Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

and

Post by and »

osa wrote:@and primjer suživota u multietničkoj sredini.

Osmorica Bošnjaka premlatila dvojicu Hrvata?
Crna kronika | Friday, 04 January 2008

Umasovnoj tuči, koja se dogodila prvog dana ove godine u Orašju, ozlijeđen je je Petar K. (20) i njegov sumještanin iz Donje Mahale Ilija P. (19). Mladići su premlaćeni oko četiri sata ujutro, a iz nepoznatih razloga incident je policiji u ovom mjestu prijavljen tek u petak.

Iz izvora bliskih istrazi Fokus je uspio da dozna da su ozlijeđeni mladići hrvatske nacionalnosti, a da su trojica napadača Bošnjaci, kao i to da oraška Policijska uprava traga za još petoricom napadača, po svemu sudeći, također Bošnjaka.

Što je bio razlog sukoba Hrvata i Bošnjaka u Orašju pokazati će istraga, kao i to zbog čega je policiji taj incident naknadno prijavljen.

Ozlijeđeni mladići pušteni su na kućno liječenje, a policija pokušava da otkrije i ostale napadače.

"Ozlijeđeni mladići pomoć su zatražili u oraškoj Županijskoj bolnici i to tek 12 sati nakon što su dobili batine. Ne znam što su čekali, ali mi provodimo istražne radnje. Do sada su identificirana tri napadača iz Orašja i riječ je o S. K., A. V. i A. M. U cilju istrage ne možemo otkriti njihovu nacionalnu pripadnost niti starosnu dob. Kod premlaćenih mladića liječničkim pregledom utvrđen je stupanj ozljeda, a postoje elementi kaznenog procesuiranja napadača", rekao je izvor "Fokusa" iz policije.

U MUP-u Posavske županije nisu željeli da komentiraju sukob Bošnjaka i Hrvata u Orašju, te su dodali da je to za njih incident i da u nacionalnu pozadinu sukoba ne žele da ulaze.

Inače, na području oraške općine, iako o tom nerado govore aktualne vlasti, u vrijeme vjerskih, državnih i entitetskih praznika često se sukobljavaju Hrvati i Bošnjaci, a do sada je u nekoliko incidenata ozlijeđeno više desetina ljudi.
a osa pobije li se ikad iko u grudama?
osa

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:@and primjer suživota u multietničkoj sredini.

Osmorica Bošnjaka premlatila dvojicu Hrvata?
Crna kronika | Friday, 04 January 2008

Umasovnoj tuči, koja se dogodila prvog dana ove godine u Orašju, ozlijeđen je je Petar K. (20) i njegov sumještanin iz Donje Mahale Ilija P. (19). Mladići su premlaćeni oko četiri sata ujutro, a iz nepoznatih razloga incident je policiji u ovom mjestu prijavljen tek u petak.

Iz izvora bliskih istrazi Fokus je uspio da dozna da su ozlijeđeni mladići hrvatske nacionalnosti, a da su trojica napadača Bošnjaci, kao i to da oraška Policijska uprava traga za još petoricom napadača, po svemu sudeći, također Bošnjaka.

Što je bio razlog sukoba Hrvata i Bošnjaka u Orašju pokazati će istraga, kao i to zbog čega je policiji taj incident naknadno prijavljen.

Ozlijeđeni mladići pušteni su na kućno liječenje, a policija pokušava da otkrije i ostale napadače.

"Ozlijeđeni mladići pomoć su zatražili u oraškoj Županijskoj bolnici i to tek 12 sati nakon što su dobili batine. Ne znam što su čekali, ali mi provodimo istražne radnje. Do sada su identificirana tri napadača iz Orašja i riječ je o S. K., A. V. i A. M. U cilju istrage ne možemo otkriti njihovu nacionalnu pripadnost niti starosnu dob. Kod premlaćenih mladića liječničkim pregledom utvrđen je stupanj ozljeda, a postoje elementi kaznenog procesuiranja napadača", rekao je izvor "Fokusa" iz policije.

U MUP-u Posavske županije nisu željeli da komentiraju sukob Bošnjaka i Hrvata u Orašju, te su dodali da je to za njih incident i da u nacionalnu pozadinu sukoba ne žele da ulaze.

