CRASH

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Max.Cherry

#1 CRASH

Post by Max.Cherry »

Bijahu Oscari i desiše se nagrade. Crash, jedan od rijetkih filmova koje smo mogli vidjeti u regularnoj distribuciji u našoj zemlji, osvojio je nagradu za najbolji film. Ja sam film gledao i ne mogu reći da li je bolji od ostalih, jer nisam gledao ni Minhen (tek krenula distribucija), ni Brokeback Mountain, ni Capote-a, niti Good Night and Good Luck (1 dan distribucije). Ali mogu reći da je Crash itekako dobar film.

Image

Bujrum konstruktivno komentarišite, ali please bez komentara na filmove koje niste mogli legalno gledati unutar okvira naše države.
repeater

Post by repeater »

crash is trash, zato mu i pristaje osKar.
repeater

Post by repeater »

a kad smo vec kod osKara ..
pa jebes ti sarkazam jednog donald rumsfelda u poredjenju sa cloonievim komentarom o hollywoodu kao uporistu amer. disidencije ..
taxi_driver

Post by taxi_driver »

dobar film.
repeater

Post by repeater »

a, altman u zivotu nije napravio veceg klovna od sebe kao sinoc. pretpostavljam da 80 % publike nikad nije vidjelo nijedan njegov film.
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

Clooney je vrlo inteligentan čovjek i odličan zabavljač. I ne treba ga shvatati ozbiljno, ono je bio tek otklon da se zahvali Akademiji jer je imao ponajviše nominacija. A Oskar je tek povod da malo diskutujemo o filmovima... Nebitno o nagradi, Crash je zaista slojevit i pametan film.
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

a nisam gledao citav prijenos, samo ovaj snimak veceras... Sta se desilo sa Altmanom?
kicky

Post by kicky »

Odmah da kažem - nisam gledao film, zapravo imam nekakav svoj ritual da ne gledam filmove (naravno, nominirane) prije same dodjele, ali je zato nemoguće zaobići komentare filmskih kritičara (o objektivnosti nekom drugom prilikom), pa na osnovu tih pročitanih kolumni, tekstova i web pageova, mogu reći da je ''Fatalna nesreća'' zasluženo uzela Oscara za najbolji film, e sad je drugo pitanje što smo očekivali. Svrstajem se u red onih koji su predviđali ovkakav slijed događaja. Za mene je neralno bilo očekivati trijumf Leeove ''Planine...'' u najvažnijim kategorijama i to baš zbog onog osnovnog razloga: tematike tog filma. Neoboriva je činjenica da Akademija nikad nije bila naklonjena filmovima takve tematike, ili barem filmovima koji u prvi plan stavljaju ''gay love'', naravno mogu se navesti primjeri koji neće ići u prilog ovom stavu, ali generalno Akademija se nikad nije palila na takve filmove i nikad nije dopustila diktiranje medija. Ali među mnogim napisima u kojima je ključna riječ '' suprise'' ili ''gay have lost'' ili ''crash for gays'' nitko ne postavlja pitanje tematike samog Cresha, koja za moderno američko društvo predstavlja puno veću knedlu u grlu nego Leevi homoselsulaci.
Meni je najvažniji momenat ovog Oscara podbačaj Clooneyeva ''Good night...'' na osnovu čega bi se mogli donositi zaključci o nekakvom političkom inžinjeringu, naravno samo u nekakvoj sferi teorija zavjere jer teško je posumnjati u odluku jedne takve institucije makar ona bila i američka
forUMASH

Post by forUMASH »

repeater wrote:crash is trash, zato mu i pristaje osKar.
....e, hebiga......pa nemora se sve nacrtati do kraja......film je dovoljno dubok i ozbiljan da potakne na razmisljanje nakon gledanja.....
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

crash je mrak! :-D

isto tako syriana (clooney je dobio oskara za best supporting actor), definitivno ga preporucujem
kicky

Post by kicky »

repeater wrote:a, altman u zivotu nije napravio veceg klovna od sebe kao sinoc. pretpostavljam da 80 % publike nikad nije vidjelo nijedan njegov film.
Ne volim dovoditi u pitanje nečije poznavanje bilo čega pa i kinematografije, ali ovo ne mogu prešutjeti.
Altmanovo djelo će nači mnogo osporavatelja, ali će mu svatko priznati da jedan od najvećih živućih redatelja. Preporučujem da pogledaš njegov prvi značajniji rad: M.A.S.H i zadnje Gosford Park, odlični, iako za one koji nisu navikli na Altmana, i pomalo čudni filmovi.
repeater

