COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
stakasa

#626 Re: COVID i škola?

Post by stakasa »

lavander wrote: 19/08/2020 08:34
Didier wrote: 18/08/2020 20:10
statixx wrote: 18/08/2020 19:00 I ko ce cuvati djecu po stanovima svake druge hefte. Stvarno smo idioti.
Ne znam kako drugačije da ti ovo kažem, ali ako ne možeš raditi od kuće, onda tvoj posao i nije toliko važan, tj. mnogo je manje važan nego opšte zdravlje stanovništva.
Vidim, nisi skontao da, ako taj tvoj VAZNI posao mozes raditi od kuce, onda ga isto tako umjesto tebe moze raditi na daljinu i neki Indijac ili Kinez, samo za 4 puta manju satnicu, pa bi se tvoj poslodavac mogao odluciti da smanji troskove na taj nacin. Al, hajd sto to nisi skontao, nego ni to da ako nevazni smetljar ne odradi svoj posao, svi cemo se ugusiti u prljavstini i smradu i razboljeti, ukljucujuci i tebe. Ili, ako nevazna teta iz Binga ne otvori radnju, svi cemo pocrkat od gladi, ukljucujuci i tebe. A, ako ti ne odradis svoj vazni posao od kuce, niko se nece ni pocesati, osim tebe. Kontas sad ovu visoku filozofiju?
Da didier nije onaj Melburn Australija ili Radio Sarajevo, to je taj stil pisanja po sirotinji
duh_sa_sjekirom

#627 Re: COVID i škola?

Post by duh_sa_sjekirom »

Didier wrote: 18/08/2020 20:10 Ne znam kako drugačije da ti ovo kažem, ali ako ne možeš raditi od kuće, onda tvoj posao i nije toliko važan, tj. mnogo je manje važan nego opšte zdravlje stanovništva.
:thumbup:
Samo istinom protiv nehljebovića i neradnika!!!
Sanjarko

#628 Re: COVID i škola?

Post by Sanjarko »

duh_sa_sjekirom wrote: 19/08/2020 09:21
Didier wrote: 18/08/2020 20:10 Ne znam kako drugačije da ti ovo kažem, ali ako ne možeš raditi od kuće, onda tvoj posao i nije toliko važan, tj. mnogo je manje važan nego opšte zdravlje stanovništva.
:lol:
lavander

#629 Re: COVID i škola?

Post by lavander »

stakasa wrote: 19/08/2020 09:13 Da didier nije onaj Melburn Australija ili Radio Sarajevo, to je taj stil pisanja po sirotinji
Lako cemo za stil, al sta cemo sa logikom, zalosna ti sova! :-)
dr_Evil

#630 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Sanjarko wrote: 19/08/2020 09:29
Ja mislim da je sanjarko imao konacno rjesenje za sirotinju, samo je izgubio blokic gdje ga je zapisao
Sanjarko

#631 Re: COVID i škola?

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 19/08/2020 09:37
Ja mislim da je sanjarko imao konacno rjesenje za sirotinju, samo je izgubio blokic gdje ga je zapisao
Imaju rjesenja ne samo moja mnogih problema ukljucujuci postepeno rjesavanje siromastva koliko toliko da je barem podnosljivo. A nisu upitanju blokici, nego sveske, a nesto je i u kompjuteru, nesto sam i dao ovdje i na blogu svom.
dr_Evil

#632 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Sanjarko wrote: 19/08/2020 09:48

Imaju rjesenja ne samo moja mnogih problema ukljucujuci postepeno rjesavanje siromastva koliko toliko da je barem podnosljivo. A nisu upitanju blokici, nego sveske, a nesto je i u kompjuteru, nesto sam i dao ovdje i na blogu svom.
Samo da je naci nekoga ko hoce da slusa pa mu doturit te sveske, a nece
Sanjarko

#633 Re: COVID i škola?

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 19/08/2020 10:05
Sanjarko wrote: 19/08/2020 09:48

Samo da je naci nekoga ko hoce da slusa pa mu doturit te sveske, a nece
Ni nemora, niko. Njihov gubitak mozda, ne moj.
sumirprimus

#634 Re: COVID i škola?

