Crtanje

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Gloria1982

#1 Crtanje

Post by Gloria1982 »

Da li se iko na ovom forumu ozbiljno bavi crtanjem?
Već jako dugo sam u potrazi za jednom stvarčicom koju nigdje u Sarajevu ne mogu da pronađem, pa se nadam da me neko može uputiti na pravo mjesto. Radi se o brisaču (ne obična gumica!) koji se koristi za izvlačenje svjetlih tonova na crtežima olovkom, ugljenom itd. Tačan naziv je: mesivi kit za brisanje. Na engleskom se to zove "kneadable eraser". Da li iko zna gdje ga u Sarajevu mogu nabaviti?
Amazonka27

#2 Re: Crtanje

Post by Amazonka27 »

Ima na skenderiji kod grcke ambasade, prodavnica pribora i odrzavaju razne kurseve. prodaju razne artikle: ulje, boje za staklo, za keramiku, fimo mase, repromaterijal za izradu nakita... e na zalost, zaboravila sam kako se zovu :-?
black

#3 Re: Crtanje

Post by black »

Amazonka27 wrote:Ima na skenderiji kod grcke ambasade, prodavnica pribora i odrzavaju razne kurseve. prodaju razne artikle: ulje, boje za staklo, za keramiku, fimo mase, repromaterijal za izradu nakita... e na zalost, zaboravila sam kako se zovu :-?
cini mi se da je to ona ulica iza ambasade tj sa gornje strane u zgradi..jel na tu mislis?
valter.ba

#4 Re: Crtanje

Post by valter.ba »

Znate li obzirom da ste u toj profesiji ima li kod nas neka radionica za djecu predskolskog uzrasta? Mislim ono crtanje,slikanje,razvoj kreativnosti i tako to. Bio bih jako zahvalan za info :)
arslanica

#5 Re: Crtanje

Post by arslanica »

valter.ba wrote:Znate li obzirom da ste u toj profesiji ima li kod nas neka radionica za djecu predskolskog uzrasta? Mislim ono crtanje,slikanje,razvoj kreativnosti i tako to. Bio bih jako zahvalan za info :)

i mene to interesuje ... imam nadareno dijete pa da probamo ... :)
black

#6 Re: Crtanje

Post by black »

arslanica wrote:
valter.ba wrote:Znate li obzirom da ste u toj profesiji ima li kod nas neka radionica za djecu predskolskog uzrasta? Mislim ono crtanje,slikanje,razvoj kreativnosti i tako to. Bio bih jako zahvalan za info :)

ima u medjunarodnom centru za djecu i omladinu novo sarajevo, mislim da ima jos nedje i na grbavici
arslanica

#7 Re: Crtanje

Post by arslanica »

black wrote:
arslanica wrote:

ima u medjunarodnom centru za djecu i omladinu novo sarajevo, mislim da ima jos nedje i na grbavici

hvala za informacije ... :)
Amazonka27

#8 Re: Crtanje

Post by Amazonka27 »

black wrote:
Amazonka27 wrote:Ima na skenderiji kod grcke ambasade, prodavnica pribora i odrzavaju razne kurseve. prodaju razne artikle: ulje, boje za staklo, za keramiku, fimo mase, repromaterijal za izradu nakita... e na zalost, zaboravila sam kako se zovu :-?
cini mi se da je to ona ulica iza ambasade tj sa gornje strane u zgradi..jel na tu mislis?
jes, svega imaju a i cijene su im normalne koliko sam mogla upratiti, i jako ljubazni
_veleposlanik

#9 Re: Crtanje

Post by _veleposlanik »

Gloria1982 wrote:Da li se iko na ovom forumu ozbiljno bavi crtanjem?
Već jako dugo sam u potrazi za jednom stvarčicom koju nigdje u Sarajevu ne mogu da pronađem, pa se nadam da me neko može uputiti na pravo mjesto. Radi se o brisaču (ne obična gumica!) koji se koristi za izvlačenje svjetlih tonova na crtežima olovkom, ugljenom itd. Tačan naziv je: mesivi kit za brisanje. Na engleskom se to zove "kneadable eraser". Da li iko zna gdje ga u Sarajevu mogu nabaviti?
To bi trebao biti sasvim uobicajen artikal bilo koje prodavnice umjetnickog pribora. Ne kosta mnogo a ima jako vaznu ulogu u crtanju sa grafitnom olovkom. Ne znam za Sarajevo, ali nebi trebalo biti tesko pronaci u bilo kojoj ozbiljnijoj radnji umjetnickog pribora (ako ih zapravo ima)...
Zox

#10 Re: Crtanje

Post by Zox »

vjerujte, ovo je iznimno tesko naci u sarajevu, svugdje drugo je uobicajeno.
Dritto preko puta starog Robota, nesto prije (ili poslije, u zavisnosti odakle se gleda) trolejbuske stanice ima mala radnja sa skolskim priborom, i to je JEDINO mjesto u gradu gdje sam nasao taj kit.
Gloria1982

