Covjece, zastani i razmisli!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mesdzid

#1 Covjece, zastani i razmisli!

Post by mesdzid »

Covjece, zastani i razmisli!

Zaista bi svaki covjek trebao da razmisli o samom sebi tj. o tome kako je nastao, kako je dosao na ovaj svijet. Svi znamo da citavo ljudsko tijelo izraste iz kapi sjemena, ali zar to nije zacudjujuce? Gdje su u toj kapi kosti , meso, kosa, nos, mozak, srce? Ko je znao da ce tom zakvacku trebati oci da gleda s njima kada se rodi, pa ih je stvorio dok je dijete bilo jos u utrobi majke. Ko je stvorio i oblikovao usi i ne samo to, nego u njima ugradio "aparat" pa kada dijete zovnes ono te cuje i okrece se u tvom pravcu?

Ko je ucinio ljudsko tijelo tako skladnim, tj. rasporedio tako skladno vanjske i unutrasnje organe na njihova mjesta. Da su ljudima usta na ledjima, s velikom poteskocom bi im prinosili hranu svojim rukama.

Ko je tako precizno uredio nervni sistem, te razastro krvne sudove po nasim tijelima i ucinio da krv dopire do svih dijelova tijela? Ljudski organizam je sacinjen od miliona i miliona celija,u svakoj celiji je 46 kromosoma, u svakom kromosomu pedeset hiljada gena. Sve ovo je tako precizno i skladno uvezano iako su ovi dijelovi tako sitni da ostaju skriveni i najjacim elektronskim mikroskopima cak i kad se uvecaju stotinama miliona puta.

Jeli to mozda "priroda" koja nema razuma, niti vidi ili cuje , dala nekome ono sto ni sama nema? Da nisu mozda roditelji ti koji stvaraju dijete??? Pa cesto roditelji ne znaju spol dijeteta prije rodjenja a kamoli da sta vise urade.

Da nije samo od sebe nastalo??? Kada bi covjek napravio kakvu napravu koja moze samo da cuje i da govori i kada bi se reklo ljudima da je ova naprava sama od sebe nastala, niko u to nebi povjerovao. A mnogi danas vjeruju da stvorenje koje i govori i cuje i vidi i krece se i misli i jos mnogo stosta i koje je sastavljeno iz gore navedenih dijelova i jos mnogih drugih, da je to stvorenje samo od sebe nastalo, bez ikakvog plana i Tvorca iza sebe.

A kaze Uzviseni:"Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!" (Kur’an 23:12-14)

-Pored toga sto stvara covjeka, Allah swt stvara razlicite zivotinje, cijim se mesom, mi ljudi koristimo, stvara ribe, pilice, jagnjad itd. Stvara razne zitarice, voce, povrce, vodu , mlijeko, med itd. itd. Dali je covjek bio u stanju da ovo izmisli i stvori, jer nam nema zivota bez ovih stvari. Ne , nego kaze Uzviseni: ” Mi smo vas na Zemlji smjestili I NA NJOJ VAM SVE STO JE POTREBNO ZA ZIVOT DALI. - A kako vi malo zahvaljujete” (Kur’an 7:10)

-Svi ljudi su svjesni da nekada moraju umrijeti, ali to mnogi zaboravljaju ili nece da misle na to, nego zive i rade kao da nikada nece umrijeti. Rekao je Hasan El-Basri r.a.: "Covjece, kada bi ti neko od ljudi prijetio smrcu , ti se nebi nigdje smirio, a Allah dz.s., koji u svojoj ruci drzi tvoju dusu, ti prijeti smrcu, a ti spokojan i miran."

I u smrti je pouka ljudima. Kaze Uzviseni: "A zašto vi kad duša do guše dopre, i kad vi budete tada gledali, a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite, zašto je onda, kad niste u tuđoj vlasti ne povratite, ako istinu govorite?" (Kur’an 56:83-87)

- Poslije smrti ce ljudi biti ozivljeni na Sudnjem danu, ali u ovo mnogi sumnjaju. Mnogi misle da je nemoguce da covjek ponovo bude ozivljen poslije smrti i posto se tijelo raspadne. Pa covjece stani pred ogledalo i pogledaj svoje tijelo, i sjeti se da si i ti nekada bio samo kap sjemena. Dobro o tome razmisli. Pa zar nije kadar Onaj, koji te je iz kapi sjemena vec jednom stvorio, da ponovo oblozi mesom tvoje kosti, poslije tvoje smrti.

