crna udovica

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

mamica papucarka

#1 crna udovica

Post by mamica papucarka »

moram priznati da sam vjerovatno prespavala cas kada smo (i ako smo uopce) u skoli ucili o crnim udovicama (onom ruznom pauku, uh, sva sam se najezila :cry: ) i nisam znala da ih ima i u Bosni smajlikojisestidi (a boga mi nisam znala da su ovako rasprostranjene po Balkanu)tacnije u Sirokom, Mostaru i Trebinju :cry:

elem, skoro trazim na netu nesto za more i na jednom forumu procitam post od jedne zene koja je iz Istre i umalo se ne obandaci. Kaze zena da su na balkonu porodicne kuce nasli ogromnu crnu udovicu :shock: Elem, cijelo ljeto su im se djeca na toj terasi igrala i sama je sreca da nekoga udovica nije ujela.
I muz od te zene nekako ugura crnu udovicu u teglu te je odnese na institut i tamo mu kazu da odavno nisu vidjeli veci primjerak :cry:
kako sam to procitala dje god legnem (mislim ako nisam u vlastitoj kuci) gledam da gdje nema kakav primjerak ispod jastuka, duseka, kreveta...
nekad dok smo zivjeli u jednom austrijskom selu (u sred Alpa) u stanu smo nalazili ogromne pauku koji idu jako brzo :shock: Dlakavo i ogromno :shock: :cry: Kada nam je dolazila nana iz Bosne i vidjela tog pauka kaze da je to nekada kao dijete vidjela u Bosni i vise nikada.Joj da vidite kako to brzo ide :shock: :cry:
Bas me interesuje jel neko zna kako se zove taj pauk i da li je iko od vas ikada vidio crnu udovicu :cry: Mene tog strah da te Alah sacuva :mrgreen:
mamica papucarka

#2 Re: crna udovica

samo da kazem i da se obandacim (po 100 put)da sam ove sa bijelim pjegama cesto vidjala po Bosni :cry:
http://www.vrilo.com/index.php/Zanimlji ... OVICA.html

to je ova donja slika sa linka

a ovo je nalik na ono sto sam vidjala na pomenutom selu, s tim da nije imao ove crvene pjege po sebi, vec je bio samo crn. Cak sam jednom na zidu (skoro pa na plafonu) nasla ovoliki primjerak i u panici ga usisam usivacem :roll: I usisivac ostavim u sobi :shock: :lol: poslije muza natjeram da otvori usisivac i onako smo oglagijom tabirili po prasini, ali nista ne nadjosmo :mrgreen: :run:

Image
Last edited by mamica papucarka on 12/07/2008 10:31, edited 4 times in total.
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#3 Re: crna udovica

Post by grunt »

Kad te čapi crna udovica osnovno je da u roku od 6 sati odeš u bolnicu da ti spucaju antiserum (ili tako nešto),i nema problema.Samo je veoma bolno.Ja se ne bojim pauka,meni su zmije gadnije :) !
Zamisli da te ovaj zaskoči
Image :D
mamica papucarka

#4 Re: crna udovica

grunt wrote:Kad te čapi crna udovica osnovno je da u roku od 6 sati odeš u bolnicu da ti spucaju antiserum (ili tako nešto),i nema problema.Samo je veoma bolno.Ja se ne bojim pauka,meni su zmije gadnije :) !
Zamisli da te ovaj zaskoči
Image :D
evo ja procitah da je opasnije od mnogih zmija :cry:
kriticarka_nikova

#5 Re: crna udovica

Post by kriticarka_nikova »

Ja se strasno plasim paukova, ali vama za utjehu moram vam reci da se u cijeloj BiH-a , prije rata i poslije rata (mozda i za vrijeme rata stajaznam) pronalazilo u kamenjaru skorpiona, koji su istina jako mali za razliku od onih sa juga, ali eto, ima ih, dakle postoje i na sjeveru i istoku i zapadu Bosne, a o jugu da i ne govorim.

