eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?Laertes wrote: ↑16/08/2020 19:11Ja radim u školi i pojma nemam kako će biti.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 18:39P308 wrote: ↑16/08/2020 15:14 Najizgledniji scenarij je da u toku sedmice u skolu ide polovina razreda (do 15 ucenika) a ostatak bi nastavu pratio online da bi se nakon toga zamijenili. Takodjer postoji opcija da se ucenici razdvoje po smjenama gdje bi pola razreda islo u prvu a pola u drugu smjenu. S obzirom da bi casovi trajali 30 minuta to valjda ne bi utjecalo na normu nastavnika a u skoli bi se provodilo maksimalno 3 sata. Ne bi bilo velikog odmora a mali odmor bi se skratio na 2 do 3 minute, najvise radi odlaska u toalet. Ovo se odnosi na ucenike od prvog do cetvrtog razreda.
Navodno bi u tom slucaju radio i produzeni boravak, takodjer sa ogranicenim brojem ucenika.
Nemoguce je objasniti djeci da drze distancu. Pola dana ce ucitelju proci u opominjaju. :D
Kako god, sve je to jos uvijek u zraku. Neshvatljivo je da roditelji nemaju konkretne informacije manje od 15 dana prije pocetka nastave pa se samim tim ne mogu na vrijeme ni organizirati.
da,pitanje je znaju li išta više i direktoro škola nastavnici,učitelji
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
kakavdanakneiskustvu
#51 Re: COVID i škola?
- Ironmen
#52 Re: COVID i škola?
Drzava kirminalaca i javasluka i vi se cudite sto niko nema informacija kako ce izgledati skolska godina za 15 dana

- Laertes
#53 Re: COVID i škola?
Ništa, svi čekaju šta če reći iz ministarstva.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 19:17eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?Laertes wrote: ↑16/08/2020 19:11Ja radim u školi i pojma nemam kako će biti.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 18:39
da,pitanje je znaju li išta više i direktoro škola nastavnici,učitelji
-
aldinjo
#54 Re: COVID i škola?
Dva sata će djeca ići u školu!? Dobra je ta škola.
Problem je što djeci od malena "ispiraju" mozak.
Problem je što djeci od malena "ispiraju" mozak.
Last edited by aldinjo on 16/08/2020 19:30, edited 3 times in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#55 Re: COVID i škola?
okLaertes wrote: ↑16/08/2020 19:23Ništa, svi čekaju šta če reći iz ministarstva.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 19:17eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?
- Ironmen
#56 Re: COVID i škola?
Profesor geografije Vedran Zubić jedan je od dobitnika nagrade "Heroji 2020" zbog svog doprinosa tokom pandemije. Gostujući u Novom danu kazao je kako trenutna situacija drugačija i da se užurbano moramo naviknuti. Istakao je kako nemamo sistema koji bi uredio i segment obrazovanja jer pola mjeseca je do početka školske godine, a ni nastavnici ni učenici ne znaju kako će se nastava odvijati.
"Kada nemamo klasičnu nastavu dovoljno je da je stanje "nenormalno". Nastava je u najgorem stanju 1990-ih bila, a eto sada kada je neko malo drugačiej ratno stanje nam klasične nastave i to čćemo i mi prosvjetari a posebno učenici 'iskihati' u narednom periodu i vjerovatno će ostati ogromne rupe jer obrazovanje nije bilo kako treba", rekao je u Zubić u Novom danu.
Komentirajući sliku japanskih učenika koji sjede ograđeni boksovima i s propelerima na glavi kako bi držali distancu, kazao je kako je i to bolji način od ovog gdje nemaju nikakvu komunikaciju s učenicima.
"Ko smo mi kada kasnimo za Japanom 200 godina u svemu i komentiramo kako oni to rade. Imam osjećaj da smo još pod feudalizmom, ko smo mi da ih komentiramo", rekao je Zubić.
Istakao je kako korona ne može bizi kriva za sve negativnosti koje imamo u sistemu jer smo i ranije imali probleme kao što je put pacijenta jer se na preglede čekalo i po godinu dana, pa tako i u obrazovanju.