Inače, na području oraške općine, iako o tom nerado govore aktualne vlasti, u vrijeme vjerskih, državnih i entitetskih praznika često se sukobljavaju Hrvati i Bošnjaci, a do sada je u nekoliko incidenata ozlijeđeno više desetina ljudi.
a osa pobije li se ikad iko u grudama?
nemam pojma, vjerovatno pobije, ali to nije marketinški zanimljivo, a danas je marketing skoro sve.a i te tuče nemaju posljedice kao ove međunacionalne i iza njih se ne vuku repovi osvete.
and

Post by and »

pocinioce treba kaznjavati,a ako su incidenti nacionalisticki kazne treba uvecati
osa

Post by osa »

and wrote:pocinioce treba kaznjavati,a ako su incidenti nacionalisticki kazne treba uvecati
a ako incidenti eskaliraju, broj počinioca počne enormno rasti, kako to već ide u našim multietničkim sredinama, pljunuti u šake i krenuti u izgradnju novih zatvorskih kapaciteta.
and

Post by and »

osa wrote:
and wrote:pocinioce treba kaznjavati,a ako su incidenti nacionalisticki kazne treba uvecati
a ako incidenti eskaliraju, broj počinioca počne enormno rasti, kako to već ide u našim multietničkim sredinama, pljunuti u šake i krenuti u izgradnju novih zatvorskih kapaciteta.
ako se od svega pokusava praviti incident i sukob naravno da ce toga uvijek biti,medjutim ako se sukobi pocnu pravilno tretirati kaznama i kada izazivaci incidenata vide sta ih ceka,sigurno ce ti incidenti nestati.
da ne kazem da politicari,vjerske poglavice kazu koju finu...
osa

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
ako se od svega pokusava praviti incident i sukob naravno da ce toga uvijek biti,medjutim ako se sukobi pocnu pravilno tretirati kaznama i kada izazivaci incidenata vide sta ih ceka,sigurno ce ti incidenti nestati.
čujem ja od njih ponekad i koju finu, ali narod to protumači kako njemu paše i radi dalje po svome. šta misliš, karikiram, osude bošnjaka ili hrvata zbog tuče na nacionalnoj osnovi i zatvore ga, kakvo bi bilo njegovo mišljenje o drugom narodu u ovim našim uvjetima. ja mislim još negativnije, za sve zlo koje mu se u životu desi bili bi krivi oni drugi, tako je to kod nas već dugo, dugo i ništa se tu ne mijenja, a valjda jednom hoće.
and

Post by and »

osa wrote:
and wrote:
osa wrote: a ako incidenti eskaliraju, broj počinioca počne enormno rasti, kako to već ide u našim multietničkim sredinama, pljunuti u šake i krenuti u izgradnju novih zatvorskih kapaciteta.
čujem ja od njih ponekad i koju finu, ali narod to protumači kako njemu paše i radi dalje po svome. šta misliš, karikiram, osude bošnjaka ili hrvata zbog tuče na nacionalnoj osnovi i zatvore ga, kakvo bi bilo njegovo mišljenje o drugom narodu u ovim našim uvjetima. ja mislim još negativnije, za sve zlo koje mu se u životu desi bili bi krivi oni drugi, tako je to kod nas već dugo, dugo i ništa se tu ne mijenja, a valjda jednom hoće.
kada shvatimo da se ne moramo voliti,ali da niko nikome nema pravo citniti zlo,i da je ako nekome razbijes glavu protivzakonito.
sve se gleda na nacionalnoj osnovi.kada elektroprivreda bih aluminiju nije dala struju po povlastenoj cijeni govorilo se da je to protiv hrvata u bih.sada kada im struju po povlastenom statusu neda ni ep hzhb valjda je jasno da na strvari treba gledati realno,u ovom slucaju ekonomski,a ne samo pricati o ugrozenosti.odmah se sjetim srba i njihove ugrozenosti,a pola balkana pobili i popalili.
osa

Post by osa »

u potpunosti se slažem, sve treba počivati na ekonomiji i interesu, pustimo bratstvo i jedinstvi i slične relikte povijesti, samo čist račun vodi do duge ljubavi.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dabome, krivicno djelo na nacionalnoj osnovi treba debelo kaznjavati! :oops:

