Čović unio Božić u Parlament BiH

Post Reply
homega

#1 Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by homega »

Član Predsjedništva BiH - Dragan Čović, večeras je u zgradi Parlamenta BiH organizirao prijem najviših političkih predstavnika BiH i stranih ambasada povodom katoličkog praznika - Božića.

U povorci i čestitanju Božića Čoviću izredala se skoro sva elita BiH političke scene i predstavnici stranih država u BiH, uz Čovića, čestitke je primala i njegova supruga!!!

Image
Image

Naravno, bio je na prijemu i BiH inventar sličnih besplatnih večera, i Visoki predstavnik, osoba koja je plaćena da izvršava nadzor nad ustavnim normama BiH

Image

Tema je sljedeća: Koje pravne norme koristi Dragan Čović - član Predsjedništva BiH, kada za vlastita religiozna uvjerenja koristi državne - JAVNE prostorije, konkretno - zgradu Parlamentarne skupštine BiH?

Nije li BiH sekularnog državnog uređenja, nisu li odvojeni religiozni interesi od političkih interesa? Ko ili šta daje pravo Draganu Čoviću da u BiH državotvornost unosi religiju?

Ko je dozvolio supruzi Dragana Čovića da u zgradi Parlamenta prima zvanice i božične čestitke, nije li to trebala činiti u svom domu?

kakva je ovo lakrdija i privatiziranje države BiH? :?
jao_situacije

#2 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by jao_situacije »

Hoćemo iftar svaki dan u parlamentu i da se služi baklava i šerbe za Bajram! Bakire čekamo.
Nije fer nema majorizacije, Bakire reagiraj.
Oni krste škole mup vojsku, stožernik pravi prijem u parlamentu, ali kad IZ napravi džamiju od donacija vjernika onda je buuuu. :run:
jefferson

#3 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by jefferson »

Razdvajanje crkve(dzemije) od drzave (politike) nema nikakve veze sa bozicnim prijemom.
Nemoj biti bukvalista.
Hrvati su jedan od naroda i imaju pravo da proslave bozic a i ostali sa njima. Ja otkako znam za sebe u BiH su muslimani i srbi slavili katolicki bozica sa prijateljima hrvatima (oni koji su jos uvijek normalni).
dustaban

#4 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by dustaban »

Image

Je l' mu to halalio ?
spreca

#5 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by spreca »

jes mu zena seljanka :run: .........kako je nije ostavio kod kuce :lol:

Treba zabraniti sve religiozne prijeme u ustanovama svih nivoa...neka za svoje sholde iznajmljuju restorane i slicno
Altsa

#6 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Altsa »

jefferson wrote:Razdvajanje crkve(dzemije) od drzave (politike) nema nikakve veze sa bozicnim prijemom.
Nemoj biti bukvalista.
Hrvati su jedan od naroda i imaju pravo da proslave bozic a i ostali sa njima. Ja otkako znam za sebe u BiH su muslimani i srbi slavili katolicki bozica sa prijateljima hrvatima (oni koji su jos uvijek normalni).
nista ti od ovog gore napisanog nisi shvatio :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#7 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Čekaj samo dok ti dođe Hafis da ti on pojasni neke stvari. :mrgreen:
spreca

#8 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by spreca »

nema ga danas, otiso na pijacu prodati smokve :mrgreen:
Streptokok

#9 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Streptokok »

kakve smokve, "čuva" sanske koze po međugorju. samo čekam da se vrati sa iskustvima raznoraznih ukazanja i druženja sa poznatim hrvatskim velikašima i vrhovnicima poput bobana, blaža ups pardon..., krivoustim....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Truba »

šta reći na ovakve teme

:lol:
Opetja033

#11 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

Jesi li ti normalan (pokretac teme)? Kakve gluposti pises? Pa nije ti ovo Sjeverna Koreja ili Kuba. Sasvim je normalno da clan predsjednistva organizuje bozicni prijem. Pa gotovo svaka strana ambasada u BiH organizuje bozicne/uskrsnje prijeme (mislim naravno na krscanske zemlje). Ovakvi prijemi su sasvim normalna stvar u svim demokratskim zemljama.

Ova tema i genije koji je pokrenuo ovu temu samo dokazuju moju tezu da se pod plastom sekularnosti kriju rigidni i agresivni ateisti koji pojma nemaju o definiciji sekularizma.
I ti, a i svi oni koji te podrzavaju, mogu nekoj stvari svirati. Ovo je sasvim normalna pojava u vecini demokratskih, sekularnih drzava na Zapadu. Nije normalno u Sj. Koreji, Kubi, mozda i Kini. Pa ako vam smeta uvijek mozete kupiti kartu u jednom pravcu. Nametanje vaseg mracnjastva i jednoumlja ovdje nece proci jer smo demokratska zemlja.

