Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sanaman

#76 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by sanaman »

prva greska koja je napravljena je porednje Oslo vs. Sarajevo i to sve govori...porede se jabuke i kruske...

dvije drzave sa razlicitom historijom
dvije drzave za razlicitim mentalitetom
dvije drzave sa razlicitim pravnim okvirom
dvije drzave koje se nalaze u razlicitim sigurnosnim okruzenjima
dvije drzave sa razlicitim budzetima

Takodjer pogresno poredjenje, evo jedan primjer biti efikasan i produktivan se ne moze promatrati izolovano samo kroz broj reg. KD-a.

Na kantona SA radi ca. 2000 MUP-u, sto znaci da na 218 ljudi dodje neko se bavi/radi u sigurnosnoj agenciji (436.000 stanovnika, procjena Fed. zavoda za statistiku). E sada morate dovesti i broj ovih lica, znaci 2000 na broj reg. djela, 7185/2000=3,5 znaci 3,5 djela ima svaki radnik u MUP-u...

Nisam Mogao ovako brzo naci podtaka koliko ljudi radi u Oslu, ali u NOR imaju oko 12 000 zapolsenih u tom segmentu, stim znaci da jedan zaposlenik ima 416 gradjana o kojim se treba brinuti...znaci SA 218 u NOR ca. 416 ispade da nasi imaju duplo manje da rade...

Ako se budemo drzali NOR prosjeka, od 416 i stavimo u relaciju od 600 000 stanovnika u Oslu, dodjemo do brojke od 1442. Zatim stavite 8000 djela u relaciju od 1442 radnika, ispade da svaki ima ca. 5,5 djela a u SA 3,5 ...

Broj stanovnika u Oslu je veci za ca. 38% broj djela u SA je manji samo za ca. 11% ...a o strukturi KD-a da ne pricamo.

Rekoh poredjenje nije nikako na mjestu.

P.S 10 kantona i Federacija imaju ca. 11 000 zapolenih (MUP) a Federacija ima 2,327 000 i ovo u relaciji kaze da imamo ca. omjer 1:212 po toj logici NOR bi trebala imati 23500 ljudi koji rade u MUP-u ili bi mi trebali imati ca. 5600 sluzbenika u FBiH.

Sada sami procijenite ko je efikasniji.
seshat

#77 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by seshat »

"Divno nam je ovdje,
nikom nije ovako,
od sreće bih ja
svakog dana plak'o"
alibegoa

#78 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by alibegoa »

sanaman wrote:prva greska koja je napravljena je porednje Oslo vs. Sarajevo i to sve govori...porede se jabuke i kruske...

dvije drzave sa razlicitom historijom
dvije drzave za razlicitim mentalitetom
dvije drzave sa razlicitim pravnim okvirom
dvije drzave koje se nalaze u razlicitim sigurnosnim okruzenjima
dvije drzave sa razlicitim budzetima

Takodjer pogresno poredjenje, evo jedan primjer biti efikasan i produktivan se ne moze promatrati izolovano samo kroz broj reg. KD-a.

Na kantona SA radi ca. 2000 MUP-u, sto znaci da na 218 ljudi dodje neko se bavi/radi u sigurnosnoj agenciji (436.000 stanovnika, procjena Fed. zavoda za statistiku). E sada morate dovesti i broj ovih lica, znaci 2000 na broj reg. djela, 7185/2000=3,5 znaci 3,5 djela ima svaki radnik u MUP-u...

Nisam Mogao ovako brzo naci podtaka koliko ljudi radi u Oslu, ali u NOR imaju oko 12 000 zapolsenih u tom segmentu, stim znaci da jedan zaposlenik ima 416 gradjana o kojim se treba brinuti...znaci SA 218 u NOR ca. 416 ispade da nasi imaju duplo manje da rade...

