crnci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#176 Re: crnci

Post by uglavnomja »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo, i sam si rekao - termin je napušten. Termin "retardacija" se ne koristi u zadnjih 15 godina, kao i "hendikepiran", upravo zbog nastojanja da osobama ometenim u razvoju omogući što veći stepen kvaliteta života. Trebam li reći da se u australskoj medicini prije 100-tinjak godina Aboridžine zvalo "polu-ljudima", pa je i taj izraz napušten.

Isto tako će biti napušten, i već se napušta termin "crnci" ili "black people" u stručnoj literaturi.

daj izvor ovih informacija? znam da se koristi termin zaostao u razvoju, ili osoba sa poteskocama u eazvoju ili sa posebnim potrebama .... ali kad je retardiran izbacen iz medicinskog rjecnika? kako ce se izvrsiti kategorizacija retardiranih osoba? osoba sa laksim poremecajem u razvoju? halo ba ... s tim da retardacija znaci upravo to sto je gore navedeno, usporenost, zaostalost ...

a o tome da je hendikepiran izbacen iz upotrebe ... je besmisleno pricati. na svakom parkiralistu vani postoji znak za hendikepirane. koju ces rijec upotrijebiti za hendikepiran? invalid? ako je hendikep problem, kao rijec, onda je i invalid. slijepi nisu slijepi nego su ljudi koji ne vide ... :-)
Umalo popisivac

#177 Re: crnci

Post by Umalo popisivac »

Ameri su poznati po toj svojoj pretjeranoj (i cesto izvjestacenoj) politickoj korektnosti. Ne znam sto bi se na kraju krajeva trebalo sve od njih kopirati. A ja isto kad citam strane forume vidim da se koristi izraz black people (od samih crnaca, oliti pripadnika crne rase). Sad treba izmisljati toplu vodu.
JohnnyS

#178 Re: crnci

Post by JohnnyS »

Mogu li ove forumske moralne vertikale reći do kad će pripadnici crne rase imati kredit zbog sranja pripadnika bijele rase iz prošlosti pa da višu stopu kriminala, nepismenosti, neškolovanosti opravdavaju nekadašnjim rasizmom? Još 5, 10, 20, 50 godina? Zauvijek?

Da malo proširimo raspravu, zanimljivo je kako žene ne potežu toliko često taj argument "mi smo bile ugnjetavane" iako je položaj žena kroz prošlost nerijetko bio lošiji nego pripadnika crne rase. Ovdje mislim na situaciju u zemljama tzv. zapadnog svijeta, ne na one kozojebne države gdje je žena za volanom i službeno terorist (dok je kod nas samo neformalno :D ).
dječak sa šibicama

#179 Re: crnci

Post by dječak sa šibicama »

Nisam rasist, ali nisam ni daltonist.
sinuhe

#180 Re: crnci

Post by sinuhe »

Jedan od poznatijih kriticara crnacke kulture je Bil Cosby. Naravno sad je zauzet nekim optuzbama. :D
Nisu oni nikakva homogena ekipa.
golman

#181 Re: crnci

Post by golman »

Ja gotivim crnce..pogledajte samo u svijetu muzike,filma i sporta koliko ima crnaca koji prosto dominiraju
pogotovo u sportu...u košarci i atletici su ubjedljivo najbolji
u svijetu muzike takođe,po meni oni su broj 1
Umalo popisivac

#182 Re: crnci

Je 50 Cent, jebes Bacha i Mozarta, Pink Floyd... Sta su oni znali na sprem Fiftija. :D

Ja ruku na srce ne znam da oni igdje dominiraju. Dijelom da u kosarci zbog svoje konstitucije i sto je to manje vise jedini sport kojim se bave, tj. koji im je primarni.

U znanosti, financijama, pravu itd itd skoro da ih i nema.

Da oni dominiraju bilo gdje mi je toliko smijesno da sam pomislio da je u pitanju sarkazam.
uglavnomja

#183 Re: crnci

Post by uglavnomja »

Umalo popisivac wrote:
Ja ruku na srce ne znam da oni igdje dominiraju. Dijelom da u kosarci zbog svoje konstitucije i sto je to manje vise jedini sport kojim se bave, tj. koji im je primarni.

.

a afrokenijci i afroetiopljani sa svedskim, katarskim ... pasosima, pa afrojamajcani pa ... ostali trkaci na kratke i duge staze. plus afroamerikanci, naravno.

i u zenskom rodu.

plus sto ih sad ima i u klizanju, tenisu, gimnastici ...
homega

#184 Re: crnci

Post by homega »

I sama rasprava o različitim bojama kože ljudi je RASIZAM

Nevjerovatno kako moderatori dozvoljavaju razvoj ovakvih tema :-) :(
Umalo popisivac

#185 Re: crnci

Dobro, ti iz Kenije, Etiopije mogu trcati, istina- Al to je to. I to je po tebi neka dominacija? Pa i u boksu ih bijelci razvaljuju evo.