P.S. Ovo naravno vazi i za bajramske prijeme i prijeme za pravoslavni Bozic.
Altsa

#12 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Altsa »

Opetja033 wrote:e bozicni prijem. Pa gotovo svaka strana ambasada u BiH organizuje bozicne/uskrsnje prijeme (mislim naravno na krscanske zemlje).
sam si sebi odgovorio. :lol: ni jedan clan predsjednistva to ne bi trebao da radi. ako zeli onda to u privatnom aranzmanu. da to organizuje Puljic bilo bi normalno ali u ovoj zemlji je sve svakako nakaradno pa tako i sve vezano za vjeru.
Last edited by Altsa on 19/12/2014 09:02, edited 1 time in total.
spreca

#13 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by spreca »

Opetja033 wrote:Jesi li ti normalan (pokretac teme)? Kakve gluposti pises? Pa nije ti ovo Sjeverna Koreja ili Kuba. Sasvim je normalno da clan predsjednistva organizuje bozicni prijem. Pa gotovo svaka strana ambasada u BiH organizuje bozicne/uskrsnje prijeme (mislim naravno na krscanske zemlje). Ovakvi prijemi su sasvim normalna stvar u svim demokratskim zemljama.

Ova tema i genije koji je pokrenuo ovu temu samo dokazuju moju tezu da se pod plastom sekularnosti kriju rigidni i agresivni ateisti koji pojma nemaju o definiciji sekularizma.
I ti, a i svi oni koji te podrzavaju, mogu nekoj stvari svirati. Ovo je sasvim normalna pojava u vecini demokratskih, sekularnih drzava na Zapadu. Nije normalno u Sj. Koreji, Kubi, mozda i Kini. Pa ako vam smeta uvijek mozete kupiti kartu u jednom pravcu. Nametanje vaseg mracnjastva i jednoumlja ovdje nece proci jer smo demokratska zemlja.

sve treba zabraniti.......bas zbog toga sto smo sekularna drzava.........sta je sledece?
Opetja033

#14 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

Altsa wrote:
Opetja033 wrote:e bozicni prijem. Pa gotovo svaka strana ambasada u BiH organizuje bozicne/uskrsnje prijeme (mislim naravno na krscanske zemlje).
sam si sebi odgovorio.
U cemu je problem? Da li je bosnjackom i srpskom clanu predsjednistva zabranjeno da organizuju prijem za Bajram/pravoslavni Bozic? Nije. Prema tome problem ne postoji.

Nece se od ovoga napraviti medjuvjerski problem. To je upravo ono sto osobe poput pokretaca teme zele. Evo ja kao musliman dajem punu podrsku Covicu sve dok Bakir i Ivanic imaju istu mogucnost. Pravi se skandal od necega sto je u potpunosti normalno u svim demokratskim i sekularnim zemljama. To sto pojedinci imaju problem sa vjerom opcenito je njihova stvar. Ali barem mogu biti toliko iskreni pa se ne kriti iza plasta sekularizma jer ispadaju licemjerni i glupi.
mO k3

#15 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by mO k3 »

Opetja033 wrote:
Altsa wrote:
sam si sebi odgovorio.
U cemu je problem? Da li je bosnjackom i srpskom clanu predsjednistva zabranjeno da organizuju prijem za Bajram/pravoslavni Bozic? Nije. Prema tome problem ne postoji.

Nece se od ovoga napraviti medjuvjerski problem. To je upravo ono sto osobe poput pokretaca teme zele. Evo ja kao musliman dajem punu podrsku Covicu sve dok Bakir i Ivanic imaju istu mogucnost. Pravi se skandal od necega sto je u potpunosti normalno u svim demokratskim i sekularnim zemljama. To sto pojedinci imaju problem sa vjerom opcenito je njihova stvar. Ali barem mogu biti toliko iskreni pa se ne kriti iza plasta sekularizma jer ispadaju licemjerni i glupi.
:thumbup:
Jedini skandal sto je vidim u svemu ovoem je outifit od kriste
Opetja033

