Crna prošlost Crne Gore

HORN1

#26 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by HORN1 »

kiky wrote:
Prozor wrote:
kiky wrote:dolazio je onaj njihov, neznam kako se zove, predsjednik odmah nakon osamostaljenja ...
to da zločinci rade u institucijama je crnogorska stvar, bošnjaci tamo imaju načina da ih ganjaju ...
mislim da im i opšta politička atmosfera u crnoj gori ide naruku ...
nemisliš valjda da bi mi iz bosne trebali sad da ganjamo te zločince ...
:)
Naravno da ne, ali kada se mi pravimo kao da nas nije briga(da nebi slučajno neki susjed nešto nama nabacio - što srbija ionako radi konstantno), pa još gledamo na Đukanovića kao na prijatelja, to po meni nije ok. I to ne zato što se radi o bošnjačkim žrtvama, već o nevinim ljudima što su bez razloga stradali(optužiti slijepog čovjeka da je snajperista npr.!).
pa šta da radimo ...
da uhapsimo đukanovića ako opet posjeti bosnu ili da napadnemo crnu goru ...
stvarno te nerazumijem ...
crnogorci su svjesni šta su radili dok su bili sa srbijom al nazad nemogu ...
na bošnjacima u crnoj gori je da pravnim putem ganjaju ljude koji su ih terorisali ...
i to je to ...
ako imaš neku drugu ideju, iznesi ... pa da vidimo ....
:-)
Ne bih se složio, prvo je na crnogorskoj vlsti i sistemu da odrađuje svoj posao i kažnjav kršitelje zakona, žrtve bilo čijeg terora su tu kao svjedoci i osobe prema kojima će se država ponijeti na takav način da ih obešteti i iskreno im se izvini.
Samo deklarativno osuđivanje zločina bez prave osude i mjera koje bi poslale poruku da nije dobro raditi zločin ni zbog kakvih ciljeva ostavlja veliku mogućnost ponavljanja zločina. Ako bi se samo žrtve trebale boriti za pravdu onda bi to bila pogrešna poruka, poruka bi glasila pošto niste poboili sve žrtve sad imate problem i da ga u buduće neimate obavezno pobijte sve koje maltretirate.
Crna Gora treba da snosi određene posljedice koje bi joj ostavile poruku da obavezno u budućnosti izbjegava ćinjenje zloćina. Kako da se ta poruka usadi u svijest ljudi treba da odredi Crna Gora pod nadzorom međunarodne javnosti a ako to ne izvrši pravedno kao što bi zahtijevala dadrugi postupe prema njoj kad bi ona bila žrtva treba da snosi nekakve polusankcije cjelokupne međunarodne zajednice.
katamaran101

#27 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by katamaran101 »

Kakva fajda od spoznaja i znanja, kada se CG svaki puta izvuče za svoja hajdukovanja. To se rasteglo od Osmanskog perioda, drugovanja sa Mlečanima, ljubavi prema okolini i poeziji iz koje je prizašao i Gorski vijenac. Ono što se upravo dešava između Srbije i Crne Gore, to se događalo u XII stoljeću Srbima i Hrvatima, borba Crkve za vlast. Crna Gora je pokazala da zna da pliva u diplomatskim vodama, kako god to neko okarakterisao, a ima svašta. Osim toga, kakve su prelivode, nisam siguran da li je riječ o Crnogorcima ili Srbima, jer u Gosrkom vijencu, ako niste primjetili, nema jedne riječi niti pomena o nekakvim Crnogorcima, već samo, jedino i izričito – o Srbima. Danas kažu da nije tako, pa ne znam, obzirom da znam koliko im znači taj Gorski vijenac, da li je pravilnije govoriti o Srbima ili Crnogorcima? Ako je ljubav izmeđ njih pukla, neka kažu, samo malo glasnije i jasnije, jer oni u Beogradu su nešto zainteresovani da baš to čuju. Tako će im pusta crna prošlost biti još crnja.
HORN1

