crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Moderator: anex
-
aida.s
#1 crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Svjdoci smo da se ljudi i u BIH ubijaju zbog prezaduženosti. Nedavno je bio slučaj u Srebreniku gdje se žirant objesio zbog jamstva po kreditima svom "prijatelju" koji je pobjegao u CG a njemu ostavio svoje dugove. Zanima me da li u BiH postoji neka ustanova ili udruženje gdje se ovakvi ljudi mogu obratiti za pravnu pomoć i vidjeti kakva su njihova prava naročito po kreditima u MKO gdje se kreditni službenici ponašaju kao pravi zelenaši, dolaze ovim ljudima na posao i kući i redovno ih uznemiravaju.
- Dr.Cuddy
- nineinchnails
#3 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
UniCredit ih usrecio, pa nisu znali sta ce od silne srece i dragosti.
-
Vertigo
#4 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
uvezali se
ovo sa prezaduzenim duznicima i zirantima bi trebalo nekako pokusati olaksati.
novac se mora vratiti banci, ali zasto niko ne razmislja o uvodenju nekih reprograma kredita, ljudima koji su trenutno u teskocama i to mogu dokazati
- ProbuseniDolar
#5 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Samo glup covjek moze biti zirant ... ne bih bio zirant bratu rodjenom ... Inace imam jednog jarana koji je zirant prijateljici, ova digla 20 milja otiskla u soping, na liposukciju, pedikir, manikir, plasticnu operaciju, skrsila pare, dobila otkaz na poslu i nema da vraca. Sve spalo na jarana, koji je sirotinja teska ... i glupan ( jaran mi je ali je glupan to sam mu u lice rekao) kaze zao mu zene, i ona je otkaz dobila, vraticu ja to nekako. po meni ako se nadjete u takvoj situaciji, napravis ugovor da ti prepise stan ako nema da vraca kredit, prislonis stoljpi na celo i nek potpise ... nema druge ... 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#6 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
mora da se salis...pa vidis li da dizu kamate na vec postojece kredite?!?!?!?Vertigo wrote:uvezali se![]()
novac se mora vratiti banci, ali zasto niko ne razmislja o uvodenju nekih reprograma kredita, ljudima koji su trenutno u teskocama i to mogu dokazati
- madner
#7 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Da je normalna drzava imali bi svoju banku gdje stopa nije veca od 6%, pa onda ne bi mogli karteli na nama dizat ekstra profit.
Lud smo narod da uzmamo ovakve kredite.
-
Vertigo
#8 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
kakve to veze ima sa reprogramom kreditamIRCerka wrote:mora da se salis...pa vidis li da dizu kamate na vec postojece kredite?!?!?!?Vertigo wrote:uvezali se![]()
cini mi se je Dodo nesto uradio na tom planu u rs-umadner wrote:Da je normalna drzava imali bi svoju banku gdje stopa nije veca od 6%, pa onda ne bi mogli karteli na nama dizat ekstra profit.
-
detroit-mercy
#9 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Problem je sto zirantima izgleda niko nije objasnio sta su njihove odgovornosti ukoliko primalac kredita nije u stanju da vraca kredit. Nego to je po onoj nasoj, "Ma hajde jaro, ja bih zatebe i ruku dao a kamoli jedan potpis na nakom papiru". Kad ono ups...., neode samo ruka nego i mnogo vise od toga.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#10 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
To na Zapadu nista nije novo, da se ljudi ubijaju radi prezaduzenosti, i da banke propadaju radi nepovrata kredita od istih i njima slicnih, sto je svakako dovelo do svjetske ekonomske krize.
Mada, kredit kao kredit je dizajniran kao pomoc onima koji nemaju gotovine, ali puni oprez pri tom. Ja sm licno bio zirant jednom "prijatelju" jedan put, htio pomoci, pa mi se odbilo od glavu, i nikad vise rekoh! Svako nek' potpisuje za sta mu treba, a ne dovoditi druge!
Mada, kredit kao kredit je dizajniran kao pomoc onima koji nemaju gotovine, ali puni oprez pri tom. Ja sm licno bio zirant jednom "prijatelju" jedan put, htio pomoci, pa mi se odbilo od glavu, i nikad vise rekoh! Svako nek' potpisuje za sta mu treba, a ne dovoditi druge!
