Crtanje, dizajniranje u islamu?
-
prenosnik
#126 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
ali, fikusu nije zabranjeno da ima oci, nego tebi da ih crtas 
- Towelie
#127 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Da, samo sto fikusu isti onaj ko nacrta oci treba staviti i naocare ako zeli.prenosnik wrote:ali, fikusu nije zabranjeno da ima oci, nego tebi da ih crtas
- Kroksica
#128 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Trebamo i mi udrit kakav konsenzus.Towelie wrote:[
Pametna je nasa ulema na forumu.
- skupljac_zeljeza
#129 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Postignut je konsenzus sa naočalama na fikusu. Ne vide se oči.Kroksica wrote:Trebamo i mi udrit kakav konsenzus.Towelie wrote:[
Pametna je nasa ulema na forumu.
- Kroksica
#130 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Znaci, fikus sa čalama je OK. Samo jos da Nasa slozi amin i imamo konsenzus. Hahah!skupljac_zeljeza wrote:
Postignut je konsenzus sa naočalama na fikusu. Ne vide se oči.
- skupljac_zeljeza
#131 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Nema ništa dok to i @naša ne potvrdi. Ipak je ona ovdje 'muftija u zelenom'.Kroksica wrote:Znaci, fikus sa čalama je OK. Samo jos da Nasa slozi amin i imamo konsenzus. Hahah!skupljac_zeljeza wrote:
Postignut je konsenzus sa naočalama na fikusu. Ne vide se oči.
- Towelie
#132 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ne verujem, jer nosenje naocara podrazumeva imanje ociju. Pametna je nasa ulema na forumu.![]()
- Kroksica
#133 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Joj kako ce nas posamarat kad upa'ne.Towelie wrote:Ne verujem, jer nosenje naocara podrazumeva imanje ociju. Pametna je nasa ulema na forumu.![]()
- Cherry-Cherry
#134 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Oh, kako je ovo tužno. 
- Towelie
#135 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Tuzno je sto dolaze ateisti da lamentiraju nad slucajem otvaraca teme za koji nema jasnog stava i sve da se izabere onaj ostriji i dalje ostaje to samo jedan aspekt crtanja/slikanja.Cherry-Cherry wrote:Oh, kako je ovo tužno.
- nasa
#136 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ja mislim da mu je najbolje da se uhvati cega konkretnog tipa gradjevina, elektrotehnika I sl.ko je video hajra od umjetnosti
- animals
#137 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Zar nema hadisa koji su protiv elektrotehnike ili gradjevine..gradjevina je isto umjetnost, zar ne..nasa wrote:![]()
Ja mislim da mu je najbolje da se uhvati cega konkretnog tipa gradjevina, elektrotehnika I sl.ko je video hajra od umjetnosti, ako nije iz BH onda mozda mozemo nastaviti s razmatranjem situacije
- nasa
#138 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Prvo, valjda je ocigledno da se salim
Drugo, pa....isto
Trece nije zabranjena umjetnost u islamu, corak totalni, smisli nesto drugo
Drugo, pa....isto
- animals
#139 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Pa kako sad, ovi kazu da jeste zabranjeno crtati..kome vjerovati..nasa wrote:Prvo, valjda je ocigledno da se salim
Drugo, pa....isto![]()
- nasa
#140 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te se 
- animals
#141 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Normalno da ne znamnasa wrote:Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te se
nekad mi i ne uspjeva
samo zato sto necu da robujem nekim pravilima..
svi smo mi djeca cvijeca..samo da svatimo, da smo niko i nista..
i da nemamo pravo nista da tvrdimo,jer nikada nismo, niti cemo biti , ono sto mi tezimo da budemo..
- nasa
#142 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
E sta ces, dodjes na svijet bez da te neko pita i zelis li, smjeste te u neku porodicu, zemlju, narod...snalazimo se...pokusavas uhvatiti nesto gdje imas utjecaj i objasniti ono na sta nemas....
- animals
#143 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
I da, iako nemamo pravo, mi se trudimo, i po cijenu krvi,nasa wrote:E sta ces, dodjes na svijet bez da te neko pita i zelis li, smjeste te u neku porodicu, zemlju, narod...snalazimo se...pokusavas uhvatiti nesto gdje imas utjecaj i objasniti ono na sta nemas....
objasniti drugima nesto o cemu nemamo pojma, niti cemo ikada imati..
ali, sta ces..samo smo ljudi..
