Crtanje, dizajniranje u islamu?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
prenosnik

#126 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by prenosnik »

ali, fikusu nije zabranjeno da ima oci, nego tebi da ih crtas :D
Towelie

#127 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

prenosnik wrote:ali, fikusu nije zabranjeno da ima oci, nego tebi da ih crtas :D
Da, samo sto fikusu isti onaj ko nacrta oci treba staviti i naocare ako zeli.
Kroksica

#128 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

Towelie wrote:[
Pametna je nasa ulema na forumu. :D
Trebamo i mi udrit kakav konsenzus.
skupljac_zeljeza

#129 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by skupljac_zeljeza »

Kroksica wrote:
Towelie wrote:[
Pametna je nasa ulema na forumu. :D
Trebamo i mi udrit kakav konsenzus.
Postignut je konsenzus sa naočalama na fikusu. Ne vide se oči. :mrgreen:
Kroksica

#130 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

skupljac_zeljeza wrote:
Znaci, fikus sa čalama je OK. Samo jos da Nasa slozi amin i imamo konsenzus. Hahah! :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#131 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Kroksica wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Znaci, fikus sa čalama je OK. Samo jos da Nasa slozi amin i imamo konsenzus. Hahah! :mrgreen:
Nema ništa dok to i @naša ne potvrdi. Ipak je ona ovdje 'muftija u zelenom'.
Towelie

#132 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

Ne verujem, jer nosenje naocara podrazumeva imanje ociju. Pametna je nasa ulema na forumu. :D
:D
Kroksica

#133 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Ne verujem, jer nosenje naocara podrazumeva imanje ociju. Pametna je nasa ulema na forumu. :D
:D
Joj kako ce nas posamarat kad upa'ne. :lol:
Cherry-Cherry

#134 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Cherry-Cherry »

Oh, kako je ovo tužno. :sad:
Towelie

#135 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Towelie »

Cherry-Cherry wrote:Oh, kako je ovo tužno. :sad:
Tuzno je sto dolaze ateisti da lamentiraju nad slucajem otvaraca teme za koji nema jasnog stava i sve da se izabere onaj ostriji i dalje ostaje to samo jedan aspekt crtanja/slikanja.
nasa

#136 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by nasa »

:lol:

Ja mislim da mu je najbolje da se uhvati cega konkretnog tipa gradjevina, elektrotehnika I sl.ko je video hajra od umjetnosti :D , ako nije iz BH onda mozda mozemo nastaviti s razmatranjem situacije :mrgreen:
animals

#137 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by animals »

nasa wrote::lol:

Ja mislim da mu je najbolje da se uhvati cega konkretnog tipa gradjevina, elektrotehnika I sl.ko je video hajra od umjetnosti :D , ako nije iz BH onda mozda mozemo nastaviti s razmatranjem situacije :mrgreen:
Zar nema hadisa koji su protiv elektrotehnike ili gradjevine..gradjevina je isto umjetnost, zar ne..
nasa

#138 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by nasa »

Prvo, valjda je ocigledno da se salim
Drugo, pa....isto :D
Trece nije zabranjena umjetnost u islamu, corak totalni, smisli nesto drugo :zzzz:
animals

#139 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by animals »

nasa wrote:Prvo, valjda je ocigledno da se salim
Drugo, pa....isto :D
Trece nije zabranjena umjetnost u islamu, corak totalni, smisli nesto drugo :zzzz:
Pa kako sad, ovi kazu da jeste zabranjeno crtati..kome vjerovati..
nasa

#140 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by nasa »

Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te se :D
animals

#141 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by animals »

nasa wrote:Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te se :D
Normalno da ne znam :D samo pokusavam logicki razmisljati..
nekad mi i ne uspjeva :D ali, daj, svaki dan dozivim da mi neko kaze da sam nevjernik :D
samo zato sto necu da robujem nekim pravilima..
svi smo mi djeca cvijeca..samo da svatimo, da smo niko i nista..
i da nemamo pravo nista da tvrdimo,jer nikada nismo, niti cemo biti , ono sto mi tezimo da budemo..
nasa

#142 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by nasa »

E sta ces, dodjes na svijet bez da te neko pita i zelis li, smjeste te u neku porodicu, zemlju, narod...snalazimo se...pokusavas uhvatiti nesto gdje imas utjecaj i objasniti ono na sta nemas....
animals

#143 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by animals »

nasa wrote:E sta ces, dodjes na svijet bez da te neko pita i zelis li, smjeste te u neku porodicu, zemlju, narod...snalazimo se...pokusavas uhvatiti nesto gdje imas utjecaj i objasniti ono na sta nemas....
I da, iako nemamo pravo, mi se trudimo, i po cijenu krvi,
objasniti drugima nesto o cemu nemamo pojma, niti cemo ikada imati..
ali, sta ces..samo smo ljudi..
Kroksica

#144 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
skupljac_zeljeza

#145 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Kroksica wrote:Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)

Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, čovjek ili životinja, taj čin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari)
super_bayern

#146 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by super_bayern »

animals wrote:
nasa wrote:Nije zabranjeno crtati nego prikazivanje likova, a to je poprilicno razlicito...ali bitno je sto se ti ukljucujes u teme o kojim ne znas I ne ticu te se :D
nekad mi i ne uspjeva :D ali, daj, svaki dan dozivim da mi neko kaze da sam nevjernik :D
i da nemamo pravo nista da tvrdimo,jer nikada nismo, niti cemo biti , ono sto mi tezimo da budemo..
Ne znam bi li se smijao ili plakao nad ovakvom izjavom, "čovjeka" koji (hajmo reći) živi u zabludi, i u koju vjeruje da je niko i ništa...Čemu škola? Čemu te je mati učila? Čemu Weltanschauung? Glupi Kant.
Kroksica

#147 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by Kroksica »

skupljac_zeljeza wrote:
Kroksica wrote:Kad smo kod "igranja boga" kroz crtanje, mene zanima je li zemljoradnja grijeh?
Poslanik, s.a.v.s., je rekao: »Nema bolje hrane od one koju čovjek pojede od rada svojih ruku«. (El-Buhari)

Muhammed, a.s., je kazao: »Svaki musliman koji nešto posije ili posadi pa se od toga nahrani ptica, čovjek ili životinja, taj čin mu se smatra sadakom«. (El-Buhari)
Lijepo i zanimljivo. Medjutim, kad ti posijes sjeme neke biljke izraste nova, citava tj. pripomogao si u kreiranju zivog organizma da ne kazem da si ga ti sam stvorio. Kako moguce da je to pohvaljeno a oslikavanje zivih bica je haram iako je to samo puko kopiranje vec stvorenog pogotovo jer oslikani lik ili statua nije ziva a ni poenta joj nije da ozivi.

Jedini haram kod oslikavanja i izrada statua je obozavanje istih, medjutim ti mozes naslikat ili izradit i kauc pa ga obozavat i pripisivat mu bozanska svojstva a kauc definitivno nema dusu.
animals

#148 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by animals »

super_bayern wrote:
animals wrote:
Ne znam bi li se smijao ili plakao nad ovakvom izjavom, "čovjeka" koji (hajmo reći) živi u zabludi, i u koju vjeruje da je niko i ništa...Čemu škola? Čemu te je mati učila? Čemu Weltanschauung? Glupi Kant.
E da si ti malo vise ucio, mozda bi skontao poentu...
ko si ti da nekome odredjujes, sta je ispravno a sta ne..
zagortenej

#149 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by zagortenej »

Kroksica wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Lijepo i zanimljivo. Medjutim, kad ti posijes sjeme neke biljke izraste nova, citava tj. pripomogao si u kreiranju zivog organizma da ne kazem da si ga ti sam stvorio. Kako moguce da je to pohvaljeno a oslikavanje zivih bica je haram iako je to samo puko kopiranje vec stvorenog pogotovo jer oslikani lik ili statua nije ziva a ni poenta joj nije da ozivi.

Jedini haram kod oslikavanja i izrada statua je obozavanje istih, medjutim ti mozes naslikat ili izradit i kauc pa ga obozavat i pripisivat mu bozanska svojstva a kauc definitivno nema dusu.
valjda ti je dosad jasno da u religiji nema logike, nego samo slijepo slijeđenje. Allah u Kur'anu na više mjesta govori kako oni neće da razmisle, ili u tome je pouka i sl, a ovi gordi predstavnici religije kažu ništa ne pitaj, tako je, prihvati, ako ne prihvatiš manjkava ti je vjera... a niko neće da se zapita ko, kad i na koji način nam je vjeru iskrivio, jer ovo što je danas mainstream islam nema veze s vezom...

edit

vrlo često, na pitanje zašto su muslimani danas u takvom stanju u kakvom jesu, kao iz topa svi odgovaraju: zato što ne slijede Kur'an, odbacili su naredbe, ne slijede sunnet, a pravi razlog je taj što slijede iskrivljenu vjeru, i dok god ne priznaju to sebi i ne sagledaju objektivno šta ne valja, neće izaći iz tog stanja.
BarbaDue

#150 Re: Crtanje, dizajniranje u islamu?

Post by BarbaDue »

zagortenej wrote: edit

vrlo često, na pitanje zašto su muslimani danas u takvom stanju u kakvom jesu, kao iz topa svi odgovaraju: zato što ne slijede Kur'an, odbacili su naredbe, ne slijede sunnet, a pravi razlog je taj što slijede iskrivljenu vjeru, i dok god ne priznaju to sebi i ne sagledaju objektivno šta ne valja, neće izaći iz tog stanja.
Uh, ovo je bilo preoštro, razmisli šta si rekao!?

Radije da kažemo, vjeru slijede iskrivljeni ljudi, ili je u stvari nikako ne slijede!
Post Reply