Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Sounder

#1 Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by Sounder »

Ne znam da li je pravi izraz čiba, ali mislim na pimple/zit kako god hocete.

Odavno sam izasao iz tih godina da mi to izlazi na lice, ali jednom u dvije godine obicno mi se pojavi. To bi najbolje opisao koa "gnojavac", bukvalno mi se pod kozom stvori gnoj, koji je velicine feniga, mogu ga onako osjetii medju prstima. Medjutim na licu je upaljeno crvenilo i nabubrilo. Sta da radim? Koji je najbolji nacin?

Znam da to trebam sve da istisnem, ali ne jos, a mozda je najbolje da to ne radim nikako. Mislim da mi je davno jedna cura rekla, da stavljam tople obloge, da se pore otvore i da ona bjela tecnost/majoneza sama izadje. Trenutno mazem to sa gentamicinom, koja je mast za rane koje su pod infekcijom itd.

Pa ako neko ima sta pametno reci na ovu temu, hvala! :thumbup:

Licno mislim da sam ovo dobio od nervoze zbog glupe utakmice, pocelo mi se javljati u Utorak :x
Abacija

#2 Re: Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by Abacija »

Sounder wrote:Ne znam da li je pravi izraz čiba, ali mislim na pimple/zit kako god hocete.

Odavno sam izasao iz tih godina da mi to izlazi na lice, ali jednom u dvije godine obicno mi se pojavi. To bi najbolje opisao koa "gnojavac", bukvalno mi se pod kozom stvori gnoj, koji je velicine feniga, mogu ga onako osjetii medju prstima. Medjutim na licu je upaljeno crvenilo i nabubrilo. Sta da radim? Koji je najbolji nacin?

Znam da to trebam sve da istisnem, ali ne jos, a mozda je najbolje da to ne radim nikako. Mislim da mi je davno jedna cura rekla, da stavljam tople obloge, da se pore otvore i da ona bjela tecnost/majoneza sama izadje. Trenutno mazem to sa gentamicinom, koja je mast za rane koje su pod infekcijom itd.

Licno mislim da sam ovo dobio od nervoze zbog glupe utakmice, pocelo mi se javljati u Utorak :x
Sigurno si imao neku upalu u tijelu (a da za nju nisi ni znao) i sad ti je to izbacilo na licu. Niposto to ne istiskuj jer ti moze otici na mozak pa onda ostade debil citav zivot. Ponekad to prodje samo od sebe a ponekad moras otici doktoru koji prepise antibiotike.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by Pera Trta »

Abacija wrote:Niposto to ne istiskuj jer ti moze otici na mozak pa onda ostade debil citav zivot.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Legendo! :D
Control panel

#4 Re: Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by Control panel »

jeli nesto ovako?
rosegirl

#5 Re: Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by rosegirl »

Sounder wrote:Ne znam da li je pravi izraz čiba, ali mislim na pimple/zit kako god hocete.

mom momku se to do sada 2 puta pojavilo na licu u godinu dana, oba puta je otisao kod dermatologa i on mu je skalpelom razrezao i izvadio to (gnoj valjda) i propisao terapiju antibioticima. nema oziljaka :)
clav

#6 Re: Crvena otekla/nabubrena "čiba" na licu

Post by clav »

Uzmi u apoteci ihtiol mast, zove se jos i crna mast, girodal. Namazi to u debljem sloju, i ako ima kakav gnoj izvucice za dan. Ima malo neugodniji miris, i nemoj koristiti duze od 7 dana zbog estrogenih spojeva u lijeku. Ako si negdje vani to se zove ichtamoll.
Post Reply