#16 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

spreca wrote:
Opetja033 wrote:Jesi li ti normalan (pokretac teme)? Kakve gluposti pises? Pa nije ti ovo Sjeverna Koreja ili Kuba. Sasvim je normalno da clan predsjednistva organizuje bozicni prijem. Pa gotovo svaka strana ambasada u BiH organizuje bozicne/uskrsnje prijeme (mislim naravno na krscanske zemlje). Ovakvi prijemi su sasvim normalna stvar u svim demokratskim zemljama.

sve treba zabraniti.......bas zbog toga sto smo sekularna drzava.........sta je sledece?
Jesu li SAD, Njemacka, Holandija, skandinavske zemlje, Austrija, itd, itd, sekularne zemlje? Bio sam na bozicnim/uskrsnjim prijemima u ambasadama svih pomenutih zemalja. Plus jos sto imaju zvanicne protokole i ceremonije u svim svojim zemljama prilikom Bozica/Uskrsa.
Ti nesvjesno ili perfidno mijesas sekularnu drzavu sa komunistickom/socijalistickom. Mi smo sekularna zemlja, bas poput gore pomenutih. I bas poput gore pomenutih organizuju se zvanicni prijemi prilikom vjerskih praznika.
Nema govora o zabrani niti ce se to ikada desiti jer nema potrebe. Kome se ne svidja uvijek ima Sj. Koreju kao zeljenu destinaciju.
Opetja033

#17 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

Altsa wrote:
sam si sebi odgovorio. :lol: ni jedan clan predsjednistva to ne bi trebao da radi. ako zeli onda to u privatnom aranzmanu. da to organizuje Puljic bilo bi normalno ali u ovoj zemlji je sve svakako nakaradno pa tako i sve vezano za vjeru.
U ovoj zemlji? Bas kao sto sam odgovorio ranije:
Jesu li SAD, Njemacka, Holandija, skandinavske zemlje, Austrija, itd, itd, sekularne zemlje? Bio sam na bozicnim/uskrsnjim prijemima u ambasadama svih pomenutih zemalja. Plus jos sto imaju zvanicne protokole i ceremonije u svim svojim zemljama prilikom Bozica/Uskrsa.
Ti nesvjesno ili perfidno mijesas sekularnu drzavu sa komunistickom/socijalistickom. Mi smo sekularna zemlja, bas poput gore pomenutih. I bas poput gore pomenutih organizuju se zvanicni prijemi prilikom vjerskih praznika.
Nema govora o zabrani niti ce se to ikada desiti jer nema potrebe. Kome se ne svidja uvijek ima Sj. Koreju kao zeljenu destinaciju.
Znaci SAD, Njemacka, skandinavske zemlje, Austrija, itd su - nakaradne? Koje model koji trebamo slijediti? Sj.Koreja? Bivsi SSSR? Bivsa nam drzava? :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Šalu na stranu, neka je obilježio Božić, nema ništa loše u tome i meni je to lijepo. Samo fakat mi ne ide u glavu zašto je njegova žena dočekivala goste? Ono, recimo da je Čova organizovao doček u svojoj vili onda bi to bilo logično ali ovako mi nekako čudno. :-? Ali hajde zbog mira u kući nećemo praviti halaboku oko toga.
Drinski

#19 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Drinski »

Kako ce neke od skandinavskih drzava biti sekularne kada kralj ide na krunisanje u crkvu i sl.?
Opetja033

#20 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

Drinski wrote:Kako ce neke od skandinavskih drzava biti sekularne kada kralj ide na krunisanje u crkvu i sl.?
Pa i engleski kraljevi/kraljice se krunisu u crkvi. I niko ozbiljan nece reci da se ne radi o sekularnoj drzavi. Bas kao i skandinavske zemlje. Problem se pojavljuje kada pojedinci sekularnost gledaju kroz bivsi rezim i bivsu drzava a pojma nemaju sta zapravo podrazumijeva sekularnost i sta je sekularna drzava - jer u svom zivotu nisu makli dalje od Makarske. Ili se prave blesavi. Treceg nema.

