crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zateznistub

#176 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by zateznistub »

insomnia78 wrote: Pa dobro, za Scenic-a nije cudo :D :D
Halali moradoh

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Sta mu fali? :twisted: :lol:
muha_sa

#177 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:
insomnia78 wrote: Pa dobro, za Scenic-a nije cudo :D :D
Halali moradoh

Sta mu fali? :twisted: :lol:
leptir staklo :lol:

Image
insomnia78

#178 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by insomnia78 »

Hahaha

_mufljuz_

#179 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

kakav šoook :lol:
zateznistub

#180 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by zateznistub »

muha_sa wrote: leptir staklo :lol:

Image
:lol: :lol: :lol: E tacno!

Zato ima dva sibera :skoljka:
johntra

#181 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by johntra »

Ima i Scenic leptir staklo, ali se ne otvara... :D
zateznistub

#182 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by zateznistub »

johntra wrote:Ima i Scenic leptir staklo, ali se ne otvara... :D
True :D
citroen xm

#183 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Bilo je drugo vrijeme kada su ljudi bili bezbrižniji i zadovoljniji. A to nema cijenu.
Danas imaš ovde milion usranih tema u kojima ljudi pitaju šta kupiti i bukvalno ni jedno auto ne valja jer svakom autu naš čovjek nađe manu. Na Dačiju novu niko ni da pomisli jer je to kanta, a realno je spejs šatl za Juga.

Kunem se da su sa stojadinom, fićom i jugom ljudi više proputovali nego što danas putuju sa daleko boljim autima. Jer nema se para, a zadnja para se daje da se zadivi komšija.

I najjači su mi papci koji tada nisu imali ni za raspalog Jugu, a sada seru na njega iz nekog novijeg auta na kredit sa kojim nisu makli dalje od grada u kome žive.
muha_sa

#184 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

citroen xm wrote:Bilo je drugo vrijeme kada su ljudi bili bezbrižniji i zadovoljniji. A to nema cijenu.
Danas imaš ovde milion usranih tema u kojima ljudi pitaju šta kupiti i bukvalno ni jedno auto ne valja jer svakom autu naš čovjek nađe manu. Na Dačiju novu niko ni da pomisli jer je to kanta, a realno je spejs šatl za Juga.

Kunem se da su sa stojadinom, fićom i jugom ljudi više proputovali nego što danas putuju sa daleko boljim autima. Jer nema se para, a zadnja para se daje da se zadivi komšija.

I najjači su mi papci koji tada nisu imali ni za raspalog Jugu, a sada seru na njega iz nekog novijeg auta na kredit sa kojim nisu makli dalje od grada u kome žive.
:thumbup:

nismo jednom zasjeli u birtiji i neko od raje predloži da skoknemo na more, zacas gajba pive u auto i vozdra :lol:
ko da je neko pito ko ce nasut i za koliko :-) a tristac trošio ko kamion :lol:
dustaban

#185 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dustaban »

Dakle ovdje treba nazalost naglasiti jednu notornu stvar, govorimo o Zastavi automobilima, onim koje smo vozili sedamdesetih i osamdesetih godina.
Za ono vrijeme to su bila DOBRA auta. Nosili su se ravnopravno sa konkurencijom a pri tome prije svega mislim na ovo sto nam je dolazilo iz istocnog bloka. Kad sam kupovao svog stojadina za iste pare sam mogao kupiti i skodu, ali mi to NIJE PADALO NA PAMET!
Stojadin je bio NAS.
I istina je, nije bilo nijednog jebenog kvara koji se uopce moze desiti na autu, a da mi se nije desio na mom mediteranu.
Ali gotovo sve te kvarove sam otklanjao SAM. Sjecam se da sam u pretincu morao imati rezervnih rucki za otvaranje prozora jer to je bila potrosna roba. Jedanput sam u nekom bespucu popravio, necete vjerovati, i onu pumpu za gorivo, istopio se onaj jedan kruzic u nepovratnom ventilu, uzeo chep od kokakole i napravio novi!
Danas imam jedan od ovih auta kojeg se ne stidim. Ali nedavno sam ga slepao zbog neke bezvezarije u elektronici. Da sam sa ovim autom bio tamo gdje mi se prije 25 godina desio kvar sa stojadinom... danas bi mozda neko otkrio fosile jednog vozaca i jednog auta!
Zapravo, kad malo bolje razmislim, ovi danasnji automobili mogu biti u upotrebi samo zahvaljujuci mobitelima i BIHAMKU!
Ko je imao stojadina desetak godina taj je doktorirao automehaniku. Ali interesantno, sa svakim novim SAMOSTALNO OTKLONJENIM kvarom taj ti je auto postajao drazi!

