Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

vox-populi

#101 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by vox-populi »

Zivio u Norveskoj skoro godinu i po, zivio u Sarajevu preko 20 godina.

Razlika je takva da je smijesno i pisati. I to na stetu sarajevske policije. Specijalac Ahmo bi sigurno razvalio specijalca Knuta, ali to nije poenta. Poenta je koliko se gradjani sigurno osjecaju uz svoju policiju i koliko su u realnosti sigurni.
Biti policajac je sigurno teze u Sarajevo nego u Oslu, ali je isto tako teze biti policajac u Mogadishu nego u Sarajevu itd. Mjere se stvari koje nisu mjerljive. Mjeri se jedna uredjena drzava, sa vladavinom prava i manje-vise kulturnim i pitomim stanovnistvom sa divljim zapadom gdje je sve u raspadu. A sve za dobijanje jeftinih poena koji izgleda piju vode kod vecine pucanstva. Nazalost.

@amrica,

ne bih da degradiram cin silovanja koji je, po mom misljenju, jedan od najvecih zlocina koje muskarac moze uraditi zeni, ali u mnogim slucajevima "silovanja" u NO i SWE je slucaj "jebala sam se pijana pa mi ujutru krivo". Svjedocio licno u par navrata, i ne, nisam bio direktni ucesnik. Opet, ne bih da generaliziram, ali ovakve stvari se desavaju.

Na kraju, ja sam se puuuuuuuuuuuuuuuno bezbjednije osjecao u Oslu, Lillehammeru, Trondheimu, Bergenu nego u Sarajevu. Mozda samo moje iskustvo.
amrica

#102 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by amrica »

vox-populi wrote:Zivio u Norveskoj skoro godinu i po, zivio u Sarajevu preko 20 godina.

Razlika je takva da je smijesno i pisati. I to na stetu sarajevske policije. Specijalac Ahmo bi sigurno razvalio specijalca Knuta, ali to nije poenta. Poenta je koliko se gradjani sigurno osjecaju uz svoju policiju i koliko su u realnosti sigurni.
Biti policajac je sigurno teze u Sarajevo nego u Oslu, ali je isto tako teze biti policajac u Mogadishu nego u Sarajevu itd. Mjere se stvari koje nisu mjerljive. Mjeri se jedna uredjena drzava, sa vladavinom prava i manje-vise kulturnim i pitomim stanovnistvom sa divljim zapadom gdje je sve u raspadu. A sve za dobijanje jeftinih poena koji izgleda piju vode kod vecine pucanstva. Nazalost.

@amrica,

ne bih da degradiram cin silovanja koji je, po mom misljenju, jedan od najvecih zlocina koje muskarac moze uraditi zeni, ali u mnogim slucajevima "silovanja" u NO i SWE je slucaj "jebala sam se pijana pa mi ujutru krivo". Svjedocio licno u par navrata, i ne, nisam bio direktni ucesnik. Opet, ne bih da generaliziram, ali ovakve stvari se desavaju.

Na kraju, ja sam se puuuuuuuuuuuuuuuno bezbjednije osjecao u Oslu, Lillehammeru, Trondheimu, Bergenu nego u Sarajevu. Mozda samo moje iskustvo.

potrazi u novinama decembar lani, sva silovanja na ulici, u parkovima, povrijedjene zene.... ne misli se na dernek-sex :sad:

a sto se tice voznje u pijanom snanju :D

dozvoljeno je 0,2 promila :mrgreen:
vikendom se postavljaju ceke, ni a ni be, nego zini i pusi alkometar :D musko, zensko, star, mlad.... svi redom. :-)
a kazne su :cry: i vremenski i finansijski

i jedna jako bitna stvar, Norvezani PRIJAVLJUJU SVE KOJI BRZO VOZE, SVERAJU PO CESTI,...
vox-populi

#103 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by vox-populi »

amrica wrote: potrazi u novinama decembar lani, sva silovanja na ulici, u parkovima, povrijedjene zene.... ne misli se na dernek-sex :sad:

a sto se tice voznje u pijanom snanju :D

dozvoljeno je 0,2 promila :mrgreen:
vikendom se postavljaju ceke, ni a ni be, nego zini i pusi alkometar :D musko, zensko, star, mlad.... svi redom. :-)
a kazne su :cry: i vremenski i finansijski

i jedna jako bitna stvar, Norvezani PRIJAVLJUJU SVE KOJI BRZO VOZE, SVERAJU PO CESTI,...
Nisam rekao da su u pitanju samo dernek-sex situacije. Svjestan sam da ne postoji savrseno drustvo i da je cak i Oslo daleko od tog ideala. Ali porediti efikasnost sarajevske policije i one u Oslu je smijesno. Selektivna statistika je cudo, svasta se moze "dokazati". Hajde da vidimo koliko je, u 2011. bilo ubistava u Oslu i u Sarajevu? Koliko silovanja? Koliko pucnjave? Koliko fizickih obracuna sa tezim povredama? Koliko obracuna hladnim ili vatrenim oruzjem? Koliko reketarenja?

Pa cemo vrlo lako skontati ko je u govnima.
sanaman

#104 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by sanaman »

Jeste li preletjeli kompletan izvjestaj, ili ste samo clanak procitali...? Poredite neuporedivo. SA vs. Oslo i ulazite u apstraktne stvari koje nisu na mjestu...nego da izdvojim, pa da cudite ili necudite sljedecim podacima:

5649 vozaca pod utjecajem alkohola...ca. 15 vozaca dnevno, ako pretpostavimo da se vecinom pije u dane vikenda, onda mogu misliti koliki je prosjek pet, sub...a ako su registrovali preko 5500 takvih vozaca koliko ih nije registrovano?