Eto skandinavske zemlje nisu sekularne. :lol: :lol:
spreca

#21 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by spreca »

Opetja033 wrote:
spreca wrote:

Nesto nevidjeh da u gore navedenim zemljama imaju prijeme za pravoslavne bozice i bajrame............sta je sa ateistima a i oni placaju poreze........zasto ste pravili crkve i dzamije?...........da smo imalo pametni to se u BiH nebi radilo.....a s obzirom kakvi smo nije ni cudo.......mogo je to covic i u svojim dvorima...nije jedini koji ima dvore........treba im jos i ruku ljubiti :-) :-)
Drinski

#22 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Drinski »

Opetja033 wrote:
Drinski wrote:Kako ce neke od skandinavskih drzava biti sekularne kada kralj ide na krunisanje u crkvu i sl.?
Pa i engleski kraljevi/kraljice se krunisu u crkvi. I niko ozbiljan nece reci da se ne radi o sekularnoj drzavi. Bas kao i skandinavske zemlje. Problem se pojavljuje kada pojedinci sekularnost gledaju kroz bivsi rezim i bivsu drzava a pojma nemaju sta zapravo podrazumijeva sekularnost i sta je sekularna drzava - jer u svom zivotu nisu makli dalje od Makarske. Ili se prave blesavi. Treceg nema.

Eto skandinavske zemlje nisu sekularne. :lol: :lol:
Sve je stvar percepcije.

Kako ce neko biti sekularn ako se krunise u crkvi?!
Pa onda je i RS sekularna, jer se tamo zakletva polaze u crkvi, imaju slave, zgrada vlade se osvestava itd. Jeli RS sekularna?
Onda je dalje i Iran sekularna drzava. Zasto ne bi bio?
dalje

#23 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by dalje »

homega wrote:kakva je ovo lakrdija i privatiziranje države BiH? :?
A ne smeta ti islam u institucijama BiH?

Image
Opetja033

#24 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

spreca wrote:
Opetja033 wrote:
spreca wrote: sve treba zabraniti.......bas zbog toga sto smo sekularna drzava.........sta je sledece?
Nesto nevidjeh da u gore navedenim zemljama imaju prijeme za pravoslavne bozice i bajrame............sta je sa ateistima a i oni placaju poreze........zasto ste pravili crkve i dzamije?...........da smo imalo pametni to se u BiH nebi radilo.....a s obzirom kakvi smo nije ni cudo.......mogo je to covic i u svojim dvorima...nije jedini koji ima dvore........treba im jos i ruku ljubiti :-) :-)
Pa obzirom da se pravoslavci i muslimani broje u promilima bilo bi poprilicno smijesno praviti prijeme za te praznike. Ali recimo siguran sam da u jednoj Grckoj imaju zvanicne prijeme za pravoslavni Bozic/Vaskrs. Obzirom da kod nas u velikom broju zive muslimani i pripadnici dvije krscanske crkve sasvim je normalno da se organizuju zvanicni prijemi povodom najvaznijih blagdana sve tri vjerske skupine.

A oko crkvi i dzamija te ateista: Pitaj to isto pitanje Amerikance, Njemce, Fince, Dance, Svedjane, Austrijance, Holandjane, Britance, itd, itd.
Ne, da se ima malo pameti shvatilo bi se da je ovo sasvim normalan prijem koji se moze vidjeti u svakoj demokratskoj zemlji na Zapadu. Da se ima pameti shvatilo bi se da se to ne kosi sa principima sekularne drzave, da se ima pameti shvatilo bi se da i vjernici placaju poreze i finansiraju stvari koje ne zele pa samim tim i ateisti trebaju imati tolerancije (bas kao i ateisti gore pobrojanih zemalja).

I opet se vracamo na isto: ovdje se ne radi o sukobu izmedju onih koji se zalazu za vjersku drzavu i onih koji se zalazu za sekularnu. Ne, ne. Ovdje je sukob civilizacija i ideologija, ovdje se radi o sukobu izmedju onih koji se zalazu za demokratsku, sekularnu drzavu utemeljenu na zapadnim vrijednostima i onih koji se zalazu za mracnjastvo kakvo je vladalo u zemljama Ist. bloka u kojem je vjera bila prognana medju cetiri zida. To naravno nema veze sa demokratskim i sekularnim vrijednostima vec sa rigidnom mrznjom prema svemu sto ima veze sa vjerom i mracnjastvom komunistickih tekovina.
Opetja033

#25 Re: Čović unio Božić u Parlament BiH

Post by Opetja033 »

dalje wrote:
homega wrote:kakva je ovo lakrdija i privatiziranje države BiH? :?
A ne smeta ti islam u institucijama BiH?

Image
Ovo nije isto. Ovdje se ocito odaje pocast nekome ko je preminuo (vjerovatno Tihicu). I to radi svako na svoj nacin. To nije isto sto i zvanicni prijem. Medjutim ovome ko je postavio temu naravno da bi smetao i bajramski prijem. Smeta njemu sve sto ima veze sa vjerom i smeta mu manifestovanje vjerskih sloboda van cetiri zida i van bogomolja.
Post Reply