"Socijalizaciju smo propustili davno. Već imate unazad 5-10 godina da četiri učenika sjede i međusobno tipkaju preko društvenih mreža, imate situacije u kojoj momak ne prilazi curi već lajka sliku na Instagramu. Nismo ostali bez socijalizacije jer je došla korona. Nemate predložene ciljeve, stategije. Mi generalno doživljavamo školstvo kao veliki trošak budžeta i prije će nam kafane raditi jer su privreda i odnosi priode, a školstvo trošak. Nije nas korona desocijalizirala, to je bilo i prije. Iskvarili smo svoj jezik, pogledajte samo angleštinu i skraćenice koje djeca koriste na mrežama, ne bih okrivio koronu. Ostavit će i ona tragove, imat ćete više PTSP-a kod omladine, o tome se ne raspravlja. Mi raspravljamo o početku školske godine 1.9. Turska vodi energetsku politku za naredno stoljeće, a kod nas je politika vizija do 48 sati", rekao je Zubić.
Kazao je kako su dva mjeseca prošla od kraja školske godine i da ništa nije urađeno već ovise od volje, želje i milosti pojedinca.
"Ja želim sistem koji je prije 15 dana trebao izaći i reći 'bit će škola, počet će 1.9. ali nastava 1.10.' i učenici će kroz online elemenat proći obuku kako da rade, nekim profesorima koji su pred penziju omogućiti da odu kako ne bi prolazili taj proces informatizacije. Pozivam nastavnike da poput mene snime lekcije kako bi imali za prvo vrijeme. Pa 1.10. kada uđu u učionice probati u malim grupama i do 7.10 znati na čemu smo. Nema ocjenjivanje, nego će pisati da je učenik odslušao polugodište osim kod učenika završnih razreda možemo oraganizirati neke ispite. To sve treba reagirati zakonski. Kod nas nema tih reakcija. Neće niko da donese odluku. Odluku ne donosi nastavnik, direktor niti ministar, već epidemiolog", rekao je.
Pitao je kakva je razlika kada djeca izalze po parkovim i kafićima i da idu u školu.
"Sistem je takav da radi ko šta hoće jer niko ne želi preuzeti odgovornost. Ovdje je samo bitno da se izdrži do izbora, budžet će se produžiti. Mi čekamo kolektivni ugovor koji ističe za mjesec i radit ćemo nezakonito. Šta će ti ljudi? Ili zašto bih to radio, meni je plata ista, jedva izađem 550-600 eura, izložio svoju porodicu bolestima snimajući. Radi mojih riječi u medijima sam kažnjen. Ne možete ako ne nagradite kvalitetan kadar, ako ga šikanirate godinama, onda očekivati nešto. Obrazovanje će biti u mnogo većem problemu jer ove godine na nastavnim smjerovima PMF-u se niko nije prijavio za nastavnika. Zašto? Jer niko ne želi, bolje biti savjetnik pomoćnika načelnika za žardinjere pri općini nego nastavnik. Svi će vas maltretirati za male pare", kazao je.
Poručio je kako više nema "guranja stavi pod tepih" i da niko više neće rizokovati sebe bez zaštite sistema.
"Njima ne treba obrazovan kadar. Mi obrazujemo kadar za njemačko tržište rada. Angela Merkel nama treba dići spomenik ovdje. Tražim da mi se kaže kako da radim. Ovo što mi koristimo Google platforme dobili smo džaba od Amerikanaca, ne dao Bog da nam neko kaže da moramo šta platiti. A oni se bave 'pametnim tablama', a nemamo dovoljno krede ni papira, nije ovo CSI Miami", rekao je Zubić.
Zubić je i dobitnik nagrade "Heroji 2020" koju je inicirala neformlana grupa mladih za doprinos u borbi protiv pandemije.