Kaze Uzviseni: " Onako kako smo prvi put iz nicega stvorili, tako cemo ponovo iz ništa stvoriti." (Kur’an 21:104) "Zato pogledaj tragove Allahove milosti - kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On ce, uistinu, i mrtve oživjeti, On sve može." (Kur’an 30:50)

Blago se onome ko je vjerovao i dobra djela radio, onoga dana kada ljudi ponovo budu ozivljeni. Takav ce dobiti Dzennet i uzivanja u njemu koja nece nikada prestati. A oni kojii nisu vjerovali u svoga Gospodara, oni ce se zestoko kajati toga dana i pozeljece da se vrate u svoj prijasnji zivot kako bi vjerovali I dobra djela radili, ali tada ce biti kasno. Njihovo prebivaliste bice vatra. Pa na svakom pojedincu je da izabere hoce li biti pokoran svome Gospodaru ili ce biti od onih koji Mu okrecu ledja.

http://www.n-um.com
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Jel to opet pocelo? :shock: :-)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Zakljucio sam dapored toliko malo obrazovanja te osobe imaju i uzasno puno vremena sto objasnjava kilometarske postove po forumima.
AL stash, ovo je podforum religija, jos malo mjesta gdje mogu :D
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

LJUdi bez mozga i nemaju i nemogu da komentarisu ovakvu temu. Jer nije sve za ljude.
Zato sve stavljaju na sprdnju, ... ali to samo govori o njima.
spongebob

Post by spongebob »

Al-aqsa wrote:LJUdi bez mozga i nemaju i nemogu da komentarisu ovakvu temu. Jer nije sve za ljude.
Zato sve stavljaju na sprdnju, ... ali to samo govori o njima.
je li ti nakon ovog tvog posljednjeg komentara stvarno ocekujes bilo kakav smislen odgovor na ovu temu? Kad vec one koji ne misle drugacije stembiljas da su bez mozga.

I kao sto prethodni diskutant sasvim ispravno zakljuci: vi odvec imate previse vremena, a zakinuli ste i gramatiku i logiku i prirodne zakone! I cuj nije sve za ljude! Pa jel su oni sto ne dodju do istog zakljucka a javili bi se na temu hajvani :x

a kladim se 1/1 da ti nisi ni procitao cijeli tekst, vazno je da se navode ajeti i dove...
Ahmmed

Post by Ahmmed »

neko iz mase wrote:Zakljucio sam dapored toliko malo obrazovanja te osobe imaju i uzasno puno vremena sto objasnjava kilometarske postove po forumima.
AL stash, ovo je podforum religija, jos malo mjesta gdje mogu :D

Mogli bismo i da se testiramo :D Pred nekom nepristrasnom i objektivnom komisijom :D
Ahmmed

#7 Re: Covjece, zastani i razmisli!

Post by Ahmmed »

mesdzid wrote:Covjece, zastani i razmisli!
Blago se onome ko je vjerovao i dobra djela radio, onoga dana kada ljudi ponovo budu ozivljeni. Takav ce dobiti Dzennet i uzivanja u njemu koja nece nikada prestati. A oni kojii nisu vjerovali u svoga Gospodara, oni ce se zestoko kajati toga dana i pozeljece da se vrate u svoj prijasnji zivot kako bi vjerovali I dobra djela radili, ali tada ce biti kasno. Njihovo prebivaliste bice vatra. Pa na svakom pojedincu je da izabere hoce li biti pokoran svome Gospodaru ili ce biti od onih koji Mu okrecu ledja.

http://www.n-um.com

Ako im Allah dž.š. ne oprosti....A Njegova je milost neizmjerna.....

Svi dunjalučki grijesi u kljun će ptice stati....a milost Njegova je kao okean...Pa, eto.....

Nemojte, živi bili, samo o vatri.....
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Stitch__ wrote:jes zajeban lik :D i ja sam tako od plastelina u drugom osnovne :D :D
...tebi je danas slava....Sveti Josip Kragujevački....a širiš negativnu energiju..... :roll:
stickitout

Post by stickitout »

vatrogasac wrote:
Stitch__ wrote:jes zajeban lik :D i ja sam tako od plastelina u drugom osnovne :D :D
...tebi je danas slava....Sveti Josip Kragujevački....a širiš negativnu energiju..... :roll:
Kumrovacki valjda....

