pisao sam sada sa kolegom forumasem na drugoj temi, upravo o tim poljoprivrednim poslovima.zippoo87 wrote: ↑03/04/2020 18:31 ovdje kod nas niko ne razmislja strateski i dugorocno
prvo sto treba obezbijediti za stanovnike je HRANA ,koja ce otici u nebesa uskoro,jer ce proizvodnja usporiti a i drzave ce povecati rezerve za sebe,nece izvoziti
drugo,treba vidjeti koje mi sve kompanije imamo i sta mogu proizvoditi za nase trenutne potrebe,za obradu zemlje...dakle,motokultivatori,traktori...masine za proizvodnju maski,Bosnalijek da se fokusira na proizvodnju lijekova za koje se zna da nece biti dostupni ili da ce biti skupi
dakle treba napraviti presjek toga gdje smo i sta imamo i sta mozemo raditi,prvo da svoje trziste zadovoljimo pa onda i da izvezemo i nesto zaradimo,ako ovo potraje
ako ovo potraje,sve ekonomije ce stati i jednostavno ce se baviti sami sobom i opstankom a para ce nestati ili ce postati bezvrijedne...svako stampanje obezvrijedjuje valutu,tacnije stvara inflaciju i od toga nema nista...jer nije ti bitan iznos novca,nego sta dobijes za taj novac...ako je hljeb 10 KM,dzaba ti plata od 1000 KM,to je 100 hljebova
ima kod nas i izumitelja,ima pametnih ljudi...oni su sada odbaceni od raznoraznih fadila a kada zagusti,nece nam razni fadili praviti masine,nego pametne glave i spasavati i fadile i ostale
ja bih sada odvojio vecu cifru miliona KM i kupio sjemena za psenicu,kukuruz i ostale zitarice i dao sjemena narodu i garantovao otkup svega sto proizvedu po trzisnim cijenama...nema sanse da propadne ista i tako cemo ublaziti krizu,jer cemo PROIZVODITI a ne samo trositi
isto tako i za krompir,luk,kupus,paprike,patlidzane,krastavce i sve ono sto mi u BiH najvise trosimo
dzaba svo ovo pumpanje novca u ekonomiju,ako se ovo oduzi...to su bacene pare,jer nece niko 12 mjeseci drzati radnike a da 12 mjeseci ne radi firma ili obrt
sve naopako rade i presporo
veliki problem u BiH je sto nema poticaja za poljoprivredu i srodne djelatnosti. ali, moze se nesto i zaraditi. komsija, seljak, gdje imam vikendicu, svake godine zasadi krompir na 2 duluma i oko toga ima posla cca mjesec dana u sezoni. po prodaji tog krompira mu ostane cistih 4.000 do 6.000 KM svake godine, ovisno po sezoni i urodu. pored toga ima 4 krave i 40 ovaca, zasadi i luka, mrkve, graha... covjek radi i ne boji se gladi.
s druge strane, u istom mjestu, ima ih koji nece ni koke za vlastite potrebe da drze, jer je skoljka jaja 6-8 KM, pa im se, kao, ne isplati. a, ti isti, po cijeli dan dezde pred lokalnom prodavnicom i cekaju hoce li naici neko ko ce ih pocastiti pivom. ja ih zovem cucavci. kad sta treba pomoci, dzaba sto im das i dobru dnevnicu, to samo gleda da zabusava i na guzove popije pivu, zamezi, ogrebe se za kutiju cigara... koliko nas je sjebao rat, toliko su nas sjebale i socijale, donacije, pomoci... nakon rata. dobar dio stanovnistva je, jednostavno, izgubio ili nikad nije ni stekao radne navike.
pod radne navike ne mislim na kancelarijske poslove, sto je, nazalost, postala mjera i smisao zivota u BiH. daj da zavrsim fakultet i da se uvalim u kakvu javnu instituciju, nek neko drugi kopa. kako je krenulo, nece imati ko kopat.