Post by repeater »

kicky wrote:Odmah da kažem - nisam gledao film, zapravo imam nekakav svoj ritual da ne gledam filmove (naravno, nominirane) prije same dodjele, ali je zato nemoguće zaobići komentare filmskih kritičara
http://www.indiewire.com/movies/2006/01 ... ots_1.html

"Crash"

Thanks to Oprah's alleged run-in with Parisian racism while shopping for the perfect Hermes handbag, the term "crash moment" has entered our vernacular...and woe to our culture. For all of "Crash"'s pompous supposition that it's single-handedly uncovering the epithet-hurling asshole inherent in us all, I can't think of a film I saw all year that seemed less recognizably human. Or more cynically overdetermined: Get any two characters in the same room and within 30 seconds they'll start firing racial expletives at each other--no distillation of human nature, "Crash" reduces people to the very types it seeks to condemn, dissolving them of any nuance, motivation, or emotion that sits outside of the film's agenda. Even if we're willing to cut its glibness some slack, are we really supposed to overlook the central, almost moment-to-moment idiocies of Paul Haggis's 24-hour romp through Bad Human Behavior? White Sandra Bullock's hilarious "Driving Miss Daisy"-cribbed "You're my best friend" epiphany with her Guatemalan housemaid; Black Don Cheadle's "I'm fuckin' a white woman!" rant to his mother on the phone; the head-slapper subplot in which the Persian storeowner goes to the Black repairman's house with a loaded gun because of a minor language misunderstanding. It's the Social Issue Drama version of the door-slamming sex farce, only gussied up in P.T. Anderson flourish--these "people" (also known in Haggisland as mouthpieces) don't crash into each other with the force of anything other than script contrivance. And explain to me what is really being communicated in the Matt Dillon-Thandie Newton thread: The racist, molesting cop who one day sticks his hand up your dress can the very next day pull you out of a burning car wreck. It's a fourth-grader's sense of irony that even Alanis Morrisette would see right through. -MK
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

Vozdra_123 wrote:crash je mrak! :-D

isto tako syriana (clooney je dobio oskara za best supporting actor), definitivno ga preporucujem
Syrianu nikako nisi mogao/la gledati regularno u BiH, pa samo potvrdi da li je ovaj komentar dosao izvana ili bez takvih komentara nadalje, please. Thx.
Zadig

Post by Zadig »

pa sta ako nije regularno?

Ja sam u kanadi, i skoro sam sve filmove pogledao, od toga mozda samo 2 "regularno", ostalo sam "regularno" skinuo sa neta.
repeater

Post by repeater »

kicky wrote:
repeater wrote:a, altman u zivotu nije napravio veceg klovna od sebe kao sinoc. pretpostavljam da 80 % publike nikad nije vidjelo nijedan njegov film.
Ne volim dovoditi u pitanje nečije poznavanje bilo čega pa i kinematografije, ali ovo ne mogu prešutjeti.
Altmanovo djelo će nači mnogo osporavatelja, ali će mu svatko priznati da jedan od najvećih živućih redatelja. Preporučujem da pogledaš njegov prvi značajniji rad: M.A.S.H i zadnje Gosford Park, odlični, iako za one koji nisu navikli na Altmana, i pomalo čudni filmovi.
levatu,
niko ne dovodi altmanovo djelo u pitanje. ja kritikujem njegov nastup pred publikom koja nije u stanju da razlikuje izmedju njegovog long goodbye ili nashville i jebenog crasha i ostalog licemjerja.
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

@ Zadig: Pa ako je tebi zadovoljstvo i ako te duhovno ispunjava hvaliti se kako ne poštuješ zakone barem dvije pomenute zemlje... bujrum. Ali poštuj moje namjere i namjere rijetkih zaljubljenika u film iz BiH koji pokušavaju promovirati film kao umjetnost na legalnom nivou. Syriana ovdje još nije igrala u kinima i nije fer govoriti da li valja ili ne valja ako ju je neko gledao na formatu manjem od kino platna. Ti, ako želiš da daš vlastitu recenziju filma Syriana, a gledao si ga nekako drugačije a ne u kinu, onda to navedi i reci da je to recenzija piratskog, nezakonitog, lopovskog izdanja koje nema veze sa istim filmom koji igra ili bi trebao igrati u kinima. Jer to su dva svijeta. Ako to ne razumiješ, onda tvoje poznavanje filma nije relevantno.
Zadig

Post by Zadig »

--
Last edited by Zadig on 07/03/2006 01:23, edited 1 time in total.
danas

#18 Re: CRASH

Post by danas »