#28 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by HORN1 »

katamaran101 wrote:Kakva fajda od spoznaja i znanja, kada se CG svaki puta izvuče za svoja hajdukovanja. To se rasteglo od Osmanskog perioda, drugovanja sa Mlečanima, ljubavi prema okolini i poeziji iz koje je prizašao i Gorski vijenac. Ono što se upravo dešava između Srbije i Crne Gore, to se događalo u XII stoljeću Srbima i Hrvatima, borba Crkve za vlast. Crna Gora je pokazala da zna da pliva u diplomatskim vodama, kako god to neko okarakterisao, a ima svašta. Osim toga, kakve su prelivode, nisam siguran da li je riječ o Crnogorcima ili Srbima, jer u Gosrkom vijencu, ako niste primjetili, nema jedne riječi niti pomena o nekakvim Crnogorcima, već samo, jedino i izričito – o Srbima. Danas kažu da nije tako, pa ne znam, obzirom da znam koliko im znači taj Gorski vijenac, da li je pravilnije govoriti o Srbima ili Crnogorcima? Ako je ljubav izmeđ njih pukla, neka kažu, samo malo glasnije i jasnije, jer oni u Beogradu su nešto zainteresovani da baš to čuju. Tako će im pusta crna prošlost biti još crnja.
Zašto taj razlaz C.G. i Srbije nebi bila farsa za sve ostale sa određenim ciljevima da se olakša i C.G i Srbiji a spojiti se lako mogu kad god hoće, kad postignu svoje ciljeve odnosno kad prođu određene opasnosti.
Zum

#30 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Zum »

katamaran101 wrote:Kakva fajda od spoznaja i znanja, kada se CG svaki puta izvuče za svoja hajdukovanja. To se rasteglo od Osmanskog perioda, drugovanja sa Mlečanima, ljubavi prema okolini i poeziji iz koje je prizašao i Gorski vijenac. Ono što se upravo dešava između Srbije i Crne Gore, to se događalo u XII stoljeću Srbima i Hrvatima, borba Crkve za vlast. Crna Gora je pokazala da zna da pliva u diplomatskim vodama, kako god to neko okarakterisao, a ima svašta. Osim toga, kakve su prelivode, nisam siguran da li je riječ o Crnogorcima ili Srbima, jer u Gosrkom vijencu, ako niste primjetili, nema jedne riječi niti pomena o nekakvim Crnogorcima, već samo, jedino i izričito – o Srbima. Danas kažu da nije tako, pa ne znam, obzirom da znam koliko im znači taj Gorski vijenac, da li je pravilnije govoriti o Srbima ili Crnogorcima? Ako je ljubav izmeđ njih pukla, neka kažu, samo malo glasnije i jasnije, jer oni u Beogradu su nešto zainteresovani da baš to čuju. Tako će im pusta crna prošlost biti još crnja.
Njegoš: "Crnogorci ne ljube lance"
fakat

#31 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by fakat »

Naravno da Crna Gora ima crnu proslost. Ali, nazalost, mi imamo amneziju. Sjecam se Vesovicevih tekstova o slobodarskom hodu Kilibarde po Sarajevu...
1gorstak

#32 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by 1gorstak »

fakat wrote:Naravno da Crna Gora ima crnu proslost. Ali, nazalost, mi imamo amneziju. Sjecam se Vesovicevih tekstova o slobodarskom hodu Kilibarde po Sarajevu...
Mjereci te stvari na kantaru morala i ljudskosti, Vesovic je u pravu. Kilibarda, pa i Djukanovic i njemu slicni jesu kuckini sinovi. Ali, ipak je bolje imati te kuckine sinove na nasoj strani nego ih kao beogradske vazale imati za protivnika.
Predstavnickidom

#33 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Predstavnickidom »

1gorstak wrote:
fakat wrote:Naravno da Crna Gora ima crnu proslost. Ali, nazalost, mi imamo amneziju. Sjecam se Vesovicevih tekstova o slobodarskom hodu Kilibarde po Sarajevu...
Mjereci te stvari na kantaru morala i ljudskosti, Vesovic je u pravu. Kilibarda, pa i Djukanovic i njemu slicni jesu kuckini sinovi. Ali, ipak je bolje imati te kuckine sinove na nasoj strani nego ih kao beogradske vazale imati za protivnika.
Tacno. Medutim najveci koljaci i psihopate su dolazili iz Crne Gore.