Ako se budemo drzali NOR prosjeka, od 416 i stavimo u relaciju od 600 000 stanovnika u Oslu, dodjemo do brojke od 1442. Zatim stavite 8000 djela u relaciju od 1442 radnika, ispade da svaki ima ca. 5,5 djela a u SA 3,5 ...

Broj stanovnika u Oslu je veci za ca. 38% broj djela u SA je manji samo za ca. 11% ...a o strukturi KD-a da ne pricamo.

Rekoh poredjenje nije nikako na mjestu.

P.S 10 kantona i Federacija imaju ca. 11 000 zapolenih (MUP) a Federacija ima 2,327 000 i ovo u relaciji kaze da imamo ca. omjer 1:212 po toj logici NOR bi trebala imati 23500 ljudi koji rade u MUP-u ili bi mi trebali imati ca. 5600 sluzbenika u FBiH.

Sada sami procijenite ko je efikasniji.
Šta tamo neki brojevi, naši kažu da smo mi efikasniji i tome mora da se povinujemo!
Comrad

#79 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Comrad »

Poprilicno glupa izjava. Ne mislim uopste da nasa policija ne radi svoj posao, ali ovo izjaviit :run: nadam se da su otvorili prozore poslije presice. :D Inace, mislim da ok rade svoj posao, ne najbolje ali s obzirom kako rade ostali koji su na drzavnoj sisi, ovi su odlicni. Ovdje mislim na policiju koja je na terenu, njihova podrska administracija je druga prica i tu se moze mozda pricati o poboljsanju efikasnosti.

Medjutim, onako kad gledam tv, citam novine, policija veoma brzo uhvati pocinioce i mislim da se tu svi mozemo sloziti. Sjetite se eto nekih vecih belaja, policija je negdje u roku od sat, dva izvrsila hapsenje.

Naravno, problem je ko sto smo rekli milion puta, sudstvo, tuzioci, zakoni i nedostatak zatvora. Ako uzmemo onaj stari podatak da 80% krivicnih djela u sarajevu cini 500 kriminalaca, mislim da se rjesenje samo namece. Ali sta uraditi kad onaj sudija trazi milion olaksavajucih okolnosti, sta uraditi i kad ga osudi i pusti na slobodu da ceka mjesto u zatvoru. Koliko eto znate klosara samo u vasim naseljima, ulicama koji bi trebali biti iza resetaka, ali nisu, ili su dobili smijesne kazne, ili nema mjesta i sl. Kod 90% slucajeva uvijek pise pocinilac poznat policiji od ranije, znaci bio je uhapsen, ali ga policija ne moze zatvoriti i osuditi. Zna se ko to radi.
Baudelaire

#80 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

A ja ću postaviti jedno pitanje direktno vezano za moju mahalu. Ima jedna grupica klošara, bivši jarani iz osnovne koji su upali u pogrešno društvo, narkomani sad, nema te osobe u naselju s kojom nisu u konflikt došli. Policija milion puta hapsila i tukla. Predaju ih nadležnim institucijama, za 15 dana su odmah na ulici. I sad treba policiju kriviti za takve stvari?
drndalo

#81 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Jasta, i to norvesku policiju...
Baudelaire

#82 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

drndalo wrote:Jasta, i to norvesku policiju...
Ja te ozbiljno pitam. Ne kontam ove trolovske postove, ne razumijem zašto si se uopšte registrovao na forum ako misliš valjati gluposti.
drndalo

#83 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, mozda zivimo u totalno drugim zemljama, gradovima, naseljima... Mozda sam ja slijep, a ti svevideci... Mozda je i obratno... Mozda ja mrzim policiju, a ti je mozda volis... Mozda je ti mrzis, ali iz straha je branis, a mozda je ja volim, ali zelim da bude i bolja... Svasta je nesta moguce...

Pocetak ove teme je krenuo kako je krenuo, budalastim, neprovjerljivim poredjenjem neusporedivih stvari... I onda zauzimamo 2 strane, jednu Anti, jednu Pro... I tako to ide na forumima, obicno...

