Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

5okraka

#1 Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by 5okraka »

Knjigu sam procitao za 3 dana, i upravo je tacno sto se kaze ne ispustate je iz ruku dok ne zavrsite. Nevjerovatno dirljiva prica, pa me interesuje jel je jos ko procitao i dali ima nesto slicno da se cita?

http://bosnamuslimmedia.com/2009/01/03/ ... novic-pdf/

Nisam vidio da postoji tema o ovoj knjizi, a preporucio bi je svakome jer je nesto najbolje sto sam procitao do sada.
Digla_da_kreci

#2 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Digla_da_kreci »

Procitaj onda i Bore oko ociju - Saudin Becirevic

http://boreokoociju.blogger.ba/
MyCore

#3 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by MyCore »

Super knjiga, jedno vrijem je bila prica da se po njoj snimi film...
nekoeko

#4 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by nekoeko »

I ove dvije su bazirane na slicnoj tematici:

Žrtvovanje vuku – Mirsad Sinanović
http://bosnamuslimmedia.com/2010/01/19/ ... novic-pdf/

Zaboravljeni govor probuđenih – Enes Ratkušić
http://bosnamuslimmedia.com/2009/10/12/ ... kusic-pdf/
5okraka

#5 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by 5okraka »

Hvala raja !

Davno sam bio poceo citati blog rahmetli Saudina Becirevica, pa sam prestao ne znam ni zbog cega. Ali moracu se vratiti na to da ga procitam cijelog.

Bas sam danas razmisljao zasto se ne napravi film po ovoj knjizi/romanu ? Ne znam, da se ja pitam taj film bi sve osvojio jer sjecanja radi Nicija Zemlja je bila bezze, a osvojila je Oskara i ko zna sta jos.

Da ne bude nekih zamjerki, u to vrijeme drago mi je bilo sto smo napravili taj film i sto se culo o nama. U samom filmu je bilo i dobrih i losih stvari, ali radnja se odvijala vecinom na jednom mjestu.

Dok bi film u vezi ove knjige isao od Sarajeva, Rima pa Cikaga :)
alternativna

#6 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by alternativna »

Procitala za jedno vece, do sredine noci sjedila i nisam se mogla odlijepiti od monitora.

Vezalo me bukvalno.

:thumbup:
Gospoda Ministarka

#7 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 15/02/2013 08:53, edited 1 time in total.
bijela

#8 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by bijela »

čitala još u srednjoj,
precrna sudbina,
roman prezanimljiv, sa nekim crni-humor scenama koje i danas pamtim (kada prevode amerikancima sevdalinku)
AC_grom_DC

#9 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by AC_grom_DC »

5okraka wrote:dali ima nesto slicno da se cita?
ako već pitaš da li ima...ima. evo ova...za klasu bolja od te Crne duše (koju sam pročitao)
Image
beletristika...Kum na bosanski način, s tim što mi po interesantnosti i dinamici nimalo ne zaostaje za Kumom Maria Puza. Odlična knjiga.
gradska toplana

#10 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by gradska toplana »

I poslije svega procitanog i pored "otvorenih ociju" upitam sam sebe:Da li su mi oci dovoljno otvorene?
Hvala svima na preporucenim stvarima(knjige i blogovi) i daj Boze da se nikad nisu pisale ,mislim na tematiku(dogadjaje).Zamolio bih ako moze jos sta u pdf-u,hvala vam svima jos jednom.
BambiGZ

#11 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by BambiGZ »

"Dok treste ratni bubnjevi i vihore ratne zastave, svi vladari vole i tetose ratnike. A onda, kada se smiri, na povrsinu isplivaju neki drugi. Pametniji ili podliji, nije ni vazno. Dodvoravanjem, poniznoscu i poltronstvom dolaze do polozaja. I onda vladar vidi da je sa ovim novim mnogo lakse nego sa ratnicima koji su ga doskora okruzivali. I tako vladar ubrzo dodje do zakljucka da je on, ustvari, nepogresiv."

