Crovata

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nesferatu

#1 Crovata

Post by Nesferatu »

Ljudi moji, imam jedan problem. Treba mi crovata za sjutri dan, a ne znam je privezati. Posto sam tek sa jedno 12 naucio kako vezati pertle, jer mi je do tad mati kupovala, "samoleplive" Cicibanke, nisam bas spretne ruke. Ne daj boze da sa mnom u ribu krenete.... Helem, spreman sam za novi jubiliej, a to bi bio nauciti kako svezati crovatu svojerucno. Svezala mi mati ove crovate sto ih imadem, al' ja odnjeo to u kemijsku cistionicu te se nisu vratile svezane ko sto su bile, a, ja lafac, sa suzom u oku, ne preupitah da mi ih tamo vezu, reko, ma lako je to. I posto dzigera materina nije kod matere vise, moram u svoje kljuse da se uzdam.

Trazio sam na internetu, nasao nekih stranica, ama, dzaba to objasnjeno, u tri crteza, okrenes ovdje, provuces ondje, i to je to. Ja probo, zavrsio sa cvorom od 5 cenata, umalo makazama nisam moro s'ic crovatu. Pa eto ako ko zna gdje moze da se nadje stranica o vezanju Crovate, za malo "jace" kandidate, da ne idem u Walmart kupovati onu sa stipaljkom....sto se "okaci" oko vrata...

Zafaljujem se...na ucescu i doprinosu...
pitt

Post by pitt »

jel to imamo intervju? :D:D:D
Hajd sretno sta god da je....sem sprovoda :D
helem tesko ti je to objasniti rijecima bez slike :D:D
probaj ovaj link:

http://www.tie-a-tie.net/fourinhand.html

Ja ti preporucujem ovaj 4-in-hand cvor jer je najjednostavniji i ide sa svime. Windzori su zapetljani i za to ti bas treba prakse a i zavisi dosta od materijala kravate.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Svaka cast Pitonja, napravi od cobana gospodina....

Ma nije interviju nego imam prezentaciju jednu.

Nego, meni se cini da sam ja taj Windsorski cvor pokusavao i svezati, jer evo probao sam ovo, jednostavno i djelotvorno, nema sta....

Helem, fala ti, da te vidim akd u Detroitu sa Steelers-ima u SuperBowlu-u...
pitt

Post by pitt »

Bog te cuo :D:D
Hajd sretno na prezentaciji :D
Zadig

Post by Zadig »

pit zna sta govori, ovi W su pravo zajebani...

inace, ja kravatu ne furam ima dugo vremena, samo fino sako i odjelo, ali bez kravate, sulja samo sa jacim reverima (da se mogu cackak usi sa njima) i da dugme predzadnje nije prenisko, da mi se ne vidi kajla...

sretno!!!
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

upala

#7 Re: Crovata

Post by upala »

Nesferatu wrote:Ljudi moji, imam jedan problem. Treba mi crovata za sjutri dan, a ne znam je privezati. Posto sam tek sa jedno 12 naucio kako vezati pertle, jer mi je do tad mati kupovala, "samoleplive" Cicibanke, nisam bas spretne ruke. Ne daj boze da sa mnom u ribu krenete.... Helem, spreman sam za novi jubiliej, a to bi bio nauciti kako svezati crovatu svojerucno. Svezala mi mati ove crovate sto ih imadem, al' ja odnjeo to u kemijsku cistionicu te se nisu vratile svezane ko sto su bile, a, ja lafac, sa suzom u oku, ne preupitah da mi ih tamo vezu, reko, ma lako je to. I posto dzigera materina nije kod matere vise, moram u svoje kljuse da se uzdam.

Trazio sam na internetu, nasao nekih stranica, ama, dzaba to objasnjeno, u tri crteza, okrenes ovdje, provuces ondje, i to je to. Ja probo, zavrsio sa cvorom od 5 cenata, umalo makazama nisam moro s'ic crovatu. Pa eto ako ko zna gdje moze da se nadje stranica o vezanju Crovate, za malo "jace" kandidate, da ne idem u Walmart kupovati onu sa stipaljkom....sto se "okaci" oko vrata...

:lol: :lol: :lol:
a sto me nasmija :D
G.O.D.

Post by G.O.D. »

nikad u zivotu nisam nosio kravatu(ne racunajuci otimanje od nekog svata na svadbi u mortus pijanom stanju)
i nadam se da je necu nikada ni nositi...nekako sama pomisao na nosenje kravate me gusi,kao omca ba :D
digger

Post by digger »

OK, za sve vas nekulturne:

--Stavi kravatu lezerno oko vrata tj. da visi naprijed. Za jednostavnije pisanje, shira, lijeva strana ce biti L, a uzza (ono sto je pozadi kravate kad je vezana), sa D.

--Sada, lijevom rukom uhvati D provlaceci ruku ispod L tako da su ukrstene kao slovo "X." Znaci, sira strana (L) je sada otisla u desno i iznad uze.

--Kaziprstom i palcem ijeve ruke drzi D (koja je sada na lijevoj strani, kaj ne?), a onda pritisni siri dio izmedju kaziprsta i srednjeg prsta otprilike gdje hoces da imas cvor. Time drzis oba: uzi i siri dio, lijevom rukom. Sve i dalje izgleda kao slovo X.

--Slobodnom desnom rukom uhvatis L (siri dio) ispod krizista X koji odrzavas sa tri prsta, i provuces siri dio odozdo na gore, uz tijelo, kroz centar X koji i dalje drzis sa tri prsta (kao da pravis omcu da se objesis!), ALI SADA PREBACIS "L" (tj. siri dio) PREKO CIJELE SAKE. Znaci, sada ce L (siri dio) da visi preko citave sake. (STRPLJENJA: ZADNJI KORAK DOLAZI)

--Kako siri dio visi preko citave sake, uzmes ga desnom, pa ga ponovo provuces na gore, uz tijelo, i preko krizista "X" kao da ces ga opet prebaciti preko ruke kao i prvi put. Medjutim, umjesto da to napravis, provuci vrh sireg dijela kravate izmedju tri prsta kojima i dalje drzis D dio i ispod srednjeg prsta i ostalih kao da hoces da vezes cvor. Ono prethodno smotavanje preko ruke ce sada biti prisiljeno da ide skoro vodoravno peko nadlanice, cime ce kreirati vanjski dio cvora kravate.

Imaj u vidu da ovaj nacin ne kreira ruzni trougao, nego vise kao asimetricnu "sarmu" (kao jelo od kupusa!).

Onda je zatezi i aranziraj po potrebi koliko da je kraca ili duza.

Evo jos jedan link za konfuziju: :)
http://www.mckinnonsc.vic.edu.au/school/ties/ties.htm
Nigmus

Post by Nigmus »

Hebeni kujovez :-)
Fair Life

#11 Re: Crovata

Post by Fair Life »

Nesferatu wrote:Ljudi moji, imam jedan problem. Treba mi crovata za sjutri dan, a ne znam je privezati.

(...)

Imas sve ovdje...

Image

Image

Image

Image
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Eh sad kad je svezes ne odvezuj vise, valja ti opet deverat vezat i zfrkavat se oko nje, onda samo popustis kad je stavljas i skidas... :D :D :D
Post Reply