Za nas je bitno da se ojaca bosnjacki korpus u CG i da tako imamo i "trecu granicu" i sto je najbitnije izlaz na more.
Mi trebamo raditi na izgradnji brze pruge i brze ceste Sarajevo - Bar i tako dobiti alternativu. U Baru vec danas zivi oko 20% Bosnjaka i oko 30% muslimana. Taj procenat raste iz godine u godinu.

Tu se nalazi vrlo bitna luka sto za nas znaci izlazak u svijet. Od najveceg neprijatelja CG moze postati najveci saveznik i pomoci nam da se izvucemo iz celjusti Beograda i Zagreba

Budimo pametni. Budimo vizionari.

http://www.bosnjackastranka.org
Monteniger

#34 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Monteniger »

Citajuci ovo sto je napisano, uvijek se postavlja pitanje da li je i koja strana zapravo kriva. Posto se gospodin koji je otvorio ovu temu bavi "istinom" samo jedne strane, ajde da cujete i drugu stranu ciji sam svjedok!

Gospodin Čikić kojeg pominjete tvrdi da je slijep. Postavljam pitanje, kako je gospodin Čikić vozio auto, i gazio rijeku Lim s jedne strane na drugu?

Ne znam uopste sta sada hoce, odstetu su dobili kojom su u vecini iskupovali nekretnine! Vlast je kao vlast smao radila svoj posao, pa i u tom smislu su amnestirani od tadasnjeg predsjednika i dobili odstetu i ako je prava istina skroz drugacija!

Da li se izvjesna gospoda ili njima bliski sjecaju snimaka koji nepobitno dokazuju da su IMALI sakriveno oruzije i to, u sahtama za vodu, u sijenu, u zemlji, u podrumima itd...Moguce da su njihovi dvojnici pa i sam slijepi gospodin sami otkopavali oruzije pred ocima kamera!

Svako ima pravo na svoje misljenje a licno nisam ni za jednu ni za drugu stranu jer mislim da su svi grijesili. Prosto ja sam samo za golu istinu!

Pozdrav svima! ;)
Komrad

#35 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Komrad »

Bosnjaci su trebali slijediti put crne gore
Bosnolog

#36 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:Bosnjaci su trebali slijediti put crne gore
MIslis da smo trebali pomoci Karadzicu,Srbiji i velikosrbima zauzeti granice Srboslavije Kavovac-Kavobag,Kavovitica ubijajuci svoje komsije Hrvate u BiH i Hrvatskoj uz amin i blagosov SPC i SANU planera,Hrabro i poslusno u toj borbi ginuti ,biti bombardovani od strane NATO zamalja po uzoru na Srbiju i zauvijek izgubili Bosnu jer bi odrzavanje referenduma bila kosmicka misaona imenica nakon ulaska u otvoreni rat sa Hrvatskom i BH Hrvatima koji bi dobrovoljno isli ubijati bracu Hrvate u hrvaskoj???.