Knjigu sam procitala u jednom dahu i svakome je preporucujem da procita. Cak cu da je kupim da imam u svojoj zbirci. A u samoj knjizi, pronasla sam par odgovora na pitanja koja su mi vazda visila nad glavom. Na zalost, ponovo sam prozivjela jedan dio i svoga zivota, ali neka, ne kajem se, jer ne smijem zaboraviti!
BambiGZ

#12 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by BambiGZ »

:?
Miss D

#13 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Miss D »

Citala.
Divna knjiga, ne ispusta se iz ruku.
Podsjeti te na neke stvari koje mozda covjek, zbog svakodnevnih desavanja, i zaboravi.
A zapravo ne bi nikada trebali zaboraviti...

:thumbup:
zara79

#14 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by zara79 »

Pročitala 1. izdanje čim se pojavila, i u ovom trenutku ne mogu da se sjetim još jedne koja me je na isti način "zakovala" kao "Crna duša"
sadmire

#15 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by sadmire »

meni licno se sam kraj ne svidja, al valjda on treba da metaforicki i pesimisticki odslika i sudbinu Bosne, da se nece sve dobro zavrsiti i da su sve patnje koje smo prosli ipak uzalud bile!?
saibaba

#16 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by saibaba »

.
triple mama

#17 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by triple mama »

i ja sam knjigu procitala u jednom dahu.....ostavila me je bez rijeci, i punu emocija.....
Mustafapasa

#18 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Mustafapasa »

Knjiga odlicna, procitao je ponovo neki dan...
Ima li neko PDF ove ili nazive knjiga drugih odlicnih ratnih romana iz BiH?
Mustafapasa

#20 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Mustafapasa »

Ima li ko PDF knjige MAJO DIZDAR - SNAJPERIST?

kao i CRNA RUPA od istog autora...
marakes

#21 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by marakes »

Čitala 5-6 puta i svaki put ostanem bez teksta...Koliko jos Hamza koraca nasom zemljom, koliko njih su dozivjeli istu ili goru sudbinu od Hamze, Muse, Dine, Dade, Senada, Kapetana, Mustafe....koliko njih ostali bez svoje Amre....
Gentleman

#22 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Gentleman »

sadmire wrote:meni licno se sam kraj ne svidja, al valjda on treba da metaforicki i pesimisticki odslika i sudbinu Bosne, da se nece sve dobro zavrsiti i da su sve patnje koje smo prosli ipak uzalud bile!?
Kraj nije nista u odnosu na cjelokupnu pricu koja je napisana prema istinitom dogadjaju i mogu reci da je glavni lik ostao ziv i da se lijecio kod nas u Sa.
valter.ba

#23 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by valter.ba »

Procitao u jednom dahu i jedva ostao ziv koliko me stisnulo u grudima. Onda sam kupio knjigu jer je ova koju sam citao bila posudjena. Kupio sam je ne da bih je citao jer vise nikada nisam smogao snage da to uradim vec da bih je dao drugima na citanje. Trazio sam poslije po netu Ahmeta Rahmanovica i ne nadjoh maltene nista o njemu. Nezvanicno sam saznao da je pisac rat proveo u Americi i utoliko sam jos vise zacudjen kako me uspjeo vratiti u rat tako brutalno stvarno. Knjiga tj. roman ostavlja bez daha!
ed0

#24 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by ed0 »

Ni jedan negativan komentar jos nema, sto je unikum za ovaj forum.

Knjiga je beton, no ne treba se citati preko pdf-a, nego fino u knjizaru, kupis knjigu za 10-15 markica i procitas je u cugu. Ko god je pocne citati, garantujem mu da ce je i u cenifu sa sobom nositi.
Gentleman

#25 Re: Crna duša – Ahmet M. Rahmanović

Post by Gentleman »

ed0 wrote:Ni jedan negativan komentar jos nema, sto je unikum za ovaj forum.

Knjiga je beton, no ne treba se citati preko pdf-a, nego fino u knjizaru, kupis knjigu za 10-15 markica i procitas je u cugu. Ko god je pocne citati, garantujem mu da ce je i u cenifu sa sobom nositi.
Ova knjiga se ne nosi u cenifu. Moras biti oprezan u pisanju komentara.
Post Reply