E da, nekad bilo.

Ali znate sta je nasa tuga najveca? Ne to sto nema vise stojadina, vec sto mu nema nasljednika. Vidite vi sta su danas Skode i Dacie... mogu mislit sta bi danas bio stojadin, da je prezivio ove nase tranzicije.
Ima, doduse, u kragujevcu se opet prave auti. Ali to ti ga je isto ko sto imamo Zeljezaru u Zenici.
Nemamo mi vise nista svoje.

Stojadin nije prezivio, a mi sami sebi umisljamo da jesmo.
muha_sa

#186 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

dustaban wrote:Dakle ovdje treba nazalost naglasiti jednu notornu stvar, govorimo o Zastavi automobilima, onim koje smo vozili sedamdesetih i osamdesetih godina.
Za ono vrijeme to su bila DOBRA auta. Nosili su se ravnopravno sa konkurencijom a pri tome prije svega mislim na ovo sto nam je dolazilo iz istocnog bloka. Kad sam kupovao svog stojadina za iste pare sam mogao kupiti i skodu, ali mi to NIJE PADALO NA PAMET!
Stojadin je bio NAS.
I istina je, nije bilo nijednog jebenog kvara koji se uopce moze desiti na autu, a da mi se nije desio na mom mediteranu.
Ali gotovo sve te kvarove sam otklanjao SAM. Sjecam se da sam u pretincu morao imati rezervnih rucki za otvaranje prozora jer to je bila potrosna roba. Jedanput sam u nekom bespucu popravio, necete vjerovati, i onu pumpu za gorivo, istopio se onaj jedan kruzic u nepovratnom ventilu, uzeo chep od kokakole i napravio novi!
Danas imam jedan od ovih auta kojeg se ne stidim. Ali nedavno sam ga slepao zbog neke bezvezarije u elektronici. Da sam sa ovim autom bio tamo gdje mi se prije 25 godina desio kvar sa stojadinom... danas bi mozda neko otkrio fosile jednog vozaca i jednog auta!
Zapravo, kad malo bolje razmislim, ovi danasnji automobili mogu biti u upotrebi samo zahvaljujuci mobitelima i BIHAMKU!
Ko je imao stojadina desetak godina taj je doktorirao automehaniku. Ali interesantno, sa svakim novim SAMOSTALNO OTKLONJENIM kvarom taj ti je auto postajao drazi!

E da, nekad bilo.

Ali znate sta je nasa tuga najveca? Ne to sto nema vise stojadina, vec sto mu nema nasljednika. Vidite vi sta su danas Skode i Dacie... mogu mislit sta bi danas bio stojadin, da je prezivio ove nase tranzicije.
Ima, doduse, u kragujevcu se opet prave auti. Ali to ti ga je isto ko sto imamo Zeljezaru u Zenici.
Nemamo mi vise nista svoje.

