Countdown(7 dana do ramazana)

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

#1 Countdown(7 dana do ramazana)

Post by ragib »

jos 54 dana
(ovdje cemo odbrojavati
Petak 15. Oktobar 2004 - Poćetak mjeseca Ramazana 1425

U mjesecu Ramazanu je poćela objava Kur’ana. U ovom mjesecu Allah dž.š. daje obilnu nagradu i berićet ummetu Muhammeda a.s.

Farz ućinjen u ovom mjesecu vrijedi kao 70 farzova izvan ovog mjeseca, a sunet ućinjen u ovom mjesecu ima vrjednost farza.

Resulallah s.a.v.s. u Hadisu kaže:

„Kada dođe Ramazan otvore se vrata Dženneta a zatvore vrata Džehennema i povežu se šejtani.“(Buhari)

U ovom mjesecu se nalazi jedna noć vrijednija od 1000 mjeseci. To je noć Lejletul Kadra
Last edited by ragib on 07/10/2004 23:58, edited 3 times in total.
maraDONa

Post by maraDONa »

covjece, kako vrijeme leti :roll:
zar je jos samo dva mjeseca ostalo :roll:
ragib

Post by ragib »

Image
ragib

Post by ragib »

Kaze Muhamed.s.a.v.s
1.
Ko se ne prodje laznog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i pice.

2.Ebu Hurejre r.a. prenosi da je neki beduin dosao Allahovom Poslaniku.s.a.v.s, i upitao ga: Allahov Poslanice, uputi me na djelo, s kojim cu ako ga budem uradio, uci u Dzennet!
On mu odgovori: Da obozavas Allaha, ne pripisujuci mu druga, da obavljas namaz, da dajes zekjat i da postis RAMAZAN.
Beduin tada rece: Tako mi onoga u cijoj je ruci moj zivot, ja na ovo nista dadati necu!
Kada se on okrenuo, Vjerovjesnik.s.a.v.s, je tada rekao: Kome pricinjava zadovoljstvo da gleda u jednog stanovnika Dzenneta, onda neka pogleda ovoga.!!!
ragib

Post by ragib »

josh 53

Ebu Hurejre r.a, prenosi da je Vjerovjesnik,s.a.v.s rekao
Post je stit, pa kad neko od vas posti neka ne govori bestidne rijeci i neka se ne dere, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaze: Ja postim!

Ebu Hurejre r.a, prenosi da je Vjerovjesnik,s.a.v.s rekao:'' Allah Uzviseni je rekao:
.Svako covjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i ja posebno za njega nagradjujem
ragib

Post by ragib »

jos 52 dana

Enes b. Malik r.a, prenosi da je Poslanik.s.a.v.s, rekao: Ustajte na sehur, jer je u njemu, doista, bericet

Postac ima dvije radosti:
Prilikom iftara i prilikom susreta sa svojim Gospodarom
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Ragibe, valjda mi nećeš zamjeriti ako napravim update tvog odbrojavanja :roll:.

Ostao je još 51 dan do Ramazana :)
ragib

Post by ragib »

Svaki covijek posao se visestruko nagradjuje. Dobro djelo se nagradjuje od deset do sedam stotina puta osim posta, jer je Allah Uzviseni rekao: On je Moj i Ja za njega nagradjujem. On ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!
ragib

Post by ragib »

Ragibe, valjda mi nećeš zamjeriti ako napravim update tvog odbrojavanja
-----------------------------------------------------------------------
Zajedno smo jachi :)

50 dana
ragib

Post by ragib »

49 :)
ragib

Post by ragib »

48

009:112. Oni se kaju, i Njemu klanjaju, i Njega hvale, i poste, i molitvu obavljaju, i traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju i Allahovih propisa se pridržavaju. A vjernike obraduj!
ragib

Post by ragib »

45dana

evo jedan stari zanimljiv tekstic :D

Autor: Enis Pinjo
Datum: 30.11.2002

Ovaj Ramazan, Bosna dočekuje kao zemlja sa unutarnjim raskolom i ona zbog toga jeste hasta. Hasta, jer je njen narod onaj koji je čini živom, a on je opterećen nasljeđem prošlosti i pritiskom aktuelnog.