-
SnezanaM
#11 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
[quote="aida.s"]Svjdoci smo da se ljudi i u BIH ubijaju zbog prezaduženosti. Nedavno je bio slučaj u Srebreniku gdje se žirant objesio zbog jamstva po kreditima svom "prijatelju" koji je pobjegao u CG a njemu ostavio svoje dugove. Zanima me da li u BiH postoji neka ustanova ili udruženje gdje se ovakvi ljudi mogu obratiti za pravnu pomoć i vidjeti kakva su njihova prava naročito po kreditima u MKO gdje se kreditni službenici ponašaju kao pravi zelenaši, dolaze ovim ljudima na posao i kući i redovno ih uznemiravaju.[/quote]
Rade svoj posao, sta je tebi tu cudno
Zirant potpisuje da ce vratiti dug , ako osoba koja je digla ne bude u stanju da ga otplati i to je to
U cemu je problem, jer mislis da ce banka nekome HALALITI
Rade svoj posao, sta je tebi tu cudno
Zirant potpisuje da ce vratiti dug , ako osoba koja je digla ne bude u stanju da ga otplati i to je to
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#12 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Vertigo, u nekim bankama kad dizes novac primljen preko WU, oni ti prvo (ako si baksuz pa u njihovoj banci) te pare stave na tvoj racun, onda ti daju sa tvog racuna, i uredno naplate tu transakciju 1KM... zasto mislis da im je u interesu koristiti reprogramiranje na koje narod nece pristati svakako? Vec si uzeo 1000 KM, vracas 1150 narednih 12 mjeseci i sad ti neko nudi da u roku od 18 mjeseci otplatis 1450 KM...malo ko da ce pristati na takvo nesto...
- pustopoljina
#13 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
crnjak je to sto duznik MOZE da plati ratu,ali je NE PLACA i opomene stizu zirantima...a to su jako cesto clanovi sire porodice...tako da...zirant si malom od sestre (nije on mali vise)-a onda ti dolazi njegova rata...a sta ces ti-zvati sestru? zvati njega? isto da ne zna,kad treba platiti...i nije neko ko ne moze platiti...ljudi su postali nevjerojatno bezobrazni.
ili zirant si kcerki od "prije"...njoj muz radi vani,ima poslovni prostor pod kucom i izdaje...i zirantu dolaze opomene,duznik samo kaze-evo sad cu platiti,i nista...
ili mikrokrediti-kolegica koja moze(nije se tu zaduzivala)-podigne hiljadu km ,i da kolegici koja kuka kako ne moze na more,ovo-ono...ova sva sretna uzme hiljadu i ode na more,s obavezom da otplacuje mjesecno 100km...i svaki-ali svaki mjesec ovu prvu zovu iz mikrokreditne da treba platiti ratu-i ona svaki put mora ovu drugu ganjati za pare...ali svaki put...
najzalosnije je kad si zirant tako nekima-koji kupuju namjestaj,idu na more,kupuju novo auto...oni rade na imidzu-a tebe potrazuju zbog njihovog dugovanja...tebe-koji se pokrivas koliko ti je jorgan dug.
ili zirant si kcerki od "prije"...njoj muz radi vani,ima poslovni prostor pod kucom i izdaje...i zirantu dolaze opomene,duznik samo kaze-evo sad cu platiti,i nista...
ili mikrokrediti-kolegica koja moze(nije se tu zaduzivala)-podigne hiljadu km ,i da kolegici koja kuka kako ne moze na more,ovo-ono...ova sva sretna uzme hiljadu i ode na more,s obavezom da otplacuje mjesecno 100km...i svaki-ali svaki mjesec ovu prvu zovu iz mikrokreditne da treba platiti ratu-i ona svaki put mora ovu drugu ganjati za pare...ali svaki put...
najzalosnije je kad si zirant tako nekima-koji kupuju namjestaj,idu na more,kupuju novo auto...oni rade na imidzu-a tebe potrazuju zbog njihovog dugovanja...tebe-koji se pokrivas koliko ti je jorgan dug.
- weed
#14 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ma, jadna smo mi drzava i plate su ljudima nikakve... pa sta god hoce da kupi - a preko 2 milje je, mora kredit uzeti... jebi ga, dodju ljudi u svakakve situacije... ja sam bio zirant, meni su bili ziranti i nekako smo uvijek imali srece i ja i ti moji ziranti... rijetki su ljudi koji mogu sebi priustiti nesto malo skuplje, a da se ne zavaljuju... zato, svi van BiH i zaradjujte, pa nazad u domovinu na trosenje... 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#15 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Davno je receno, ne praviti business sa krvnim srodstvom!

- pustopoljina
#16 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
eh-corolla,lako je to reci kad si u ameriKi,ali kad zivis u gradu gdje ti je X % ljudi krvno srodstvo (i hvala Bogu na tome) onda je to malo teze izbjeci,posebno-kad nisi ni zelio izbjeci,nego bio siguran da je "mali od sestre" zreo i odgovoran covjek,koji zna sta radi.
sto bi milan tarot rekao:pare ljude kvare,pare ljude kvare,pare ljude kvare...
