Crna Gora - aktuelno,

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Crna Gora - aktuelno,

Post by seiko22 » 18/04/2007 23:20

Полиција спречила упад у Цетињски манастир
Присталице канонски непризнате црногорске цркве покушале насилно да заузму седиште Митрополије црногорско-приморске, али су им се, поред органа реда, супротставили свештеници и окупљени народ


Подгорица – Посебна јединица полиције Министарства унутрашњих послова Црне Горе спречила је јуче присталице канонски непризнате црногорске цркве на челу са распопом Мирашем Дедеићем да насилно уђу у Цетињски манастир и изазову инцидент ширих размера.
Јаке снаге специјалне полиције освануле су јуче око Цетињског манастира у коме је смештена и Митрополија црногорско-приморска, док је у самом граду примећен велики број специјалних полицијских возила и јединица за посебне намене.
У порти Цетињског манастира зора је затекла неколико стотина грађана, верника Српске православне цркве, односно Митрополије црногорко-приморске, свештенике, монахе и монахиње и ученике Цетињске богословије. Њима су се придружили и лидери опозиционих просрпских партија.

Нешто пре једанаест часова присталице црногорске цркве окупиле су се испред Влашке цркве на Цетињу, у близини Митрополије, али их је полиција спречила да у њу уђу, након чега су кренули ка Цетињском манастиру, узвикујући: „Ово је наше” и погрдне речи на рачун председника црногорске државе Филипа Вујановића.

Дедеића са стотинак следбеника на улазу у порту Цетињског манастира зауставио је кордон специјалаца, посебно наоружаних и опремљених за ванредне прилике. Распоп Дедеић покушао је да убеди припаднике полиције да га, ако не може да уђе у манастир, пусте да уђе у порту и обави „богослужење” на гувну. Након неуспелих преговора, Дедеић је позвао Црногорце и Црногорке да сачувају мир у Црној Гори, поручујући полицији: „Ја знам да ви обављате своју дужност, али треба да знате да се не налазите ни на турској, ни на српској, већ на црногорској земљи”.

Након ових речи, његове присталице дуго су скандирале: „Е вива, е вива Монтенегро”, „Ово није Србија” и певале „Ђе се крсташ барјак вије, четницима мјесто није”, упућујући псовке митрополиту црногорско-приморском Амфилохију.

После неуспелих преговора са полицијом, Мираш је са свитом заобишао полицијски кордон и испред цркве на Ћипуру звонима најавио своју „литургију”. У том тренутку одјекнула су звона са Цетињског манастира испред кога је протојереј Радомир Никчевић, на гувну, служио молебан за мир.

Испред цркве на Ћупуру Дедеић је поручио: „Црне Горе нема без Црногораца, нит Цетиња без црногорске цркве. Ако немате ЦПЦ, ви сте Срби у Црној Гори и Црна Гора је српска држава”.

Овом догађају претходило је саопштење ЦПЦ-а да „нема више времена за чекање” и да ће „уз или без помоћи државе преузети од Српске православне цркве храмове и цркве у Црној Гори”. Митрополија црногорско-приморска на то је одговорила да је једини неприкосновени титулар православних цркава и манастира у Црној Гори и да ће их бранити свим дозвољеним средствима.

Шеф кабинета митрополита Амфилохија протојереј Радомир Никчевић казао је да ће Митрополија „одбранити своје светиње, без обзира на цену коју та одбрана подразумева”.

У саопштењу Митрополије црногорско-приморске каже се да је „данашњи дан, благодарећи Богу и светињама Цетињског манастира, протекао без сукоба, које су стотинак присталица распопа Дедеића покушале да изазову насилним уласком у манастир, Влашку и цркву на Ћипуру”.

Међу најбројнијим и већ деценију најодлучнијим бранитељима светиња Митрополије црногорско-приморске је Српско народно вијеће, чије су присталице и јуче биле најмасовније пред Цетињским манастиром.