Samo tako ce se stoka nauciti pameti. :-x
and

Post by and »

osa wrote:u potpunosti se slažem, sve treba počivati na ekonomiji i interesu, pustimo bratstvo i jedinstvi i slične relikte povijesti, samo čist račun vodi do duge ljubavi.
naravno,znaci ono sta je tvoje mozes reci da je hrvatsko,a sta nije ono je i hrvatsko.mislim da bi to tako trebalo biti
osa

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:u potpunosti se slažem, sve treba počivati na ekonomiji i interesu, pustimo bratstvo i jedinstvi i slične relikte povijesti, samo čist račun vodi do duge ljubavi.
naravno,znaci ono sta je tvoje mozes reci da je hrvatsko,a sta nije ono je i hrvatsko.mislim da bi to tako trebalo biti
slažem se samo ako to ne ulazi u imovinska pitanja, jer ono što je moje je moje, svaka čast hrvatima i ostalima, braća jesmo ali nam kese nisu sestre.
and

Post by and »

tvoja stvar ali za svoju privatnu imovinu mozes reci da je hrvatsko,ono sto je drzavna imovina je ihrvatsko.svaka cast svima,ali to je bosansko-hercegovacko
kod tebe izgleda ona grunfova tudje hocemo,svoje nedamo
osa

Post by osa »

and wrote:tvoja stvar ali za svoju privatnu imovinu mozes reci da je hrvatsko,ono sto je drzavna imovina je ihrvatsko.svaka cast svima,ali to je bosansko-hercegovacko
može i tako ,ali ćemo to i platiti, ako gazda hoće da proda.pošteno.
and

Post by and »

osa wrote:
and wrote:tvoja stvar ali za svoju privatnu imovinu mozes reci da je hrvatsko,ono sto je drzavna imovina je ihrvatsko.svaka cast svima,ali to je bosansko-hercegovacko
posteno,ako je gazda prezivio
osa

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
posteno,ako je gazda prezivio
ako nije preživio onda je kod njegovih zapovjednika vrijedila ona grunfova " borit ću se do posljednje kapi krvi ,svoga druga".
and

Post by and »

nije ih bas puno poginulo u borbama,vise je u nekim projektima sto ste prepisali od komsija s istoka
Vodenjak

Post by Vodenjak »

osa wrote:Još jedan od razloga za federalizaciju i čiste račune u bih.

Neizvjesno kada će BiH dobiti budžet za 2008. godinu: Entiteti državu drže na infuziji

Bosna i Hercegovina još uvijek nema usvojen budžet za 2008. godinu i neizvjesno je hoće li ga uskoro dobiti. Razlog je otvoreno protivljenje političara iz RS koji smatraju da je predloženi budžet od 1,2 milijarde KM prevelik i nerealan te da ga treba značajno umanjiti. Prema ranijim najavama, Predsjedništvo BiH, koje je po Ustavu formalni predlagač budžeta, ovaj dokument trebalo bi do 11. januara uputiti u parlamentarnu proceduru. Ako, međutim, ne dođe do smanjivanja ukupnog iznosa planiranog u budžetu poslanici SNSD-a najvjerovatnije neće dati svoj glas za njegovo usvajanje.

To je za "San" potvrdio i Drago Kalabić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Kalabić ipak naglašava da taj stav još uvijek nije konačan, jer niko od poslanika još zvanično i nije vidio budžet. On također očekuje da će i Predsjedništvo BiH učiniti određene korekcije, te da će se na taj način stvoriti uslovi da se budžet ipak lakše prihvati.

Iz Predsjedništva BiH Ministarstvu finansija i trezora BiH još, međutim, nije upućena niti jedna konkretna primjedba na predloženi budžet. Potvrdio je ovo za "San" Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH koji smatra da je pravi razlog primjedbi iz SNSD-a i RS političke naravi, jer se želi spriječiti jačanje državnih institucija.