Ti tako tvrdis da je kod sviju problem, samo kod policije nije !? A ja kazem da se prvo u svom dvoristu mora ocistiti da bi se komsijama nabijao nered u njihovih bastama na nos... Nasa policija (policije) ne mogu bolje, one su idealne !? Aferim !

Ostaj mi zdravo,

Tvoj Troll
Baudelaire

#84 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Svejedno nisi na pitanje odgovorio. I evo, Amrica živi godinama u Norveškoj, nek nam kaže jel ima tamo ubistava, pucnjava, alkoholizmom uzrokovanih saobraćajnih nesreća i sličnog. Za te stvari nije kriva samo norveška policija, nego norveško društvo u cjelini. Isto to je primjenjivo i kod nas. Prevencija takvih stvari je nemoguća i neizvediva, osim da kontrolišeš ljude 24 sata dnevno ili da im čitaš misli. Evo, postojala je anonimna dojava oko Breivikovog eventualnog zločina, niko se apsolutno nije osvrnuo na to. Zašto? Pa zato što je to socijalni harem, Norveška, narod je tamo zadovoljan i takve se stvari ne dešavaju. E pa nije ni sve crno bijelo.
drndalo

#85 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by drndalo »

Slazem se sa svime sto si sada rekao, ali ni ti meni ne odgovori, jel mislis da je nasa policija ( u totalu, ne samo specijalci na Policijskoj olimpijadi...) kao odraz drustva iz kojeg dolazi, zaista bolja/efikasnija od Norveske ? I ne moze bolje !? Ja mislim da nije, sto sam i rekao...
Baudelaire

#86 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Ali ovisi šta podrazumijevaš kao kriterij efikasnosti, normalno. Mislim da su u slučajevima težih krivičnih djela puno, puno efikasniji nego im se pripisuje, a opet, nisu kod nas ta teža krivična djela toliko česta, tako da se može reći da se komplet javnost podigne na noge. Saobraćajna policija nam je definitivno dno dna, to ne mogu pobiti. Međutim, ako već uzimamo norvešku policiju kao cjelinu, zašto se svi ježite na pominjanje Breivika? Mislim, to će zauvijek ostati mrlja u norveškoj historiji i historiji norveške policije. I još nešto, norveška policija ne nosi pištolje sa sobom. To je ranije već neko pisao. Ne bi sigurno uveli pravilo da se pištolji ne nose, da nemaju jake ostale kazneno - popravne ustanove i ustanove za resocijalizaciju. Evo desilo se danas ubistvo u Sarajevu, vidjet ćemo koliko će policiji trebati da ga rasvijetli. Samo, prema pisanju pojedinaca ovdje, policija je kriva i zato, mogli su spriječiti da su htjeli.
madner

#87 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by madner »

Nosali bi pistolje da patroliraju Sarajevom. Nije policija kriva sto je ovdje kalasnikov jeftiniji od bicikla.
Cvjetka

#88 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Cvjetka »

Sam naslov... :|

Da li je crna hronika ovako "bogata" u Norveskoj,kao sto je u Sarajevu?! Nisam sigurna bas,ali eto neka vjeruje ko zeli!!!!!
ja1986

#89 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by ja1986 »

Mozda je, a mozda i nije off...Konkurs u TK!
uslov za poziciju mladji inspektor: Fakultet kriminalističkih nauka, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Saobraćajni fakultet, Fakultet političkih nauka-Odsjek sigurnosti, Filozofski fakultet, Prirodno-matematički fakultet-Odsjek biologija, Farmaceutski fakultet, Medicinski fakultet :shock:
Ko je ovdje lud??? Ako se ovako nastavi, bice samo gore, a to sto ce jedan farmaceut obavljati poslove inspektora, ispitivati osumnjicene,svjedoke,vrsiti uvidjaj,vrsiti pretrese,traziti dokaze,itd nije kriva policija,vec onaj ko mu pruza tu mogucnost...zakon,vlast. :sad:
Trebam te