– Црногорски национализам је дуже од деценије и по појахао све оне који нису његови следбеници. Најжешће и најбруталније терорише Србе у Црној Гори. Најгласнија је секта Мираша Дедеића која је покушала и јуче да изазове конфликт у Црној Гори и Срби треба да одговоре онако како их је Његош учио – „Муж је браник жене и ђетета, народ цркве и племена” – рекао је за „Политику” посланик у црногорском парламенту и председник СНВ-а др Момчило Вуксановић.

– Није ово само напад на српски народ, него на све поштене вернике који већ годинама верују канонској православној цркви, а сва истраживања су показала да је њих 90 одсто у колевци Рада Томова.

Председник Социјалистичке народне партије Срђан Милић, реагујући на цетињске догађаје, изјавио је да су та партија и њено руководство тамо где имају обавезу и да буду, како би „сачували све оно што представља духовну историју Црне Горе од насртаја оних који сматрају да све почиње са њима”.

Инцидент испред Цетињског манастира осудиле су јуче и Народна странка, Српска народна странка и Демократска српска странка, која је, између осталог, поручила: „Можда данашње дешавање испред Цетињског манастира буде лековито за групу самозванаца, јер су видели какав је био одговор народа. Остао је само за сећање примитивизам који су исказали. И насилно понашање које су демонстрирали према сниматељу Радио телевизије Србије. Није то због сниматеља, то они много воле Србију. Али, свак се има нечим подичити”.

Либерална партија Црне Горе је за сада једина стала у одбрану наума Дедеића да насилно заузме храмове и саопштила „да свакоме мора бити јасно да православне храмове у Црној Гори није градила ни Пећка ни Београдска патријаршија, већ су их стварали, градили и бранили Црногорци”.

Верници НВО „Црногорска православна црква” умало су линчовали камермана Радио-телевизије Србије.

До инцидента је дошло испред Цетињског манастира када су Дедеићеве присталице покушале да спрече камермана Телевизије Србије да сними окупљене. Неколико младића јурнуло је на камермана, гурали су га, ударали, псовали и покушали да му узму камеру.

Захваљујући присебности сниматеља и интервенцији полиције, он је извучен из гужве.

Извештаче српских медија мирашевци су јуче називали и: „Српски шпијуни”, „Издајници Црне Горе”, „Доушници српске Удбе”, „Ви шпијајте, ми ћемо вам пресудити”...

Међу онима који су викали, пред промотора ЦПЦ-а Стева Вучинића, био је и Ђуро Вучинић, власник Независне телевизије „Монтена”, бивши директор Морског добра Пурко Иванчевић, бивши ректор Универзитета Црне Горе др Божидар Николић… Неки од њих су „најхрабријим” дукљанима идентификовали и показивали извештаче „Вечерњих новости”, „Политике”, франкфуртских „Вести”…

Новица Ђурић
Ђорђе Брујић

-----------------------------------------------------------

Позив државном тужиоцу да реагује

Цетиње - Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве позвала је црногорског државног тужиоца Весну Меденицу да хитно предузме мере против људи који су јуче покушали насилним путем да јој одузму имовину.

Митрополија је најавила да ће, уколико државни тужилац не реагује, заштиту храмова и цркава тражити од релевантних међународних организација. „Уколико Меденица не буде реаговала на више пута поновљене покушаје отимања црквене имовине, што је кривично дело више пута поновљено, тражићемо заштиту од међународних институција”, саопштила је Митрополија.

У случају да Меденица не реагује, најава црногорског председника Филипа Вујановића да ће држава заштитити црквену имовину, неће имати никаквог смисла, поручено је из Митрополије.

Танјуг

[објављено: 19.04.2007.]


