MC_82 wrote:silence_is_sexy wrote:sve je to super ali bez zakona o porjeklu imovine, ovaj uhljup, a i svi ostali osudjeni ili oni koje ceka sudjenje nisu duzni vratiti jednu jedinu marku "zaradjenu" zloupotrebama polozaja i ostalim manje ili vise sofisticiranim nacinima sticanja bogatstva.
Čista glupost!!! Ljudi informišite se prije nego napišete gluposti! Nemojte biti ovce, NEMA POTREBE ZA TIM ZAKONOM jer sve što bi taj zakon regulisao, već postoji samo što se ne primijenjuje baš dosljedno. To je pravi problem. Postoje brojni zakoni koji su dobra rješenja ali se jednostavno ne primijenjuju. Nemamo mi još tako jaku državu koja će doći i od jake osobe poput našeg heroja iz ove priče uzeti nekoliko miliona, nažalost, to ne uspijeva uvijek ni mnogo jačima od nas. Toliko o tvom zakonu spasonoši!
ćuj to...
hajde nam onda kao pravni ekspert pojasni koji to zakon nalaze da covic u ovom konkretnom slucaju vrati sav novac (ili bar jedan dio) stecen na neposten nacin za vrijeme obavljanja svog mandata?
zakon koji bi omogucio nezavisnu istragu, pregled imovinskog stanja prije preuzimanja funkcije za koju se sumnja da je zloupotrebljena i nakon nje, pregled finansijskih transakcija blizih i daljih clanova obitelji kako bi se utvrdila moguca "putanja" novca ukoliko je isti proslijedjen na racune u inostranstvo, koji bi istrazio moguce indirektne dobiti i moguce naknadne nadoknade "usluga", zakon koji bi omogucio tuzilastvu da za vrijeme istrage trazi blokadu racuna kojima osumnjiceni raspolaze u zemlji i inostranstvu etc. i da naravno, nakon opsezne istrage, nelegalno stecenu dobit oduzme, bilo u kesu i/ili u pokretninama i nekretninama...
zakon koji bi na primjer, "odbjeglom" anti jelavicu oduzeo svu imovinu.. tada sigurno ne bi bio u "bijegu". istovremeno, njegova porodica, a i on sam, uzivaju u plodovima posteno stecenog novca...
zakon kojim bi se omogucio uvid u cudotvorno zgradograditeljstvo jednog radoncica i nacine finansiranja istog ili porijeklo nekretnina zlatka lagumdjije i harisa silajdzica...
takav zakon ne postoji u bih jos uvijek... nazalost.
a ti vjeruj da postoji...
i neka niko ne pocne pricu kako bi to bilo narusavanje privatnosti i ljudskih prava... kada su drzavni milioni u pitanju, ne bi trebalo imati previse milosti.. ako se niko ne buni na ovaj skorasnji nalog telekom operaterima da obezbjede tajnim sluzbama pristup linijama "osumnjicenih" (za terorizam valjda) tada ne vidim razlog da se ovom ko protivi. finansijski "zivoti" visoko pozicioniranih drzavnih sluzbenika bi trebali biti transparentni potpuno jer u protivnom isti ne mogu imati nikakav kredibilitet...
i zaboli me u ovom slucaju jel' to lagumdjija, tihic, silajdzic, covic... i jos manje - ko je predlagac takvog zakona, a to je ocito nekima bitnije od same sustine zakona... jasno mi je kada se politicari bune jer oni su moguce "mete" takve regulative - ali kada se buni obican narod - to je onda, u najmanju ruku, cudno...
uglavnom, do tada mozemo da vjerujemo imovinskim kartonima nasih politicara koji redom nemaju obezbjedjeno stambeno pitanje i casnoj pionirskoj rijeci medijskih tajkuna...