Prije 3 godine kad su pronasli ovdje kod nas dva primjerka, odnijeli su u veterinarima da ovi utvrde o kojoj zivotinjici se radi, jer ocevici su najmanje vjerovali da su skorpije u pitanju....ono vodili su se logikom: odkud ovdje skorpioni? Medjutim, veterinari su utvrdili da to zaista jesu skorpioni, mali skorpioni ciji otrov nije toliko jak kao onih skorpiona koji zive na jugu ili u egzotcnijim dijelovima svijeta....
grunt

#6 Re: crna udovica

Post by grunt »

Prognoza :
Intenzitet reakcije i klinička slika ovise o životnoj dobi i zdravstvenom stanju, te o mjestu ugriza. Mala djeca i stare osobe, te srčani bolesnici imaju veći rizik od razvoja komplikacija. Obično se ugrižena osoba u potpunosti oporavi unutar 2 do 5 dana.
Smrtnost iznosi manje od 5%, a smrt nastupa uglavnom kod neliječenih ugriza kao posljedica gušenja (asfiksije) kojem su prethodile konvulzije.
mamica papucarka

#7 Re: crna udovica

ja sam vec pisala da sam ja neposredno poslije rata spavala na zmiji (prepostavlja se jer je zmija tu noc nadjena ispod cilima na mjestu dje sam ja prostrla dusek :cry: )
U devetom mjesecu trudnoce mi je sa naslona kauca splazalo nesto dlakavo i hop pod majicu :shock: ja sam skocila, rukom otresla i ugledala misa. :cry: Na ruci sam vidjela ogrebotinu pa nisam bila sigurna jesam li sebe ogrebala noktom, ili me je mis ogrebao :cry: elem, isla sam se ribat, dezifincirat to mjesto na ruci...Zvala bolnicu, ma uzas zivi . :D uglavnom, bas se cudim da se nisam na mjestu porodila :cry: I sad ovo procitah za udovice. Nisam neka ekstra peka, ali imala sam ove pomenute susrete koji su me bas isprepadali :D
d2

#8 Re: crna udovica

Post by d2 »

vala ne volim ni ja paukove nikako, zato parkiram na parkingu :mrgreen:
seba

#9 Re: crna udovica

Post by seba »

d2 wrote:vala ne volim ni ja paukove nikako, zato parkiram na parkingu :mrgreen:
king :) :) :) :) :) :)
seba

#10 Re: crna udovica

Post by seba »

ev" fotografije ovih nemani što plaše naše forumašice
Image
ženka
Last edited by seba on 12/07/2008 11:28, edited 1 time in total.
seba

#11 Re: crna udovica

Post by seba »

Image
mužijak
grunt

#12 Re: crna udovica

Post by grunt »

Jest` da paukovi ne spadaju u insekte ali evo zanimljiv dokumentarac:

National Geographic - Napad kukaca - Rat otrovom

Jezik: Engleski
Titlovi: Hrvatski (integrirani)
Trajanje: 47:25

Info:
Entomolog Phil DeVries u potrazi je za bubama s najčudnijim, najsnažnijim i najubojitijim otrovima.
Put je to prepun velikih očnjaka, oštrih žalaca, krilate smrti i otrovnih bombi.