Max.Cherry wrote:Bijahu Oscari i desiše se nagrade. Crash, jedan od rijetkih filmova koje smo mogli vidjeti u regularnoj distribuciji u našoj zemlji, osvojio je nagradu za najbolji film. Ja sam film gledao i ne mogu reći da li je bolji od ostalih, jer nisam gledao ni Minhen (tek krenula distribucija), ni Brokeback Mountain, ni Capote-a, niti Good Night and Good Luck (1 dan distribucije). Ali mogu reći da je Crash itekako dobar film.
Bujrum konstruktivno komentarišite, ali please bez komentara na filmove koje niste mogli legalno gledati unutar okvira naše države.
:D
pa evo ovako -- ja sam legalno pogledala sve ove filmove (osim minhena) ali nije bilo unutar okvira nase drzave. ali cu ipak prokomentarisati. ako smijem :D

crash je od svih kandidata film koji je najlaksi za svariti amerikancima. mislim da je to solidan film, a mogao je biti mnogo bolji da neke stvari nisu zeznuli u filmu. o tome sam vec ranije pisala. ali neise. capote je po mom misljenju trebao dobiti, ali to je film koji prosjecni amerikanac ne da nece pogledati, nego ga nece ni skontati. munich je bio previse kontroverzan, ne moze ni to, jel' tako. brokeback mountain mi je bezze, drago mi je sto nije dobio jer mi je zlo od sve pompe oko njega. good night and good luck je OK, nista posebno. znaci, ostao je crash kao jedini kandidat mainstream holivuda.

ali makar je hoffman dobio za najboljeg glumca, to je jedina zasluzena nagrada. kada sam ga prvi put vidjela u boogie nights, znala sam da je to jedan od najboljih glumaca danasnjice i naravno :D bila sam u pravu :D (mada oskar nije mjerilo toga, ali eto, drago mi je da su prepoznali covjeka za genija koji jeste)...

a nikad mi nece biti jasno kako su balavice poput reese and rachel dobile za zenske uloge, a felicity huffman ili catherine keener nisu. ali to je hollywood... mainstream... ne bih se puno pometala oko toga... :-)
kicky

Post by kicky »

repeater wrote:
kicky wrote:Odmah da kažem - nisam gledao film, zapravo imam nekakav svoj ritual da ne gledam filmove (naravno, nominirane) prije same dodjele, ali je zato nemoguće zaobići komentare filmskih kritičara
http://www.indiewire.com/movies/2006/01 ... ots_1.html

"Crash"

Thanks to Oprah's alleged run-in with Parisian racism while shopping for the perfect Hermes handbag, the term "crash moment" has entered our vernacular...and woe to our culture. For all of "Crash"'s pompous supposition that it's single-handedly uncovering the epithet-hurling asshole inherent in us all, I can't think of a film I saw all year that seemed less recognizably human. Or more cynically overdetermined: Get any two characters in the same room and within 30 seconds they'll start firing racial expletives at each other--no distillation of human nature, "Crash" reduces people to the very types it seeks to condemn, dissolving them of any nuance, motivation, or emotion that sits outside of the film's agenda. Even if we're willing to cut its glibness some slack, are we really supposed to overlook the central, almost moment-to-moment idiocies of Paul Haggis's 24-hour romp through Bad Human Behavior? White Sandra Bullock's hilarious "Driving Miss Daisy"-cribbed "You're my best friend" epiphany with her Guatemalan housemaid; Black Don Cheadle's "I'm fuckin' a white woman!" rant to his mother on the phone; the head-slapper subplot in which the Persian storeowner goes to the Black repairman's house with a loaded gun because of a minor language misunderstanding. It's the Social Issue Drama version of the door-slamming sex farce, only gussied up in P.T. Anderson flourish--these "people" (also known in Haggisland as mouthpieces) don't crash into each other with the force of anything other than script contrivance. And explain to me what is really being communicated in the Matt Dillon-Thandie Newton thread: The racist, molesting cop who one day sticks his hand up your dress can the very next day pull you out of a burning car wreck. It's a fourth-grader's sense of irony that even Alanis Morrisette would see right through. -MK
Kažem, o objektivnosti i stručnosti kritičara drugi put!
Sve u svemu još jedan Oscar, koji je potvrdio tedenciju okrećanja filmske industrije od biografskih ka političkim temama koje u nekim slučaju šurju sa čudnim, ali možda i istinitim teorijama (Syriana), daju nam podsjetnik na tamnu stranu hladnoratovske unutarnje politike jedine svjetske sile (Good night...) ili se bavi nepresušnim izvorom političkih trilera - Bliskim Istokom. I na kraju, mnogi će upamtiti kreatore haljina Reese Whiterspoon i Charlize Theron, a ubrzo će zaboraviti na filmove, njihovu tematiku i političku pozadinu.
U svim segmentima života je prisutna politika pa i u onom segmentu koji je paraslika tog života - u jebenom licemjernom i levatskom filmu

Good night, and fair well!!!
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

U dure je... ok, taman sam mislio posvađat' ćemo se pra'o... a još sam ti recept za onaj casseroli ostavio...