Posto nije uspio plan ratovanja za velikosrpske ideale i nakon propasti Srboslavije,NATO bombardovanja i gubitka Kosova mrkogorci su uz pomoc Bosnjaka,Albanaca i Hrvata osamostalili se i povratili drzavnost Crne Gore cije cojstvo uneredise zbog slugarstva Milosevicevim ratovima protiv Hrvatskoj i BiH,

Sada je druga prica Crna Gora je napravila zaokret i odlazak od Srbije koja tone sve dublje u vlastitom glibu proslosti bez saveznika i prijatelja u regiji i svijetu,presudena,osudena i osramocena zauvijek .Sada CG sa BiH ima fer i korektne odnose ali je ne treba amnestirati zbog njene uloge u agresiji na BiH,ubistva i progone Bosnjaka te isporuke izbjeglica Karadzcievim koljacima koji su ih pogubili a za sto snose odgovornost...........
Komrad

#37 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Komrad »

Bosnolog wrote:
MIslis da smo trebali pomoci Karadzicu,Srbiji i velikosrbima zauzeti granice Srboslavije Kavovac-Kavobag,Kavovitica ubijajuci svoje komsije Hrvate u BiH i Hrvatskoj uz amin i blagosov SPC i SANU planera,Hrabro i poslusno u toj borbi ginuti ,biti bombardovani od strane NATO zamalja po uzoru na Srbiju i zauvijek izgubili Bosnu jer bi odrzavanje referenduma bila kosmicka misaona imenica nakon ulaska u otvoreni rat sa Hrvatskom i BH Hrvatima koji bi dobrovoljno isli ubijati bracu Hrvate u hrvaskoj???.

Posto nije uspio plan ratovanja za velikosrpske ideale i nakon propasti Srboslavije,NATO bombardovanja i gubitka Kosova mrkogorci su uz pomoc Bosnjaka,Albanaca i Hrvata osamostalili se i povratili drzavnost Crne Gore cije cojstvo uneredise zbog slugarstva Milosevicevim ratovima protiv Hrvatskoj i BiH,

Sada je druga prica Crna Gora je napravila zaokret i odlazak od Srbije koja tone sve dublje u vlastitom glibu proslosti bez saveznika i prijatelja u regiji i svijetu,presudena,osudena i osramocena zauvijek .Sada CG sa BiH ima fer i korektne odnose ali je ne treba amnestirati zbog njene uloge u agresiji na BiH,ubistva i progone Bosnjaka te isporuke izbjeglica Karadzcievim koljacima koji su ih pogubili a za sto snose odgovornost...........
Mislim ... bolje ratovati protiv jedne strane nego protiv dvije
Srbi su tada bili jaci i od nas i od hrvata ....s druge strane lakse se boriti protiv 500 000 hrvata nego protiv 1 500 000 srba koji imaju pomoc JNA... zar ne?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by PipiDugaDevetka »

Srpsko cveće ili hrvatsko cvijeće bilo bi pitanje tad da nije SFRJ bila uRAMljena. Lider Alija nije imao izbora!
Novinar: Pa šta su pjevali u Karađorđevu Milošević i Tuđman(in)?
Mesić: Nema te više Alija, nek' ti je rahmet Alija,...veliki, golemi,...
(Super mega hit prvog dugokosog narodnjaka Hašima Kučuka - Hokija)
1gorstak

#39 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by 1gorstak »

Komrad wrote:
Bosnolog wrote:
MIslis da smo trebali pomoci Karadzicu,Srbiji i velikosrbima zauzeti granice Srboslavije Kavovac-Kavobag,Kavovitica ubijajuci svoje komsije Hrvate u BiH i Hrvatskoj uz amin i blagosov SPC i SANU planera,
Mislim ... bolje ratovati protiv jedne strane nego protiv dvije
Partizani su se nasli na udaru ofanziva u kojim su zajednicki ucestvovali Nijemci, cetnici, ustase, Talijani, pa sta ? Sta je trebalo, prihvatiti "realnost" Treceg Rajha i njegovih vazala ? U svoju kalkulaciju trebas ubaciti cinjenicu da nisu svi kukavice kao ti.