#11 Re: Crtanje

Post by Gloria1982 »

Pronašla sam juče tu kod grčke ambasade i kupila sam. :) Hvala na informaciji!
CiCiban

#12 Re: Crtanje

Post by CiCiban »

taj kit se razvlaci kao zvaka ? pomalo, kod brisanja? je li to taj?
Gloria1982

#13 Re: Crtanje

Post by Gloria1982 »

CiCiban wrote:taj kit se razvlaci kao zvaka ? pomalo, kod brisanja? je li to taj?
Da, to je taj. Njegova prednost u odnosu na običnu gumicu je u tome što ne ostavlja trag na papiru (neće zamrljati površinu papira kao što to čine obične gumice) i idealan je za izvlačenje svjetlih tonova na crtežima grafitnom olovkom ili ugljenom. Kupila sam ga prije nekoliko dana. Košta samo 2 KM, a zaista je veoma bitan u crtanju. Sretna sam jer sam ga konačno uspjela nabaviti i sada znam gdje ga i ubuduće mogu kupovati. :)
upravnik

#14 Re: Crtanje

Post by upravnik »

arslanica wrote:

u radićevoj, u galeriji m.smoje postoji škola crtanja
e sad, ne znam sa kojim uzrastima rade, da li i sa predškolskom djecom, ali provjerite...
valter.ba

#15 Re: Crtanje

Post by valter.ba »

Hvala :thumbup: Ovo moje djete shara tako dobro da se mi ne mozemo nacuditi jer niko od nas nema veze sa crtanjem. Radi neke tehnike koje nama nikada ne bi ni pale na pamet a bilo je i nekih nagrada:shock: Ima neku umjetnicku crtu za razliku od svih drugih u porodici :lol:
_veleposlanik

#16 Re: Crtanje

Post by _veleposlanik »

valter.ba wrote:Hvala :thumbup: Ovo moje djete shara tako dobro da se mi ne mozemo nacuditi jer niko od nas nema veze sa crtanjem. Radi neke tehnike koje nama nikada ne bi ni pale na pamet a bilo je i nekih nagrada:shock: Ima neku umjetnicku crtu za razliku od svih drugih u porodici :lol:
Ako moze slika bilo kog crteza, bilo bi veoma zanimljivo :)

Ispricacu moj slucaj, mozda posluzi kao savjet: ja sam otprilike dobro crtao otkako sam olovku uzeo u ruku (mislim da je to bilo sa 3 ili 4 god.). Svi su oko mene bili odusevljeni, i svi su me hvalili, ali nikada nisam nista ozbiljno ucio niti studirao o tom, bile su dovoljne pohvale. Medjutim, chinjenica je da su oko mene bili sve laici, od familije pa sve redom - niko nije imao blage veze o nekim osnovama u crtanju, i to mi je, moram reci, samo naskodilo. Nakon nekoliko godina, bio sam ubijedjen da pravo dobro crtam, a ustvari, bio sam jos uvijek "u pelenama", iako sam osvajao neka takmicenja. Sve dok nisam poceo upoznavati prave umjetnike ili osobe koje imaju fakat dobru ruku i oko. Tek tada, negdje u 20-oj sam poceo stvarno uchiti, i tek tad sam shvatio koliko nemam pojma o umjetnosti. Nikada nije kasno, ali mogao sam preteci mnogo toga da sam pravilno iskoristio sve te godine...

Ovo ti govorim zbog boldirane recenice: ako je dijete nadareno, uputite ga na pravi put - a to je mozda i suprotno od konstantnog hvaljenja i divljenja... Neka uci na greskama i uz savjet nekog ko nesto razumije po mogucnosti.

Sretno, i ako moze par slikica da damo ocjenu :) (ovdje na forumu ima dosta dobrih umjetnika, ne ubrajam se u njih). Pozdrav.
valter.ba

#17 Re: Crtanje

Post by valter.ba »

:) Ne sumnjam da bi bilo zanimljivo ali ne bih na ovaj nacin prezentirao radove jednog djeteta. Ipak forum je forum ;-) Da su to moji radovi rado bih podijelio sa vama svoje vizije. Inace akademski slikari su vrsili odabir radova na jednom takmicenju i moja kcerka je osvojila prvu nagradu. To nas je pravo iznenadilo jer ranije nismo ni obracali neku paznju na to iako je pokazivala veliki interes. Gledajuci rad sa kojim je osvojila tu nagradu moram priznati da ja nisam vidjeo neku strasnu razliku izmedju konkretnog rada i ostalih ali akademci jesu :D S druge strane mislim da ima mnogo kvalitetnijih radova koji nisu isli na takmicenje. Mislim da cu spremiti sve radove u raznim tehnikama i otici do nekog kompetentnog da cujem misljenje. Tada neka sve ide svojim tokom :thumbup:
Post Reply