http://www.slobodnaevropa.org/article/2 ... d3f27.htmlSarajlije su i dalje opušteni, bez obzira na tešku situaciju
Sabina ČABARAVDIĆ
Prije više od četiri godine Adnan Omerović je bio gost našeg programa u vrijeme kada je u Roterdamu radio u jednom uglednom arhitektonskom birou i spremao se za povratak u Sarajevo. Tako je i bilo. U ljeto 2001. godine Adnan, Narcisa, Ena i Nina vratili su se u domovinu i tvrde da se nisu pokajali. Kako se brzo čovjek ponovno navikava na rodni grad iz kojeg je odsustvovao skoro deceniju, gdje izlazi, ima li „deficit“ stare..
Covjek koji se vratio u Domovinu(poucno)
-
savjest
#1 Covjek koji se vratio u Domovinu(poucno)
-
The_Flyer2002
ja i???
oni su jedni od rijetkih sto tako misle tj govore. ma hajde da se nisu pokajali. ja kad sam bio pokajo nakon 3 sedmice u bih. jedino me je tjesila stvar da znam da cu moci otici i da imam gdje otici.
neki ljudi se znaju snaci kako gaod da ih bacis sto je ociti primjer ovde.
oni su jedni od rijetkih sto tako misle tj govore. ma hajde da se nisu pokajali. ja kad sam bio pokajo nakon 3 sedmice u bih. jedino me je tjesila stvar da znam da cu moci otici i da imam gdje otici.
neki ljudi se znaju snaci kako gaod da ih bacis sto je ociti primjer ovde.
-
savjest
Ocito da se nisu pokajali. Istina da je rijedak broj ovakvih primjera i da se jos rijede prica o istima sto je prema meni jako pogubno. Ja poznajem jos 3 familije koje su se vratile u Domovinu(dvije u Sarajevo a jedna u Kljuc) i moze se reci da je njihov povratak uspjesan.The_Flyer2002 wrote:ja i???
Mislim da je ovo jako poucan primjer i primjer koji treba slijediti.
Ne, nisu oni "baceni" kao sto kazes. Stvar je u tome da su oni dobro isplanirali svoj povratak. Ako si procitao tekst vidio se da covjek kaze da je bezbroj puta isao na relaciji Bosna -Holandija i obratno i pripremao svoj povratak. Vratio se u Domovinu sa jasnom idejom, planom za biznis a ne "grlom u jagode".neki ljudi se znaju snaci kako gaod da ih bacis sto je ociti primjer ovde.
Tu je i poenta price. Mislim da nema nikakve koristi od toga da se sada neko vrati onako "na livadu" i da postane jedan socijalni slucaj vise. Da bude na teretu i sebi i drzavi.
A razlozi zbog kojih se tebi smucilo samo poslije 3 sedmice su druge prirode.
-
The_Flyer2002
ako citas izmedju reda i njima se smucilo od nekih stvari i jos se nisu navikli.
mene je najvise zaprepastila nasa administracija (zakazes u 2 dodju u 4).
svaka cast ovkaima kao sto su ovi ali ovo je rijatkost.
hm evo citam opet ovaj tekst i zapazam sl:
oni hoce da budu u BiH ali ... hoce strani standard -- cerka na privatni koledz???? poslovanje sa stranim ambasadama???? otvaranje firma???? radno vrijeme od 8-4????
ma nebriga me.... kad se budem vratio vratit cu se i sta god para budem imo dat cu sirotinji tako da svi budemo na istom nivou.
oni hoce da budu u BiH ali ... hoce strani standard -- cerka na privatni koledz???? poslovanje sa stranim ambasadama???? otvaranje firma???? radno vrijeme od 8-4????
ma nebriga me.... kad se budem vratio vratit cu se i sta god para budem imo dat cu sirotinji tako da svi budemo na istom nivou.
-
savjest
Eh pa vidis i mozda je i najveci problem u tome sto mi mrzimo neke "radne navike sa zapada" da ih tako nazovem. Ne trebamo se zavaravati, u nas bi vecina da glumi neke age i begove i i da kahvendise po cijeli dan.The_Flyer2002 wrote:ako citas izmedju reda i njima se smucilo od nekih stvari i jos se nisu navikli.
Da se nesto ostvari treba dobro zasukati rukave i raditi .. istini za volju tome nismo jako skloni.
Tu je i onaj mentalitet gdje si faca ako si uradio nesto preko stele,potkupio nekoga, dobavio nesta sa lakse strane itd... u nas si budala ako si poturio leda, to jeste ako si se umorio da ostvaris nesta.
U vezi administracije, bah... svugdje ista. Ja sam ovdje trenutno u vojsci i na vratima jedne kancelarije ima jedan ovako, manji piktogram na kojem je nacrtan cova koji se izvalio u fotelji,noge na birou a ispod pise: Nova igra u administrativnim organima: - Ko se prvi makne, izgubio je.
I u vezi tvog buduceg povratka. Tom raspodjelom tvojih para neces uciniti nista. Bolje smisli da da pokrenes kakav biznis. Ako uspijes zaposliti Prvo sebe a onda jos 2-3 covjeka moci ces reci da si pomogao i da si uspio.

=
.....