji". Sa nekadasnjim normama bi se danas pravili puno, puno jeftiniji, izdrzljiviji i ekonomicniji motori. O komociji, hrdjanju lima, sigurnosti pri sudarima... da i ne pricamo
goran16v

#202 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

530i wrote:Pa u principu Gorane tvoja suha i nešarmantna filozofija ne stoji...automobili od prije 30 ili 40 godina su se projektovali da im životni vijek bude 100 ili 150 hiljada kilometara, danas je to najmanje 250 ili 300 hijlada kilometara. Što će reći duplo. Dakle da vozilo toliko izdrži a da najveće ulaganje bude zamjena seta kvačila npr. Vremena se uveliko razlikuju i nema mjesta takvom poređenju.

I ja sam vozio zastava automobile, naučio se na gtlu 55, slatko ga se novozao, išao i na more, i to sve u poslijeratnom periodu...danas kad gledam nezamislivo mi je bez klime ići na more i čekati na granici sat vremena npr. Još gore za fiću, hej išli ljudi na more sa njim, i to starom verzijom puta, ne sad ovom novom višetračnom. To mi djeluje kao iz sf filmova, ali kao što svi znamo to je bila realnost.

Također, usporedba sa konkurentima i to krajem osamdesetih ne stoji, nije to bilo doba demokratskog uvoza kao danas, svašta se radilo, drugačija su vremena...i jednostavnost nabavke novog automobila koji je mogao solidno da posluži je bila izuzetna prednost za zastavu. Da ne pričam o nekvaliteti drugih proizvođača iz tog istog perioda. Ja sam tad bio mali dečko pa niti sam vozio, još manje kupovao i ganjao auta, ali ima još ljudi da to posvjedoče. Samo smo mi onako poprilično subjektivni pa se teško pronalazi objektivno mjesto stojadinu i drugim autima...
Pa u tome i jeste cijela poenta. Kad su su se automobili prije 40 god projektovali Zastava je bile konkurentan auto po pitanju pozudanosti, voznih osobina pa i dugovjecnosti, ali prije 20 god, auti su se projektovali da predju 100k vise, a Zastava je ostala tamo gdje je i pocela, odnosno postala je nekonkurntna i zastarjela. Naravno da usporedba stoji. Pises da si bio djecak, ni ja nisam bio puno stariji, ali dobro znam da si Opela mogau kupiti u IDA-, Citroena u Cimosu, Renaulta u IMV-u/Revozu, BMW u Tehnouinu, Mazdu i Comexu, Toyotu u Univerzalu itd itd, tako da je ponuda novih automobila bila itekako prisutna i da usporedbna itekako stoji. Uporedi dugotrajnost GTL-a ili GX-a 128-ice ili Yuga 55 iz 88 godine sa dugovjecnoscu npr. Kadetta E, Golfa 2, Esctora Mk3/4, Peugeota 309, Renaulta 19, Peugeota 309 ili Fiata Tipa. Svaki od poorbojanih je bar za 50% bio dugotrajniji od Zastave i imas ih pune ulice dok je i ono prezivjelih Zastava nestalo sa ceste, ispilano na komade i izvezeno u Egipat. E sad taj trend prenesi da je takav odnos ostao, kakva bi pozudzanost Zastave bila sad kad je rok trajanja 300+ hiljada km.
Da se razumijemo, i mene prve voznje vezu za Zastavu. I ja sam 96 prvi put presao granicu u 9 god staroj 128-ici sa predjenih 55k km, ali znam kakva je razlika u svemu bila kad sam poslije presao o jednako starog Kadetta koji je imao 4 x vise km.
goran16v

#203 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

dabarizmabra wrote:U pravu je 530i,
Prije su auta mogla preci maksimalno oko 100 000 km, pa se morala raditi generalka, danas skoro svako auto moze preci barem 200 000 bez intervencije na motoru.
Projektovani vijek auta je veci i kvalitet je dosta napredovao

Zastave su bile auta jednog vremena, normalno je da postoji nostalgija, u DDR-u imaju klubovi ljubitelja trabanta :)