Stojadin nije prezivio, a mi sami sebi umisljamo da jesmo.
da se nadovežem na ovo--odnosi se na stanovnike Sarajeva koji su išli majstoru Šandoru--starom dobrom Šandoru :) pokoj mu duši.

odem kod njega da mi zamjeni dihtung poklopca il tako neku glupost---on mi (ne samo meni vec mnogim svojim mušterijama) dadne kljuceve i kaže--deder odšarafaj ove šarafe pa kad to uradiš zovi me--i tako dok sve ne vratim na svoje mjesto :lol:
dosta toga se kod njega naucilo.
_mufljuz_

#187 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

jbote sa stojadinima ljudi osli do kilimanĐara i dodju eksperti da kazu da je bio los auto a Dzeremi potegne BMW 5, Subaru i Volva cini mi se, pucaju felge, razjebu se trapovi
muha_sa

#188 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by muha_sa »

_mufljuz_ wrote:jbote sa stojadinima ljudi osli do kilimanĐara i dodju eksperti da kazu da je bio los auto a Dzeremi potegne BMW 5, Subaru i Volva cini mi se, pucaju felge, razjebu se trapovi
svi se raspadnu osim ovog što uvecah :lol:
citroen xm

#189 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by citroen xm »

Sve to skupa spada u dušu tih vremena, auta... o kojoj ja pričam. Zbog toga i volim ta stara auta.

Danas se sve svodi na kupovinu onoga što nam društvo nameće, na masu nepotrebnih stvari za koje nam reklame kažu da ih moramo imati. Stvari su postale obična potrošna roba. Ni pri kupovini ni pri prodaji nemaš nikakvih emocija. Kao gaće, kupiš-obučeš-uprljaš-opereš/baciš. I tako lagano postajemo robovi materijalnih stvari, bez emocija, bez uživanja. Radimo da poplaćamo sve i slobodno vrijeme provodimo pored televizora jer zbog tih stvari nemamo i ne znamo uživati. A onda na TV-u se servira đubre, više je nekada bilo dobrog programa na 2 kanala nego sada na 150 koliko imamo na kablovskim, totalima....
Tako lagano postajemo roboti koji ne znaju kako su proveli vrijeme između rađanja i smrti.
_mufljuz_

#190 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

muha_sa wrote:
_mufljuz_ wrote:jbote sa stojadinima ljudi osli do kilimanĐara i dodju eksperti da kazu da je bio los auto a Dzeremi potegne BMW 5, Subaru i Volva cini mi se, pucaju felge, razjebu se trapovi
svi se raspadnu osim ovog što uvecah :lol:
njemu se raspala - felga.
insomnia78

#191 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by insomnia78 »

Dobro ne treba sad ni pretjerivati
Razumijem ja nostalgiju za vremenima i za starim autima, i sam sam naucio voziti na 128-ci i to mi je bilo prvo auto :D
Al to su bila dobra vremena za citavu Evropu, treba pogledati malo sta su tad vozile svabe npr
Nije bas sad da ni jedno auto nije moglo doci do Kilimandzara a kako ste se zaletili ispasce da ni danas ni jedno ne moze osim stojadina :D

_mufljuz_

#192 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _mufljuz_ »

insomnia78 wrote:Dobro ne treba sad ni pretjerivati
Razumijem ja nostalgiju za vremenima i za starim autima, i sam sam naucio voziti na 128-ci i to mi je bilo prvo auto :D
Al to su bila dobra vremena za citavu Evropu, treba pogledati malo sta su tad vozile svabe npr
Nije bas sad da ni jedno auto nije moglo doci do Kilimandzara a kako ste se zaletili ispasce da ni danas ni jedno ne moze osim stojadina :D

necemo pretjerivat ni na jednu ni na drugu stranu ali tom losem autu je to uspjelo... pitanje je koliko bi auta do tamo doslo da ne moras satelitskim telefonom zvat hotlajn kad se sta pojebe....
sparky

#193 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by sparky »

da se malo vratimo na pravi kurs :D
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#194 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by _BataZiv_0809 »

Eh veliki pozdrav za drugove forumase :thumbup:

Ja sam mladja generacija, stoga moja iskustva sa Zastavom datiraju u godine iza rata. Sjecam se dobro da mi je velika zelja bila biciklo, a mama mi je obecala kupiti ukoliko prodjem odlicnim prvi razred osnovne :) Stari je radio u Libiji, pa je i on poslao neke pare :D