"Velika je to nagrada jer je od ljudi. Preko 22.000 ljudi je prepoznalo to što radim i dodijelili priznanje. Zahvaljujem se jer znam da nisu potekle iz političkih centara. Ali ta nagrada neće znati ništa kada se budu formirale komisije, u njima neće biti mena poput Vedrana Zubića i drugih koji su dobili tu nagradu", zaključio je Zubić.
- P308
#57 Re: COVID i škola?
Ministarstvo jos uvijek ni kolektivni ugovor nije zakljucilo a istice 31.8. niti je izdalo saglasnosti skolama za raspisivanje javnih konkursa sto znaci da se ne mogu okoncati do septembra a sto opet znaci da postoji mogucnost da se djeci u sred skolske godine mijenja nastavnik predmetne ili jos gore razredne nastave.Laertes wrote: ↑16/08/2020 19:23Ništa, svi čekaju šta če reći iz ministarstva.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 19:17eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?
- banjaluka078
#58 Re: COVID i škola?
Dobro je to. U Banjaluci su se tek privele kraju tenderske procedure za popravke i rekonstrukciju škola, zamjenu vanjske stolarije, krovova, sistema grijanja. Uz svu vanrednu situaciju u školama, još će imati i majstore i građevinske radove...jer sve mora biti friško za predizborno slikanje! To što su od aprila do sad mogli raditi, jer škole zjape prazne, nikom ništa.P308 wrote: ↑16/08/2020 19:39
Ministarstvo jos uvijek ni kolektivni ugovor nije zakljucilo a istice 31.8. niti je izdalo saglasnosti skolama za raspisivanje javnih konkursa sto znaci da se ne mogu okoncati do septembra a sto opet znaci da postoji mogucnost da se djeci u sred skolske godine mijenja nastavnik predmetne ili jos gore razredne nastave.![]()
-
laik1981
#59 Re: COVID i škola?
Ovi mali i u normalnim uslovima imaju po 3-4 casa sto je nekih 3 sata. Casovi ce biti po pola sata i nece biti odmora. Vise se moze uraditi za pola sata sa grupom od 10 ucenika nego za 45 minuta sa 20.. Kako god, bolje je da idu nego da ne idu..
-
Tambure
#60 Re: COVID i škola?
Vrijeme je za g. Miroljuba Petrovica i njegov sistem ucenja kuci i razvijanjem biznisa ... konacno debilane idu pod britku sablju.
- Laertes
#61 Re: COVID i škola?
Kod nas u TK je konkurs pri kraju, ali ministarstvo se ne oglašava.P308 wrote: ↑16/08/2020 19:39Ministarstvo jos uvijek ni kolektivni ugovor nije zakljucilo a istice 31.8. niti je izdalo saglasnosti skolama za raspisivanje javnih konkursa sto znaci da se ne mogu okoncati do septembra a sto opet znaci da postoji mogucnost da se djeci u sred skolske godine mijenja nastavnik predmetne ili jos gore razredne nastave.Laertes wrote: ↑16/08/2020 19:23Ništa, svi čekaju šta če reći iz ministarstva.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 19:17
eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?![]()
-
Black rose 42
#62 Re: COVID i škola?
Naravno da moze, ali je tesko da se tako mali uzrast pridrzava svih potrebnih mjera ili da jedna uciteljica uprati njih 10-15 sta radeGAU8 wrote: ↑16/08/2020 18:36Sve se to može organizirati...Black rose 42 wrote: ↑16/08/2020 18:09A kako su zamislili da djeca koriste toalet, krecu se istim hodnicima...laik1981 wrote: ↑16/08/2020 17:12 Jos malo i bice zvanicno. Ako ostane ovakva situacija u skolu ce krenuti ucenici od prvog do cetvrtog razreda osnovne skole, kao i ucenici prvog razreda srednje skole. Ostali ce krenuti online. Ucenici u osnovnim skolama ce imati skracene casove od po pola sata, tako da ce u skoli biti ukupno dva sata dnevno. Pored toga razredi ce biti podijeljeni u dvije grupe da bi se mogla ispostovati ta distanca. Nosice se maske i vrsiti dezinfekcija ruku. Postoji mogucnost da ce im se i mjeriti temperatura prilikom ulaska u skolu. Ovo je info od savjetnice ministra obrazovanja KS.
