Crkvene slike i DZamiski krasopisi??
-
bih-pravda
#1 Crkvene slike i DZamiski krasopisi??
Sta vas vise fascinira;
Crkvene slike sa Isusom, marijom, bezbrojnim svecima(Bogovima), crkvene statue(kipovi)?
ili
DZamiski cilimi, dzamijski arapski krasopisi na zidovima, bez slika i kipova. Samo TI i tvoj Gospodar-Allah svemoguci.
??
Crkvene slike sa Isusom, marijom, bezbrojnim svecima(Bogovima), crkvene statue(kipovi)?
ili
DZamiski cilimi, dzamijski arapski krasopisi na zidovima, bez slika i kipova. Samo TI i tvoj Gospodar-Allah svemoguci.
??
-
Kwaheri
#2 Re: Crkvene slike i DZamiski krasopisi??
o ukusu se ne raspravljabih-pravda wrote:Sta vas vise fascinira;
ili
DZamiski cilimi, dzamijski arapski krasopisi na zidovima, bez lika i kipova. Samo TI i tvoj Gospodar-Allah svemoguci.
-
love
Iskreno receno najljepse bogomolje su dzamije nije sto sam musliman nego onako.Crkve me plase nekako, oni njihovi prozori su strasni jos gori su oni kipovi.Kad je mrak i prolazis pored dzamije onda se osjecas sigurnijim kad vidis lijepu bijelu dzamiju sa velikom munarom a kad vidim crkvu ili cujem zvona u po noci odmah pomislim na one strasne filmove gdje postoje duhovi
ne zelim vrijedjati ali tako ja mislim

Last edited by love on 18/09/2005 18:02, edited 2 times in total.
-
bih-pravda
Ovdje se ne govori o ukusima!!
Vec o vjerskim osjecanjima!!
Pametnice!!

Vec o vjerskim osjecanjima!!
Pametnice!!
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
Evlija Celebija, ... o munafikluku:
Citat:
Budim, ... 1541. godina, Osmanlije osvajaju taj grad.
Sulejman Velicanstveni je upravo bio pretvorio jednu od budimskih crkava u dzamiju. U toj gradjevini nalazio se mramorni kip Sv. Jurja koji ubija azdahu. Sultanov duhovni savjetnik, veliki pravnik i kasniji vrhovni muftija Carstva, izdao je fetvu - pravno misljenje.
Predstave ljudskih likova su zabranjene. Kip mora biti unisten!"
Na to je Sulejman Velicanstveni odvezao kasmirski sal sa svoga pojasa, prekrio njime kip i rekao:
"Niko ne treba gledati ove predstave i nijedan musliman ne smije da ih stuje."
Kip je sacuvan do u Evlijino doba te je on ostavio detaljan opis istoga. Madjarski arheolozi su analizirali opis, utvrdili da on krajnje vjerno daje opis jednog dijela iz tzv. Parlerove radionice, odnosno ugarske dvorske gotike iz prve polovine XV vijeka. Ista radionica radila je i skulpture u kraljevskim kapelama na Bobovcu, uzgred budi receno.
Padisah je poducio velikog ucenjaka da se nesto ne mora unistiti da se nebi vjerski stovalo.
Kraj citata.
Ali, ... nece moci, kokosji mozak pokretaca teme, da skonta jednostavan i velicanstven cin Sulejmana Velicanstvenog.
-
Thanatos
#12 Re: Crkvene slike i DZamiski krasopisi??
Najprije obriši svu tu slinu i pjenu sa ekrana.bih-pravda wrote:Sta vas vise fascinira;
ili
??
Koja isfrustriranost. **** *** ** ******** ********!
A da poskidaš te slike stupidAlije po svojoj kući?
-
Panasonic
#13 Re: Crkvene slike i DZamiski krasopisi??
A da se ti naucis kulture dijaloga?Thanatos wrote:Najprije obriši svu tu slinu i pjenu sa ekrana.bih-pravda wrote:Sta vas vise fascinira;
ili
??
Koja isfrustriranost. **** *** ** ******** ********!
![]()
![]()
![]()
A da poskidaš te slike stupidAlije po svojoj kući?
- Bosanac sa dna kace
Stavrno je fascinantan jad pojedinih forumas i na sto ljudi sve torse vrijeme..
Htio sam napisat sta me u dzamiji fascinira i kakve me dzmije fasciniraju... a i crkve, sto jes jes...
Htio sam napisat sta me u dzamiji fascinira i kakve me dzmije fasciniraju... a i crkve, sto jes jes...