I tako jednog dana mama me odvede na kolac i onako zabrinutog pogleda, tonom kao da se izvinjava, objasni mi kako njen radni kolega prodaje ficu, pa imam li ista protiv da pare koje su namjenjene za biciklo upotrijebi za kupovinu auta. Nije mogla vjerovati da sam se ja odusevio tom idejom :izet: I tako u moj zivot krajem 95-te godine dodje Zastava 750 ilitiga Fico :-D

Bio je krem boje, crvenih sjedista (gangsta :lol: , vrlo karakteristicnog mirisa. Nikad necu zaboraviti kada bi mama ponekad dosla u skolu po mene, pa usput povela jos 2-3 mojih drugova iz razreda, a ja se pravio vazan jer imamo ficu 8-)

Pa onda jednom u zimskom periodu dosla na roditeljski, a ja cu ostati sa ostalom djecom da se igram. Dala mi kljuceve od fice da malo sjednemo :D Medjutim mi smo se zaigrali, a u tome su meni negdje ispali kljucevi, pa se u onom snijegu i nedostatku gradske rasvjete nigdje nisu mogli pronaci :roll:

Uh bila je ljuta kao ris, a nakon majstorske intervencije, znam da je imao neki prekidac kao od lampe ispod volana :lol:

Svuda smo stigli tim ficom, fakat puno uspomena. Nikad nije bio posebno problematican usprkos cinjenici da ga je vozila zena, koja se i ne konta bas u motore sa unutrasnjim sagorijevanjem.

Jos se mogu sjetiti da je od 120 km/h graviranih, znao potegnuti do 110, ali sad ipak mislim da je to zbog celera, a ne stvarna brzina, ispravite me ako grijesim :izet:

1999 nekad u jesen, ficu zamijeni Renault 5, model Campus :)

P.S. Prije 3-4 godine slavih prvi maj kod druga na vikendici, a njegov stari ima ficu za voznju po toj vrleti. Sta je sve prevezao to je cudo :D , a kad sam sjeo u njega, isti onaj miris :) :) . Sav sam drhtao :lol: Kaze meni tadasnja mlada sta ti je, reko hajmo u ficu da ti nesto pokazem. Kaze ona bjez ba vidjet ce nas neko. Ama ne to zenska glavo, dodji sjedi. Sjede mala i gleda me ko cuko kad ocekuje kost :lol: Reko osjetis li miris. Kaze, aha smrdi malo. Haj mrs reko :lol:
klaki

#195 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by klaki »

_BataZiv_0809 wrote:P.S. Prije 3-4 godine slavih prvi maj kod druga na vikendici, a njegov stari ima ficu za voznju po toj vrleti. Sta je sve prevezao to je cudo :D , a kad sam sjeo u njega, isti onaj miris :) :) . Sav sam drhtao :lol: Kaze meni tadasnja mlada sta ti je, reko hajmo u ficu da ti nesto pokazem. Kaze ona bjez ba vidjet ce nas neko. Ama ne to zenska glavo, dodji sjedi. Sjede mala i gleda me ko cuko kad ocekuje kost :lol: Reko osjetis li miris. Kaze, aha smrdi malo. Haj mrs reko :lol:
:lol: :lol: :lol:

Ja nisam mao iskustva sa ovim starim autima, jer sam bio mladji :oops:, a stari je poslije rata uzeo Golf 2 :D
goran16v