Edit: ovo je za KS..
I ako ce se razredi podijeliti u dvije grupe ucitelji ce raditi dupli posao svaki dan?
Kako god da bude nece biti jednostavno
-
Black rose 42
#63 Re: COVID i škola?
Upravo na to sam i mislila, kako ce ucitelji sve to izdrzatilast mohicans wrote: ↑16/08/2020 19:07Ne, radit ce trostruki posao, jer imaju i oni koji ce online, ako bude kombinovano. Ako budu prvi srednje isli, onda dva puta isti posao, kad ima vise odjeljenja 8-10 puta isti čas. Onda su tu ruše norme nastavnika, niko ih ne moze natjerati da rade posao za koji nisu placeni, a i sindikati nece dozvoliti. Ne znam u čemu je razlika da prvi srednje idu, a ne 2,3 i 4..kao prvi se najmanje druze,najmanje izlozeni. U osnovnoj od 1 do 4 ima nekog smisla, a ovo za srednju ne bas. Da se mene pita ja bih da svi idu ili niko (ovi mali od 1 do 4 u svakom slučaju da idu) uz postivanje mjera koliko je to moguce. Skratiti casove na pola sata, veliki odmor, odmah si suzio mogucnosti, u dvije, pa mozda i tri smjene gdje veliki broj učenika,ako to skolski prostor dozvoljava, odmah se smanjuje i broj nastavnika koji cirkulišu u školi u isto vrijeme. Vrijedniji je i čas uzivo od pola sata,nego online 45 min. Starija djeca u dolasku i odlasku u i iz skole ce se neminovno druziti, to je tesko za očekivati da se ne druze. Kad bi bila opcija nekih schoolbuseva najbolje bi bilo, a mi nemamo ni najosnovniji prevoz, a kamoli schoolbus.Black rose 42 wrote: ↑16/08/2020 18:09A kako su zamislili da djeca koriste toalet, krecu se istim hodnicima...laik1981 wrote: ↑16/08/2020 17:12 Jos malo i bice zvanicno. Ako ostane ovakva situacija u skolu ce krenuti ucenici od prvog do cetvrtog razreda osnovne skole, kao i ucenici prvog razreda srednje skole. Ostali ce krenuti online. Ucenici u osnovnim skolama ce imati skracene casove od po pola sata, tako da ce u skoli biti ukupno dva sata dnevno. Pored toga razredi ce biti podijeljeni u dvije grupe da bi se mogla ispostovati ta distanca. Nosice se maske i vrsiti dezinfekcija ruku. Postoji mogucnost da ce im se i mjeriti temperatura prilikom ulaska u skolu. Ovo je info od savjetnice ministra obrazovanja KS.
Edit: ovo je za KS..
I ako ce se razredi podijeliti u dvije grupe ucitelji ce raditi dupli posao svaki dan?
-
kakavdanakneiskustvu
- Ajatolah_
#65 Re: COVID i škola?
Prekid standardne nastave u martu je bio razumljiv, no u ovih pola godine se jednostavno moralo u detalje razraditi kako nastava u vanrednim stanjima u 21. stoljeću treba teći. Osim samog oblika nastave, tu je i edukacija nastavnog osoblja, u vidu toga da svaki nastavnik bude sposoban ispredavati lekciju, sastati se s učenicima preko Zooma ili nekog drugog alata, i slično. Bilo je i više nego dovoljno vremena, pa zlu ne trebalo, taman i da se sada krene s nastavom u fullu, za ne daj bože da se može za dan napraviti switch na online.
No od toga nije bilo ništa, prošlo je pola godine a iste smo pameti kao da smo jučer dobili prvi slučaj zaraze.