Palestina, Kašmir, Čečenija i druge otvorene krvave rane islamskog ummeta kao i pritisak kroz rat protiv terora, ni ovaj ramazan u Bosni ne čini lagodnim i svečanim. Sa druge strane, poimanje ramazana u Bosni djelimično je posljedica komunističkog zločina, propagiranja i realiziranja ateističkog društva. Velike riječi o humanizmu, historija komunizma je ispisala velikim, masovnim, zločinima, ateiziranjem, «razvlačenjem pameti» i udaljavanjem od istinskog, pravog puta bogobojaznosti. Tek posljedica toga jeste krvavi genocid nad bošnjačkim narodom u srcu Evrope - za vrijeme kojeg su Evropljani bili kao, nijemi promatrači, a taj nemušti govor nije bio neutralan.

Na krvi umorenih dvije stotine hiljada nevinih Bošnjaka, na patnji i nepravdi skoro milion protjeranih, konstruisana je tvorevina sa nazivom «republika srpska». Iscjepana je Bosna po izmišljenom šavu na bazi monstruoznog zločina i za jedan njen dio ramazan jeste samo daleka uspomena. Džamija, muslimani, ezan i kandilji danas su samo lijepo sjećanje za Foču, Rogaticu, Višegrad, Vlasenicu i ine gradove Bosne. Uništeni su i tragovi postojanja naroda čiji je duh bio prožet islamom. Svoju mržnju i negaciju prema Bošnjacima, zločinci su iskalili kao znak pohlepe, nemoći i straha prema istini, islamu i Allahu.

Neokomunizam danas nastavlja mračnu tradiciju negacije bošnjačke posebnosti u Evropi i to takvo negiranje udara na same temelje Bosne kao države. Ta posebnost ogleda se u tome što su Bošnjaci autohtoni narod Evrope koji načelno ima islam kao vodilju u životu. Njihova historija svjedoči o njihovoj iskrenosti šehadeta. Neokomunisti sa druge strane svojim patetičnim dodvoravanjem i prodavanjem, svim silama žele da Bošnjaci promjene civilizacijski krug te da ih se gurne u svijet koji ih ne želi kao takve nego samo onakve čija će vizura zavisiti od urneka zapada kojeg treba doslovno prepisati. Time oni pokušavaju zavarati sebe i izvjesnost kraja u džehennemu žele prispodobiti i drugima. U okruženju susjeda koji njenu teritoriju svojataju, u Bosni, kao posljedica neokomunizma, postoje Bošnjaci koji svoje bivstvovanje na ovom tlu ne razumiju, niti razumiju karakter odnosa među ljudima niti karakter odnosa prema topraku, niti razumiju prioritetan odnos prema samom sebi i drugima, a što je najgore to ih i ne interesuje.

Bjelosvjetski hohštapleri razmahuju se velikim riječima o demokratiji, pravdi i zakonu, a njihov stvarni učinak na zbunjene, gladne i prevarene Bošnjake sličan je uticaju neokomunista. Iako na prvi pogled dijametralno različite ideje - komunizma i demokratije - obje su ovdje u Bosni da hasti u postelji dadnu otrovnu ampulu za gutanje i "samilost" eutanazije. Obje ideje su u biti materijalističke, ali je jedna od njih uspješnija, onoliko koliko je usredotočenija prema isključivo materijalnom blagostanju. U očima gladnih i prevarenih Bošnjaka sjaj raskoši i bogatstva zapada je osvjetlio put kojim treba ići kako bi se dostiglo blagostanje i unutarnji mir. Međutim, taj put neminovno vodi u negaciju samoga sebe, odbacivanje svoje ličnosti, islama i potragu za drugim ja. To drugo ja, više nije ništa, jer je odbačen bošnjački korijen (islam), čijim nestankom prestaje veza bošnjačkog stabla za zemlju Bosnu. Otuda broj onih Bošnjaka koji se osjećaju "Evropljanima" u prioritetom određenju samo raste. Takvi prihvataju "univerzalnu vjeru, materijalizam" dok formalno zadržavaju svoje pravo da se nacionalo osjećaju Bošnjakom (muslimanom), mada im ni nacionalno nije baš najjasnije. Od svoje prijašnje vjere, zahvaljujući neokomunistima i kvazidemokratama, imaju samo ime i tradiciju nasljeđa. Njihova plava prsa od silnog busanja raširena su i streme nekim "drugim i višim vrijednostima", a usta su im puna praznog govora, kojeg ne prati njihovo dijelo.