#90 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Trebam te »

Policija je efikasna samo kazne naplatiti vozacima pored ceste i to je sve! :( :-D

Koliko je bilo porvala u kuce i neka policija izbaci podatak koliko su bili efikasni u pronalazenju kriminalaca? :skoljka:

Kakva policija, ponasa se "Jaci-tlaci" :oops:
Trebam te

#91 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Trebam te »

:lol:
Cvjetka wrote:
Sam naslov... :|

Da li je crna hronika ovako "bogata" u Norveskoj,kao sto je u Sarajevu?! Nisam sigurna bas,ali eto neka vjeruje ko zeli!!!!!
Niko nevjeruje, naravno sprdamo se policijskoj analizi! :-D :lol:
AmADin_gospo

#92 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by AmADin_gospo »

Dođite turisti u Sarajevo, naša policija je bolja od norveške, to što svako dan dva nekog zbodu, nemojte se sekirati, dešava se to, al majkemi, sigurna smo mi zemlja gdje je više naroda poginulo za 18 godina mira, nego za 4 godine rata

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... 20201109#6

Image

pogledaj ih... karikature....

P.S. Mjenjam kuču dvospratnicu u sigurnom sarajevu, za šupu od 3x3 u nesigurnom oslu.
Baudelaire

#93 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Majke mi sam znao da će neko ovo postaviti. Dođite u Norvešku, možda vas ubije Breivik sa još desetinama ljudi. Istom logikom koju si ti sad iskoristio. Policija ne može raditi na sprečavanju takvih djela, samo na istraživanju, jel vam treba crtati? :(
Trebam te

#94 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Trebam te »

Baudelaire wrote:Majke mi sam znao da će neko ovo postaviti. Dođite u Norvešku, možda vas ubije Breivik sa još desetinama ljudi. Istom logikom koju si ti sad iskoristio. Policija ne može raditi na sprečavanju takvih djela, samo na istraživanju, jel vam treba crtati? :(
Hahaha rece i osta ziv-:)
Da svi cemo doci u Norvesku da nas kone neki ludjak, o cemu ti pricas? U norveskoj me nikad policajac nije jos zaustavio
:)
Trebam te

#95 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Trebam te »

Američki državljanin ubijen na Baščaršiji
RedJohn

#96 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by RedJohn »

Pu ,gdje bas na Amera -.-
Sad ce govoriti Bosanci Terroristi
Last edited by RedJohn on 01/02/2012 16:36, edited 2 times in total.
sinuhe

#97 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by sinuhe »

U Bosni ljudi uvijek vole porediti svasta nesto. Ruzna navika.
Baudelaire

#98 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Trebam te wrote:
Baudelaire wrote:Majke mi sam znao da će neko ovo postaviti. Dođite u Norvešku, možda vas ubije Breivik sa još desetinama ljudi. Istom logikom koju si ti sad iskoristio. Policija ne može raditi na sprečavanju takvih djela, samo na istraživanju, jel vam treba crtati? :(
Hahaha rece i osta ziv-:)
Da svi cemo doci u Norvesku da nas kone neki ludjak, o cemu ti pricas? U norveskoj me nikad policajac nije jos zaustavio
:)
Ne kontam šta hoćeš time reći majke mi?
madner

#99 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by madner »

Da mozes voziti pjan po Norveskoj i da je zato bolja murija. Jer ako te nikad ne zaustavi ne mozes ni puhat :D
Baudelaire

#100 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

madner wrote:Da mozes voziti pjan po Norveskoj i da je zato bolja murija. Jer ako te nikad ne zaustavi ne mozes ni puhat :D
I ja sam tako shvatio. Argument da te policija nikad nije zaustavila ne govori puno o kvalitetu i efikasnosti te policije.
Post Reply