- corolla02
#17 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Znam, kako je to nezahvalno covjece, ne kaze se dzaba krv nije vodapustopoljina wrote:eh-corolla,lako je to reci kad si u ameriKi,ali kad zivis u gradu gdje ti je X % ljudi krvno srodstvo (i hvala Bogu na tome) onda je to malo teze izbjeci,posebno-kad nisi ni zelio izbjeci,nego bio siguran da je "mali od sestre" zreo i odgovoran covjek,koji zna sta radi.
P.S.
Ima ona izreka : Bog nam daje familiju, a hvalla Svemogucem pa mi biramo prijatelje!
-
VaneXXX
#18 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
ma sto se tice ziranata najbolje je receno u narodu....dok je ovaca bit ce i dzempera!!!prije par mjeseci dolazi mi haver sav sretan i govori da ce dobit dijete,kako znam u kakvoj je financijskoj situaciji kontam ja u sebi ne dobivas ti braco djete nego socijalni slucaj,pa se zajebah i pitah buraz jel ti to pametno bas sad?kaze on meni ma haveru bit ce dobro ako Bog da...normala dade Bog, bi siroke ruke, usljedila je zavaljotka u nakih 5 kredita,to stan to namjestaj to slavlje, i sad mi dolazi i kuka kako nezna sta ce...hvala Bogu da sam imao pametnog starog pa me davno nauci onoj staroj posudi onoliko kolko mozes halaliti, te mu ja dado par stoja.Od tada me nije nazvao nikako, ne zato sto sto nece nego sto ga je sramota jer znam da nema da vrati a suvise je ponosan da bi to priznao!sve u svemu jad i cemer naseg licemjernog drustva.... za funkcionisanje na nasem podrucju ionako ne mozes nauciti iz knjiga nego jedino iz naroda tako da je jako bitno da zapamtimo onu prvu poslovicu: "dok je ovaca bit ce i dzempera" te se problemi tipa ovih koji imaju ti silni jadnici koji su nekome ziranti sigurno tesko ponovili!!!!
-
JohnGotti
#19 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ma ok, rijetki su slucajevi da bas ljudi ne mogu vracati... pa vise ljudi godisnje ujede zmija, nego sto ih se ubije zbog kredita...
Cak i ako neko ponekad stvarno nije u situaciji da plati, pa ok, kao zirant ste se i obavezali da cete pomoci. E sad, sa druge strane, ako je neko bezobrazan, ni to nije problem. Uvijek postoje ljudi spremni za odredjenu cifru da ih najtjeraju da razmisle ponovo da li im se bas isplati neplacati...
Elem, bilo kako bilo, previse galame oko necega gdje realno nema nista silno... pretjerujete. Da se drugacije ne izrazim. Blago receno. Velika vecina ljudi je na mjestu i savjesna i nikakvih problema nema.
Cak i ako neko ponekad stvarno nije u situaciji da plati, pa ok, kao zirant ste se i obavezali da cete pomoci. E sad, sa druge strane, ako je neko bezobrazan, ni to nije problem. Uvijek postoje ljudi spremni za odredjenu cifru da ih najtjeraju da razmisle ponovo da li im se bas isplati neplacati...
Elem, bilo kako bilo, previse galame oko necega gdje realno nema nista silno... pretjerujete. Da se drugacije ne izrazim. Blago receno. Velika vecina ljudi je na mjestu i savjesna i nikakvih problema nema.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#20 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ja, rece mi burazer da su digli kamate. Ispade da je isplatnije kod Gasija se zaduziti

-
pita_zeljanica
#21 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
to je i moj moto..VaneXXX wrote:ma sto se tice ziranata najbolje je receno u narodu....dok je ovaca bit ce i dzempera!!!prije par mjeseci dolazi mi haver sav sretan i govori da ce dobit dijete,kako znam u kakvoj je financijskoj situaciji kontam ja u sebi ne dobivas ti braco djete nego socijalni slucaj,pa se zajebah i pitah buraz jel ti to pametno bas sad?kaze on meni ma haveru bit ce dobro ako Bog da...normala dade Bog, bi siroke ruke, usljedila je zavaljotka u nakih 5 kredita,to stan to namjestaj to slavlje, i sad mi dolazi i kuka kako nezna sta ce...hvala Bogu da sam imao pametnog starog pa me davno nauci onoj staroj posudi onoliko kolko mozes halaliti, te mu ja dado par stoja.Od tada me nije nazvao nikako, ne zato sto sto nece nego sto ga je sramota jer znam da nema da vrati a suvise je ponosan da bi to priznao!sve u svemu jad i cemer naseg licemjernog drustva.... za funkcionisanje na nasem podrucju ionako ne mozes nauciti iz knjiga nego jedino iz naroda tako da je jako bitno da zapamtimo onu prvu poslovicu: "dok je ovaca bit ce i dzempera" te se problemi tipa ovih koji imaju ti silni jadnici koji su nekome ziranti sigurno tesko ponovili!!!!