Post by sumirprimus »

:lol: sviraj kraj usteljcee
dr_Evil

#635 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Bit ce samo Sarajevski Kanton je na temi pisao :D za njih gotova tema
Laertes

#636 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

Informacija iz škole jutros:
Navodno je u ponedjeljak neki sastanak u Konjicu (???) svih kantonalnih ministara obrazovanja, valjda i federalnog, na kojem će se usaglasiti o jedinstvenom pristupu u FBiH. Ma ja, ponedjeljak je tek 24.08., samo polaHko, ko žurio, nogu slomio :-)
Lijepa naša vlast...
daddy-kool

#637 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... ati/387138

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je građanima uputio upozorenje o tome koja mjesta treba izbjegavati u vremenu COVID-19 pandemije.

Kako su naveli, ovaj, novi soj koronavirus (SARS-CoV-2), lakše se širi na nekim mjestima.

Pa tako, trebali bismo izbjegavati mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, ali i mjesta na kojima su ljudi u bliskom kontaktu.

Ovo se posebno odnosi na mjesta na kojima ljudi razgovaraju na maloj međusobnoj udaljenosti.

Također, ne bismo trebali ići tamo gdje je prostor ograničen ili zatvoren, a provjetravanje loše.

"Budite svjesni rizika u različitim sredinama. Rizik je veći na mjestima gdje je prisutno nekoliko faktora", poručili su.
jazzer

#638 Re: COVID i škola?

Post by jazzer »

Sto se u drugim zemljama uredjuje i priprema 3 ili 4 mjeseca, nasi to obave za 7 dana. Prosto ko pileci parizer.
geralt

#639 Re: COVID i škola?

Post by geralt »

Laertes wrote: 19/08/2020 14:00 Informacija iz škole jutros:
Navodno je u ponedjeljak neki sastanak u Konjicu (???) svih kantonalnih ministara obrazovanja, valjda i federalnog, na kojem će se usaglasiti o jedinstvenom pristupu u FBiH. Ma ja, ponedjeljak je tek 24.08., samo polaHko, ko žurio, nogu slomio :-)
Lijepa naša vlast...
Nemoj srkletiti ljude, neces valjda da pokvare svoj godisnji u Antaliji ili na Hvaru razmisljajuci o tim stvarima.
basicm

#640 Re: COVID i škola?

Post by basicm »

Ma nece niko odgovornosti, to je kod njih glavni kriterij. Sta ako pustimo djecu u skolu i neko dijete se zarazi? Nocima ne spavaju zbog more da ih je neko prozvao. Kakvo zdravlje i obrazovanje, kome je do toga?
Laertes

#641 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

jazzer wrote: 19/08/2020 14:04 Sto se u drugim zemljama uredjuje i priprema 3 ili 4 mjeseca, nasi to obave za 7 dana. Prosto ko pileci parizer.
NAravno, naša vlast sposobnija 16x :-)
Plan koji je iznijela TK ministrica obrazovanja podrazumijeva "intenzivnu" nastavu po grupama, tj. pola odjeljenja jednu sedmicu, pola drugu sedmicu. A "intenzivna" nastava znači dvije nastavne jedinke u jednom času (to smo već imali prije kad smo trebali "nadoknaditi" izgubljene časove zbog poplava ili snijega). U praksi to znači da radiš duplo manje gradiva, jer nema šanse da ono što je planirano za 2×45 minuta uradiš za 45 (ili, još gore, 30 minuta). I tako dva puta isto. S tim da polovina odjeljenja koja tu sedmicu nije u školi treba biti "u kontaktu" s predmetnim nastavnikom, što god to značilo. Realno, to će biti vjerovatno da jednu sedmicu idu u školu, a drugu planduju.
Sve je ovo samo izgrađivanje alibija da se kao nešto radi, a u praksi je duboki strmopizd obrazovanja.
dr_Evil

#642 Re: COVID i škola?

Post by dr_Evil »

Laertes wrote: 19/08/2020 14:14
jazzer wrote: 19/08/2020 14:04 Sto se u drugim zemljama uredjuje i priprema 3 ili 4 mjeseca, nasi to obave za 7 dana. Prosto ko pileci parizer.
NAravno, naša vlast sposobnija 16x :-)
Plan koji je iznijela TK ministrica obrazovanja podrazumijeva "intenzivnu" nastavu po grupama, tj. pola odjeljenja jednu sedmicu, pola drugu sedmicu. A "intenzivna" nastava znači dvije nastavne jedinke u jednom času (to smo već imali prije kad smo trebali "nadoknaditi" izgubljene časove zbog poplava ili snijega). U praksi to znači da radiš duplo manje gradiva, jer nema šanse da ono što je planirano za 2×45 minuta uradiš za 45 (ili, još gore, 30 minuta). I tako dva puta isto. S tim da polovina odjeljenja koja tu sedmicu nije u školi treba biti "u kontaktu" s predmetnim nastavnikom, što god to značilo. Realno, to će biti vjerovatno da jednu sedmicu idu u školu, a drugu planduju.
Sve je ovo samo izgrađivanje alibija da se kao nešto radi, a u praksi je duboki strmopizd obrazovanja.