Ipak, dolaskom ramazana svi koji, koliko i zrno imana u prsima posjeduju i čije srce nije potpuno crno, probudit će se i srca će im zatreperiti posebnom amplitudom, a njegova frenkvencija zavisi će od procenta čistoće mjerodavnog organa, srca. Zbog uticaja navedenih i drugih faktora, ramazan dolazi u Bosnu različito. Tako, u krajevima Bosne koji su uništeni agresijom, a čija je destrukcija istrgla islam, ramazan prividno ni ove godine neće doći. Tamo nikako neće biti nikakva miruha ramazana i Bosne. Tamo nema tih vibracija jer tamo nema srca koje pulsiraju islamom. Prognani iz tih krajeva pustit će suzu sjećajući se prošlih vremena i prošlih ramazana.

Drugdje opet u Bosni, ondje gdje su sihribazi komunizma i uopće materijalizma zatrovali srca Bošnjaka svojom opsjenom, ramazan će doći, a njegovo percipiranje će biti u skladu sa veličinom opsjene i sihira, odnosno u skladu sa stvarnim stanjem srca Bošnjaka. Zato će i ove godine kahvane i restorani biti puni, evropeiziranih Bošnjaka, koji će besramno javno konzumirati i jelo i pilo i lokat hajvanski, sve što pocrnjela duša zaželi. A šejtan, iako sputan, cerit će se zabludjelim, jer su njegovi vojnici načeli jedan narod koji je dio islamskog ummeta. Za takve ramazan dolazi u obliku mirisa somuna i blistavih kandilja. Ono što im oči budu vidjele neće doprijeti dalje od mozga gdje će se informacija "zagubiti" u spletu vijuga. Samo neki neodređen osjećaj preplaviti će njihovo biće i samo će sretni shvatiti da im u srcima ipak ima to zrno imana, koje blista probijajući crnilo njihova srca.

U nekim opet sredinama u Bosni, za ramazanske dane osjetno će umanjiti promet u kahvanama, sa upaljenim kandiljima zamrijeti će ulice, «živa roba» neće biti, a onda živa rijeka ubrzano će se sliti u džamije kako bi u pokornosti pala na sedždu Živom i Vječnom. A oni zaista sretni osjetit će ramazan u njegovoj punoći. To su oni čija su srca puna imana, a njihovi grijesi nisu zatomili plamen vjere u Allaha Jedinog. Takvi i miris somuna osjećaju sasvim drugačije, a njihov vid nije pod koprenom laži i grijeha. Njihov pogled na upaljene kandilje potaknuti će njihovo srce da udara nekim čudnim ritmom, a ukusni iftari neponovljivi mimo ramazana, prsa će im širiti zahvalom. Teravije za njih neće biti sredstvo za poboljšanje probave nadutih stomaka od prokomjerne hrane, niti gimnastika, nego smiraj duše koja se pokorno vraća Gospodaru svih svjetova, moleći ga za oprost. Njihove noći ispunjene su zikirom i Kur'anom, a oči napunjene suzama iskrenosti. Sjećanje na nepravdu i ranjeni ummet Muhamedov (a.s.), količinu proljevenih suza samo će uvećati, ojačavajući njihovo osjećanje pripadnosti islamskom ummetu.

Zbog svega ovog Bosna jeste raskoljena zamlja po mnogim šavovima jer i Bošnjaci jesu raskoljeni. To nije jedinstven narod, a volio bih da jest. Njegove oprečnosti idu do krajnjih granica negiranja suprotnog. Jedino Allahova milost ramazanom približi dva suprotna kraja bošnjačkog bića i tada kao nekad Bošnjaci i Bosna dišu približnim ritmom. Ramazan tada daje inspiraciju dobra i zajedništva, a sa njegovim krajem dunjaluk se ponovno ispriječi i lični interes tada prevlada kao prioritet pojedinca. Tada se hasta približi kraju svome, iako se za ramazan malo pridigao. Eeee, kad bi ramazan bio čitavu godinu...
Qwert

Post by Qwert »

Nije ti fazon Ragibe, preskocio si 3 dana.
ragib

Post by ragib »

nema veze.:P
airwing

Post by airwing »

Danas je 16. Redžeb 1425.g.
Mjesec redžeb posjeduje svetost koja bi uvažavana i poštivana i u predislamskome preiodu,u periodu neznanja (džahilijet). Allah uzvišeni usadio je u srca ljudi svijest o svetosti ovoga mjeseca. Iako neupućeni, predislamski Arapi osjećali su posebnost ovoga i druga tri sveta mjeseca. Premda imaše iskrivljenu predodžbu o Allahovoj egzistenciji i manifestiranju, osjećaše da postoje neke granice koje niko ne smije prelaziti. Jedna od tih granica nalagala je proizvođenje i očuvanje, u trajanju od 29 ili 30 dana, zatišja u kojemu se »nije smio čuti zvuk željeza, gvožđa, čak ni ako ga proizvodiše halatke.«
O mjesecu Redžebu...
http://www.znaci.com/art164_1.html
ragib

