CPE ili Goethe za njemački?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Klitemnestraaa

#1 CPE ili Goethe za njemački?

Post by Klitemnestraaa »

Zdravo, imam A2 iz njemačkog, sad počinjem sa kursom, ograničena sam vremenom i potrebno mi je u što kraćem roku da više i bolje savladam. Pričam 2 strana jezika tečno i imam talent za jezike.

Eh sad, znam da je Goethe institut najbolji u Sarajevu, ali vidjeh da u CPE-u (Centru za poslovnu edukaciju) također imaju kursevi, malo skuplji, ali bržim tempom se ide. Goethe je 20 sedmica jedan nivo, a CPE 12 sedmica. (tj. B.1.1 i B.1.2 za tri mjeseca bi završila predavanja).

Ima li iko ikakvih iskustava i sugestija koji ga upišem? Može li se doista jedan nivo za 3 mjeseca ili u CPE-u samo gomilaju gradivo bez vježbanja istog? Također, je li isto obim i težina gradiva na oba? Znam da je sve individualno i ovisi koliko se pojedinac kući potrudi da savlada uistinu, ali eto ako imate bilo kakva iskustva, pišite. :)
mih0

#2 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by mih0 »

CPE :thumbup: :thumbup:
pametnicaONA

#3 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by pametnicaONA »

Samo CPE :) najbolji
victom

#4 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by victom »

Klitemnestraaa wrote: 23/12/2015 18:46 Zdravo, imam A2 iz njemačkog, sad počinjem sa kursom, ograničena sam vremenom i potrebno mi je u što kraćem roku da više i bolje savladam. Pričam 2 strana jezika tečno i imam talent za jezike.

Eh sad, znam da je Goethe institut najbolji u Sarajevu, ali vidjeh da u CPE-u (Centru za poslovnu edukaciju) također imaju kursevi, malo skuplji, ali bržim tempom se ide. Goethe je 20 sedmica jedan nivo, a CPE 12 sedmica. (tj. B.1.1 i B.1.2 za tri mjeseca bi završila predavanja).

Ima li iko ikakvih iskustava i sugestija koji ga upišem? Može li se doista jedan nivo za 3 mjeseca ili u CPE-u samo gomilaju gradivo bez vježbanja istog? Također, je li isto obim i težina gradiva na oba? Znam da je sve individualno i ovisi koliko se pojedinac kući potrudi da savlada uistinu, ali eto ako imate bilo kakva iskustva, pišite. :)
ako si žensko i slobodna... naleti, pa ćemo zajedno svladavati... i gradivo i jedno drugo... s njemačkim sam na "du".
Last edited by victom on 01/03/2021 02:34, edited 2 times in total.
pametnicaONA

#5 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by pametnicaONA »

CPE jako kvalitetna nastava i profesori. Posvećenost profesora maksimalna, grupe do 10 polaznika. Učionice čiste, nove i velike. Ja sam u jutarnjim
terminima završila nastavu 3 puta po 4 školska časa A1 nivo za mjesec i po, to je bilo sasvim dovoljno da položim Goethe A1. Sve preporuke. Ja sam bila kod Prof Edite Puce. :)
belfy

#6 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by belfy »

svih tvojih sest postova su cista reklama za taj CPE u kojima cak dizes i ove zombi teme. Edita, meni je zaista cudno da te do sada administracija nije primjetila... :kakoste:
magicno_tragican

#7 Re: CPE ili Goethe za njemački?

Post by magicno_tragican »

Nisam nikad pohadjao CPE ali jesam Goethe i ÖSD.

U par deka je i sve zavisi kakvi će to profesori zapasti.
Na goethe-u na ekstenzivnom predaju dva profesora, tj. jedan dan ti je jedan profesor drugi dan je drugi. (po meni malo glupo)

Znalo nas je po 14-oro biti u grupi i to je stvarno ali stvarno previše da bi se svakom učeniku posvetilo dovoljno vremena.

Dok na ÖSD jako drže do toga da u grupi bude do 9 učenika.

Također onda meni jedna stvar bitna je trajanje samog kursa.
Na Goethe-u i ÖSD-u postoji intenzivni i ekstenzivni kurs.

Intenzivni na Goethe-u je svaki radni dan od 5 do pola 9.
Dok je na ÖSD-u tri puta sedmično od 18.15 do 21.15
Više mi odgovara ÖSD jer je Goethe-ov metod stvarno prenaporan za bilo koga ko radi i ide na posao..

Prednosti Goethe I: veće učionice, biblioteka
Mane Goethe I: prevelik broj učenika po grupi, dva profesora po grupi.

Prednosti ÖSD I: male grupe polaznika sto je najveci +
Mane ÖSD I: jaaako male učionice, nedostatak biblioteke

Koliko je sam kurs bitan on čini tek 30% samog ucenja jezika, on je tu samo da te usmjeri u pravom smjeru 70% ucenja se svodi na tvoju volju da radis i ucis kuci svaki dan (volabular, gramatika..)

Ne bacajte dzabe pare ako niste spremni svaki dan kuci sem kursa odvojiti minimalno dva sata ucenja ili vjezbanja.
Post Reply