Izvinjavam se sto upadam na religiju....vjernik sam a nisam religiozan, ako to ima smisla bilo kome :)
spongebob

Post by spongebob »

stickitout wrote:
vatrogasac wrote:
Kumrovacki valjda....

Izvinjavam se sto upadam na religiju....vjernik sam a nisam religiozan, ako to ima smisla bilo kome :)
isti sam...vjerujem u to da je vecina ljudi glupa i spremna na sve i svasta, al vjerujem istovremeno i u dobro u ljudima i pokusavam da to dobro izazvam na povrsinu... Nesto ko Jesus :D
bez zeze. Ta filozofija je ok...s tim sto ja za razliku od Isusa ne namecem pravila nego ih nastojim shvatit i prihvatit. No ipak vjerujem u dobro.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

stickitout wrote:
Kumrovacki valjda....

ma lapsus...zna Stitch__ o čemu je riječ....
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ja bi da se ova tema zachata, posto smo previse glupi da o tako cemu diskutujemo :D :D :D

Imal kakvih dogadjaja ovog vikenda u vasoj okolini?
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...sve ateista do ateiste došli na Religiju....i komentarišu kao čika Nitche.....i neko to treba da čita....Dobro je jedan Čovjek rekao... Čitao sam jako mnogo Nichea. On cijelo vrijeme tvrdi da nema Boga...tobe ja Rabbi... Onda sam sjeo i pogledao gomilu njegovih knjiga koje sam pročitao i zapitao se zašto je taj isti Niche napisao toliko knjiga o nečemu što po njemu ne postoji i u što on ne vjeruje... ?! Hajd što on to piše, zašto ja to čitam???
Stitch__

Post by Stitch__ »

vatrogasac wrote:...sve ateista do ateiste došli na Religiju....i komentarišu kao čika Nitche.....i neko to treba da čita....Dobro je jedan Čovjek rekao... Čitao sam jako mnogo Nichea. On cijelo vrijeme tvrdi da nema Boga...tobe ja Rabbi... Onda sam sjeo i pogledao gomilu njegovih knjiga koje sam pročitao i zapitao se zašto je taj isti Niche napisao toliko knjiga o nečemu što po njemu ne postoji i u što on ne vjeruje... ?! Hajd što on to piše, zašto ja to čitam???
kaze se Nietzche :D
vatrogasac

Post by vatrogasac »

Stitch__ wrote:
vatrogasac wrote:...sve ateista do ateiste došli na Religiju....i komentarišu kao čika Nitche.....i neko to treba da čita....Dobro je jedan Čovjek rekao... Čitao sam jako mnogo Nichea. On cijelo vrijeme tvrdi da nema Boga...tobe ja Rabbi... Onda sam sjeo i pogledao gomilu njegovih knjiga koje sam pročitao i zapitao se zašto je taj isti Niche napisao toliko knjiga o nečemu što po njemu ne postoji i u što on ne vjeruje... ?! Hajd što on to piše, zašto ja to čitam???
kaze se Nietzche :D
...pa sad zavisi...haman ima razlike od jezika do jezika......hajd neka bude Niče....
http://www.literature-map.com/nitche.html
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pa zar nije kadar Onaj, koji te je iz kapi sjemena vec jednom stvorio, da ponovo oblozi mesom tvoje kosti, poslije tvoje smrti.
"A zašto vi kad duša do guše dopre, i kad vi budete tada gledali, a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite, zašto je onda, kad niste u tuđoj vlasti ne povratite, ako istinu govorite?" (Kur’an 56:83-87)
A kaze Uzviseni:"Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo, pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!" (Kur’an 23:12-14)
Kada bi covjek napravio kakvu napravu koja moze samo da cuje i da govori i kada bi se reklo ljudima da je ova naprava sama od sebe nastala, niko u to nebi povjerovao. A mnogi danas vjeruju da stvorenje koje i govori i cuje i vidi i krece se i misli i jos mnogo stosta i koje je sastavljeno iz gore navedenih dijelova i jos mnogih drugih, da je to stvorenje samo od sebe nastalo, bez ikakvog plana i Tvorca iza sebe.
Murisno1

Post by Murisno1 »

FIKUS2 wrote:mesdzid ne trabunjaj gluposti
Treba stvarno bit maher pa doć ovdje i na podforumu "religija" pričat o religiji i onda čekat da ti degeni pored ovakvih uskraćuju to ..

ovo što je on postavio je na mjestu ...
to što si ti postavio ni ni blizu mjesta..

pozdrav za demokrate ...
Post Reply