User avatar
Hantraga
Posts: 3103
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

Post by Hantraga » 18/04/2007 23:32

pravoslavne Vehabije :D

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 18/04/2007 23:38

Hantraga wrote:pravoslavne Vehabije :D


jok, bolan, podaj Dodu da procita , zna'ce, cirilica je!! :D


posebno ovo,

Након ових речи, његове присталице дуго су скандирале: „Е вива, е вива Монтенегро”, „Ово није Србија” и певале „Ђе се крсташ барјак вије, четницима мјесто није”, упућујући псовке митрополиту црногорско-приморском Амфилохију..

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

Post by forUMASH » 18/04/2007 23:56

Image

:D :oops: :D

User avatar
Maraschino
Posts: 15297
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 42 times
Been thanked: 14 times

Post by Maraschino » 19/04/2007 00:00

Tezak vakat dosao, :( brat protiv brata :roll: i bogomolje im male.

Ko se sjeca slucaja iz Hrvatske prije rata kada su Pravoslavci i Katolici vrsili molitve u jednoj crkvi.

A sada vehabije ovakve vehabije onakve(sto Hantraga rece pravoslavne).

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 19/04/2007 06:28

Maraschino wrote:Tezak vakat dosao, :( brat protiv brata :roll: i bogomolje im male.

Ko se sjeca slucaja iz Hrvatske prije rata kada su Pravoslavci i Katolici vrsili molitve u jednoj crkvi.

A sada vehabije ovakve vehabije onakve(sto Hantraga rece pravoslavne).


uh, dje si Mustafa!! Nisam te namah prepozn'o!!
Pa bolan, umjesto sto skreces sa problema cetnistva, i pokusavas ga opravdati problemom vehabija, dodji sebi i vidi da je ovo borba jednog dostojanstvenog naroda za svoju slobodu od cetnickog faschizma! Od onog istog faschizma koji ti sada ovim svojim komentarom branis, jer poturas svjesno vehabije, da bi odbranio i opravdao svoju cetnicku bratiju! Od onog istog faschizma, koji u Bosni ne priznaje Bosnjake- muslimane, koji u Hrvatskoj nije priznavao Hrvate (ali srecom zakratko), koji je bio namjerio srati i u Sloveniji pa "popusio" i podvio rep! Koji sere na Kosovu i dan danas i cuva "kolevku srpstva", koji sere u Makedoniji na isti nacin i ne priznaje Makedonski narod i njihovu posebnost (crkvu i jezik) , a da ne spominjem Vojvodinu i Sandzak, a ti, jado moj, ubaci vehabije, ne bil skreno "vodu na svoj cetnicki mlin"!
Mustafa, providan si!!

User avatar
Maraschino
Posts: 15297
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 42 times
Been thanked: 14 times

Post by Maraschino » 19/04/2007 10:47

seiko22 wrote:
Maraschino wrote:Tezak vakat dosao, :( brat protiv brata :roll: i bogomolje im male.

Ko se sjeca slucaja iz Hrvatske prije rata kada su Pravoslavci i Katolici vrsili molitve u jednoj crkvi.

A sada vehabije ovakve vehabije onakve(sto Hantraga rece pravoslavne).


uh, dje si Mustafa!! Nisam te namah prepozn'o!!
Pa bolan, umjesto sto skreces sa problema cetnistva, i pokusavas ga opravdati problemom vehabija, dodji sebi i vidi da je ovo borba jednog dostojanstvenog naroda za svoju slobodu od cetnickog faschizma! Od onog istog faschizma koji ti sada ovim svojim komentarom branis, jer poturas svjesno vehabije, da bi odbranio i opravdao svoju cetnicku bratiju! Od onog istog faschizma, koji u Bosni ne priznaje Bosnjake- muslimane, koji u Hrvatskoj nije priznavao Hrvate (ali srecom zakratko), koji je bio namjerio srati i u Sloveniji pa "popusio" i podvio rep! Koji sere na Kosovu i dan danas i cuva "kolevku srpstva", koji sere u Makedoniji na isti nacin i ne priznaje Makedonski narod i njihovu posebnost (crkvu i jezik) , a da ne spominjem Vojvodinu i Sandzak, a ti, jado moj, ubaci vehabije, ne bil skreno "vodu na svoj cetnicki mlin"!
Mustafa, providan si!!