Ali pusti te gluposti ko moze vise trcati. Koliko ima nobelovaca crnaca? Koliko ima crnaca koji su doprinijeli svijetu na bilo koji nacin, osim Oprah i njene emisije kako Amerikanci da smrsaju?

Od svih silnih firmi i tehnologije, osnivaca istih i sl. daj mi reci jedno crnca?

Nema ih. Ili skoro da nema. Znaci da tu ocito nesto nije kako treba.

A ovo za muziku je stvarno bilo smijesno. Ako se nekome gledaju napusene kurvice kako skakucu u autima, onda da. :D
Last edited by Umalo popisivac on 27/12/2014 13:32, edited 1 time in total.
JohnnyS

#186 Re: crnci

Post by JohnnyS »

homega wrote:I sama rasprava o različitim bojama kože ljudi je RASIZAM

Naravno, sve je rasizam.

Casablanca je isto rasistička jer je crno bijeli film.
Cherry-Cherry

#187 Re: crnci

Post by Cherry-Cherry »

JohnnyS wrote:
homega wrote:I sama rasprava o različitim bojama kože ljudi je RASIZAM

Naravno, sve je rasizam.

Casablanca je isto rasistička jer je crno bijeli film.
Ne smije čovjek nešto reći, odmah se jave politički korektni i liberalni sa osudama.

Nego, je li rasizam kada neko vrijeđa bijelce?
uglavnomja

#188 Re: crnci

Post by uglavnomja »

Umalo popisivac wrote:Dobro, ti iz Kenije, Etiopije mogu trcati, istina- Al to je to. I to je po tebi neka dominacija? Pa i u boksu ih bijelci razvaljuju evo.

Ali pusti te gluposti ko moze vise trcati. Koliko ima nobelovaca crnaca? Koliko ima crnaca koji su doprinijeli svijetu na bilo koji nacin, osim Oprah i njene emisije kako Amerikanci da smrsaju?

Od svih silnih firmi i tehnologije, osnivaca istih i sl. daj mi reci jedno crnca?

A ovo za muziku je stvarno bilo smijesno. Ako se nekome gledaju napusene kurvice kako skakucu u autima, onda da. :D

jeste da nije tema, ali kad si dotakao oprah ... jeste vecina njenih emisija bezze, mislim ono zabavljacke, glumci, pa mrsanje, pa uredjenje stana ... ali ona sama daje brdo para za pomoc, plus sto su njene emisije o, recimo, uraganu katrina, donijele najvise donacija, pa njene emisije o obrezivanju djevojcica u africi, pa o sipanju kiseline u lice, silovanim pa zatvorenim ili ubijenim zenama, pa djevojcice prodate kao prostitutke, pa ... uglavnom zenski tabu problemi.
plus njena skola u africi

pa ... u biti, nije dzaba jedna od najmocnijih zena svijeta. :)
golman

#189 Re: crnci

Post by golman »

Umalo popisivac wrote:Je 50 Cent, jebes Bacha i Mozarta, Pink Floyd... Sta su oni znali na sprem Fiftija. :D

Da oni dominiraju bilo gdje mi je toliko smijesno da sam pomislio da je u pitanju sarkazam.
Čuj 50 cent :D

što nisi pomenuo Louisa Armstronga?
Umalo popisivac

#190 Re: crnci

To je izuzetak od pravila. Ne kazem da ih nema, ima, ili bolje reci bilo je, ali reci da dominiraju u muzici (bar po kvaliteti) je smijesno. a i cisto sumnjam da je mislio na Armstronga, Ray Charlesa itd. Zna se ko danas dominira u zapadnoj crnackoj (odnosno muzici pripadnika crne rase :D ) muzici.