- Mi smo mogli budžet povećati za još oko 100 miliona KM, ali smo procjenili da u ovom momentu to ne bi trebalo raditi. Primjedbe o nekom enormnom povećanju ne stoje, pogotovo kad se uporede sa rastom u entitetima. Evo, recimo, samo za plate u RS-u je ove godine planirano 114 miliona KM više nego prošle i plate u institucijama tog entiteta će biti puno veće od plata u državnim institucijama. A neko to očito i želi - kaže Kasumović.

On također ističe da su prvi put uvedeni kapitalni izdaci kako bi se kupio objekat u Briselu i kako bi se krenulo u bržu gradnju državnog zatvora, a planirana su izdvajanja i za obnovu diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

- Mi sada imamo situaciju da nam ambasada u Njujorku prokišanjava jer neko očito želi da državu drži na infuziji - kaže Kasumović.
Tebi je ovo razlog za federalizaciju??? :shock: :shock:

Pa sta mislis, pobogu, kad bi dobili budzet kad bi se jos tri ili vise strana morali usaglasiti?
A da ne govorim o principjelnom razlogu iz koga proizilazi da dijeleci lovu na "federalne jedinice" uvijek, AMA BAS UVIJEK mora postojati barem jedna koja ce reci da je u raspodjeli lose prosla tj da je vagnuta od strane onih drugih!

Pozivanje na takve podjele je za mene Miloseviceva i Tudjmanova politika a vrlo dobro znamo koliko je zla ta ista politika donijela narodima Bosne i Hercegovine! Naravno, uz svesrdnu pomoc nesposobnjakovica unutar same BiH!

Jos NIJEDAN argument nisam dobio s kojim bi mi se dokazalo da bi pripadnicima svih naroda, podvlacim pripadnicima svih naroda bolje bilo u prcvarnicama koje se zagovaraju!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:
Jos NIJEDAN argument nisam dobio s kojim bi mi se dokazalo da bi pripadnicima svih naroda, podvlacim pripadnicima svih naroda bolje bilo u prcvarnicama koje se zagovaraju!
Niko ti i ne govori da bi SVAKOM pojedincu u SVAKOM narodu na SVAKOM mjestu bilo bolje, vec ti govori da bi VISE pripadnika SVIH naroda na VISE mjesta bilo zadovoljnije. (Pod tim 'vise' mislim u odnosu na stanje sada, a i u odnosu na unitarnu drzavu).
Prozor

Post by Prozor »

Nego ja sam za federalizaciju Srbije, tj 4 federalne jedinice... Jedna srpska(Srbija), bosnjacka(Sandzak), albanska (Kosovo + Presevska dolina) te jedan Distrikt(Vojvodina).

Valjal´?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja sam za federalizaciju Mauritanije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote:
Niko ti i ne govori da bi SVAKOM pojedincu u SVAKOM narodu na SVAKOM mjestu bilo bolje, vec ti govori da bi VISE pripadnika SVIH naroda na VISE mjesta bilo zadovoljnije. (Pod tim 'vise' mislim u odnosu na stanje sada, a i u odnosu na unitarnu drzavu).
Ali se, gradeci drzavu govori o MOGUCNOSTIMA da svaki pojedinac u startu ima ista prava i iste mogucnosti na svakom pedlju zemlje u kojoj zivi!
Podjelama na nacionalne prcvarnice (a "federalizacija" predlozena od strane ovih koji je i zastupaju je upravo TO) se sasvim sigurno to ne omogucuje!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote: Podjelama na nacionalne prcvarnice (a "federalizacija" predlozena od strane ovih koji je i zastupaju je upravo TO) se sasvim sigurno to ne omogucuje!
A kako se ne omogucuje?
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

37 stranica ispisano....o necemu sto je predlozio neki Covic :lol:

Diskusije sa ustasama i cetnicima nevode nicemu, a ustase i cetnici su po meni svi oni koji nastavljaju tamo gdje su Milosevic i Tudjman stali !

OSA.... Niste ovu drzavu uspjeli pokoriti 93` mislis li da cete sada???
Vodenjak

Post by Vodenjak »

jeza u ledja wrote:
Vodenjak wrote: Podjelama na nacionalne prcvarnice (a "federalizacija" predlozena od strane ovih koji je i zastupaju je upravo TO) se sasvim sigurno to ne omogucuje!
A kako se ne omogucuje?
O tome se vec toliko puta ovdje pricalo i sve ti se objasnilo!
Pokusaj se sjetiti ili kreni ispocetka!