Post by ragib »

44 dana
ragib

Post by ragib »

43 8) 8) vruce vruce :)
airwing

Post by airwing »

A wrote:Izvini, ali kako ce biti za 40 dana, ako je sad vruce vruce? :shock:
:roll:
A otkud kod tebe interes za religijsku temu, Ragibovo ushičenje ili Ramazan?

Nisi li ti deklarisani ateista?
Ili je ovo samo naivan pokušaj uništavanja još jedne teme...u ateističkom demokratskom duhu?

I da, vruće je, jako vruće, u srcu svakog vjernika jer iščekuje period ibadeta/bogoslužja.
ragib

Post by ragib »

42dana

Pa A svake godine je sve ranije ramazan. :)

Posebno je lijepo biti musliman za ramazan u predivnoj Bosni i Hercegovini.
ragib

Post by ragib »

41

Jednom prilikom uoci Ramazana u svojoj hutbi Poslanik se obratio vjernicima sljedecim rijecima:

O ljudi, prikucio vam se casni mjesec, mjesec blagoslova, srece i napretka, mjesec u kome je noc Lejletu-l-kadr, koja je vrjednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da postite obdan u Ramazan, a njegove noci da provedete u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz, kao da je obavio sedamdeset farzova izvan Ramazana. Ramazan je mjesec u kome se uvecavaju prihodi i obskrba vjernika. Posebno praktikujte uz ramazan cetri stvari: dvije sa kojima cete zadovoljiti vaseg Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne mozete. One kojima cete zadovoljiti vaseg stvoritelja su stalno ponavljanje kelimei-sehadeta i istigfara(pokajanja). A one bez cega vi nikako ne mozete jeste da molite Allaha.dz.s za Dzenet i trazite spas od Dzehennema. Ko priredi iftar postacu, imace za to nagradu kao da je roba oslobodio i bice mu oprosteni svi manji grijesi ucinjeni prema Allahu.dz.s ''Boziji Poslanice'' rece jedan od prisutnih "" nije svako u mogucnosti da priredi iftar drugome postacu"" "Allah daje ovu nagradu" odgovori Muhamed.a.s '' i Onome ko na ime iftara pruzi postacu casu miljeka ili vode ili hurmu. A ko postaca nahrani vecerom, Allah ce mu oprostiti sve manje grijehe i napojitce ga sa Svog izvora, tako da nikada vise nece zednjeti, a i u Dzennetu ce imati posebno nagradu.''
jehangir

Post by jehangir »

Esselamu alejkum.

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: Allah Uzvišeni je rekao: Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem!

Esselamu alejkum.
ragib

Post by ragib »

40-39 :)
ragib

Post by ragib »

38 38 38 38 38 38 38 38 38 38
38 38 38 38 38 38 38 38
Musafir

Post by Musafir »

Post je ibadet Allahu dz. š. koji se sastoji iz ustezanja od jela, pica i svega ostalog sto anulira post od zore do zalaska sunca, sa nijetom (namjerom). To je jedan od velikih ruknova (temelja) Islama na kojima je izgradjena ova vjera.

Vjerovjesnik s.a.v.s. u sahih hadisu kaze:
"Islam je sagradjen na pet stubova: svjedocenju da niko ne zasluzuje da bude obozavan osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu ramazana i obavljanju hadzdza za onoga ko ima mogucnosti."

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem:
"Post i Kur'an ce ciniti šefa'at za roba na Sudnjem danu, pa ce post reci: 'Gospodaru, ja sam ga sprijecio da jede i zadovoljava svoju strast, pa mi dozvoli da ucinim šefa'at za njega!', a Kur'an ce reci: 'Sprijecio sam ga od sna nocu, pa mi dozvoli da ucinim šefa'at za njega!', pa ce reci: 'Neka se izvrši šefa'at!'" (Prenosi ga Ahmed, 6626, i El-Hakim, 1/554, i Ebu-Nu'ajm, 8/161)

Esselamu alejkum

Mr Ragib brojis li :)
Post Reply