To jedno, drugo; Crna Gora je dobila nezavisnost upravo zbog sloma velikosrpskog projekta. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, Djukanovic ne bi smio dovesti u pitanje Veliku Srbiju, niti bi Crna Gora i Kosovo danas bili nezavisni. Tako mi u Bosni i Hercegovini, ocuvanjem teritorijalnog integriteta BiH, stvaramo preduslove za izlazak drugih ispod velikosrpske cizme.
Komrad

#40 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Komrad »

1gorstak wrote:
Partizani su se nasli na udaru ofanziva u kojim su zajednicki ucestvovali Nijemci, cetnici, ustase, Talijani, pa sta ? Sta je trebalo, prihvatiti "realnost" Treceg Rajha i njegovih vazala ? U svoju kalkulaciju trebas ubaciti cinjenicu da nisu svi kukavice kao ti.

To jedno, drugo; Crna Gora je dobila nezavisnost upravo zbog sloma velikosrpskog projekta. Da je Sarajevo podrzalo Milosevica, Djukanovic ne bi smio dovesti u pitanje Veliku Srbiju, niti bi Crna Gora i Kosovo danas bili nezavisni. Tako mi u Bosni i Hercegovini, ocuvanjem teritorijalnog integriteta BiH, stvaramo preduslove za izlazak drugih ispod velikosrpske cizme.
Pa ja sam i rekao svoje misljenje ... ja jesam kukavica kada vidim da cu dzaba poginuti :)
Bolje sa Cetnicima je*a majku ustasama nego ratovat i sa jednim i drugim
Sto se tice partizana oni su imali podrsku saveznika sto se za nas ne moze reci i u ratu i poslije rata.
osa

#41 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by osa »

1gorstak wrote:

činite ne činjenjem, kao i obično....
Komrad

#42 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Komrad »

1gorstak wrote:
Tako mi u Bosni i Hercegovini, ocuvanjem teritorijalnog integriteta BiH, stvaramo preduslove za izlazak drugih ispod velikosrpske cizme.

jest svi su izasli ispod te cizme osim BiH
seln

#43 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by seln »

Monteniger wrote:Citajuci ovo sto je napisano, uvijek se postavlja pitanje da li je i koja strana zapravo kriva. Posto se gospodin koji je otvorio ovu temu bavi "istinom" samo jedne strane, ajde da cujete i drugu stranu ciji sam svjedok!

Gospodin Čikić kojeg pominjete tvrdi da je slijep. Postavljam pitanje, kako je gospodin Čikić vozio auto, i gazio rijeku Lim s jedne strane na drugu?

Ne znam uopste sta sada hoce, odstetu su dobili kojom su u vecini iskupovali nekretnine! Vlast je kao vlast smao radila svoj posao, pa i u tom smislu su amnestirani od tadasnjeg predsjednika i dobili odstetu i ako je prava istina skroz drugacija!

Da li se izvjesna gospoda ili njima bliski sjecaju snimaka koji nepobitno dokazuju da su IMALI sakriveno oruzije i to, u sahtama za vodu, u sijenu, u zemlji, u podrumima itd...Moguce da su njihovi dvojnici pa i sam slijepi gospodin sami otkopavali oruzije pred ocima kamera!

Svako ima pravo na svoje misljenje a licno nisam ni za jednu ni za drugu stranu jer mislim da su svi grijesili. Prosto ja sam samo za golu istinu!

Pozdrav svima! ;)
Dakle, ti tvrdis da su rehabilitirani i dobili su odstetu iako su krivi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#44 Re: Crna prošlost Crne Gore

Je li podignut obećani spomenik bošnjačkim žrtvama u Herceg Novom?
Inače, H.Novi je pro-velikosrpska opština nakon posljednjih izbora.
zavrzlama

#45 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by zavrzlama »

CG je ucestvovala u agresiji na BIH....danas CG je nezavisna drzava i radi mnoge stvari na popravljanju odnosa sa BIH ...znaci ljudi se pokajali ,uocili greske i vec dostigli stepen da probosanske snage u BIH ne vide CG kao neprijateljsku drzavu :thumbup:

a zasto je CG promijenila kurs prema BIH...pa zato sto nema teritorijalnih pretenzija prema BIH....