Kazu, ne znam je li istina, da je Zastava tamo krajem '80-ih, pocela ugradjivati elektronsko paljenje kao i automatski saug umjesto obicnog coka... tako je dobro radilo, da su se ljudi obracali servisima i molili da im se vrati stari sistem :)
Kao sto napisah @530i, Zastava je projektovana i nastala kad je max domet bez diranja motora bio, lupam 100 000 km (bio je vise) i kad je bila sasvim konkrentna i u skladu sa tadasnjim prosjekom, ali zastava je narednih 20 godina, kojih se mi nostalgicno sjecamo, ostala na tih 100 000 km, a konkurencija granicu pomjerila na 2,5 - 3 x vise.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#204 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

dabarizmabra wrote: Kazu, ne znam je li istina, da je Zastava tamo krajem '80-ih, pocela ugradjivati elektronsko paljenje kao i automatski saug umjesto obicnog coka... tako je dobro radilo, da su se ljudi obracali servisima i molili da im se vrati stari sistem :)
elektronsko paljenje su imali svi modeli od 1987 pa nadalje(sem juge 45) 3 proizvodjaca bosch,iskra i rudi cajevec
ti rudi cajevec su krepavali ko ludi,ovo ostalo je radilo kako treba.
automatski saug samo stojadini i 128 sa 1.3 motorima jer su oni imali dvogrli karburator
imao ga je i jugo koral 60 i 65.
bitanga_sa_otesa

#205 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

goran16v wrote:Zastava je projektovana i nastala kad je max domet bez diranja motora bio, lupam 100 000 km (bio je vise) i kad je bila sasvim konkrentna i u skladu sa tadasnjim prosjekom, ali zastava je narednih 20 godina, kojih se mi nostalgicno sjecamo, ostala na tih 100 000 km, a konkurencija granicu pomjerila na 2,5 - 3 x vise.
ja ti garantujem da je svaki stojadin 1971-1981.uz normalnu eksploataciju i redovne zamjene ulja mogao preci 250.000 bez otvaranja ,jer su se u tim autima koristili jos uvijek fiatovi blokovi,poslije toga svi motori koji su radjeni u rakovici (21. maj -beograd) jedva 100.000 su prelazili ,stubline se trosile strasno.cak ovi zadnji modeli 1991-1992.bregaste nisu mogle trajat 50.000 toliko su poceli da fusere.....
goran16v

#206 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

bitanga_sa_otesa wrote:
goran16v wrote:Zastava je projektovana i nastala kad je max domet bez diranja motora bio, lupam 100 000 km (bio je vise) i kad je bila sasvim konkrentna i u skladu sa tadasnjim prosjekom, ali zastava je narednih 20 godina, kojih se mi nostalgicno sjecamo, ostala na tih 100 000 km, a konkurencija granicu pomjerila na 2,5 - 3 x vise.
ja ti garantujem da je svaki stojadin 1971-1981.uz normalnu eksploataciju i redovne zamjene ulja mogao preci 250.000 bez otvaranja ,jer su se u tim autima koristili jos uvijek fiatovi blokovi,poslije toga svi motori koji su radjeni u rakovici (21. maj -beograd) jedva 100.000 su prelazili ,stubline se trosile strasno.cak ovi zadnji modeli 1991-1992.bregaste nisu mogle trajat 50.000 toliko su poceli da fusere.....
Pa ti to najbolje znas i upravo si to potvrdio o cemu ja pisem. Prvih 10 god Zastava konkurentna kako po dugotrajnosti tako po voznim karakteristikama, onda narednih 10 god Zastava ostaje gdje jeste, cak i nazaduje, ostali odose naprijed, a mi i dalje pricamo o pouzdanoj Zastavi i bezbriznim putovanjima. Sreca nasa je sto smo ih, odnosno nasi roditelji, kupovali nove i sto se putovalo u tih prvih 100 000km.
johntra

#207 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Odlazite sa teme, a pišete sve ono što već znamo...hajmo malo u okvirima teme da pišemo, jer ima raje koja ima iskustva sa ovim autima, negativna ili pozitivna... :D
M@RKO

#208 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by M@RKO »