2375 lica koja su vozila bez polozenog vozackog ispita...koliko ih nije uhvaceno?

2578 vozila bez vazece registracije, znaci u momentu kontrole teoretski neispravno jer nemaju vazeci tehnicki pregled...

Sve tri stavke su povecane u odnosu na proslu godinu (2010)...

U odnosu na 2009 godinu evo podataka:

alkohol: 5072 (2009) - 5649 (2011) povecanje od: 11%
bez VD: 1644 (2009) - 2375 (2011) povecanje od: 44%
bez registracije:1823 (2009) - 2578 (2011) povecanje od: 41%
AmADin_gospo

#105 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by AmADin_gospo »

Baudelaire wrote:
madner wrote:Da mozes voziti pjan po Norveskoj i da je zato bolja murija. Jer ako te nikad ne zaustavi ne mozes ni puhat :D
I ja sam tako shvatio. Argument da te policija nikad nije zaustavila ne govori puno o kvalitetu i efikasnosti te policije.
upravo govori, jer nigdje u svijetu osim na balkanu ne postoji "Rutinska kontrola"! kakva ba rutinska? ko je on da mene zaustavlja u po noči bez naloga i pita odakle sam, gdje sam kreno i što nosim kapu nakoso i što slušam vaku il naku muziku.
sanaman

#106 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by sanaman »

AmADin_gospo wrote:
Baudelaire wrote:
madner wrote:Da mozes voziti pjan po Norveskoj i da je zato bolja murija. Jer ako te nikad ne zaustavi ne mozes ni puhat :D
I ja sam tako shvatio. Argument da te policija nikad nije zaustavila ne govori puno o kvalitetu i efikasnosti te policije.
upravo govori, jer nigdje u svijetu osim na balkanu ne postoji "Rutinska kontrola"! kakva ba rutinska? ko je on da mene zaustavlja u po noči bez naloga i pita odakle sam, gdje sam kreno i što nosim kapu nakoso i što slušam vaku il naku muziku.
kada te njemackoj zaustavi policajac pitaj ga za nalog i pokusaj mu objasniti kako nema pravo da te rutinski pregleda u saobracaju.

bas me zanima kako bi prosao :D
madner

#107 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by madner »

Rutinski bi rekao clan zakona i dao mu da cucla alkotest :D
amrica

#108 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by amrica »

AmADin_gospo wrote: upravo govori, jer nigdje u svijetu osim na balkanu ne postoji "Rutinska kontrola"! kakva ba rutinska? ko je on da mene zaustavlja u po noči bez naloga i pita odakle sam, gdje sam kreno i što nosim kapu nakoso i što slušam vaku il naku muziku.

prosli mjeesec bila kontrola svih vozaca, SVIH!!!! koji su se desili na cesti u tom periodu. I to kontrola svega, od vd, pojasa, svjetala do KONTROLE VIDA!!!!! :-)
I imaju pravo kontrolirati sve.

takodje, na tablicama ima naljepnica za tehnicki, koja se "uslika" kamerama i ko nije platio dodje mu pismo da ce platiti xy para...., ne moraju ga hvatati po ulici. i taj broj se ne pokazuje kao policijski ucinak.

broj bez vd :-) :skoljka:
Baudelaire

#109 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Baudelaire »

Čuj seljačkog rezona ko je on ba. Ko si ti ba? :D
Bodkin

#110 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Bodkin »

Baudelaire wrote:Čuj seljačkog rezona ko je on ba. Ko si ti ba? :D
:lol: :lol: :lol:
Mr.Penguin

#111 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Mr.Penguin »

Bosna je ekonomski najstabilnija zemlja
na balkanu kojoj ime pocinje sa slovom B.

Ovo se zove Ćosićizam. :D
graue_maus

#112 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by graue_maus »

:lol: :lol: :lol: haj nek je bar statsticki efikasnija.....
sanaman

#113 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by sanaman »

posto je predhodna tema o pliciji pod kljucem, malo cu off.

Direktor slovenske policije vozio neregistrovano vozilo, prebacio 44 dana...uglavnom ne zelim ulaziti u mjere i radnje koje su poduzeli slovenski policajci vec mi je nesto drugo privuklo paznju...direktor se vozio u renou megan koji je star sedam godina, aj ja direktora, cuj reno megan sedam godina star :D

evo link:

http://www.times.si/slovenija/direktor- ... 99748.html
cyprus

#114 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by cyprus »

Mr.Penguin wrote:Bosna je ekonomski najstabilnija zemlja

Ne omalovažavaj Bugarsku :D
Tina SA

#115 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by Tina SA »

Policija je mrak samo mi se uvjek smraci pred ocima kad me zaustave i kazne .
Pogotovo kada su pod gasom,pa eto ako mogu malo ti promili kod sluzbenih lica da budu malo manji makar dok su na poslu :P
madner

#116 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by madner »

cyprus wrote:

U pravu je 100%, Bugarske plate su nekoliko puta nize od nasih.
vox-populi

#117 Re: Ćosić: Sarajevska policija efikasnija od norveške

Post by vox-populi »

madner wrote:
cyprus wrote:

U pravu je 100%, Bugarske plate su nekoliko puta nize od nasih.
Jesu, ali kada bi se gadjali tramvajima.

Prosjecna netto plata isplacena u Bugarskoj u 2011. godini je 384€.

Nesto niza jeste, nekoliko puta sigurno nije.
Post Reply