S obzirom da djeca ne idu u školu od marta, a sad je august i kraj nije na vidiku, jednostavno se mora omogućiti nastavak nastave uživo, a pogotovo za osnovce, makar i parcijalno. Škola nije striktno obrazovna ustanova, nego odgojno-obrazovna, i komponenta socijalizacije se jednostavno ne može nadomjestiti nikakvom online nastavom... Razdvoji djecu koliko je moguće da neminovni klasteri budu što manji, možda i popoloviti odjeljenja pa naizmjenično po sedmicu online-uživo, kako god, i nadati se najboljem...
Jah, i ono što neki pišu da je nemoguće disciplinovati djecu, ja sam eto ubijeđen da bi na osnovce malo povišen ton i prijetnja smanjenim vladanjem
imala veći efekat nego ove nekakve "preporuke" koje izdaju krizni štabovi, a većini na jedno uho uđu, na drugo izađu...
No od toga nije bilo ništa, prošlo je pola godine a iste smo pameti kao da smo jučer dobili prvi slučaj zaraze.
S obzirom da djeca ne idu u školu od marta, a sad je august i kraj nije na vidiku, jednostavno se mora omogućiti nastavak nastave uživo, a pogotovo za osnovce, makar i parcijalno. Škola nije striktno obrazovna ustanova, nego odgojno-obrazovna, i komponenta socijalizacije se jednostavno ne može nadomjestiti nikakvom online nastavom... Razdvoji djecu koliko je moguće da neminovni klasteri budu što manji, možda i popoloviti odjeljenja pa naizmjenično po sedmicu online-uživo, kako god, i nadati se najboljem...
Jah, i ono što neki pišu da je nemoguće disciplinovati djecu, ja sam eto ubijeđen da bi na osnovce malo povišen ton i prijetnja smanjenim vladanjem
- bunk
#66 Re: COVID i škola?
Dok neposredna opasnost ne prodje ne treba djecu slati u skolu.
Ogroman broj djece putuje autobusima.
Kakva distanca i pm u autobusu.
Ucionice da ne pominjem.
Sacekajmo da ovo prodje.
Mada kad se vide slike iz Neuma, kafana sirom BiH ,svadbi, onda je sasvim logicno da i skole pretvorimo u nove izvore... pa kom opanci kom obojci..
Cisto sumnjam da su ne daj Boze najmladje kategorije rizicne onako kako su stariji da bi se nasao iko dovoljno hrabar da spominje vracanje u klupe prije pronalaska vakci ne i lijekova..
Ogroman broj djece putuje autobusima.
Kakva distanca i pm u autobusu.
Ucionice da ne pominjem.
Sacekajmo da ovo prodje.
Mada kad se vide slike iz Neuma, kafana sirom BiH ,svadbi, onda je sasvim logicno da i skole pretvorimo u nove izvore... pa kom opanci kom obojci..
Cisto sumnjam da su ne daj Boze najmladje kategorije rizicne onako kako su stariji da bi se nasao iko dovoljno hrabar da spominje vracanje u klupe prije pronalaska vakci ne i lijekova..
-
Tambure
#67 Re: COVID i škola?
Ja predlazem staklena zvona ... vecina danasnje djece vec i zivi tako.
-
daddy-kool
#68 Re: COVID i škola?
Sutra kad roditelj pozitivan na covid pošalje dijete u školu, jer "nije mu ništa" a kud će on sa djetetom, neće se ni znati da li je neko bio zaražen. Kako će se te informacije dijeliti? Da li će se saznati kada je neko u školi pozitivan? Da li će cijelo odjeljenje sa roditeljima u izolaciju? Da li će se to zapravo tajiti pa se neće djeca ni slati u izolaciju, nego šta bude bude?
Toliko pitanja, a nijedan odgovor. Igraju se sa životima ljudi, nastavnika i profesora, roditelja, ali i zdravljem djece.
U USA:
Toliko pitanja, a nijedan odgovor. Igraju se sa životima ljudi, nastavnika i profesora, roditelja, ali i zdravljem djece.