Code: Select all

http://rapidshare.com/files/11918709/National.Geographic.Channel.Napad.kukaca.Rat.otrovom.SATRip.DivX-sTrAc.part3.rar.html 
http://rapidshare.com/files/11917739/National.Geographic.Channel.Napad.kukaca.Rat.otrovom.SATRip.DivX-sTrAc.part4.rar.html 
http://rapidshare.com/files/11913710/National.Geographic.Channel.Napad.kukaca.Rat.otrovom.SATRip.DivX-sTrAc.part2.rar.html 
http://rapidshare.com/files/11906805/National.Geographic.Channel.Napad.kukaca.Rat.otrovom.SATRip.DivX-sTrAc.part1.rar.html
pass. Yax
mamica papucarka

#13 Re: crna udovica

seba wrote:Image
mužijak

ja sam ovog sa bijelim pjegama vrlo cesto vidjala po Bosni (ono jos u djetinstvu) :cry: bas se sjecam zbog ovih bijeli pjega :cry:
kriticarka_nikova

#14 Re: crna udovica

Gledajte, ja mislim da crne udovice zive u zemlji? Da ih slabo mozes vidjet da pletu mrezu, ali stajaznam...

Gadno je to sto ugriz ne mozes osjetit, a moze se desiti recimo dok spavas...kako onda si pomoci? :(

I gadno je to sto su ti paukovi malecni, po velicini isti kao ovi "normalni" paukovi, tako da ja i kad bi srela udovicu ne bih znala da je to udovica....
No_oNe__

#15 Re: crna udovica

Post by No_oNe__ »

evo ko ne vjeruje da u SARAJEVU ima skorpiona ....

Slikano na vikendici - u blizini centra Grada :)
kazu da nisu opasni, al to su samo price - sva sreca nije se desio niti jedan ujed, imamo ih u podrumu vikendice a bilo ih je i u kuci dok nismo sredili podove

Image

Image

orjentacije radi, duzina im je oko 2cm sa ispruzenim repom i PRAVI SU MALI SKORPIONI i kada ih se dira(stapom heheh) bockaju repom kao pravi!
kriticarka_nikova

#16 Re: crna udovica

Uh, opet ja....
Ne znam dal' da ti se zahvalim za ove slike skorpiona, jer me nisu bas usrecile :D
Stalno mislim da sam u zabludi i da ih nema ovdje...ali ima ih, o, i te kako!

Njihov otrov nije jak, jer su skroz male, zamisli omjer 1-2 cm, mislim da ta vrsta skorpija spada u red "laznih skorpija" :

http://bs.wikipedia.org/wiki/La%C5%BEne_%C5%A1korpije

Postoji i do 100 vrta skorpija a one opasnije narastu nekoliko cm :

http://bs.wikipedia.org/wiki/Uropige_i_amblipige
No_oNe__

#17 Re: crna udovica

Post by No_oNe__ »

Bila sam u Tunisu i vdijela (cak i donijela kuci) primjerke PRAVIH SKORPIJA nekih 5cm su dugi ako ne i duzi
al ipak kad ovo vidis ako nista izgleda kao skorpija i ponasa se tako

iako i ja sumnjam da su otrovne :)
grunt

#18 Re: crna udovica

Post by grunt »

Ja sam ovakve škorpije viđao stotinu puta po starom gradu,nije to ništa novo!
dnaxy

#19 Re: crna udovica

Post by dnaxy »

Fuj Fuj Fuj FUj Fuj

Kad vidim pauka,bilo kakvog pa makar to bila i rada meni hoce nesto da bude. :( poplavim kao ovaj smiley.. :D Jednom mi je nesto dlakavo spalo na vrat,rukom sam bacio od sebe..kasnije nisam mogao da jedem iz te ruke..toliko mi je bilo fuj :(

kako izgleda necu vise na more ic,posebno nakon ovih prica sa c.udovicama :(
grunt

#20 Re: crna udovica

Post by grunt »

dnaxy wrote:Fuj Fuj Fuj FUj Fuj

Kad vidim pauka,bilo kakvog pa makar to bila i rada meni hoce nesto da bude. :( poplavim kao ovaj smiley.. :D Jednom mi je nesto dlakavo spalo na vrat,rukom sam bacio od sebe..kasnije nisam mogao da jedem iz te ruke..toliko mi je bilo fuj :(

kako izgleda necu vise na more ic,posebno nakon ovih prica sa c.udovicama :(
Ti si kao moja sestra,ona se boji muhe :lol: !
kriticarka_nikova