nezavisnost CG je jedan od najtezih udaraca velikposprskoj politici,jer je srbija ostala sama u ideji velike srbije i pokazalo se da i pravoslavni narod u CG nije za tu bolesnu ideju....

nadat se da se uskoro otvori tema "crna proslost srbije" sto bi znacilo da je srbija dosla tobe,isto kao i CG..
Komrad

#46 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by Komrad »

zavrzlama wrote:CG je ucestvovala u agresiji na BIH....danas CG je nezavisna drzava i radi mnoge stvari na popravljanju odnosa sa BIH ...znaci ljudi se pokajali ,uocili greske i vec dostigli stepen da probosanske snage u BIH ne vide CG kao neprijateljsku drzavu :thumbup:

a zasto je CG promijenila kurs prema BIH...pa zato sto nema teritorijalnih pretenzija prema BIH....

nezavisnost CG je jedan od najtezih udaraca velikposprskoj politici,jer je srbija ostala sama u ideji velike srbije i pokazalo se da i pravoslavni narod u CG nije za tu bolesnu ideju....

nadat se da se uskoro otvori tema "crna proslost srbije" sto bi znacilo da je srbija dosla tobe,isto kao i CG..

ma lako je meni za crnu goru i srbiju al .. da li ce ovi u RS doci tobe...
zavrzlama

#47 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by zavrzlama »

Komrad wrote:
zavrzlama wrote:CG je ucestvovala u agresiji na BIH....danas CG je nezavisna drzava i radi mnoge stvari na popravljanju odnosa sa BIH ...znaci ljudi se pokajali ,uocili greske i vec dostigli stepen da probosanske snage u BIH ne vide CG kao neprijateljsku drzavu :thumbup:

ma lako je meni za crnu goru i srbiju al .. da li ce ovi u RS doci tobe...
ovi iz rs-a se ne pitaju ni zasta...promjena srbijanske politike je istovremeno i promjena ponasanja BIH srba..

LAZ i to velika je da BIH srbi imaju sopstveni politicki put i da samostalno odlucuju o bilo kojoj vecoj ustavnoj promjeni u BIH...sve dosad ustavne reforme koje su ojacale BIH su isle preko srbije i srbija je od MZ uzimala povlastice ,a ne srbi u BIH i njihovi politicari....
1gorstak

#48 Re: Crna prošlost Crne Gore

Post by 1gorstak »

Komrad wrote:
1gorstak wrote:

Pa ja sam i rekao svoje misljenje ... ja jesam kukavica kada vidim da cu dzaba poginuti :)
Nisi vidovit, ne moze se znati sta je moguce ako ne pokusas. Kako god, lijepo od tebe da svoj kukavicluk ne pokusavas sakriti, ali bi takodje bilo dobro da ne kritikujes one koji jesu hrabri i imaju kicmu. Ako velikosrbi ponovo ugroze medjunarodno priznate granice BiH i izbije oruzani sukob, tebi zelim ugodno izbjeglistvo u Njemackoj. Niko te nece kritikovati. Problem je sto ti sebi uzimas za pravo da kritikujes one koji su odlucni braniti teritorijalni integritet drzave.
Bolje sa Cetnicima je*a majku ustasama nego ratovat i sa jednim i drugim
Ja sam Hrvat a rat sam proveo u ARBiH, ne zato sto nisam mogao napustiti zemlju ili preci na drugu stranu (jer jesam mogao uraditi i jedno i drugo) nego iz ubjedjenja. Ovo je moja zemlja. Ali, da su Bosnjaci krenuli tim putem za kojim zalis, medjunarodna granica (sa sve carinicima i rampama) bi danas bila nadomak Kaonika, a Bosnjaci bi bili manjinski narod u Velikoj Srbiji, odnosno Velikoj Hrvatskoj.
Sto se tice partizana oni su imali podrsku saveznika sto se za nas ne moze reci i u ratu i poslije rata.
Netacno. Saveznici su ispocetka podrzavali rojalisticki pokret, da je Mihajlovic bio pametniji od bukove klade, Velika Srbija bi postala realnost vec cetrdeset pete, Hrvatska bi nakon Pavelica bila svedena na petinu sadasnje teritorije a Bosnjaci kao narod uopste ne bi postojali. No to je posebna tema, poenta je da partizani na pocetku rata nisu imali podrsku, nego su tu podrsku imali cetnici.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Crna prošlost Crne Gore

