Biljke su cudotvorne (velika vecina njih)... odnosno ako to malo preciznije posmatramo biljke samo zive u skladu sa okolinom ... a mi smo se odrodili u mnogome pa nam to izgleda cudotvorno.
Dokazana je moc biljnih i zivotinjskih preparata ... samo sto se to ponekad ne uklapa u trzisne tokove, sektaske ublehe, prevarante svih vrsta ... pa jedni to negiraju, drugi mistificiraju, treci varaju .. itd.
Ako stvari posmatramo zdravim razumom ... biljke su veliki dar za nas koji smo se odmaknuli od prirode i kad zaskripi biljke vrlo efektno stvar dovedu u ravnotezu
A sad reci da crni luk pomaze protiv virusa gripe ... naspram farmaceutske mafije koja realizuje biznis decenije tezak vise desetina milijardi ... ta prica nece proci bez obzira sto je tacna
Uvijek se sjetim jedne zanimljive price kad su ovakve teme u pitanju ...
zaboravio sam dosta detalja pa cu nako parafrazirati ...
Jedna baba je u mostaru dosla jednom doktrou (koji je unuk Sade Sadikovica) na pregled i usput mu pokazala nogu i rekla
-vidite ovu nogu
-da, noga je u potpunosti u redu, sta je problem
-E, tu nogu su mi nekad davno trebali amputirati jer sam ispod koljena imala ranu koja se zagnojila upalila bla bla bla i svi doktori koji su me pregledali su rekli amputirati sto prije.
i tvoj dedo mi je rekao slijedeci recept:
uzmi kravlji izmet (od crne krave:D to su te narodne mistifikacije) secer, brasno, svasta nesta je nabrojala...
napravi od toga 'pogacu' i ispeci presjeci na pola i rasjecenu stranu privi na ranu...
... nakon nekoliko dana rana se potpuno iscistila i zacjelila.
I sad je taj doktor zaintrigiran to proucavo sa naucnog aspekta
Zapravo ta 'pogaca' je mnogo idealniji medij za zivot te bakterije koja je bila u rani ... i bakterija
se krece prema pogaci noseci svu trulez sa sobom ostavljajuci zdravo tkivo potpuno cistim .