Ja bih rekao da je veci problem bio u odrzavanju.. Jer je vecina vozila po principu sto je jeftnijie moguce proci..
Ja sam unazad dvije godine preuzeo yuga, 55icu, 1988 god.. U porodici je od prvog dana, odrzavan kako treba (nije se ciganisalo, sta god je trebalo da se odradi odradjeno je na vrijeme), dan danas limarija nema trunke hrdje, interijer je kao nov, a auto ima na satu 184hiljade. Motor u odlicnom stanju, nikad nije otvaran, istina poceo je da troskari ulje,a i to pripisujem vise gumicama ventila. Tako da smatram da uz dobro odrzavanje nije bilo problema.
Istina pregazilo ih je vrijeme, ali ja i dan danas apsolutno uzivam u voznji istog i znam da je apsolutno sve ispravno :)
daxon

#209 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by daxon »

kada je riječ o zastavinim vozilima, sjeća li se ko ovoga:

Image

Meni je ova žuto plava limenka neizostavan dio sjećanja na zastavina vozila
probušiš šarafcigerom dvije rupe i sipaj :-D
radostan dan

#210 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

Image

pridržač prednjeg lijevog...
drndalo

#211 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Meni nije nikad padao da bi ga trebalo drzat'...
daxon wrote:kada je riječ o zastavinim vozilima, sjeća li se ko ovoga:

Image

Meni je ova žuto plava limenka neizostavan dio sjećanja na zastavina vozila
probušiš šarafcigerom dvije rupe i sipaj :-D
Ne sjecam se nista prije Ina Delta 5...
muha_sa

#212 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:Image

pridržač prednjeg lijevog...
:lol: :lol: :lol:
Edin H.

#213 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by Edin H. »

Sta pricate vi? :D

Prve Floride su imale motor Lancia-e, pa puknu plocicu Zatava preko ugravirane Lancia-e.
bitanga_sa_otesa

#214 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

koja je to lancia imala SOHC 1.4 motor???
motor je bio iz fiata tipo,vjerovatno su motori dolazili na paletama i u zastavi ih samo ugradjivali jer su cak i kablovi svjecica imali oznake fiat ..
dustaban

#215 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dustaban »

Evo usput jedan eksperiment.

Znate li napamet registraciju auta kojeg sad vozite?

A znate li registraciju auta kojeg ste prvog vozili?!

(Registracija mog stojadina mi je pasvord na mnogim mjestima! To se ne zaboravlja.)
:mrgreen:
muha_sa

#216 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

dustaban wrote:Evo usput jedan eksperiment.

(Registracija mog stojadina mi je pasvord na mnogim mjestima! To se ne zaboravlja.)
fico :)

SA-136-69 :-D
radostan dan

#217 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

ovo je bila ta boja koju sam pominjao, kao kod očevog keca, 1974. (ne 1976., greška).

Image
drndalo

#218 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by drndalo »

Znam sve tablice svih auta koje sam imao... Jos uvijek... Number-freak... :roll:
bitanga_sa_otesa

#219 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

ja teze pamtim ove nove tablice nego stare
prvi sto sam vozio
SA 347-502
muha_sa wrote: fico :)

SA-136-69 :-D
joj muhe mangupa ,petocifrene table jos nizak prvi broj 8-)
muha_sa

#220 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

:lol:

tristac---SA-869-17 :)
goran16v

#221 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

bitanga_sa_otesa wrote:koja je to lancia imala SOHC 1.4 motor???
motor je bio iz fiata tipo,vjerovatno su motori dolazili na paletama i u zastavi ih samo ugradjivali jer su cak i kablovi svjecica imali oznake fiat ..
I u tom putovanju izmedju Italije i Kragujevca je nastala misterija o 2 KS manjka.
goran16v

#222 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

muha_sa wrote::lol:

U babinog mi Renaulta 12 reg. br. Sa - 866 - 45, juli 1975. godine.
bitanga_sa_otesa

#223 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

goran16v wrote:
muha_sa wrote::lol:

U babinog mi Renaulta 12 reg. br. Sa - 866 - 45, juli 1975. godine.

spacek od starog SA 897-93
dijana SA 113-709
radostan dan

#224 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by radostan dan »

mali brejk...

mislite li vi da je baš ova ljepša od one najnovije?

Image
bitanga_sa_otesa

#225 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

goran16v wrote:
I u tom putovanju izmedju Italije i Kragujevca je nastala misterija o 2 KS manjka.
ne znam za to gorane,moguce da je zbog osiguranja ...
i sam znas da znam te motore napamet da sam ih rastavio i sastavio na hiljade. nemam razlog da lazem i izmisljam.
Post Reply