http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/bulatovi%C4%87%3A-deportacija-bh.-izbjeglica-gre%C5%A1ka-dr%C5%BEave wrote:12.11.2010. u 17:15
Crna Gora
Bulatović: Deportacija bh. izbjeglica greška države

Image

"U pitanju je greška, ali je bila državna greška za koju mi svi snosimo ogromnu odgovornost, a ti ljudi niti su imali motiv, ni namjeru ni cilj da tako nešto urade", dodao je on.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović rekao je danas na suđenju optuženima za deportaciju bh. civila iz Crne Gore u BiH da u slučaju deportacije iz 1992. godine nema pojedinačne odgovornosti i da, ukoliko greške ima, ona je "državna".

"Istina je da nema greške i pojedinačne odgovornosti i da, ukoliko je napravljena, to je bila državna greška, a ne pojedinačna. Dokumenti koje sam predao sudu to neposredno utvrđuju. Nije u pitanju nikakva kriminalna grupa, njih osam ili devet koji su odlučili i smislili da nekome napakoste niti neki lični motiv da naprave bilo šta zlo Muslimanima ili Srbima. Zlo vrijeme je donijelo zle prilike", kazao je Bulatović novinarima nakon svjedočenja u Višem sudu u Podgorici.

"U pitanju je greška, ali je bila državna greška za koju mi svi snosimo ogromnu odgovornost, a ti ljudi niti su imali motiv, ni namjeru ni cilj da tako nešto urade", dodao je on.

Devetorica policajaca, među kojima trojica visokih službenika tadašnjeg MUP-a, optuženi su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Oni su uhapsili i deportovali 79 državljana BiH i predali ih sekretarijatima za unutrašnje poslove Sokolac, Srebrenica i Foča.

Većina deportovanih je ubijena u improvizovanim logorima.

Bulatović je sudu predao dvadesetak dokumenata iz vremena deportacije, za koje tvrdi da dokazuju da bivši službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, među kojima su i pomoćnici ministra za tajnu i javnu bezbjednost, nisu krivi.

Predsjednik Crne Gore iz vremena deportacije je saopštio da je akcija privođenja imala za cilj "sprečavanje prelivanja terorizma" iz BiH u Crnu Goru i "očuvanje građanskog mira".

Naveo je da su tokom 1992. godine privođene sve osobe iz bivših jugoslovenskih republika i da je na sjeveru Crne Gore bilo pripadnika paravojnih formacija "zaraćenih strana u BiH i 'vikend ratnika'".

Bulatović je saopštio da je samo u Pljevljima privedeno i saslušano više od 3.000 osoba, zadržano njih 40, a deportovano devet.

Dodao je da su saslušavani i građani BiH srpske nacionalnosti koji su izbjegavali vojnu obavezu, kao i da je jedan broj njih takođe deportovan.

"Sa svim aktivnostima policije bili su upoznati svi državni organi, a posebno tadašnji državni tužilac s kojim su obavljene konsultacije", rekao je Bulatović uz tvrdnju da je "deportacija provedena u skladu za Ustavom i tadašnjim zakonima", kao i da državni organi "nisu mogli da predvide kakva će sudbina zadesiti deportovane".

Akcija je prekinuta 27. maja na sastanku državnog vrha kojem su prisustvovali predsjednici države, Vlade, vojni ministar i ministar policije.

LJILJAN.BA

Post Reply