crvena lampica

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
addy_sa

#1 crvena lampica

Post by addy_sa »

pozz...
pišem iako znam da ću vjerovatno izazvati smijeh kod dobrih poznavaoca automobila..ja ne spadam u takve :D
upalila mi se crvena lampica koja ima kao termometar nekakav na sebi i slika vode.. pretpostavljam temperatura hlađenja ili nešto tako.. s obzirom da mi je majstor nedostupan, ugasio sam auto i pitam ako može neko da mi pomogne šta treba da dopunim, koju tečnost ne znam jel voda ili antifriz ili kako se već zove..auto je audi a4, benzin 1.6
hvalaaa :)
zli_hordas

#2 Re: crvena lampica

Post by zli_hordas »

Vidi imal ti tecnosti u posudi za hladzenje motora ako fali dospi,ja mislim da tebi ide g12 tecnost.
MyCore

#3 Re: crvena lampica

Post by MyCore »

prodaj govna cim prije !!!
Zvek

#4 Re: crvena lampica

Post by Zvek »

Unutra su sferceri sigurno ubacili fiatovo 1.6 smece :mrgreen:
edin_r1

#5 Re: crvena lampica

Post by edin_r1 »

Zvek wrote:Unutra su sferceri sigurno ubacili fiatovo 1.6 smece :mrgreen:
a mozda su na stila nalijepili 'audi' :D
Mini_Star

#6 Re: crvena lampica

Post by Mini_Star »

Zvek wrote:Unutra su sferceri sigurno ubacili fiatovo 1.6 smece :mrgreen:
Sigurno motor od Fiata Stilo :)

Ako si uclanjen u BIHAMK, zovni ih neka dodju. Ako nisi poslusaj savjet iznad :)
addy_sa

#7 Re: crvena lampica

Post by addy_sa »

cuske wrote:Otvori haubu!
S lijeve ili desne strane zavisno od godine auta naći ćeš posudu od bijele skoro providne plastike, neke znaju od vremena i da požute. Na posudi obično je plave boje čep na kojem ima nacrtana para kao velik pritisak i upozorenje ne otvaraj kad je vrelo. Otvoriš taj čep "(PAŽLJIVO)" i vidićeš unutra tečnost crvene boje koja se zove "G12" i sipa se samo u VW vozila odnsono njihove motore koje usput koristi Audi, Seat, Škoda i dr...
Pogledaj nivo te tečnosti i usporedi sa bočnom stranom posude na kojoj pišu nivoi minimalno i maksimalno koliko možeš dosuti. Ako fali idii kupi striktno "G12"!!! ni slučajno permant ili neki drugi antifriz! Taj motor je napravljen tako da njegovim dihtunzima na glaiv motora odgovara jedino ta tečnost, svaku drugu ako naspeš ode dihtung glave motora.
nakon dosipanja trebalo bi biti ok. Lampica će se ugasit, al bi bilo poželjno pdvući kod nekog majstora da provjeri dali negdje curi pa gubi tečnost ili je otišao dihtung glave motora pa ti miješa ulje i vodu! Ako je ova druga solucija ne vozi dalje auto bez generalke inače ode motor na odpad :-) !

Bilo bi lijepo da nam kažeš dal kazaljka za temperaturu ide ikad preko sredine i kad se pali lampica, kad je kazaljka na sredini ili preko ili se ipak pali kad je motor hladan?
pozdrav... :run:
hvala puno na detaljnom pojašnjenju ! ovi iz bihamka me skinuli s dnevnog reda za 20 sekundi kaže valjda znate koju rashladnu tečnost sipate..činjenica je da mi održavaju auto majstori koji nisu trenutno u BiH i nisam znao šta da radim..za prvu pomoć sam nasuo vode i lampica se ugasila, upalila se u toku vožnje a temperatura odnosno kazaljka je stajala na sredini kako inače stoji kad je ono normala
rikiriki

#8 Re: crvena lampica

Post by rikiriki »

jarane,ti baš levat u vezi sa automobilima.zaustavi kakvu hamšu pa je pitaj,da ti to popravi :lol: :lol:
addy_sa

#9 Re: crvena lampica

Post by addy_sa »

rikiriki wrote:jarane,ti baš levat u vezi sa automobilima.zaustavi kakvu hamšu pa je pitaj,da ti to popravi :lol: :lol:
e baš neka si mi rekao.. :D
auto mi je prevozno sredstvo i apsolutno sam njime neopterecen, imam majstora koji ga održava, lik nije bio tu, ja pitao na forumu jer sam znao da ima dobronamjernih ljudi koji će mi pomoći i čiji sam savjet poslušao..

mada, poslije ove četvorke red je da se počastim malo novijim modelom iste ova je odslužila svoje..
lijep pozz svima i ako može tema na lock .. hvala :-D
rikiriki

#10 Re: crvena lampica

Post by rikiriki »

nema ljutnje drug,vidim poslušao si me,hamša odradila četvorku :lol: :lol: :lol:
cucamonga

#11 Re: crvena lampica

Post by cucamonga »

rikiriki wrote:nema ljutnje drug,vidim poslušao si me,hamša odradila četvorku :lol: :lol: :lol:
vidim i na ovoj temi da ti post nema nikakve svrhe osim prdoklacenja :lol:
hakunfuc

#12 Re: crvena lampica

Post by hakunfuc »

cucamonga wrote:
rikiriki wrote:nema ljutnje drug,vidim poslušao si me,hamša odradila četvorku :lol: :lol: :lol:
vidim i na ovoj temi da ti post nema nikakve svrhe osim prdoklacenja :lol:
...i nabijanja broja postova :-)
mayab

#13 Re: crvena lampica

Post by mayab »

I ne zaboravi, crvene su lampice ozbiljna stvar, za razliku od situacije kad ti se upali kakva zuta ili narandzasta, koje su vise opomena, ali se moze nastaviti voziti
Post Reply