Pimp my bitche hoe nigga, yea yea. :D .
Umalo popisivac

#191 Re: crnci

uglavnomja wrote:
Umalo popisivac wrote:Dobro, ti iz Kenije, Etiopije mogu trcati, istina- Al to je to. I to je po tebi neka dominacija? Pa i u boksu ih bijelci razvaljuju evo.

jeste da nije tema, ali kad si dotakao oprah ... jeste vecina njenih emisija bezze, mislim ono zabavljacke, glumci, pa mrsanje, pa uredjenje stana ... ali ona sama daje brdo para za pomoc, plus sto su njene emisije o, recimo, uraganu katrina, donijele najvise donacija, pa njene emisije o obrezivanju djevojcica u africi, pa o sipanju kiseline u lice, silovanim pa zatvorenim ili ubijenim zenama, pa djevojcice prodate kao prostitutke, pa ... uglavnom zenski tabu problemi.
plus njena skola u africi

pa ... u biti, nije dzaba jedna od najmocnijih zena svijeta. :)
Je, bavi se humanitarnim radom. I to je to. Sve je to OK. Ali opet po cemu oni dominiraju? Ne dmoniraju oni ni u cemu, naprotiv, izuzetno su malo zastupljeni bilo gdje izuzev u nekom sportu, rapu i sl. budalastinama.
uglavnomja

#192 Re: crnci

Post by uglavnomja »

Image

kroz muziku se vidi "pad" pripadnika afroamericke rase ili osoba afromaericke boje koze :D

nekada su bili glavni, zbog svojih glasovnih i sluhovnih karakteristika, pjevali su svoje pjesme, pjevali su nesto moderno ... i onda je dosao rap :? :-? sorry, smece od muzike, nabrajalice gangstera ili vonabi gangstera, koji su postali smisao i cilj svakog klinca, hebo skolu i obrazovanje, odoh skakati po sceni, i eto miliona (isto kao kod nas, klinci se ugledaju na cele, almere, mirze reketare i kokosare ...)
Nomo

#193 Re: crnci

Post by Nomo »

Umalo popisivac wrote:Je 50 Cent, jebes Bacha i Mozarta, Pink Floyd... Sta su oni znali na sprem Fiftija. :D

:lol: 50 Cent :lol: kada si poceo nabrajati trebao si reci : BB King , Muddy Wothers , Arheta Franklin , Ray Charles , Stewe Wonder , Marvin Gay , Bill Withers , Comoders , Paty La Belle , Quincy Jones , Donna Sammer , Diana Ross , All Geran , Cuhk Berry , Sammy junior , Jonny Lee Hucker i jos jedno hiljadu takvih a ti 50 cent . naravno kada nikad nisi cuo za Anitu Baker i James Brown a . pa zatim Sade , Michael Jackson , Prince , Tamptations , Earth Wind Fire , Witny Houstun , Grover Washington , Chaka Kan ...mogao bi do zore . njima Pink Floyd nije ni do koljena .
Nomo

#194 Re: crnci

Post by Nomo »

Umalo popisivac wrote:To je izuzetak od pravila. Ne kazem da ih nema, ima, ili bolje reci bilo je, ali reci da dominiraju u muzici (bar po kvaliteti) je smijesno. a i cisto sumnjam da je mislio na Armstronga, Ray Charlesa itd. Zna se ko danas dominira u zapadnoj crnackoj (odnosno muzici pripadnika crne rase :D ) muzici.

veze ti nemas o zivotu a za muziku si seljak . crnaca nema u plivanju i skijanju jer nemaju uslove za to .nema ih u medicini i fizici i hemiji jer nemaju uslove i preduvjete za to . Da imaju bili bi jaki kao u nogometu i kosarci i atletici . ne postoji obdarena rasa niti obdarena nacija . sve je splet istorijskih okolnosti . to je duga istorijska i politicka prica zasto crnac nema nobelovu nagradu za medicinu . eric clapton i roling stonsi i elvis prisli su pokrali crnce do temelja i napravili slavu .
Umalo popisivac

#195 Re: crnci

E, ti ces meni govoriti za koga sam ja cuo. Nisi spomenuo Miles Davisa (on ce meni W. Houston :D ).

Cuj Pink Floyd.Pa ja sam samo spomenuo Floyde uz Mozarta i Bacha jer je receno da crnci DOMINIRAJU u muzici. Ja nisam rekao da nisu imali vrhunske muzicare. Al ako ti milis da sad, danas, dominira crnacka muzika u vidu B.B. Kinga i sl. onda blago tebi.

Crnacka muzika danas je ovo.

Evo Miles.

Obrati paznju na to koliko je puta pogledan koji video (i ovo je najslusaniji od Milesa). I to stara stvar, a ni ostali ne prolaze puno bolje.

Ali kao sto sam negdje napisao to je nekako odron citavog americkog srustva, ne iskljucivo crnaca.