Ima li ista na ovom dunjaluku da ovi nasi begovi i knezovi mogu uraditi kako treba :bih:
jazzer

#643 Re: COVID i škola?

Post by jazzer »

Da, nema on line nastave za drugu grupu. Vjerovatno ce im se dostavljati materijali putem e-maila
ili vibera, djeca ce imati zadatak da to nauce ii urade sta treba, ali nema on line nastave. Bar za ove od 1 do 4 razreda.

Mislim da je sve doneseno navrat nanos, da Ministarstvo moze reci da je donijelo odluku kako da se radi (naravno u skladu sa
epidemioloskom situacijom :) ) a za sve ostalo da se pobrinu skole.

I kada se nesto desi, svi ce upirati prstom u skolu iako, po meni, ministarstvo snosi najvecu odgovornost.
Laertes

#644 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

jazzer wrote: 19/08/2020 14:21 Da, nema on line nastave za drugu grupu. Vjerovatno ce im se dostavljati materijali putem e-maila
ili vibera, djeca ce imati zadatak da to nauce ii urade sta treba, ali nema on line nastave. Bar za ove od 1 do 4 razreda.

Mislim da je sve doneseno navrat nanos, da Ministarstvo moze reci da je donijelo odluku kako da se radi (naravno u skladu sa
epidemioloskom situacijom :) ) a za sve ostalo da se pobrinu skole.

I kada se nesto desi, svi ce upirati prstom u skolu iako, po meni, ministarstvo snosi najvecu odgovornost.
Ovo što sam ja pisao je za više razrede. Kakve materijale da im dostavljam kad ih to čeka sljedeće sedmice u školi? Jednima prije, drugima poslije tih časova? I ovako nastavnik radi svoju punu normu, samo ponavlja dva puta isto u dvije sedmice. Gdje se tu uklapa taj famozni "kontakt sa učenicima"?
U pravu si to za Ministarstvo, nek' samo izgleda da su nešto uradili.
mishic

#645 Re: COVID i škola?

Post by mishic »

ZASTRAŠUJUĆA POJAVA: BUDUĆI BH. FARMACEUTI, VETERINARI, HEMIČARI PLAĆAJU ODRAĐIVANJE ISPITA UMJESTO NJIH-TAKVI ĆE NAM LIJEKOVE PROIZVODITI I DAVATI, SRAM VAS BILO!
Autor: Oslobodjenje, | 19.08.2020 - 10:20 | Čitanja: 107
- Ajdin Velić, bivši student Prirodno matematičkog fakulteta, otkrio je da dobija ponude u kojima mu se nudi da za novac radi ispite studentima u doba pandemije koronavirusa...
ZASTRAŠUJUĆA POJAVA: BUDUĆI BH. FARMACEUTI, VETERINARI, HEMIČARI PLAĆAJU ODRAĐIVANJE ISPITA UMJESTO NJIH-TAKVI ĆE NAM LIJEKOVE PROIZVODITI I DAVATI, SRAM VAS BILO!

SARAJEVO, 19. augusta - Ajdin Velić, bivši student Prirodno matematičkog fakulteta, koji je dobitnik Srebrena značke Univerziteta u Sarajevu otkrio je da dobija ponude u kojima mu se nudi da za novac radi ispite studentima u doba pandemije koronavirusa. Izrevoltiran ovakvim ponudama otkrio je od kojih studenata stižu te ponude i kakve posljedice mogu ostaviti na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Njegovu objavu Oslobođenje je prenijelo u cjelosti:

Pandemija SARS-COV-2 je u našu svakodnevnicu unijela dramatične promjene. Izlazak bez maske ili drugog vida zaštitne opreme je postao nezamisliv, barem za onaj dio stanovništva koji poštuje preporučene mjere. U svrhu smanjenja rizika zaraze, neke organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu su donijele odluku o održavanju ispita putem online platformi. Od donošenja Odluke o održavanju ispita na taj način, u posljednja 3 mjeseca sam dobio desetine upita putem društvenih mreža, telefona, mail-a, pa čak i preko „trećih“ osoba da radim ispite na Farmaceutskom, Veterinarskom i Prirodno-matematičkom fakultetu uz odgovarajuću novčanu naknadu.