Svaku je gradjevinu puno lakse srusiti, od nje napraviti komade koji sami za sebe ne predstavljaju NISTA!
Samo onaj ko je u stanju da te komade sklopi u funkcionalnu cjelinu moze sebe nazivati neimarom i graditeljem. Svi ostali su samo bukaci, rusioci, paraziti...
Ogromna vecina pripadnika svih naroda je sebi dozvolila da bude upletena u radnje i price ljudi koji su zivot svakog postenog pojedinca nase zemlje ucinili pukim prezivljavanjem! Osim unistenih zivota, nanesenih rana, imovine koju su nekada imali, ukrali su im ti djilkosi buducnost, ukrali su im dushu, ukrali su im volju i mogucnost da pogledaju malo dalje od nosa i da si ne dozvole da vec dvadeset godina od drveta shumu ne vide!
Ubistva, pljacke, varanja i sve ostale ublehe kojima opsluzuju svakog postenog gradjanina ove zemlje je jedino sto su te kuchke od ljudi donijele narodima. Sad im je jos preostalo da zabodu glogov kolac i time zadatju smrtni udarac drzavi Bosni i Hercegovini!

Nadam se iskreno da ce uskoro svanuti dan kada ce se ti isti obicni ljudi jednom probuditi i vidjeti koliki su tukci ispali i kakvim su probisvjetima prepustili svoju sadasnjost i buducnost svoje djece!
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Vodenjak wrote:
jeza u ledja wrote:
A kako se ne omogucuje?
O tome se vec toliko puta ovdje pricalo i sve ti se objasnilo!
Pokusaj se sjetiti ili kreni ispocetka!

Svaku je gradjevinu puno lakse srusiti, od nje napraviti komade koji sami za sebe ne predstavljaju NISTA!
Samo onaj ko je u stanju da te komade sklopi u funkcionalnu cjelinu moze sebe nazivati neimarom i graditeljem. Svi ostali su samo bukaci, rusioci, paraziti...
Ogromna vecina pripadnika svih naroda je sebi dozvolila da bude upletena u radnje i price ljudi koji su zivot svakog postenog pojedinca nase zemlje ucinili pukim prezivljavanjem! Osim unistenih zivota, nanesenih rana, imovine koju su nekada imali, ukrali su im ti djilkosi buducnost, ukrali su im dushu, ukrali su im volju i mogucnost da pogledaju malo dalje od nosa i da si ne dozvole da vec dvadeset godina od drveta shumu ne vide!
Ubistva, pljacke, varanja i sve ostale ublehe kojima opsluzuju svakog postenog gradjanina ove zemlje je jedino sto su te kuchke od ljudi donijele narodima. Sad im je jos preostalo da zabodu glogov kolac i time zadatju smrtni udarac drzavi Bosni i Hercegovini!

Nadam se iskreno da ce uskoro svanuti dan kada ce se ti isti obicni ljudi jednom probuditi i vidjeti koliki su tukci ispali i kakvim su probisvjetima prepustili svoju sadasnjost i buducnost svoje djece!
I tebi je objasnjeno vise puta na ovoj temi koje konkretno stvari brinu ljude u ovoj zemlji u slucaju da konstantno bivaju preglasani, na nivou drzave, na nivou entiteta, kantona i opcina. I ako imas veliki broj ljudi koji su time nezadovoljni to stvara tenziju i probleme u zemlji, pogotovo ako ti to pocinje uticati na svakodnevni zivot u mjestu u kojem zivis. Ako vidis da ti neko radi iznad glave i uredjuje ti zivot u tvojoj avliji, a ti ne mozes nista tu da ucinis, ni tvoje komsije od kojih vecina hoce isto, onda si ljut, razocaran i ne volis zemlju u kojoj zivis.
Ja upravo i govorim u 'sklapanju komada' u jednu funkcionalnu cjelinu, jer upravo sad imamo nefunkcionalnu cjelinu. Drzava se stvara od vrha samo silom i primoravanjem. Prava funkcionalna drzava se stvara od dna, spajanjem dijelova u cjelinu, a ne obratno.
Post Reply