A sto se tice bijelaca, kad bi ih naprajali ne bi stalo na server. :D Da ima dobrih, tj. da je bilo, je, da dominiraju, ne.
Last edited by Umalo popisivac on 27/12/2014 14:44, edited 1 time in total.
JohnnyS

#196 Re: crnci

Post by JohnnyS »

Ko zna, možda je i Bach pokrao glazbenike crne rase, ipak na čembalu ima više crnih nego bijelih tipki.
Umalo popisivac

#197 Re: crnci

Nomo wrote:
Umalo popisivac wrote:To je izuzetak od pravila. Ne kazem da ih nema, ima, ili bolje reci bilo je, ali reci da dominiraju u muzici (bar po kvaliteti) je smijesno. a i cisto sumnjam da je mislio na Armstronga, Ray Charlesa itd. Zna se ko danas dominira u zapadnoj crnackoj (odnosno muzici pripadnika crne rase :D ) muzici.

veze ti nemas o zivotu a za muziku si seljak . crnaca nema u plivanju i skijanju jer nemaju uslove za to .nema ih u medicini i fizici i hemiji jer nemaju uslove i preduvjete za to . Da imaju bili bi jaki kao u nogometu i kosarci i atletici . ne postoji obdarena rasa niti obdarena nacija . sve je splet istorijskih okolnosti . to je duga istorijska i politicka prica zasto crnac nema nobelovu nagradu za medicinu . eric clapton i roling stonsi i elvis prisli su pokrali crnce do temelja i napravili slavu .

Jebote sto ste vi napredni napasni i nekulturni kad se neko s vama ne slaze.

Ko je spominjao skijanje? Uostalom, je li crnci zive samo u Africi? Znas li koliko ih zivi samo u SAD-u i ti ces meni reci da oni nemaju uvjete za skijanje ili bilo sta? Imaju puno bolje od nas.

Nisu oni dosli iz Afrike prekjucer ili da tamo zive samo po pustinjama pa da govorimo o njihovim uvjetima. To su ljudi ciji preci zive stoljecima po SAD-u, Europi, Kanadi i imaju vec dugo bolje uvjete nego mi u istocnoj Europi.

Mnogi nobelovci i znanstvenici nisu imali prebijene u djepu, a mnogi su upravo iz siromasnog i nerazvijenog komunistickog bloka.Tesla npr. je dosao u SAD s tako receno sa parom gaca u torbi. Bill Gates (i mnogi sl. njemu) su pokrenuli posao u svojoj garazi.
Last edited by Umalo popisivac on 27/12/2014 14:44, edited 3 times in total.
cyprus

#198 Re: crnci

Post by cyprus »

Cherry-Cherry wrote:Nego, je li rasizam kada neko vrijeđa bijelce?
Naravno da jeste... A ne odgovori ti na moje pređašnje pitanje: da li smatraš da je nemoguće naći sebi slične među pripadnicima druge rase?
bella_ciao

#199 Re: crnci

Post by bella_ciao »

uglavnomja wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Evo, i sam si rekao - termin je napušten. Termin "retardacija" se ne koristi u zadnjih 15 godina, kao i "hendikepiran", upravo zbog nastojanja da osobama ometenim u razvoju omogući što veći stepen kvaliteta života. Trebam li reći da se u australskoj medicini prije 100-tinjak godina Aboridžine zvalo "polu-ljudima", pa je i taj izraz napušten.

Isto tako će biti napušten, i već se napušta termin "crnci" ili "black people" u stručnoj literaturi.

daj izvor ovih informacija? znam da se koristi termin zaostao u razvoju, ili osoba sa poteskocama u eazvoju ili sa posebnim potrebama .... ali kad je retardiran izbacen iz medicinskog rjecnika? kako ce se izvrsiti kategorizacija retardiranih osoba? osoba sa laksim poremecajem u razvoju? halo ba ... s tim da retardacija znaci upravo to sto je gore navedeno, usporenost, zaostalost ...

a o tome da je hendikepiran izbacen iz upotrebe ... je besmisleno pricati. na svakom parkiralistu vani postoji znak za hendikepirane. koju ces rijec upotrijebiti za hendikepiran? invalid? ako je hendikep problem, kao rijec, onda je i invalid. slijepi nisu slijepi nego su ljudi koji ne vide ... :-)
Osoba s invaliditetom, i u pravu je covjek, termin retardiran, invalid, hendikepiran sve izbacuju iz upotrebe jer sa sobom nose odredjenu stigmu. Ti bi stvarno trebao da prestanes da kontriras na sve i svasta i da procitas stogod, nece ti skoditi.
Nomo

#200 Re: crnci

Post by Nomo »

JohnnyS wrote:Ko zna, možda je i Bach pokrao glazbenike crne rase, ipak na čembalu ima više crnih nego bijelih tipki.
izmigoljila ljuta guja ispod vruceg sirokobrijeskog kamena . ne trebas se glasati znam da si rasista .
Post Reply