Kao neko ko je završio Prirodno-matematički fakultet u roku i savjesno položio 53 ispita i odbranio diplomski rad koji je bio plod višemjesečnog rada, smatram ovakvo ponašanje i upite vrlo drskim i bezobraznim. Bezobrazno je da neko može izdvojiti dane i sedmice svog života da bi spremio neki ispit, dok drugi žele da se „provuku“ kroz fakultet, a da pri tom imaju identično zvanje i diplomu kao istinski studenti, koji su uspjeli dosegnuti taj fundamentalni životni uspjeh svojim trudom i zalaganjem.

Zbog čega ovo pišem? To nisu bezazlene stvari. To su budući „farmaceuti“, „veterinari“, „hemičari“ koji vrše kontrolu kvaliteta hrane, lijekova, dezinficijenasa. Oni trebaju da nas posavjetuju u apoteci. Da izliječe naše kućne ljubimce. A zamislite kako će to izgledati kada neko kome je treća osoba radila ispit dođe u takvu poziciju. Jer ima ih. Svi poznajemo takve ljude, koji nisu došli na svoje radno mjesto, jer su imali odgovarajuće reference. Već po „babi i po stričevima“. Nažalost, to je razlog zbog kojeg je naše društvo onakvo kakvo jeste. Dekadentno. Zatrovano. Idemo linijom manjeg otpora. Jer najlakše je izaći na kafu i platiti ispit. A „učit“ će se kad počnemo raditi. Sram vas bilo!

Ovo je jedan od problema onlajn nastave. A ima ih bezbroj. PPZ i MONKS imaju bezbroj prijava roditelja koji su se žalili na pojedine profesore i nastavnike isključivo s ciljem da "poprave" uspjeh svojoj djeci. Jednostavno su skontali da taj vid pritiska može uroditi plodom. I da ne nabrajamo ima još bezbroj razloga zbog kojih onlajn nastava može biti samo zadnji oblik i rješenje u slučaju krajnje nužde. Nismo mi kao društvo ni tehnički ni moralno na nivou koji je neophodan za uspješno odvijanje ovoga oblika edukacije.
Laertes

#646 Re: COVID i škola?

Post by Laertes »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/krizni- ... ook+status
Ipak je u petak, a ne u ponedjeljak. Sve oči uprte u Konjic :-)
°u°

#647 Re: COVID i škola?

Post by °u° »

Blage veze oni nemaju šta, kako, gdje...
Klasično začepi nos, zatvori oči i skoči na vugla u mutnu vodu pa šta bude.
Mogu razumjet npr Njemačku, imaju najbolji zdravstveni sistem, testiraju masovno, prate zaražene, imaju lovinu da si priušte mnogo toga... i otvore škole, istina mnoge i zatvaraju dan nakon otvaranja.

Ali kad čovjek vidi sve ovo kod nas dođe mi lijepo muka
daddy-kool

#648 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

Teška odluka koja se treba prepustiti roditeljima, pojedinačne okolnosti će učiniti da procjena rizika bude različita za svako dijete i porodicu. Ogromni su politički, ekonomski i socijalni pritisci da škole počnu sa radom, ali je pri velikom broju međusobnih kontakata neminovno da će se zaraza širiti.
daddy-kool

#649 Re: COVID i škola?

Post by daddy-kool »

Tesla Edison

#650 Re: COVID i škola?

Post by Tesla Edison »

daddy-kool wrote: 20/08/2020 08:24 Teška odluka koja se treba prepustiti roditeljima, pojedinačne okolnosti će učiniti da procjena rizika bude različita za svako dijete i porodicu. Ogromni su politički, ekonomski i socijalni pritisci da škole počnu sa radom, ali je pri velikom broju međusobnih kontakata neminovno da će se zaraza širiti.
To jedino ovdje ti tvrdiš. Sve ozbiljne studije pokazale da djeca ne šire zarazu a ti po starom. Očigledno pišeš po nekom zadatku.
Locked