U USA:
https://www.mycentraljersey.com/story/n ... 591124002/
COVID-19-related school closings, cases and deaths
A dedicated educator's local project, initiated out of anticipation of the upcoming academic year, has grown into a national database that tracks coronavirus-related school closings, cases and deaths.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 8u9KF_LlgI
- Laertes
-
laik1981
#70 Re: COVID i škola?
Slomismo se brinuci o djeci dok osnovci tuku litre energetskih napitaka, a srednjoskolci sa polaskom u srednju upoznaju cari nargile koja im postane dio svakodnevnice. Odu na sistematski za fakultet i spoznaju da imaju jetru pedesetogodisnjaka koji je pola zivota svakodnevno tuko stok..
-
Tambure
#71 Re: COVID i škola?
Da, i nemam problem da idu u skolu. Ako je covid babaroga onda nek se zatvori sve ... ovako lobiji rade ... turizam moze, bogomolje mogu, kafane mogu a npr djecije igraone ne mogu.
Politika dok ovo ne presijece i ne otvori ili zatvori sve .... zivjecemo na stend by.u
- Laertes
#72 Re: COVID i škola?
Ok, poštujem tvoje pravo na mišljenje.Tambure wrote: ↑16/08/2020 21:41Da, i nemam problem da idu u skolu. Ako je covid babaroga onda nek se zatvori sve ... ovako lobiji rade ... turizam moze, bogomolje mogu, kafane mogu a npr djecije igraone ne mogu.
Politika dok ovo ne presijece i ne otvori ili zatvori sve .... zivjecemo na stend by.u
Osnovna razlika je da u kafanu, džamiju, crkvu ne moraš. A škola je obavezna. Ako je bude.
-
Tambure
#73 Re: COVID i škola?
Opstine sudovi domovi zdravlja banke itd ... unutra ulazi po par ljudi a sluzbenici izolirani ko plemena u amazonu ... vani red i guzva ko u ratu za vodu. Toliko o tome koliko vlast brine za narod. Narodu je ostavljeno na volju da se sam spasava i cuva. Za sada je to anarhija teska. Zato smatram da ce djeca od septembra u skole jedino sto ce se morati postovati je stroga distanca od nastavnika ... djeca sa djecom ce se ponasati kako budu htjeli.
-
rizibizi
#74 Re: COVID i škola?
Sretan vam put. Nije ovo SveCka, a na price o prirodnoj selekciji smo davno pali i nisu se pokazale nesto. U ovakvim uslovima nema sanse da bih poslao dijete na 15 minuta u zatvoren prostor sa 10 ucenika (govorim o osnovcima 1-4 razred). NIsam ja pravio i odgajao dijete da ga decko s ustima punih parizera koristi za maskembal nastavu i izlaze virusnoj zarazi.
EDIT: za ove sto spominju staklena zvona, energetske napitke i nargile to je sve stvar izbora, a kad zarazen ucitelj ili dijete udje u razred tu izbora nemas, a s obzirom da je famozni put pacijenta i dan danas nepoznat sve se svede na nafaku. U 21. vijeku mi se lijecimo i zavisimo od nafake.
-
daddy-kool
#75 Re: COVID i škola?
Kojih epidemioloških mjera?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑16/08/2020 19:17
eto,samo dvije sedmice do poetka septembra,vrse li se bar kakve pripreme ,oko epidemioloških mjera?
Napraviće možda pozorišnu predstavu špricanjem dezinfekcionog sredstva po školama i mjerenjem temperature djeci prvih dana. Nijedno od toga nema smisla i služi samo da se zamažu oči.
Prava istina je da nema jasne slike na šta bi to trebalo ličiti, da je očito jako neorganizovano, da nisu razrađeni scenariji niti precizno definisane mjere, da nije nabavljena nikakva zaštitna oprema, da nisu izvršene nikakve pripreme,... Pravi se politički predizborni šou u kojoj su za glavnu ulogu iskorištavaju djeca; rizik preuzimaju nastavnici, roditelji i djeca, a političari profitiraju. Treba tražiti alternativu ovome.