Ipak, kratko da odgovorim: Rekao sam AKO te ispunjava... dakle ne znam. Opet sam rekao da IMAS pravo reci sta god zelis, ali navedi o cemu se radi. I nema to veze sa filmom kao sredstvom zarade, nego jednostavno o varijaciji umjetničkog dojma koji film ostavlja na ljude kada se gleda u kinu i na nekom drugom izvoru.

Ali da ne duljimo s ovim bezveze... Drago mi je za Crash stvarno, mislim ako to znači da će ga više ljudi vidjeti... sjajno.
danas

Post by danas »

repeater wrote:
(...) the head-slapper subplot in which the Persian storeowner goes to the Black repairman's house with a loaded gun because of a minor language misunderstanding. (...)
nis' ovaj ne zna :D onaj majstor je bio hispanic, kakav black :D
mozda je ovaj MK trebao izrezirati, vidis kako je cojek operisan od rasizma :D
Max.Cherry

#22 Re: CRASH

Post by Max.Cherry »

danas wrote: :D
pa evo ovako -- ja sam legalno pogledala sve ove filmove (osim minhena) ali nije bilo unutar okvira nase drzave. ali cu ipak prokomentarisati. ako smijem :D

crash je od svih kandidata film koji je najlaksi za svariti amerikancima. mislim da je to solidan film, a mogao je biti mnogo bolji da neke stvari nisu zeznuli u filmu. o tome sam vec ranije pisala. ali neise. capote je po mom misljenju trebao dobiti, ali to je film koji prosjecni amerikanac ne da nece pogledati, nego ga nece ni skontati. munich je bio previse kontroverzan, ne moze ni to, jel' tako. brokeback mountain mi je bezze, drago mi je sto nije dobio jer mi je zlo od sve pompe oko njega. good night and good luck je OK, nista posebno. znaci, ostao je crash kao jedini kandidat mainstream holivuda.

ali makar je hoffman dobio za najboljeg glumca, to je jedina zasluzena nagrada. kada sam ga prvi put vidjela u boogie nights, znala sam da je to jedan od najboljih glumaca danasnjice i naravno :D bila sam u pravu :D (mada oskar nije mjerilo toga, ali eto, drago mi je da su prepoznali covjeka za genija koji jeste)...

a nikad mi nece biti jasno kako su balavice poput reese and rachel dobile za zenske uloge, a felicity huffman ili catherine keener nisu. ali to je hollywood... mainstream... ne bih se puno pometala oko toga... :-)
E ovo je dama. Smiješ, dakako. (k'o da ću ja sad fetvu proglasit nekakvu... :D ) Slažem se apsolutno za Hoffmana, to je golem glumac... ako se sjećaš uloge iz Magnolie... nešto nevjerovatno. Potpuno zasluženo. Ali interesantno mi je zaista i slažem se za ove ženske nagrade... Ne u smislu da su ove starije više zaslužile nagrade nego te balavice koje su ih dobile, nego više u smislu nagrađivanja Rachel Weisz, koja apsolutno nije dosegla jačinu i golemost uloge koju je tumačila. Taj lik je zaslužio mnogo bolji performans. Da ne govorimo o tome da se ona pojavljuje (vremenski) tek u pola filma...
repeater

Post by repeater »

danas wrote:
repeater wrote:
(...) the head-slapper subplot in which the Persian storeowner goes to the Black repairman's house with a loaded gun because of a minor language misunderstanding. (...)
nis' ovaj ne zna :D onaj majstor je bio hispanic, kakav black :D
mozda je ovaj MK trebao izrezirati, vidis kako je cojek operisan od rasizma :D
but you get the point, right? ok, then ..
stidljiv

Post by stidljiv »

Treba li vam download link za Crash ? :D
Max.Cherry

Post by Max.Cherry »

Evo za one koje Crash ne doima previše... Šta kažete na nagradu u kategoriji Animirani film. Wallace and Gromit!

Image

Kakav film, kakvo ludilo, kakvo sjajno umjetničko djelo. Ti ljudi koji su ga pravili, njima treba dati Zlatni baobab, što kaže onaj momak u Sjećaš li se Sarajeva, a ne Oscara.
Post Reply