#196 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Neko je dobro napisao da treba ipak biti realan. Kad se pojavio tamo valjda 71. godine Z101 je bio savremen auto, ali onaj s kraja 80-ih i kasnije, koji je bio samo usminkani Z101 iz 71. je bio debelo prevazidjen u odnosu na konkurenciju, slicna stvar je bila i sa Yugom doduse sa 10-ak godina manjim rasponom. Recimo da je Florida drugi padez ali po pitanju koncepta, ali ne po pitanju kvalitete.
Druga stvar je da ljudi porede ondasnju pouzdanost Zastava za pouzdanoscu auta koje danas vozimo. Na stranu vozne osobine i sigurnost, sve te Zastave su kupljene nove sa 0 km, teoretski najstarija je mogla biti 20 god, sto znaci da ih je gro bilo u prosjeku staro 10-ak god, mozda ni toliko, sa ispod 100k km, a da je danas prosjecni auto star 18 god i presao preko 200k km. Ekvivalent danasnjeg procjenog auta je 18 god stara zastava sa 250k predjenih kilometara i njena pouzdanost. Malo koja je i u "ona" vremena mogla izdrazti toliko. Da povucem paralelu, hipoteticki uporediti danas Floridu i Golfa 2 iz 90. sa po min 300k km predjenih i zakljuciti koliko je Zastava pouzdana.
Istina ostaje cinjenica da je nekad prosjecnom covjeku nova Zastava bila alternativa danasnjem 20 god starom grobu i da bi se o drustevnim i soc. okolnostima koje su dozvoljavale da drzava proizvodi automobile i da ih gradjani kupuju itekako moglo razgovarati.
insomnia78

#197 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by insomnia78 »

Bravo za post

goran16v

#198 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by goran16v »

Pa u principu prica o pouzdanosti prosjecne Zastave iz proslih vremena je kao danas pisati u pouzdanosti auta iz 2005. godine kod prvog ili max drugog vlasnika sa prednjenih manje od 100k km i da se nikako ne kvari. Takve aute danas ljudi kupuju kao dugorocno rjesenje i za njih je takav auto ko nov.Koji auto tog godista i te kilometraze danas nije jako pouzdan i koliko bi danas bila pozudana 20 god stara Zastava sa 300k km iza sebe buduci da su gotovo izurmle, a i ono prezivjelih je preslo daleko manje.
530i

#199 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by 530i »

Pa u principu Gorane tvoja suha i nešarmantna filozofija ne stoji...automobili od prije 30 ili 40 godina su se projektovali da im životni vijek bude 100 ili 150 hiljada kilometara, danas je to najmanje 250 ili 300 hijlada kilometara. Što će reći duplo. Dakle da vozilo toliko izdrži a da najveće ulaganje bude zamjena seta kvačila npr. Vremena se uveliko razlikuju i nema mjesta takvom poređenju.

I ja sam vozio zastava automobile, naučio se na gtlu 55, slatko ga se novozao, išao i na more, i to sve u poslijeratnom periodu...danas kad gledam nezamislivo mi je bez klime ići na more i čekati na granici sat vremena npr. Još gore za fiću, hej išli ljudi na more sa njim, i to starom verzijom puta, ne sad ovom novom višetračnom. To mi djeluje kao iz sf filmova, ali kao što svi znamo to je bila realnost.

Također, usporedba sa konkurentima i to krajem osamdesetih ne stoji, nije to bilo doba demokratskog uvoza kao danas, svašta se radilo, drugačija su vremena...i jednostavnost nabavke novog automobila koji je mogao solidno da posluži je bila izuzetna prednost za zastavu. Da ne pričam o nekvaliteti drugih proizvođača iz tog istog perioda. Ja sam tad bio mali dečko pa niti sam vozio, još manje kupovao i ganjao auta, ali ima još ljudi da to posvjedoče. Samo smo mi onako poprilično subjektivni pa se teško pronalazi objektivno mjesto stojadinu i drugim autima...
dabarizmabra

#200 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)

Post by dabarizmabra »

U pravu je 530i,
Prije su auta mogla preci maksimalno oko 100 000 km, pa se morala raditi generalka, danas skoro svako auto moze preci barem 200 000 bez intervencije na motoru.
Projektovani vijek auta je veci i kvalitet je dosta napredovao

Zastave su bile auta jednog vremena, normalno je da postoji nostalgija, u DDR-u imaju klubovi ljubitelja trabanta :)

Kazu, ne znam je li istina, da je Zastava tamo krajem '80-ih, pocela ugradjivati elektronsko paljenje kao i automatski saug umjesto obicnog coka... tako je dobro radilo, da su se ljudi obracali servisima i molili da im se vrati stari sistem :)
Post Reply