- Haris.ba
#22 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ja cu biti zirant samo onome ko je i meni zirant. Ostali slucajevi su nemoguci je mi to VJERA zabranjuje. Mislim da je to jedino posteno ako trebas biti zirant nekome ko ti nije iz blize porodice.pustopoljina wrote:crnjak je to sto duznik MOZE da plati ratu,ali je NE PLACA i opomene stizu zirantima...
- upravnik
#23 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
nije li to glupo?
- opljačkaš banku i ideš u zatvor
- opljačka tebe banka i nikome ništa
hmmmmm
- opljačkaš banku i ideš u zatvor
- opljačka tebe banka i nikome ništa
hmmmmm
-
aida.s
#24 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ok, Snježo slažem se s tobom da su žiranti potpisali da će vraćati kredit. A problem je u tome što se u većini MKO ne glada na kreditnu sposobnost jamca. Evo npr moja tetka je bila jedini jamac po kreditu svojoj prijateljici po kreditu u MKO na iznos od 5.000,00 KM. Overila je AZ gdje stoji da je njena plata 430,00 KM i da ima ratu kredita od 211,50 KM. Prijateljica ne vraća kredit, i mojoj tetki svaki dan dolazi kreditni službenik iz te MKO i traži da uplati ratu u iznosu od cca 510,00 KM. Ja kako znam u bankama se kreditna sposobnost jamca određuje na 1/2 ili 1/3 minus obaveze u drugim bankama. 510,00 KM premašuje ne samo 1/2 ili 1/3 njene plate nego i iznos cijele plate. Za te dolaske kući kreditnog službenika, ja sam je lično savjetovala da sledeći put nazove policiju zbog uznemiravanja na privatnom posjedu a taj kreditni služenik neka kao što to rade u bankama pošalje poštom opomene i neka na taj način radi svoj posao.SnezanaM wrote:aida.s wrote:Svjdoci smo da se ljudi i u BIH ubijaju zbog prezaduženosti. Nedavno je bio slučaj u Srebreniku gdje se žirant objesio zbog jamstva po kreditima svom "prijatelju" koji je pobjegao u CG a njemu ostavio svoje dugove. Zanima me da li u BiH postoji neka ustanova ili udruženje gdje se ovakvi ljudi mogu obratiti za pravnu pomoć i vidjeti kakva su njihova prava naročito po kreditima u MKO gdje se kreditni službenici ponašaju kao pravi zelenaši, dolaze ovim ljudima na posao i kući i redovno ih uznemiravaju.[/quote]
Rade svoj posao, sta je tebi tu cudno![]()
Zirant potpisuje da ce vratiti dug , ako osoba koja je digla ne bude u stanju da ga otplati i to je to![]()
Problem je i u tome što oni uopšte ne ganjaju tu ženu koja je podigla kredit jer znaju da se prezadužila već samo moju tetku koja je i srčani bolesnik.
- Haris.ba
#25 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Sto ba ljudima posao nalazis, lakse ne provjeravatiaida.s wrote:A problem je u tome što se u većini MKO ne glada na kreditnu sposobnost jamca.
Takvima ja ponudim kahvi i naspem laksativa. Mrsh.aida.s wrote:mojoj tetki svaki dan dolazi kreditni službenik iz te MKO i traži da uplati ratu u iznosu od cca 510,00 KM.
Moraju po zakonu. Moze se maksimalno uzeti 1/3 mjesecnih prihoda. 1/2 je kod alimentacije. Odbij 1/3 od prihoda, i to je to.aida.s wrote:a kako znam u bankama se kreditna sposobnost jamca određuje na 1/2 ili 1/3 minus obaveze u drugim bankama.
Pa zato i postoje jemci. Upucejem apel svima da procitaju sta znaci biti jemac (zirant).aida.s wrote: Problem je i u tome što oni uopšte ne ganjaju tu ženu koja je podigla kredit jer znaju da se prezadužila već samo moju tetku koja je i srčani bolesnik.