#21 Re: crna udovica

No_oNe__ wrote:Bila sam u Tunisu i vdijela (cak i donijela kuci) primjerke PRAVIH SKORPIJA nekih 5cm su dugi ako ne i duzi
al ipak kad ovo vidis ako nista izgleda kao skorpija i ponasa se tako

iako i ja sumnjam da su otrovne :)
Samo mi reci jednu stvar:
Sta drzite u podrumu? Mozda se one skupljaju na to, mozda je vlazno, tamno...ne znam tacno sta vole skorpije, ali jako je cudno da ih ima tu JATO po tvojo prici :D
Jel vam vikendica stara?
Neko rece u starom dijelu grada (nekog) ih ima najvise....i kod nas je nadjeno u starom dijelu grada u kamenjaru...

Da li neko zna u kakvim uslovima voli da bude skorpija?

To sto si slikala skorpiju jel na nekom kamenu? Gdje se ovo nalazi ona? Jel' tu hladno?
mamica papucarka

#22 Re: crna udovica

Kriticarko, ti tek sad neces smjeti na onu svoju turneju po bh. vrletima :lol:
kriticarka_nikova

#23 Re: crna udovica

mamica papucarka wrote:Kriticarko, ti tek sad neces smjeti na onu svoju turneju po bh. vrletima :lol:
O, da, smijem,... ja sam imala priliku da pomilujem kobru 8-)
Kud cu hrabrija 8)
No_oNe__

#24 Re: crna udovica

Post by No_oNe__ »

Vikendica je 5km od pionirske doline
nema niti smo ikada nalazili JATO, ovo je slika jedne te iste, slikane na plocicama u hodniku nase vikendice. Vikendicu imamo vec nekih 20godina.

podrum nam je jaaaako srednjen, ima svjetlo, stvari su poslagane, nema nekih suvisnih stvari niti smeca - al opet to je samo podrum u kojem je vecinom mrak
u kuci je do prije godinu dana bio stari pod, ono shippod ili kako se ec zove i bilo ih je u kuci, ulazile su kroz prozor kao i druge bube- mama je pod hitno promijenila prozore i podove i sada ih nema.
kriticarka_nikova

#25 Re: crna udovica

No_oNe__ wrote:Vikendica je 5km od pionirske doline
nema niti smo ikada nalazili JATO, ovo je slika jedne te iste, slikane na plocicama u hodniku nase vikendice. Vikendicu imamo vec nekih 20godina.

podrum nam je jaaaako srednjen, ima svjetlo, stvari su poslagane, nema nekih suvisnih stvari niti smeca - al opet to je samo podrum u kojem je vecinom mrak
u kuci je do prije godinu dana bio stari pod, ono shippod ili kako se ec zove i bilo ih je u kuci, ulazile su kroz prozor kao i druge bube- mama je pod hitno promijenila prozore i podove i sada ih nema.
Hm...ja u kuci imam brodski pod star 10 godina, ali nemam nikakvih problema, cak mislim da nista ispod njega ne moze uci...mozda vremenom propada pa neki insekti mogu da udju ispod. Vrlo je neprijatno zaspati u kuci gdje mogu da provale zivotjice koje te mogu bocnut :D Ok, ja se usudjujem ici na mjesta gdje ima jako opasnih zivotinja, ali kad treba prespavati u takvim sredinama, onda....malo mi to teze pada...

Ne znam sta bih da zivim u Australiji recimo, gdje ljudima vrlo cesto upadaju u kucu razne zivotinje....zamisli da ti upadne u kucu guster sa onom kragnom koju rasiri kad od tebe vidi potencijalnog neprijatelja! Pa ja bih samo pala u nesvjest, ono nista mu ne mogu, a on meni moze sve, dovoljno je samo da rasiri kragnu :D
Post Reply