Evo Mustafe, :roll: sta ti konkretno nije jasno :? :(

Dezidijat
Posts: 168
Joined: 04/03/2007 16:16
Location: Skopje - Zenica , Zenica - Skopje

Post by Dezidijat » 19/04/2007 11:18

Ovako isto Srpska pravoslavna crkva zajebaje i tjera i Makedonske pravoslavce na radikalizam.

Nedozvoljavajuci Makedonskoj pravoslavnoj crkvi autonomiju niti propovijedanje crkvenih sluzbi na Ma kedonskom jeziku.Slicnih incidenata je bilo i u Makedoniji.

Sada je vec malo bolje, zato sto se MPC uspjela da finansijski osamostali od Srpske i uspijevaju da prave svoje manastire i vrse propovijedi na svome jeziku.

User avatar
Maraschino
Posts: 15297
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 42 times
Been thanked: 14 times

Post by Maraschino » 19/04/2007 11:29

Dezidijat wrote:Ovako isto Srpska pravoslavna crkva zajebaje i tjera i Makedonske pravoslavce na radikalizam.

Nedozvoljavajuci Makedonskoj pravoslavnoj crkvi autonomiju niti propovijedanje crkvenih sluzbi na Ma kedonskom jeziku.Slicnih incidenata je bilo i u Makedoniji.

Sada je vec malo bolje, zato sto se MPC uspjela da finansijski osamostali od Srpske i uspijevaju da prave svoje manastire i vrse propovijedi na svome jeziku.


Ovo daje odgovor na sve probleme.

Ludi Kure
Posts: 62
Joined: 25/06/2006 08:38
Location: C5

Post by Ludi Kure » 19/04/2007 11:47

E ovde dolazi do izrazaja ono pitanje koje u Bosni pojedinci nekontaju...

Po njihovom, pravoslavac nemoze biti bosanac... on je srbin!

Kako onda, da u Makedoniji i Crnoj Gori imaju problem gdje isti pravoslavci nece "srpsku" pravoslavnu crkvu... oni hoce svoju, jer su oni crnogorci i makedonci pravoslavne vjeroispovijesti... kako sad to? Koliko vrsta srba ima??? :-? :-? :-?

Dezidijat
Posts: 168
Joined: 04/03/2007 16:16
Location: Skopje - Zenica , Zenica - Skopje

Post by Dezidijat » 19/04/2007 11:53

Pa ako razmisljas kao Srbin.Onda znas da su svi narodi u juznoj evropi nastali od srba.ukljucujuci i neke narode u zapadnoj evropi kao njemce koji su nastali od luzickih srba.
:D

Tako da na svijetu nema mnogo vrsta srba zato sto su svi nastali od srba i svi su srbi , samo govore razlicite jezike. jer na svijetu ne postoje drugi narodi samo srbi i turci (koji zive u Bosni , sandzaku , kosovu i makedoniji ..mamu im balijsku..) :D

:D :D

bl4ever
Posts: 104
Joined: 27/02/2007 10:13

Post by bl4ever » 19/04/2007 13:27

Hantraga wrote:pravoslavne Vehabije :D


u pravu si, 1000 %

seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 19/04/2007 16:48

Dezidijat wrote:Pa ako razmisljas kao Srbin.Onda znas da su svi narodi u juznoj evropi nastali od srba.ukljucujuci i neke narode u zapadnoj evropi kao njemce koji su nastali od luzickih srba.
:D

Tako da na svijetu nema mnogo vrsta srba zato sto su svi nastali od srba i svi su srbi , samo govore razlicite jezike. jer na svijetu ne postoje drugi narodi samo srbi i turci (koji zive u Bosni , sandzaku , kosovu i makedoniji ..mamu im balijsku..) :D

:D :D:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :faraon1: :faraon1: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

to "pasha", popravi mi dan!! :faraon1: :

:.

Post Reply