- Kroksica
#144 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
- skupljac_zeljeza
#145 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)Kroksica wrote:Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, čovjek ili životinja, taj čin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari)
-
super_bayern
#146 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Ne znam bi li se smijao ili plakao nad ovakvom izjavom, "čovjeka" koji (hajmo reći) živi u zabludi, i u koju vjeruje da je niko i ništa...Čemu škola? Čemu te je mati učila? Čemu Weltanschauung? Glupi Kant.animals wrote:Normalno da ne znamnasa wrote:Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te sesamo pokusavam logicki razmisljati..
nekad mi i ne uspjevaali, daj, svaki dan dozivim da mi neko kaze da sam nevjernik
![]()
i da nemamo pravo nista da tvrdimo,jer nikada nismo, niti cemo biti , ono sto mi tezimo da budemo..
- Kroksica
#147 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Lijepo i zanimljivo. Medjutim, kad ti posijes sjeme neke biljke izraste nova, citava tj. pripomogao si u kreiranju zivog organizma da ne kazem da si ga ti sam stvorio. Kako moguce da je to pohvaljeno a oslikavanje zivih bica je haram iako je to samo puko kopiranje vec stvorenog pogotovo jer oslikani lik ili statua nije ziva a ni poenta joj nije da ozivi.skupljac_zeljeza wrote:Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)Kroksica wrote:Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, čovjek ili životinja, taj čin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari)
Jedini haram kod oslikavanja i izrada statua je obozavanje istih, medjutim ti mozes naslikat ili izradit i kauc pa ga obozavat i pripisivat mu bozanska svojstva a kauc definitivno nema dusu.
- animals
#148 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
E da si ti malo vise ucio, mozda bi skontao poentu...super_bayern wrote:Ne znam bi li se smijao ili plakao nad ovakvom izjavom, "čovjeka" koji (hajmo reći) živi u zabludi, i u koju vjeruje da je niko i ništa...Čemu škola? Čemu te je mati učila? Čemu Weltanschauung? Glupi Kant.animals wrote:Normalno da ne znamnasa wrote:Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te sesamo pokusavam logicki razmisljati..
nekad mi i ne uspjevaali, daj, svaki dan dozivim da mi neko kaze da sam nevjernik
![]()
ko si ti da nekome odredjujes, sta je ispravno a sta ne..
- zagortenej
#149 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
valjda ti je dosad jasno da u religiji nema logike, nego samo slijepo slijeđenje. Allah u Kur'anu na više mjesta govori kako oni neće da razmisle, ili u tome je pouka i sl, a ovi gordi predstavnici religije kažu ništa ne pitaj, tako je, prihvati, ako ne prihvatiš manjkava ti je vjera... a niko neće da se zapita ko, kad i na koji način nam je vjeru iskrivio, jer ovo što je danas mainstream islam nema veze s vezom...Kroksica wrote:Lijepo i zanimljivo. Medjutim, kad ti posijes sjeme neke biljke izraste nova, citava tj. pripomogao si u kreiranju zivog organizma da ne kazem da si ga ti sam stvorio. Kako moguce da je to pohvaljeno a oslikavanje zivih bica je haram iako je to samo puko kopiranje vec stvorenog pogotovo jer oslikani lik ili statua nije ziva a ni poenta joj nije da ozivi.skupljac_zeljeza wrote:Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)Kroksica wrote:Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
Jedini haram kod oslikavanja i izrada statua je obozavanje istih, medjutim ti mozes naslikat ili izradit i kauc pa ga obozavat i pripisivat mu bozanska svojstva a kauc definitivno nema dusu.
edit
vrlo često, na pitanje zašto su muslimani danas u takvom stanju u kakvom jesu, kao iz topa svi odgovaraju: zato što ne slijede Kur'an, odbacili su naredbe, ne slijede sunnet, a pravi razlog je taj što slijede iskrivljenu vjeru, i dok god ne priznaju to sebi i ne sagledaju objektivno šta ne valja, neće izaći iz tog stanja.
- BarbaDue
#150 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?
Uh, ovo je bilo preoštro, razmisli šta si rekao!?zagortenej wrote: edit
vrlo često, na pitanje zašto su muslimani danas u takvom stanju u kakvom jesu, kao iz topa svi odgovaraju: zato što ne slijede Kur'an, odbacili su naredbe, ne slijede sunnet, a pravi razlog je taj što slijede iskrivljenu vjeru, i dok god ne priznaju to sebi i ne sagledaju objektivno šta ne valja, neće izaći iz tog stanja.
Radije da kažemo, vjeru slijede iskrivljeni ljudi, ili je u stvari nikako ne slijede!